Deshidratarea este o afectiune care se intampla atunci cand organismul nu are cantitatea de apa necesara. Din aceasta cauza, corpul nu mai poate functiona corect.

Cuprins:

1. Cum se ajunge la deshidratare?

2. Simptome

3. Deshidratarea la copii

4. Deshidratarea la adulti

5. Deshidratarea la persoanele cu boli cronice

6. Deshidratarea la sportivi

7. Cauze de deshidratare

8. Diagnostic

9. Tratament

10. Deshidratare: consecinte

11. Alimentatie si stil de viata

Cum se ajunge la deshidratare?

Deshidratarea inseamna ca o persoana a pierdut o cantitate semnificativa de lichid, astfel incat organismul incepe trepatat sa-si piarda capacitatea de a functiona in mod normal. Astfel, incep sa apara diverse simptome care fac intregul corp sa fie mult mai sensibil.

Conform studiilor, sugarii si copiii sunt cei mai predispusi la deshidratare, dar si adultii si persoanele in varsta.

In functie de lichidele pe care le consumati, deshidratarea poate fi usoara, moderata sau severa.

Cauzele frecvente de deshidratare includ practicarea unor exercitii fizice intense, mai ales pe o vreme calduroasa; diaree severa; varsaturi; febra sau transpiratie excesiva. Daca nu se consuma suficiente lichide, mai ales apa, in timpul efortului  fizic sau pe o vreme cu temperaturi  ridicate, chiar daca nu se face efort fizic, se ajunge la deshidratare.  Oricine poate deveni deshidratat, dar anumite persoane cum ar fi copiii mici, adultii in varsta si persoanele cu boli cronice, sunt cele mai expuse riscului deshidratarii.

Se poate reveni cu usurinta dintr-o stare de deshidratare usoara pana la moderata, consumand mai multe lichide, dar o stare de deshidratare severa are nevoie de tratament medical imediat. Cea mai sigura abordare este in primul rand prevenirea deshidratarii.

Simptome

Starea de deshidratare usoara pana la moderata poate sa cauzeze urmatoarele simptome:

  • uscaciune a gurii
  • sete
  • senzatie de somnolenta sau oboseala
  • scaderea volumului de urina
  • pielea uscata
  • dureri de cap
  • constipatie
  • ameteli.

In cazul copiilor mici se pot observa urmatoarele simptome :

  • activitate mult diminuata decat de obicei
  • neumezirea scutecului timp de trei ore, la sugari
  • lacrimi putine atunci cand plange.

O  deshidratare severa, care reprezinta o urgenta medicala, poate provoca:

  • sete extrema
  • stare de nervozitate extrema sau somnolenta la sugari si copii; iritabilitate si confuzie la adulti
  • uscaciune la nivelul gurii si mucoaselor
  • urinare mult diminuata cantitativ sau absenta, de culoare mai inchisa decat in mod normal
  • ochi infundati
  • piele uscata, lipsita de elasticitate
  • la sugari, fontanela infundata – partea moale din partea de sus a capului unui copil
  • hipotensiune arteriala
  • puls marit
  • respiratie rapida
  • lipsa lacrimilor, la copii, atunci cand plang
  • febra
  • in cazurile cele mai grave, delir sau inconstienta.

Din pacate, setea nu este intotdeauna un indicator de incredere referitor la nevoia organismului de apa, mai ales la copii si batrani. Un indicator mai bun este culoarea urinei: urina clara sau deschisa la culoare inseamna o buna hidratare, in timp ce o culoare galbena sau portocaliu inchis semnaleaza, de obicei, o stare de deshidratare.

In cazul unui adult sanatos, o deshidratare usoara pana la moderata poate fi usor remediata prin consumul suficient de lichide, cum ar fi apa sau o bauturile racoritoare. In cazul copiilor si adultilor in varsta, trebuie manifestata o mai mare prudenta.

Apelati medicul imediat ce se constata:

  • diaree severa, cu sau fara varsaturi, sau febra
  • scaune negre sau cu sange
  • diaree moderata pentru 24 de ore sau mai mult
  • iritabilitate sau somnolenta si dezorientare
  • mult mai putin activ decat de obicei
  • prezenta semnelor sau simptomelor de deshidratare usoara sau moderata.

Deshidratarea la copii

Orice persoana poate deveni deshidratata in cazul in care pierde prea multe lichide. Dar anumite persoane prezinta un risc marit, de exemplu, sugarii si copiii mici.

Sugarii si copiii sunt deosebit de vulnerabili din cauza greutatii corporale relativ mici si procentului ridicat de apa si electroliti. Sunt, de asemenea, grupul cel mai probabil de a experimenta diaree.

Deshidratarea la adulti

Pe masura ce inaintam in varsta, devenim mai sensibili la deshidratare din mai multe motive: capacitatea organismului de a pastra apa este mai redusa, senzatia de sete devine mai putin acuta si capacitate redusa de a  raspunde la schimbarile de temperatura. Mai grav, este ca  batranii, mai ales cei din casele de ingrijire medicala sau care locuiesc singuri, au tendinta de a manca si bea insuficient. Anumite handicapuri fizice sau neglijarea din partea celorlalti adulti, le impiedica sa fie bine hraniti. Aceste probleme sunt agravate de boli cronice, cum ar fi diabetul.

Deshidratarea la persoanele cu boli cronice

Diabetul zaharat necontrolat sau netratat, poate duce la deshidratare. Si alte boli cronice, cum ar fi bolile de rinichi si insuficienta cardiaca,pot, de asemenea, sa produca deshidratare. Chiar si durerea in gat sau racelea poate produce o usoara deshidratare, din cauza  greutatii de a manca sau bea. Febra mare poate deshidrata chiar mai mult organismul.

Deshidratarea la sportivi

Orice sportiv poate ajunge la deshidratre, mai ales in anumite conditii de caldura si umiditate sau la altitudini mari. Dar sportivii care se antreneaza pentru a participa la concursuri sportive cum ar fi maratoane, triatlon, expeditii de alpinism pe munte si turnee de ciclism, au un risc deosebit de ridicat. Asta pentru ca in timpul unui efort fizic intens  este dificil sa ramai hidratat. In timpul exercitiilor fizice, corpul poate pierde mai multa apa decat poate absorbi. Deshidratarea este, de asemenea, cumulativa, pe o perioada de zile, ceea ce inseamna ca se poate ajunge la deshidratare  chiar si cu un exercitiu de rutina, moderat, daca nu se beau suficiente lichide pentru a inlocui ceea ce s-a pierdut .

Oamenii care locuiesc la altitudini mari. Conditiile de viata, de munca si efortul fizic la altitudini mari ( in general definit  mai sus de  2500 de metri ), poate provoca o serie de probleme de sanatate. Una este deshidratarea, care apare de obicei atunci cand organismul incearca sa se adapteze la altitudini mari prin urinare crescuta si respiratie rapida – cu atat mai repede se respira, pentru a mentine un nivel adecvat de oxigen in sange,cu atat mai multi vapori de apa se elimina in timpul expiratiei.

Persoanele care lucreaza sau fac miscare afara, pe o vreme calda si umeda. Atunci cand este cald si umed, creste riscul de deshidratare. Asta pentru ca atunci cand aerul este umed,  transpitatia nu se poate evapora si organismul nu se poate raci la fel de repede ca de obicei, iar acest lucru poate duce la o crestere a temperaturii corpului si la o nevoie crescuta de lichide.

Cauze de deshidratare

Deshidratarea apare atunci cand apa pierduta pe tot parcursul zilei nu este inlocuita si organismul se usuca efectiv fara lichide. Uneori, deshidratarea are loc din motive simple: expunerea prelungita la soare urmata de insolatie, consum insuficient de apa sau alte lichide, pentru ca persoana in cauza este bolnava sau ocupata sau pentru ca nu are acces la apa potabila in conditii de siguranta, intr-o calatorie, drumetie sau camping.

Alte cauze de deshidratare

Diaree, varsaturi. Diareea acuta, care se declanseza brusc si violent, poate provoca o pierdere imensa de apa si electroliti intr- un interval scurt de timp. Daca apar si varsaturi  impreuna cu diaree, pierderea de  lichide si minerale este si mai accentuata. Copiii si sugarii sunt in mod special expusi riscului. Diareea poate fi cauzata de o infectie bacteriana sau virala, sensibilitate alimentara, o reactie la medicamente sau o tulburare intestinala.

Febra. In general, cu cat febra este mai mare,cu atat mai deshidratat poate deveni corpul. Daca apare febra, in plus fata de diaree si varsaturi, pierderea de lichide se va intensifica.

Transpiratie excesiva. In timpul transpiratiei organismul  pierde apa, astfel ca daca se efectueaza  o activitate intensa si nu se consuma suficiente lichide, atunci se ajunge la deshidratare. O vreme  calda, si umeda  amplifica transpiratia si deci cantitatea de lichid eliminata. Dar deshidratarea poate apare si in timpul iernii, daca nu sunt inlocuite lichidele pierdute. Copiii si adolescentii, care participa la activitati sportive, pot fi deosebiti de sensibili, atat din cauza greutatii lor corporale, care este in general mai mica decat cea a adultilor , cat si pentru ca ei nu sunt suficient de atenti pentru a sesiza semnele de avertizare ale corpului, in ceea ce priveste starea de deshidratare.

Urinare frecventa. Acest lucru se poate datora diabetului nediagnosticat sau necontrolat periodic. Anumite medicamente, cum ar fi diureticele si unele medicamente pentru tensiuni arteriala, de asemenea, poate avea reactii adverse de deshidratare, pentru ca provoaca o urinare sau transpiratie mai intensa decat in mod normal. 

Diagnostic

De cele mai multe ori medicul poate diagnostica starea de deshidratare, pe baza de semnelor fizice si a simptomelor, cum ar fi ochii infundati, piele uscata fara elasticitate si rezistenta atunci cand este prinsa, urinare mult diminuata cantitativ, etc. De asemenea o persoana deshidratata, este, de asemenea, susceptibila de a avea tensiune arteriala scazuta, ritm cardiac accelerat si flux de sange redus la extremitati.

Pentru confirmarea diagnosticului si indicarea gradului de deshidratare, este posibil sa fie nevoie si de alte teste, cum ar fi:

Analize de sange

Probele de sange pot fi folosite pentru a verifica pentru un numar de indicatori, cum ar fi nivelurile de electroliti,  in special sodiu si potasiu, si cat de bine functioneaza rinichii.

Sumar de urina

Analiza urinei poate arata daca persoana este deshidratata si in ce masura. In cazul in care nu este clara cauza  deshidratarii, medicul poate solicita efectuarea de analize suplimentare pentru diabet si alte probleme hepatice sau renale.

Tratament

Singurul tratament eficient pentru deshidratare este acela de a inlocui lichidele si electroliti pierduti din diverse cauze. Cea mai buna abordare a tratamentului pentru deshidratare depinde de varsta, severitatea deshidratarii si cauza sa.

Tratarea deshidratarii la copiii bolnavi

Medicul va va oferi cu siguranta un tratament pentru deshidratare copilului dumneavoastra, dar unele orientari generale pot fi folositoare:

Utilizati o solutie de rehidratare orala

Numai daca medicul va recomanda altfel, folositi o solutie de rehidratare orala, pentru sugari si copii care au diaree, varsaturi sau febra. Aceste solutii contin apa si saruri, in proportii specifice pentru a reface atat lichidele  dar si electrolitii. Ajuta, de asemenea, si pentru o digestie mai usoara. Produsele de rehidratare orala sunt disponibile in cele mai multe farmacii. Hidrateaza copilul inca de la debutul unei boli, in loc sa asteptati pana cand situatia devine urgenta.

Continuati sa alaptati

Nu intrerupeti alaptarea atunci cand copilul este bolnav, dar oferiti copilului si o solutie de rehidratare orala. Daca copilul este alimentat cu lapte praf, incercati sa-l  schimbati cu unul  fara lactoza, pana diareea  se imbunatateste – lactoza poate fi dificila de digerat in timpul diareei. Nu diluati laptele praf mai mult decat va indica instructiunile.

Evitati anumite alimente si bauturi

Cel mai bun lichid pentru un copil bolnav este o solutie de rehidratare orala – apa plata nu furnizeaza electroliti esentiali, si, desi bauturile pentru sportivi refac electrolitii , ii inlocuiesc pe cei pierduti prin transpiratie, nu prin diaree sau varsaturi. Laptele, bauturile cofeinizate, sucurile de fructe sau gelatinele nu sunt indicate pentru deshidratare si pot accentua simptomele de diaree la copii.

Tratarea deshidratarii la adultii bolnavi

Cei mai multi adulti cu deshidratare usoara pana la moderata, suferind de diaree, varsaturi sau febra isi pot ameliora starea, band mai multa apa sau alte lichide. Anumite lichide, cum ar fi sucurile de fructe, bauturile carbogazoase sau cafeaua, pot inrautati diareea. 

Tratarea deshidratarii la sportivii de toate varstele

Pentru deshidratarea cauzata de efort fizic intens, cea mai indicata este apa. Bauturile pentru sportivi, cu electroliti si solutiile de carbohidrati pot fi, de asemenea, de ajutor. Nu e nevoie de tablete de sare,  prea multa sare poate duce la deshidratare hipernatremica, o afectiune in care organismul pe langa ca este deshidratat dar contine si un exces de sodiu. Evitati consumul de bauturi carbogazoase, cum ar fi cola sau alte tipuri de bauturi acidulate.

Tratarea deshidratarii severe

Copiii si adultii care sunt grav deshidratati trebuie sa fie tratati de catre personalul de urgenta de pe  o ambulanta sau la o camera de urgenta, unde pot primi saruri si fluide  intravenos, mai degraba decat pe gura. Hidratarea intravenoasa ofera corpului apa si substante nutritive esentiale, mult mai repede decat solutiile orale, ceea ce  este esential in situatiile in care  viata este pusa in pericol.

Deshidratare: consecinte

Starea de deshidratarea apare atunci o persoana pierde o cantitate de lichide mai mare decat cantitatea de lichide ingerate, iar corpul nu mai are suficienta apa si alte fluide pentru a-si indeplini functiile sale normale. Daca lichidele pierdute,  din diverse cauze, nu sunt inlocuite, va apare deshidratarea.

Deshidratarea creierului

Conform cercetarilor si literature de specialitate, procesul de deshidratare afecteaza creierul, functia cognitiva, duce la pierderi de memorie si de atentie pe termen scurt.

Moartea prin deshidratare

Deshidratarea severa poate provoca moartea. Aceasta poate aparea daca nu mancati si nu beti suficiente lichide atunci cand sunteti bolnavi sau daca nu va hidratati suficient in timpul sau dupa o serie intensa de exercitii fizice. Oricine poate deveni deshidratat, insa cei care se deshidrateaza cel mai usor sunt:

  • Persoanele care au febra
  • Persoanele in varsta
  • Copiii sub 1 an
  • Persoanele care locuiesc intr-o zona cu climat cald

Alimentatie si stil de viata

Pentru a preveni deshidratarea, beti multe lichide si mancati alimente bogate in apa, cum ar fi fructele si legumele. Fluidele pot fi obtinute nu doar din apa, dar, de asemenea, si din alte bauturi si alimente. Dar, daca faceti efort fizic, nu este necesar sa ajungeti la sete pentru a consuma fluide.

In anumite circumstante, poate fi necesar consumul mai multor lichide decat de obicei:

Imbolnavire. Consumati mai multa apa sau solutii de rehidratare orala la primele semne de boala ; nu asteptati pana cand se produce deshidratarea.

Efortul fizic. In general , cel mai bine este sa incepeti hidratarea cu o zi inaintea unui efort fizic intens. O urina clara  este intotdeauna un bun indiciu ca sunteti bine hidratat. Inainte de a face effort fizic, beti 1-3 pahare de apa. In timpul efortului, beti lichide la intervale regulate si continuati cu apa potabila sau alte lichide dupa ce ati terminat. Tineti minte ca band  prea mult lichide, nu numai ca poate provoca balonare si disconfort , dar, de asemenea, poate duce la o afectiune grava, in care sodiu din sange este prea scazut ( hiponatremie ). Acest lucru se intampla cand se beau mai multe lichide decat se pierd prin transpiratie.

Temperatura ambianta. Aveti nevoie sa consumati suplimentar apa, pe o vreme calda si umeda, pentru a ajuta la scaderea temperaturii corpului si pentru a inlocui ceea ce s-a pierdut prin transpiratie. Puteti, de asemenea, sa aveti nevoie de apa in plus si pe o vreme rece, daca transpirati din cauza hainelor prea groase. Aerul incalzit, de interior poate provoca pierderea umiditatii si deci cresterea cerintelor de lichide. Si la altitudini mai mari de  2.500 metri, corpul are nevoie de un plus de hidratare. Daca deshidratarea se produce in timpul unui efort fizic pe o vreme calda,  se vor consuma lichide, in pozitia intins, intr-o zona umbrita.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/symptoms-causes/syc-20354086
  2. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/dehydration-adults#1
  3. https://www.emedicinehealth.com/dehydration_in_adults/article_em.htm#dehydration_pictures
  4. https://www.aboutkidshealth.ca/dehydration
  5. https://www.emedicinehealth.com/dehydration_in_children/article_em.htm
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma