Tulburarea de personalitate narcisica – simptome, cauze, tratament

Tulburarea de personalitate narcisica este caracterizata de un simt exagerat al propriei importante, o nevoie profunda de atentie si admiratie si o lipsa de empatie pentru ceilalti. Care sunt cauzele acestei tulburari, cum se manifesta si ce optiuni de tratament exista?

Cuprins:

1. Ce este tulburarea de personalitate narcisica?
2. Cum se manifesta tulburarea de personalitate narcisica?
3. Cauzele tulburarii narcisice
4. Diagnostic
5. Metode de tratament

Ce este tulburarea de personalitate narcisica?

Tulburarile de personalitate sunt tulburari de lunga durata, ale caror simptome au un puternic impact asupra a numeroase aspecte si domenii ale vietii persoanelor afectate.

Tulburarea de personalitate narcisica este definita in DSM-5 (Manualul de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale) printr-un tipar pervaziv de grandiozitate (in imaginatie sau in comportament), o nevoie permanenta de atentie si o lipsa de empatie, care se manifesta la inceputul vietii de adult.

Tulburarea de personalitate narcisica face parte din clusterul B, alaturi de personalitatea antisociala, personalitatea borderline si personalitatea histrionica. Este mult mai frecventa in cazul barbatilor decat la femei, iar per total statisiticile arata o incidenta a tulburarii de aproximativ 6% in populatia generala. Conform DSM-5, intre 50-75% dintre persoanele diagnosticate cu tulburarea de personalitate narcisica sunt barbati.

In literatura de specialitate se disting doua subcategorii:

  • narcisismul grandios; cei din aceasta categorie apar ca fiind aroganti, dominanti, extrem de increzatori in ei insisi, agresivi;
  • narcisismul vulnerabil; persoanele din aceasta categorie sunt foarte sensibile, nesigure, defensive si anxioase, care traiesc sentimente puternice de rusine si inadecvare.

Ceea ce au in comun ambele tipuri este ca tind sa isi satisfaca propriile nevoi fara a tine cont sau in detrimentul nevoilor si sentimentelor celorlalti.

Narcisismul versus tulburarea de personalitate narcisica

Narcisismul este o trasatura a carei intensitate se situeaza pe un continuum. Atunci cand apare ocazional si moderat este o trasatura normala; se refera la a avea nevoie de atentie si admiratie, iubire, succes. De asemenea, trasaturile narcisiste sunt normale in cursul dezvoltarii, in copilarie si apoi in adolescenta.

Narcisismul poate aparea sub forma unor trasaturi de personalitate; o persoana a carei personalitate are trasaturi narcisice, chiar daca are un comportament neplacut, dificil, nu se poate spune ca are o tulburare de personalitate narcisica.

Tulburarea de personalitate narcisica se afla la capatul continuumului; este o manifestare extrema a narcisismului, care ii provoaca persoanei in cauza multa suferinta, ii afecteaza viata pe mai multe planuri si este de lunga durata.

Tulburarea de personalitate narcisica si comorbiditatea cu alte tulburari

Tulburarea de personalitate narcisica este comorbida (apare deseori impreuna) cu tulburarea de personalitate antisociala, tulburarea de personalitate borderline, consumul de substante, tulburari ale dispozitiei, tulburarile de anxietate. Tulburarea de personalitate narcisica se poate asocia cu o serie de adictii, persoanele apeland la acestea pentru a face fata emotiilor si starilor dificile cu care se confrunta (dependenta de munca, dependenta de jocuri de noroc, dependenta de cumparaturi, mancat compulsiv, abuz de alcool si substante si altele).

Cum se manifesta tulburarea de personalitate narcisica?

Simptomele si manifestarile narcisismului variaza in intensitate, de la o persoana la alta. Tulburarea de personalitate narcisica se manifesta prin urmatoarele trasaturi:

  • Au o imagine de sine grandioasa, idealizata. Grandoarea, respectiv un simt nerealist al superioritatii, este una dintre caracteristicile de baza ale tulburarii.
  • Au un puternic sentiment de indreptatire – considera ca li se cuvin diverse lucruri, precum si o admiratie permanenta si excesiva din partea celorlalti. Considera ca sunt prea buni pentru ceva obisnuit, ordinar, de aceea au nevoie sa fie in centrul atentiei sau se asteapta la un tratament preferential comparativ cu ceilalti.
  • Isi exagereaza talentele si realizarile.
  • Considera ca sunt unici, speciali si au fantezii legate de puteri nelimitate sau succes.
  • Au dificultati in a gestiona orice forma de critica, putand reactiona cu furie si agresivitate in unele cazuri.
  • Ii trateaza cu superioritate pe cei pe care ii considera inferiori lor.
  • Au tendinta de a profita de ceilalti pentru a-si atinge scopurile si nu sunt interesati de nevoile acestora. Nu se gandesc la consecintele pe care actiunile lor le-ar putea avea asupra celorlalti.
  • Nu au abilitatea si/sau dorinta de a acorda atentie nevoilor si sentimetelor celorlalti.
  • Sunt invidiosi sau cred ca ceilalti ii invidiaza pe ei.
  • Nu isi asuma responsabilitatea pentru actiunile lor, de obicei invinuindu-i pe ceilalti pentru reactiile sau actiunile lor nepotrivite.
  • Au dificultati in a-si regla emotiile si comportamentele si intampina probleme si in gestionarea stresului sau adaptarea la schimbare.

In spatele increderii in sine afisate se afla o stima de sine foarte fragila si vulnerabila la criticile celorlalti sau la opiniile diferite de ale lor, percepandu-le ca pe niste atacuri la propria persoana. Ceilalti ii descriu ca fiind manipulatori, egoisti, aroganti. Totodata, persoanele narcisiste pot fi extrem de carismatice si atragatoare la inceput. In schimb, tulburarea ii impiedica sa stabileasca relatii autentice, intime, deseori aceste relatii devenind toxice pentru ceilalti.

Cauzele tulburarii narcisice

Nu se cunosc cu exactitate cauzele tulburarilor de personalitate, insa au fost propuse mai multe teorii privind posibilele cauze. Modelul bio-psiho-social este acceptat de majoritatea specialistilor. Conform acestuia, tulburarile de personalitate sunt cauzate de o imbinare a factorilor biologici (genetici), psihologici si sociali. Factorii psihologici se refera la trasaturile de personalitate, temperamentul, strategiile invatate de a face fata stresului etc. Factorii sociali pot include modul in care copilul interactioneaza cu parintii, membrii familiei.

In cazul tulburarii de personalitate narcisiste, ereditatea contributie cu aproximativ 40-65% la dezvoltarea acesteia. De asemenea, se presupune ca trasaturile specifice narcisismului ar fi invatate de la parintii care au la randul lor aceasta tulburare de personalitate. Astfel, copiii invata sa fie aroganti, sa nu fie atenti la nevoile celorlati, sa nu empatizeze si toate celelalte manifestari ale tulburarii.

Foarte mult s-au studiat si factorii de mediu implicati in aceasta tulburare, iar cele mai multa indica o serie de experiente adverse din copilarie care contribuie, alaturi de factorii genetici, la aparitia acestei tulburari:

  • laudele excesive primite de copil pentru reusite si critici excesive pentru ceea ce nu face bine;
  • lipsa empatiei din partea parintilor;
  • laudarea abilitatilor sau aspectului fizic in locul altor trasaturi;
  • standarde nerealiste impuse de parinti copilului, cu un accent puternic pus pe statut, realizari, succes;
  • neglijare sau abuz emotional;
  • stiluri parentale – autoritar si permisiv (nu pune limite copilului);

S-a observat totodata ca narcisismul este mai pronuntat in acele culturi in care se pune accentul pe individualitatea si promovarea propriei persoane.

Diagnostic

Tulburarea de personalitate narcisica poate fi diagnosticata doar de un specialist in sanatatea mintala si sunt cateva criterii de diagnostic care trebuie indeplinite pentru a putea determina daca o persoana are aceasta tulburare de personalitate. Conform DSM-5, din cele noua trasaturi prezentate in continuare, cel putin cinci trebuie sa fie indeplinite:

  • Un simt grandios al propriei importante. Persoana vrea si se asteapta sa fie recunoscuta de ceilalti ca fiind superioara, chiar si in lipsa unor dovezi care sa sustina aceasta superioritate. In lipsa acestei recunoasteri, pot aparea frustrare, tristete, furie.
  • O preocupare pentru succesul nelimitat. O persoana cu aceasta tulburare viseaza la a avea succes pe toate planurile – bani, putere, faima, insa fara sa aiba o modalitate prin care sa ajunga la toate acestea. Nici in aceasta situatie nu exista dovezi care sa sustina faptul ca acest succes va fi atins.
  • Credinta ca sunt speciali si unici pentru a fi intelesi de oamenii obisnuiti si ca doar anumite persoane speciale sau cu un status inalt pot intelege cat de buni, speciali si complecsi sunt ei.
  • Nevoia de admiratie excesiva
  • Indreptatirea – Un sentiment puternic ca ar trebui sa aiba si sa primeasca tot ceea ce isi doresc.
  • Comportamente de exploatare in relatiile interpersonale, in sensul ca se folosesc de ceilalti pentru a-si atinge scopurile si a-si indeplini nevoile.
  • Lipsa empatiei, manifestata prin a nu lua in considerare nevoile si sentimentele celorlalti.
  • Invidia fata de ceilalti sau credinta ca ceilalti sunt invidiosi pe ea/el.
  • Comportamente sau atitudini arogante si trufase.

Metode de tratament

Tulburarea de personalitate narcisica poate fi dificil de tratat pentru ca persoanele in cauza considera ca nu au nicio problema si ca ceilalti sunt vinovati pentru tot. Astfel, fie nu solicita ajutor specializat, fie o fac doar atunci cand tulburarea are un impact considerabil asupra unui aspect sau mai multe ale vietii lor sau se confrunta cu depresia, dependenta de alcool sau droguri sau alta problema de sanatate mintala. Sau atunci cand sunt fortati de imprejurari sa o faca (de exemplu, daca partenerul de viata le da un ultimatum inainte de a incheia relatia).

Pentru cei care solicita totusi ajutorul unui specialist, obiectivele terapiei pot viza:

  • sa invete sa relationeze mai bine cu ceilalti, sa dezvolte relatii mai placute, mai apropiate;
  • sa isi inteleaga emotiile, sa le poata gestiona si sa inteleaga cauzele lor, precum si mecanismele si tiparele psihologice care stau la baza comportamentelor lor;
  • sa isi accepte nivelul de competenta si potential si sa tolereze mai usor criticile sau esecurile;
  • dezvoltarea empatiei si compasiunii.

Dificultati pot aparea si din cauza lipsei motivatiei de a ramane in terapie, cu atat mai mult cu cat e nevoie de timp si disponibilitate din partea persoanei pentru a putea observa o ameliorare.

Psihoterapia este tratamentul de baza in aceasta tulburare, iar in unele cazuri poate fi recomandat si tratamentul medicamentos, de obicei pentru tulburarile comorbide.

Referinte:

(1) What are Personality Disorders? – https://www.psychiatry.org/patients-families/personality-disorders/what-are-personality-disorders
(2) Narcissistic Personality Disorder – https://psychcentral.com/disorders/narcissistic-personality-disorder/
(3) What are the DSM-5 diagnostic criteria for narcissistic personality disorder (NPD)? – https://www.medscape.com/answers/1519417-101764/what-are-the-dsm-5-diagnostic-criteria-for-narcissistic-personality-disorder-npd
(4) Narcissistic Personality Disorder – https://www.helpguide.org/articles/mental-disorders/narcissistic-personality-disorder.htm

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma