Eruptii cutanate – tipuri, cauze, sfaturi

Eruptii cutanate – exista numeroase boli care se pot manifesta prin aparitia unor eruptii pe piele sau urticarie. Leziunile se disting insa in functie de boala care a dus la dezvoltarea lor. Aflati care sunt cele mai frecvente eruptii cutanate, cum le puteti recunoaste si ce solutii sunt indicate in fiecare caz.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre eruptii cutanate
  2. Tipuri de eruptii cutanate si cauzele lor
  3. Ce trebuie sa faci cand te confrunti cu eruptii cutanate?

Informatii generale despre eruptii cutanate

Eruptiile cutanate sunt unele dintre cele mai frecvente probleme de sanatate cu care ne putem confrunta de-a lungul vietii. Ele pot aparea la orice varsta, de la nou-nascuti, bebelusi, sugari, copii, adolescenti pana la adulti si varstnici.

O eruptie cutanata presupune aparitia pe piele a unor leziuni, mai mult sau mai putin inrosite, care pot imbraca diverse forme: macule, papule, pustule, vezicule, placi. Pot fi localizate oriunde pe corp, pe suprafete mai extinse sau mai reduse. Toate eruptiile pe piele se caracterizeaza prin inflamatie sau iritatie cutanata. Unele pot fi determinate de boli infectioase si sunt contagioase, altele apar in contextul unor boli dermatologice sau de alta natura si nu sunt contagioase.

Majoritatea eruptiilor cutanate nu ridica probleme grave. De obicei, se vindeca odata cu bolile care le-au provocat. Insa exista si eruptii cutanate persistente sau cronice, care necesita tratament pe durata indelungata. Important este sa va adresati medicului de la primele semne aparute pe piele pentru a stabili un diagnostic clar si un tratament corect. Iata care sunt principalele tipuri de eruptii cutanate si care sunt semnele si simptomele pe care este bine sa le recunoasteti.

Tipuri de eruptii cutanate si cauzele lor

Eruptiile cutanate pot fi cauzate de numerosi factori:

  • caldura,
  • infectii,
  • alergii,
  • medicamente,
  • boli autoimune.

Atunci cand va confruntati cu o eruptie cutanata, este recomandat sa consultati intotdeauna un medic specialist pentru a obtine un diagnostic precis si un tratament potrivit. Iata care sunt cele mai frecvente eruptii cutanate pentru care pacientii ajung la medic.

Dermatita atopica

Una dintre cauzele frecvente ale eruptiilor cutanate este dermatita atopica. Aceasta boala alergica se manifesta prin pusee de urticarie (eczeme, mancarimi, piele uscata si inrosita), care se repeta in conditiile expunerii la factorul alergen declansator. In functie de varsta la care apare si de stadiul bolii, eruptia sub forma de alergie piele se poate extinde pe suprafete mari de piele, provocand dureri, disconfort, leziuni acoperite de cruste, descuamarea pielii.

Cauza exacta a acestei patologii ramane necunoscuta deocamdata. Studii de referinta afirma insa ca mostenirea genetica exercita o mare influenta in aparitia dermatitei atopice. S-a constatat ca exista familii cu asa-numitul teren atopic, adica o predispozitie genetica spre dezvoltarea dermatitelor alergice, dar si a altor alergii, cum ar fi alergia la polen, astmul, alergiile alimentare.

Evitarea alergenilor este cea mai buna solutie pe care o poate adopta o problema pentru a nu se confrunta cu dermatita atopica (alergie piele). In cazul unei expuneri accidentale la factorul alergic, recomandarea este de a merge la medic pentru tratament.

Psoriazisul

Este o boala dermatologica frecventa, dar care nu se rezuma doar la afectarea pielii. Psoriazisul este o boala autoimuna, cu rasunet asupra intregului organism. Potrivit International Journal of Molecular Sciences, prevalenta mondiala a psoriazisului este de circa 2%, cu variatii in functie de regiuni. In Romania, ultimele date arata ca incidenta psoriazisului este peste media mondiala si europeana. Aproximativ 5% din romani sufera de psoriazis.

Manifestarile dermatologice ale psoriazisului sunt variate: de la placi eritematoase si pruriginoase pana la zone de piele ingrosata, acoperita de scuame, cu aspect solzos. Placile psoriazice pot fi localizate oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, fata, degete, trunchi.

Este important de retinut ca psoriazisul nu este o boala contagioasa. Dar ea poate afecta nu doar pielea pacientului, ci si articulatiile sau anumite organe interne. Necesita tratament cronic, care se adreseaza inclusiv sistemului imunitar, pentru a inhiba atacul impotriva propriului organism.

Pitiriazis versicolor

Eruptia cauzata de pitiriazis se prezinta sub forma unei depigmentari cutanate cauzate de ciuperca Malassezia spp. Pitiriazisul este o micoza cutanata superficiala, caracterizata prin leziuni bine delimitate (de obicei in forma de bradut), usor descuamate si de culori mai deschise decat pielea. Leziunile se situeaza predominant in zona superioara a corpului. Boala este mai frecventa la populatia tanara, mai ales in randul femeilor. Nu reprezinta o boala cronica si, in general, raspunde pozitiv la tratamentul antifungic prescris de medic.

Lichen plan

Eruptiile cutanate provocate de lichenul plan apar, de obicei, pe interiorul antebratului, incheietura mainii, glezne, gambe, pe gat sau spate. Se manifesta sub forma unor vezicule purpurii (basicute), care provoaca mancarimi. Boala nu este contagioasa si dispare rapid dupa aplicarea tratamentelor topice prescrise de medicul dermatolog. Uneori poate disparea si spontan, fara tratament.

Zona Zoster

Herpesul Zoster este o eruptie cutanata cauzata de virusul varicelo-zosterian, care ramane in stare latenta in organism dupa varicela sau varsat de vant. Zona Zoster reprezinta de fapt reactivarea virusului la maturitate. Inainte de aparitia eruptiei Zona Zoster, pacientul resimte pe partea afectata o durere pulsatila, furnicaturi, mancarimi. La putin timp incep sa apara vezicule mici, care se inmultesc in decurs de 1-2 zile, iar pielea din jurul lor devine rosie si iritata. Durerile nevralgice pot deveni intense in zona afectata.

Veziculele cu contagioase, iar copiii si persoanele care nu au avut varicela in copilarie pot face boala in urma contactului cu un bolnav de Zona Zoster. Leziunile zosteriene dispar in 2-3 saptamani, cu sau fara tratament antiviral, insa uneori pacientii raman cu o nevralgie post-herpetica. Un semn distinctiv al eruptiei cutanate din Zona Zoster este ca ea apare doar pe o singura parte a corpului.

Acneea

Cele mai frecvente eruptii cutanate randul adolescentilor si tinerilor sunt determinate de acneea juvenila. De regula, apar mici pustule rosii, care devin purulente, sau se transforma in puncte negre, chisturi, noduli. Leziunile apar pe fata, in cele mai multe cazuri, dar pot fi tineri care se confrunta cu acnee extinsa la nivelul corpului, mai ales pe spate sau piept.

Leziunile acneice se declanseaza ca urmare a modificarilor hormonale care duc la cresterea secretiei de sebum la nivelul glandelor sebacee. Anumiti factori de risc accentueaza acest mecanism: stresul, practicarea unui sport, alimentatia dezechilibrata, igiena precara, purtarea unor haine din materiale sintetice, anumite medicamente. Evitarea acestor factori de risc si mentinerea unei igiene riguroase a pielii ajuta tinerii sa depaseasca mai usor perioada in care sunt predispusi la acnee. Exista si o gama variata de tratamente antiacneice, dar este bine a fi utilizate numai dupa consultarea medicului dermatolog.

Bolile copilariei

Majoritatea bolilor copilariei – varicela, rujeola, rubeola, scarlatina, boala mana-gura-picior, roseola infantum, eritem infectios – se manifesta prin eruptii cutanate. Pot de diverse forme, marimi si culori: bubite rosii, placi, placarde, vezicule, localizate in diverse zone ale corpului, inclusiv la nivelul cavitatii bucale. Numitorul comun al acestor eruptii cutanate la copii este febra.

Atunci cand copilul prezinta eruptie cutanata si febra, este foarte posibil sa se sonfrunte cu o boala infectioasa a copilariei. In aceasta situatiei, cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa contactati imediat medicul pediatru al copilului si sa respectati indicatiile acestuia.

Unele medicamente

Anumite eruptii cutanate pot aparea ca efect secundat al unor medicamente sau ca reactie alergica la excipienti ai acestora. Printre medicamentele care dau destul de frecvent eruptii sau urticarie se numara: antiinflamatoarele nesteroidiene, antibioticele, paracetamolul (acetaminofen), aspirina (acidul acetilsalicilic), hidroxiclorochina, morfina s.a.

Oprirea administrarii medicamentului respectiv are ca rezultat disparitia eruptiei cutanate. Daca va aflati sub tratament cu un medicament si va confruntati cu o eruptie, luati legatura cu medicul care v-a prescris tratamentul pentru a-l informa si, eventual, sa va recomande intreruperea acestuia.

Transpiratia

Expunerea la caldura in asociere cu purtarea unor haine din materiale sintetice sau nepotrivite se asociaza adesea cu eruptii cutanate. Bebelusii sunt adesea afectati de eruptii cutanate de la caldura, care sunt denumite medical lucita estivala. Specifice acestui tip de eruptie sunt veziculele mici si rosii, care provoaca mancarimi.

Pentru a preveni eruptiile cutanate provocate de transpiratie, pastrati curate si uscate zonele predispuse la sudoratie, purtati haine comode, din materiale naturale. In timpul verii, bebelusii si copiii trebuie feriti cat mai mult posibil de expunerea directa la soare in intervalul orar 12.00-16.00.

Ce trebuie sa faci cand te confrunti cu eruptii cutanate?

La fel ca in cazul oricarei probleme de sanatate, este bine sa te adresezi medicului atunci cand te confrunti cu eruptii cutanate, urticarie, roseata, mancarimi. Diagnosticul corect si la timp este esential pentru tratamentul acestor leziuni. Exista tratamente specifice pentru fiecare tip de eruptie cutanata.

In unele cazuri, utilizarea unor produse topice – unguente, creme, lotiuni, mixturi, remedii naturale – se dovedeste eficienta si suficienta pentru vindecarea eruptiei. In alte cazuri, pot fi necesare tratamente sistemice sau alte interventii medicale. De exemplu, pacientii cu eruptii cutanate declansate de alergii, care dezvolta si angioedem, sunt tratati cu antihistaminice si corticosteroizi. Pacientii cu leziuni cauzate de psoriazis sau alte boli autoimune pot primi tratamente care se adreseaza sistemului imunitar. Imunoterapia este cea mai nou forma de tratament in cazul bolilor autoimune.

Masuri de preventie

Un aspect important in tratamentul eruptiilor cutanate il reprezinta si respectarea urmatoarelor masuri preventive:

  • evitarea sau limitarea factorilor care declanseaza aparitia leziunilor cutanate;
  • combaterea stresului;
  • adoptarea unei alimentatii sanatoase si a unui stil de viata sanatos;
  • evitarea consumului de alcool si a bauturilor psiho-stimulante (cafea, cola, energizante);
  • alegerea unor produse de ingrijire a pielii si de igiena potrivite tipului de piele, ideal conform recomandarilor medicale;
  • evitarea alergenilor, conservantilor, iritantilor;
  • evitarea bailor si a dusurilor fierbinti sau reci;
  • expunerea cu masura la soare si respectand regulile de protectie solara.

 

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma