Durerea cronica – implicatii psihologice

Durerea cronica este un important factor de stres, cu impact asupra starii de bine si a calitatii vietii in general. Mai multe despre implicatiile psihologice ale durerii cronice, efectele pe care le poate avea si optiunile non-medicale de gestionare a durerii aflati din acest articol.

Cuprins:

1. Informatii generale despre durerea cronica
2. Cauze ale durerii cronice
3. Implicatii psihologice ale durerii cronice
5. Cum poate fi gestionata durerea cronica?
6. Psihoterapia si durerea cronica

Informatii generale despre durerea cronica

Durerea este o functie biologica esentiala a organismului, care semnaleaza dezechilibre sau rani/traume in corp si previne astfel suprasolicitarea zonelor afectate. Totodata, durerea este motivul cel mai frecvent pentru care oamenii consulta un medic. Conform statisticilor CDC (Center for Disease Control) durerea cronica afecteaza unul din cinci adulti.

Durerea poate fi de doua tipuri – acuta si cronica.

  • Durerea acuta – apare brusc si e cauzata de ceva specific; are o durata mai scurta decat cea cronica; este de obicei un semnal al unei raniri, traume (fracturi, lovituri, carii dentare, interventii chirurgicale, arsuri, nasterea naturala), avand o intensitate crescuta. Durerea acuta scade in intensitate pe masura ce factorul stresor nu mai actioneaza asupra zonei din corp si/sau cand rana se vindeca.
  • Durerea cronica – de intensitate variabila, are o durata mult mai mare decat durerea acuta (cel putin trei luni); in unele cazuri, poate aparea ca un simptom in cadrul unei afectiuni cronice. Spre deosebire de durerea acuta, in cazul durerii cronice corpul continua sa transmita semnale de durere catre creier chiar si cand trauma s-a vindecat.

Ne gandim la durere deseori doar din perspectiva unei senzatii fizice. Insa exista o serie de factori biologici, psihologici si emotionali implicati in durere. In plus, in cazul durerii cronice, persoanele se pot confrunta cu o serie de emotii si trairi: furie, lipsa de speranta, tristete, depresie, anxietate. De aceea, gestionarea eficienta a durerii cronice ar trebui sa aiba in vedere toate aceste aspecte.

Cauze ale durerii cronice

Durerea cronica poate avea diferite cauze. Pe de o parte pot fi afectiunile in care durerea este principala manifestare (cum ar fi migrenele, nevralgia postherpetica). Pe de alta parte, durerea poate aparea in cazul unor accidente sau a unor afectiuni (cancerul, scleroza multipla, endometrioza, cistita interstitiala, fibromialgia si altele).

Durerea cronica poate sa apara in urma unei leziuni initiale, care afecteaza si nervii din zona respectiva. Insa in unele cauzri, durerea cronica se instaleaza si in absenta unei traumatizari. In acest caz, cauzele nu sunt pe deplin cunoscute.

Durerea cronica poate afecta oameni de toate varstele, insa este mult mai comuna la varsta a treia.

Cele mai comune tipuri de durere cronica sunt:

  • migrenele;
  • durerea post-operatorie;
  • durerea post-traumatism;
  • durerea de spate (lombara);
  • durerea din artrita;
  • durerea neurogena (care apare prin leziuni la nivelul nervilor);
  • durerea psihogena (nu este cauzata de boli, traume sau leziuni ale nervilor).

Implicatii psihologice ale durerii cronice

Durerea cronica reprezinta o puternica sursa de stres, cu numeroase implicatii asupra calitatii vietii. Efectele in plan psihologic pe care durerea cronica le pot avea includ urmatoarele:

  • Durerea cronica este asociata cu un nivel mai ridicat de stres si tulburari ale somnului.
  • Durerea cronica poate creste dependenta de ceilalti, iar in timp unele persoane ajung sa se simta ca o povara pentru cei apropiati.
  • Poate contribui la dezvoltarea unor ganduri sau convingeri si comportamente dezadaptative, care afecteaza functionarea de zi cu zi a persoanei, sporesc suferinta psihica si prelungesc experienta durerii.
  • Persoanele care se confrunta cu dureri cronice sunt mult mai predispuse la aparitia unor tulburari precum depresia, tulburarile de anxietate si tulburarea de stres post-traumatic.
  • Durerea cronica poate afecta relatiile cu membrii familiei, cu prietenii sau colegii de munca. Deseori persoanele care se confrunta cu durerea devin izolate si se deconecteaza de ceilalti.
  • Durerea afecteaza si sursele de placere sau de fericire, prin faptul ca persoanele afectate nu mai au aceeasi motivatie de a se implica in activitatile placute, relaxante si in hobby-uri.

Durerea cronica si depresia

Dintre persoanele care se confrunta cu durerea cronica, statisticile arata ca intre 30% si 45% dintre ele se confrunta si cu depresia. Iar studiile arata ca intre depresie si durerea cronica este o relatie bidirectionala: depresia este un factor predictor pentru aparitia durerii cronice, iar durerea cronica este un factor de risc pentru depresie.

Factori psihologici pozitivi in gestionarea durerii cronice

Este unanim acceptat faptul ca factorii psihologici sunt factori de risc pentru dezvoltarea durerii cronice debilitante. Exista insa si factori psihologici pozitivi care influenteaza modul in care oamenii se adapteaza la durerea cronica. Este vorba de speranta, acceptarea durerii si optimismul. In ceea ce priveste speranta, studiile arata ca este asociata cu o scadere a intensitatii durerii si a simptomelor bolilor cronice, inclusiv cancerul si scleroza multipla. Acceptarea durerii se refera la a accepta ce nu se poate schimba si a te implica in activitati cu sens pentru tine, in ciuda durerii. Si in cazul acceptarii durerii studiile au aratat o reducere a nivelului de durere, a dizabilitatii cauzate de durere si a suferintei psihologice.

Cum poate fi gestionata durerea cronica?

Tratamentul durerii cronice include o serie de optiuni: medicatie, interventie chirurgicala, recuperare fizica. Insa tratamentul psihologic este o parte importanta a tratamentului, pentru ca intelegerea si gestionarea gandurilor, emotiilor si reactiilor comportamentale care insotesc durerea ajuta persoanele sa faca fata mai bine durerii si inclusiv ajuta in reducerea intensitatii acesteia.

Pentru unele persoane, tratamentul medical (medicatia sau chirurgia) ofera rezultate; insa pentru altele, acestea nu aduc imbunatatiri sau se pot confrunta cu complicatii ale interventiilor chirugicale sau cu dependenta de medicamentele care le alina durerea.

Recomandari pentru a gestiona mai usor durerea cronica:

  • Nu renunta la lucrurile si activitatile care iti fac placere si care iti ofera un sens. Chiar daca durerea si frica de durere ii determina pe multi sa renunte la astfel de activitati, e important sa nu lasi durerea sa preia controlul vietii tale.
  • Exercitiile fizice usoare, care nu te solicita foarte mult fizic (yoga, exercitii de stretching, inot, mersul pe jos), te ajuta sa te mentii in forma si ajuta si la o buna dispozitie, datorita endorfinelor eliberate in timpul activitatii fizice.
  • Nu renunta la relatiile sociale. Studiile arata ca persoanele care au suport din partea celorlalti, sunt mult mai reziliente si au un risc mai mic de depresie si anxietate.Vorbeste cu persoanele dragi, intalneste-te cu ele, cere-le ajutorul atunci cand ai nevoie de el.
  • Incearca modalitati relaxante si placute cu care sa te ocupi atunci cand apare durerea (un film, un hobby, o plimbare in natura etc.). Acestea te pot ajuta sa ii faci fata mai usor.

Psihoterapia si durerea cronica

Psihoterapia este o modalitate importanta de a adresa aspectele emotionale, cognitive, comportamentale si sociale care rezulta (din) si contribuie la disfunctiile legate de durere. Interventiile psihologice pentru durerea cronica au inceput sa fie dezvoltate in anii 1960 si au continuat sa evolueze in tot acest timp. Astazi exista mai multe abordari terapeutice care vizeaza gestionarea durerii cronice. Dintre acestea, cele prezentate in continuare contribuie foarte mult si la dezvoltarea abilitatilor de auto-gestionare a gandurilor, emotiilor si actiunilor.

Terapia operant-comportamentala

Se centreaza pe stingerea acelor comportamente si reactii dezadaptative la durere si favorizarea unora adaptative.

Terapia cognitiv-comportamentala

Abordeaza durerea din perspectiva bio-psiho-sociala si se centreaza pe raspunsurile cognitive si comportamentale la durere. Acest tip de terapie foloseste ca tehnici psihoeducatia despre durere, comportament si dispozitie, tehnici de relaxare, restructurarea cognitiva a gandurilor distorsionate si dezadaptative despre durere, planificarea unor evenimente pozitive in viata persoanei, imbunatatirea abilitatilor de comunicare.

Reducerea stresului prin practica mindfulness

Propune o abordare non-critica asupra durerii si presupune invatarea si exersarea unor reactii de „non-lupta” cu durerea, prin meditatie si practici de mindfulness. Acestea au ca scop cresterea constientizarii corpului, semnalelor proprioceptive si respiratiei si realizarea unor activitati mindful.

Terapia acceptarii si angajamentului

Isi propune sa dezvolte acceptarea durerii si oprirea acelor incercari dezadaptative de a elimina si controla durerea prin evitare sau alte comportamente problematice. De asemenea, in aceasta terapie se pune accent pe acceptarea gandurilor si emotiilor si pe angajarea in actiuni care sa duca la atingerea scopurilor personale.

Indiferent de abordare, psihologul va dori sa afle mai multe informatii despre modul in care persoana experimenteaza durerea, cand devine mai puternica si cand se mai amelioreaza (in ce contexte si sub influenta caror factori); care sunt gandurile, emotiile si comportamentele care insotesc de obicei durerea cronica.

Obiectivele interventiilor psihologice pentru durerea cronica vizeaza in primul rand imbunatatirea functionarii persoanei la nivel fizic, emotional, social si profesional, ameliorarea calitatii vietii, imbunatatirea dispozitiei, identificarea tiparelor disfunctionale de gandire si flexibilizarea acestora. In plan secundar poate fi reducerea propriu-zisa a durerii. De aceea, psihoterapia nu substituie tratamentul medical, ci este complementar acestuia.

Referinte:

(1) Managing chronic pain: How psychologists can help with pain management – https://www.apa.org/topics/pain-management
(2) The psychology of chronic pain – https://www.psychology.org.au/inpsych/2016/august/nicholsonperry
(3) Pain and Psychology—A Reciprocal Relationship – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5472077/
(4) Psychological therapies for the management of chronic pain – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3986332/

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma