Gastrita alcoolica este inflamatia mucoasei gastrice in urma consumului prelungit si excesiv de alcool. Iata care sunt simptomele si ce solutii de tratament exista in cazul gastritei alcoolice.

Cuprins:

1. Ce este gastrita alcoolica?
2. Cum afecteaza alcoolul mucoasa gastrica?
3. Semne si simptome ale gastritei alcoolice
4. Diagnosticarea gastritei alcoolice
5. Tratament

Ce este gastrita alcoolica?

Gastrita alcoolica este inflamatia mucoasei stomacului ca urmare a consumului excesiv si prelungit de alcool. Inflamatia este cauzata de deteriorarea mucoasei din cauza iritatiei sau a eroziunii. Mucoasa este prima linie de aparare impotriva iritantilor. Exista numerosi factori care pot contribui la deteriorarea mucoasei gastrice, printre care si alcoolul. Gastrita indusa de alcool nu este cauzata doar de consumul a catorva bauturi cu alcool, ci de o crestere constanta a cantitatii de alcool consumate pentru o perioada lunga de timp.

Gastrita este cauzata in egala masura de alti factori, cum ar fi prezenta bacteriilor, in special Helicobacter pylori. Alte cauze ale gastritei includ diabetul, fumatul, utilizarea pe termen lung a aspirinei si ibuprofenului, reflux biliar, boli autoimune. Desi gastrita asociata cu alcoolul este uneori asimptomatica, se poate prezenta adesea cu dureri epigastrice sau abdominale in partea superioara, greata, varsaturi si sangerari gastrointestinale. Consumul de alcool pe termen lung va continua sa afecteaza organismul si poate duce la ulcer, sangerari si disconfort general. Aceste probleme gastro-intestinale pot cauza la randul lor durere, senzatie de arsura, varsaturi, gaze, balonare si lipsa poftei de mancare.

Cum afecteaza alcoolul mucoasa gastrica?

Iritantii comuni ai stomacului includ stresul, consumul de alcool, cofeina, fumatul, dietele bogate in grasimi, reflux de acid, acid acetilsalicilic si antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS). Iritantii de mai sus pot declansa gastrita legata de alcool. Cu cat o persoana bea mai mult timp alcool fara a aborda simptomele gastritei alcoolice, cu atat este mai probabil ca acest comportament sa duca la deteriorarea permanenta a sistemului digestiv.

Exista mai multe cauze posibile ale gastritei, inclusiv infectii bacteriene, administrarea anumitor tipuri de medicamente (de exemplu, aspirina si ibuprofen) si stres. Gastrita alcoolica afecteaza persoanele care consuma alcool in exces. Alcoolul irita mucoasa stomacului, iar consumul prelungit de alcool si in cantitati mari face stomacul mai sensibil la acizii produsi pentru a facilita digestia. Asta duce la simptome de gastrita alcoolica.

Ingerarea alcoolului poate duce la gastrita acuta hemoragica sau eroziva prin iritarea directa a mucoasei gastrice. Alcoolul duce, de asemenea, la cresterea productiei de gastrina si la scaderea secretiei de pepsina, ceea ce poate provoca iritatii gastrice. Gastrita alcoolica se poate dezvolta dupa ce consumul repetat de alcool incepe sa irite sau chiar sa erodeze parti ale mucoasei stomacului. Acest lucru, la randul sau, poate lasa mucoasa stomacului mai vulnerabila la sucurile digestive acide produse in mod normal de organism pentru a digera alimentele.

Factori de risc pentru gastrita alcoolica

Consumul excesiv de alcool pe termen lung poate afecta tractul digestiv si poate provoca iritarea mucoasei stomacului. Individul nu trebuie sa fie dependent de alcool pentru a dezvolta acest tip de gastrita. Consumul crescut de alcool poate duce la sangerarea mucoasei stomacului, ducand la dezvoltarea altor probleme stomacale, cum ar fi ulcerele. Alti factori de risc includ:

  • alimentatie bogata in grasimi, ulei, conservanti sau grasimi saturate si trans;
  • fumatul;
  • boli autoimune care slabesc organismul;
  • utilizarea pe termen lung a medicamentelor pentru reflux si indigestie;
  • stres prelungit.

Complicatii si probleme pe termen lung

Alcoolul si gastrita pot fi o combinatie periculoasa. Pe masura ce mucoasa stomacului devine din ce in ce mai vulnerabila la deteriorare si mai sensibila la acizii gastrici, simptomele se pot agrava. Una dintre cele mai severe complicatii este gastrita alcoolica cu hemoragie. Sangerarea gastro-intestinala trebuie tratata ca o situatie de urgenta. Varsaturile cu sange sunt simptome ale sangerarilor interne. Efectele consumului de alcool pot fi pe termen scurt, dar pot si sa produca unele efecte grave pe termen lung si complicatii care pot fi dificil de combatut. Unele dintre efectele pe termen lung ale gastritei induse de alcool includ:

  • afectarea ficatului;
  • cancer la stomac;
  • anemie;
  • ulcere peptice.

Semne si simptome ale gastritei alcoolice

Exemple de simptome ale gastritei alcoolice includ:

  • durere abdominala – poate varia de la o senzatie de arsura la o durere intensa;
  • balonare;
  • eructatii;
  • greata;
  • varsaturi;
  • indigestie;
  • senzatie de plenitudine chiar si cand persoana nu a mancat mult.

Daca gastrita alcoolica este lasata netratata, aceasta poate duce la ulcere gastrice si sangerari in stomac (gastrita eroziva). Simptomele gastritei erozive includ si slabiciune, dificultati de respiratie, scaune inchise la culoare sau varsaturi cu urme de sange.

Gastrita cronica vs Gastrica acuta

Gastrita acuta este cauzata in principal de medicamente nonsteroidiene antiiflamatorii, cum ar fi aspirina si ibuprofenul, precum si consumul excesiv de alcool. Gastrita acuta este adesea temporara si poate duce la dureri de stomac dupa consumul de alcool – cu toate acestea, deseori durerea dispare cu timpul. Alte simptome ale gastritei acute includ pierderea poftei de mancare, greata si varsaturi. Aceste simptome sunt destul de similare cu cele ale pancreatitei.

Gastrita cronica este o afectiune persistenta si pe termen lung atunci cand mucoasa stomacului ramane inflamata pentru perioade lungi de timp. Cu timpul, mucoasa stomacului isi pierde functia de protectie, iar acidul stomacului irita si afecteaza grav mucoasa stomacului. Gastrita cronica se caracterizeaza prin eructatii, indigestie, scadere in greutate, pierderea poftei de mancare, balonare, varsaturi cu urme de sange etc. Retineti ca nu toate gastritele cronice prezinta semne sau simptome, si, prin urmare, e necesar sa mergeti la medic pentru un diagnostic adecvat.

Diagnosticarea gastritei alcoolice

Gastrita alcoolica poate fi o afectiune dureroasa care duce la complicatii precum ulcerul peptic, anemia si deficientele de vitamine. Daca aveti simptome de gastrita alcoolica, este important sa solicitati asistenta medicala. Astfel, medicii pot diagnostica si trata orice simptome pe care le intampinati. In primul rand, medicul va evalua istoricul medical si experienta consumului de alcool sau fumat. Apoi, se analizeaza afectiunile sau tulburarile stomacului cu care persoana a fost diagnosticata in trecut.  In timpul unui examen fizic, medicul poate apasa pe stomac pentru a analiza durerea si balonarea. Testele de urina sunt utile deoarece pot detecta prezenta bacteriei Helicobacter pylori. Cand vine vorba de diagnosticarea femeilor, medicii solicita, de asemenea, adesea un test de urina pentru a exclude sarcina.

Medicii pot diagnostica gastrita alcoolica fie printr-un examen fizic al stomacului si abdomenului, fie printr-o examinare interna – endoscopie. Endoscopia superioara este o procedura de diagnostic care ii permite medicului sa vizualizeze structura interna a stomacului. De asemenea, poate fi efectuat un test de respiratie, pentru a detecta prezenta anumitor bacterii. Se poate face si un test pentru hemoragii oculte in fecale pentru a detecta prezenta sangelui in scaun.

In plus, un test de sange poate arata prezenta bacteriilor in concordanta cu gastrita, poate arata numarul de globule rosii din sange si poate verifica deficitul de vitamina B-12, nivelurile scazute de proteine ​​sau prezenta ridicata a gastrinei.

Tratament

Tratamentul va include in special renuntarea la alcool. Consumul crescut de alcool afecteaza mucoasa stomacului si poate duce la complicatii pe termen lung, cum ar fi cancerul la stomac. Tratamentul pentru gastrita alcoolica poate include si medicamente. Modificarile stilului de viata pot fi o modalitate eficienta de a gestiona gastrita alcoolica, inclusiv evitarea alcoolului, renuntarea la fumat si reducerea stresului.

Timpul de vindecare a gastritei alcoolice variaza de la un individ la altul si va depinde de mai multi factori, inclusiv cat de mult alcoolul consuma individul, cat timp a consumat alcool in exces si gradul de deteriorare. Cea mai eficienta solutie pentru reducerea timpului de vindecare a gastritei alcoolice este renuntarea la alcool.

Medicamente

Ca prima linie de aparare, exista mai multe medicamente diferite pe care medicul le poate prescrie, in functie de simptome. Antibioticele precum amoxicilina sunt utile impotriva bacteriei Helicobacter pylori, deoarece incetinesc cresterea si dezvoltarea acesteia. Daca simptomele gastritei sunt severe, inhibitorii pompei de protoni ajuta la combaterea productiei de acid gastric. Medicii pot prescrie, de asemenea, medicamente mai usoare, cum ar fi antiacide si suplimente de vitamina B-12, in incercarea de a reduce refluxul si indigestia si pentru a combate problemele ulterioare, cum ar fi anemia si carenta de fier.

Renuntarea la alcool

Daca un pacient continua sa bea alcool dupa terminarea tratamentului cu medicamente, gastrita cronica va persista si poate deteriora mucoasa stomacului si mai mult. Pentru a evita acest lucru, se recomanda includerea intr-un program de reabilitare uneori. In timpul acestui proces, pacientii sunt internati in spital si detoxifierea lor este monitorizata. Prima saptamana este dedicata detoxifierii, in timp ce urmatoarele saptamani sau luni se concentreaza pe modificarile stilului de viata. Exista, de asemenea, programe pentru dependenta de alcool.

Alimentatie

Cand este prezenta gastrita alcoolica, mucoasa stomacului nu numai ca se umfla, dar devine si mai slabita. In ceea ce priveste dieta, un pacient diagnosticat cu gastrita alcoolica va trebui sa reduca sau sa elimine complet alimentele puternic condimentate si acide care declanseaza simptome incomode si umflaturi suplimentare.

Prevenirea gastritei alcoolice

Cel mai eficient mod de prevenire a gastritei alcoolice este prin reducerea cantitatii de alcool consumate. Alte masuri care trebuie luate includ:

  • adoptarea unui stil alimentar sanatos si a unui stil de viata activ;
  • reducerea nivelului de stres;
  • renuntarea la fumat;
  • limitarea consumului de cofeina.

Daca se vor urma aceste masuri preventive, prevalenta gastritei poate fi redusa foarte mult.

Referinte:
(1) http://impactfactor.org/PDF/IJPCR/11/IJPCR,Vol11,Issue3,Article1.pdf
(2) https://www.healthline.com/health/gastritis-acute
(3) https://www2.hse.ie/wellbeing/alcohol/physical-health/alcohols-effect-on-the-body/the-stomach.html
(4) https://www.nhs.uk/conditions/gastritis/
(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12898897/
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1412478/
(7) https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-gastritis

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma