Reumatismul articular acut este o afectiune inflamatorie, probabil de natura autoimuna, la nivelul articulatiilor. Aflati mai multe despre reumatismul articular acut si cum se trateaza acesta din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este reumatismul articular acut?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Reumatism la copii
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Sfaturi pentru prevenirea durerilor reumatice

Ce este reumatismul articular acut?

Desi se considera ca reumatismul este o boala care este predominanta in cazul celor mai in varsta, exista o afectiune reumatismala care isi poate face aparitia inca din copilarie.

Reumatismul articular acut, cunoscut si sub denumirea de febra reumatismala acuta, este o complicatie cauzata de o infectie cu streptococ la nivelul gatului (reumatism infectios). Pacientii prezinta simptome precum artrita si febra. Febra reumatismala acuta se gaseste cel mai frecvent la copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani. Adultii o pot dezvolta, de asemenea.

Boala se caracterizeaza prin febra puternica si o inflamatie acuta locala, concomitent cu durere, caldura, roseata si umflarea tesuturilor invelitoare si a membranei sinoviale a uneia sau a mai multor articulatii ale extremitatilor (reumatism poliarticular).

Reumatismul articular acut nu este o boala contagioasa.

Boala sistemica

Aceasta forma de reumatism nu afecteaza doar articulatiile, ci mai multe organe simultan, printre care:

  • inima
  • rinichii
  • pielea
  • sistemul nervos central

Anatomia unei articulatii

Articulatiile corpului dumneavoastra sunt facute din tesuturi concepute pentru utilizarea de-a lungul vietii. Oasele din articulatiile dumneavoastra sunt captusite de un cartilaj care absoarbe socurile. Cartilajul este un material rezistent, neted, alunecos care previne contactul direct intre oase.

Articulatia este inconjurata si lubrefiata de membrana sinoviala, care secreta si elibereaza un lichid lubrefiant. Capsula articulara este un tesut gros fibros, care se ataseaza de os de ambele parti ale articulatiei. Ea ajuta la stabilizarea articulatiei.

Ligamentele, care sunt cordoane scurte din fibre puternice care ataseaza un os de altul, contribuie la alinierea si stabilitatea articulatiei. Muschii se termina in tendoane prin care se ataseaza de os deasupra sau sub capsula articulara.

Langa multe articulatii exista pungi mici pline cu lichid, numite burse. Bursele sunt localizate printre muschi sau intre muschi, tendoane si os. Ele ajuta la reducerea frecarii in jurul articulatiilor.

Cauze

Prezenta reumatismului articular acut in istoricul familial poate fi un factor important in predispozitia pacientului la boala. O infectie cu bacteriile streptococice este cauza febrei articulare acute, care poate include urmatoarele boli:

  • infectie cu streptococ la nivelul gatului
  • scarlatina
  • infectii streptococice

Anotimpul si vremea

Potrivit unor specialisti, sezonul si vremea au cea mai mare influenta. Boala poate aparea in timpul unor conditii meteorologice de frig, umezeala, specifice toamnei tarzii. Cel mai frecvent in Statele Unite isi poate face debutul in primele luni de primavara sau de la jumatatea lunii februarie pana la jumatatea sau sfarsitul lunii aprilie. Poate aparea ocazional in momente de precipitatii extreme, chiar si in timpul unei veri toride. Cei expusi la frig, avand hainele ude, sunt predispusi la dezvoltarea bolii.

De la varsta de 5 pana la 12 ani, este mai frecventa in randul fetelor decat in randul baietilor. Acestea sunt foarte susceptibile pentru inflamatia cardiaca, dintre care mai mult de 75% la suta dintre cazuri sunt complicate. Barbatii prezinta un risc mai mare de dezvoltare a bolii in intervalul de varsta 12-35 de ani.

Boli asociate cu reumatismul articular acut

Amigdalita predispune pacientul la reumatism, aceasta boala aparand frecvent imediat dupa infectia amigdalelor. Este atat de frecvent asociata cu endocardita, incat unii patologi sustin ca cele doua boli depind de aceeasi cauza specifica. Persoanele care sufera de endocardita cronica sunt in mod special susceptibile la reumatism. Invers, in foarte multe cazuri, endocardita poate aparea dupa dezvoltarea reumatismului. Aceasta tulburare poate, de asemenea, sa apara la copiii care sufera de coree.

Simptome

Printre acestea se numara simptome articulare variind de la artralgii (dureri articulare), la artrita (inflamatia articulatiilor). Articulatiile implicate sunt cele medii sau mari, iar afectarea articulara este migratorie. Persoanele afectate au declarat ca resimt si dureri reumatice, pe langa alte simptome. In plus, cardita este prezenta la 65% din bolnavi. Simptomele dispar dupa 3-4 saptamani fara deformari permanente.

Controlul reumatismului articular acut este una din povestile de succes ale medicinei. In trecut, acesta era cauza unor probleme cardiace la multi copii. Aparitia tratamentului antibiotic prompt al infectiilor streptococice a redus totusi semnificativ incidenta acestei boli.

Artrita din reumatismul articular acut

O manifestare frecventa a bolii este o forma de artrita. Aceasta apare in mod caracteristic la cateva saptamani dupa o infectie streptococica, de obicei la nivelul gatului (angina streptococica). Articulatiile dumneavoastra se pot umfla, inrosi si pot fi dureroase la miscare.

In mod tipic, articulatiile va sunt afectate intr-o maniera migratorie. Initial, o articulatie este dureroasa o perioada de timp, apoi durerea se amelioreaza si apare in alta articulatie.

Artrita din reumatismul articular acut nu se manifesta din cauza infectiei articulare. Mai degraba, este o reactie de hipersensibilitate in articulatii, precedata de o infectie streptococica. In general, tratamentul este acelasi cu al reumatismului articular acut, cu toate ca medicul dumneavoastra va poate scoate o cantitate de lichid din articulatiile umflate, cu ajutorul unui ac, pentru ameliorarea disconfortului.

Alte simptome

Temperatura mare

Ocazional, exista cazuri de hiperpirexie in cazul acestui tip de reumatism, iar aceasta trebuie combatuta. Temperatura poate sa creasca brusc, urcand chiar peste 41 ° C, pacientul prezentand o mare neliniste, excitabilitate nervoasa si fenomene convulsive.

Insomnie

Insomnia este o complicatie des intalnita pe intreaga durata a acestei boli si apare, in mare parte, din cauza stresului persistent.

Afectarea rinichilor

Rinichii sunt destul de activi, urina este concentrata, poate fi in cantitate mica si are o reactie acida pronuntata. Ureea, acidul uric si ocazional fosfatii, sunt prezenti in exces. Un mic albumin este adesea observat.

Complicatii

Nefrita, fie acuta, fie cronica, apare rareori ca rezultat direct.

Pleurezia este o complicatie neobisnuita a reumatismului, in timp ce bronsita si pneumonia pot isi pot face aparitia dupa dezvoltarea reumatismului, insa sunt rareori cauzate de acesta.

Inima este afectata de aceasta tulburare mai frecvent decat oricare alt organ. Boala ataca mai intai endocardul, apoi acea portiune care acopera supapele mitrale, care sunt atacate in peste 90%. Mai tarziu, muschiul inimii este atacat, iar miocardita este imediat urmata de pericardita. Acestea sunt rareori cauza mortii in perioada activa a inflamatiei reumatice.

Reumatism la copii

Copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani dezvolta cel mai des febra reumatismala acuta. In trecut, acesta era cauza unor probleme cardiace la multi dintre copii si adolescenti.

Potrivit specialistilor, aceasta tulburare poate, de asemenea, sa apara la cei mici care sufera de coree.

La copii, leziunile renale, dar si alte tulburari organice sau nervoase pot sa apara rapid si sa determine chiar deces persoanei afectate in doar cateva saptamani sau luni.

Diagnostic

Reumatismul articular acut este diagnosticat pe baza urmatoarelor informatii:

  • istoricul familiei
  • examen fizic complet
  • evaluarea profunda a istoricului medical
  • evaluarea semnelor si simptomelor
  • teste de laborator
  • analize medicale pentru reumatism
  • studii de imagistica
  • probe de biopsie, daca este necesar

Reumatismul articular acut se distinge de alte tulburari foarte usor prin prezenta inflamatiei articulare bruste, cu concomitenta marcata clar si febra. Artrita aparuta din alte cauze este distinsa in urma aflarii istoricului pacientului si, adesea, prin localizarea fixa persistenta a inflamatiei. Osteomielita rareori ataca alte articulatii decat pe cea a soldului, si indiferent de ce articulatie este atacata, osul este cel afectat, mai degraba decat structurile articulatiei. Reumatismul monoarticular are o legatura anterioara si cu guta si sifilisul.

Tratament

In primul rand, se recomanda prezentarea urgenta la medic. Pentru tratarea reumatismului articular acut se administreaza medicatie antiinflamatorie. Pacientilor cu artrita le se prescriu antialgice, in timp ce persoanelor cu aritmii cardiace antiaritmice adecvate. De asemenea, bacteria trebuie eliminata cu ajutorul penicilinei si a altor antibiotice.

Tratamente naturiste

Febra si durerea sunt primele tratate in cazul febrei reumatismale acute. Primul remediu este aconitul, in timp ce al doilea este bryonia. Cinci picaturi de aconit si zece picaturi de bryonia in 100 ml de apa trebuie administrate in doze de cate o lingurita in fiecare ora, in primele trei sau patru zile. Bryonia in ​​cazul reumatismului isi face cel mai bine efectul decat in cazul oricarei alte afectiuni. Administrarea de libradol ar trebui sa aiba loc timp de sase ore daca greata nu este indusa. Acesta elimina pozitiv durerea rapida si amelioreaza inflamatia.

Rhus toxicodendron

Rhus toxicodendronul este specific in cazurile in care aceasta boala este caracterizata de roseata si umflaturi foarte mari si unde pacientul este agitat si se misca in mod constant.

Macrotis

Acest remediu a fost folosit mult timp, iar rezultatele active sunt obtinute acolo unde exista dureri musculare extreme si rigiditate ale partilor.

Belladonna

Belladonna in doze mici, administrat in asociere cu aconitul, elimina inflamatia locala extrema in prima etapa a tulburarii, ameliorand circulatia. De asemenea, sprijina functia inimii.

Arnica

Arnica, administrata intern si extern, este un remediu excelent. Este indicat atunci cand articulatiile sunt dureroase si foarte sensibile la cel mai mic contact. Zece picaturi intr-un pahar cu 100 ml de apa este combinatia ideala care trebuie administrate in doze de cate o lingurita in fiecare ora.

Salicilatii

Salicilatii pot fi benefici in general, dar pot fi insotiti de atat de multe rezultate neplacute incat ar trebui sa li se acorde o grija speciala. Salicilatul de sodiu este utilizat cel mai frecvent si, in timp ce este benefic in multe cazuri, datorita sarii de potasiu, poate provoca daune pentru majoritatea stomacurilor si poate scadea rapid pofta de mancare. Salicilatul de amoniu este benefic, insa gustul sau este inacceptabil. Salicilatul de litiu este bun in actiunea sa si exercita o influenta benefica asupra rinichilor. Uleiul esential de Wintergreen, din care este produs acidul salicilic, este recomandat pentru a aplicari externe si pentru uz intern si a prezentat rezultate bune.

Recomandari privind utilizarea

O cantitate de cincisprezece picaturi pot fi administrate la fiecare doua ore. Actioneaza cel mai bine atunci cand pielea si limba sunt umede si cand temperatura este in scadere, mai degraba decat in ​​crestere. Nu a prezentat rezultate nedorite. Aceasta clasa de remedii previne complicatiile cardiace. Se pare ca neutralizeaza factorii iritanti din sange. Bicarbonatul de sodiu trebuie administrat impreuna cu salicilatii. Acesta este recomandat daca limba este palida, acoperita cu alb, membranele mucoase ale gurii sunt palide, indicand aciditate excesiva.

Caulophyllum, colchicum si phytolacca

Caulophyllum, colchicum si phytolacca pot fi de mare ajutor in tratarea reumatismului articular acut. Phytolacca are indicii speciale de implicare glandulara, care nu trebuie neglijate. Prezenta durerilor aparute la nivelul gurii si gatului sau ale ulceratiilor pielii pot fi tratate cu ajutorul acestui remediu.

Zanthoxylum

Acest remediu a fost utilizat in mai multe cazuri de reumatism acut si se considera ca este mult superior tratamentului cu salicilati.

Sfaturi pentru prevenirea durerilor reumatice

Tratati-va din timp

Cu cat incepeti mai devreme tratamentul, cu atat sunt mai putine riscuri de dezvoltare a problemelor.

Adresati-va frecvent medicului dumneavoastra

Daunele pot fi mai mici si mai putine daca va prezentati la reumatolog de mai multe ori pe an.

Faceti sport

Exercitiile fizice va intaresc articulatiile.

Odihniti-va la timpul potrivit

Trebuie sa gasiti un echilibru intre perioada de repaus si exercitiile fizice. Asigurati-va ca nu exagerati atunci cand faceti sport.

Renuntati la fumat

Daca fumati, ar fi bine sa renuntati cat mai repede.

 

Referinte:

https://www.henriettes-herb.com/eclectic/ellingwood1/acute-articular-rheumatism.html

http://www.checkorphan.org/diseases/acute-articular-rheumatism

https://patientworthy.com/acute-articular-rheumatism/

http://www.kidsgetarthritistoo.org/about-ja/juvenile-arthritis-early-signs-and-symptoms.php

https://kidshealth.org/en/kids/juv-rheum-arthritis.html

https://www.unboundmedicine.com/medline/citation/13072068/[Therapy_of_acute_articular_rheumatism_and_prevention_of_cardiopathy;_suggestion_for_national_verification_of_our_method_of_treatment]_

https://www.healthline.com/health/rheumatic-fever#prevention

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma