Tremuratul mainilor este reprezentat de miscari oscilante involuntare si ritmice legate de o succesiune rapida de contractii si de relaxari ale muschilor. Aflati mai multe despre tremuratul mainilor din articolul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Cauze frecvente
  2. Afectiuni care se manifesta prin tremor
  3. Tremuratul mainilor de la cafea
  4. Tremuratul mainilor la nervi
  5. Tremuratul mainilor si ameteli
  6. Din ce cauza apare tremuratul mainilor la copii?
  7. Tremorul in sarcina: ce semnaleaza?
  8. Tratament

Cauze frecvente

Disconfortul creat de aceste tremuraturi este mare, iar persoanele care traiesc pe pielea lor aceste senzatii pot confirma acest lucru. Tremuraturile sunt miscari oscilante involuntare si ritmice legate de o succesiune rapida de contractii si de relaxari ale muschilor dintr-o anumita parte a corpului.

Aceste tremuraturi apar cel mai des la extremitati, maini si picioa­re, insa pot afecta, de asemenea, mandibula, limba sau capul. Aceste tremuraturi pot sa apara in circumstante variate.

Tremuraturile mainilor pot fi intermitente, pot avea loc des sau constant. Uneori, tremorul se dezvolta de unul singur, iar alteori semnaleaza o problema de sanatate.

Tremuratul mainilor poate produce dificultati de scriere si desenare. O persoana poate intampina, de asemenea, probleme in a tine si a folosi unelte si ustensile, cum ar fi tacamurile.

Tipuri de tremor

Exista mai mult de 20 de tipuri de trem0r, dar cele mai multe se incadreaza in doua categorii:

  • Tremorul in repaus: acestea apar atunci cand muschii sunt relaxati.
  • Tremorul in miscare: Majoritatea tremuraturilor au loc in momentul miscarii. Acestea se dezvolta atunci cand muschii sunt contractati din cauza miscarii voluntare.

Tremuraturile ocazionale:

Acestea se produc de obicei:

  • dupa o emotie puternica
  • dupa o spaima
  • dupa o stare de excitare sau anxietate
  • din cauza oboselii
  • dupa ce au fost consumate cantitati mari de ceai, cafea sau alcool
  • toate circumstantele care duc la cresterea productiei normale a hormonului numit adrenalina, in afara oricarei boli
  • tremuraturi usoare si persistente se ob­serva in mod frecvent la persoanele in varsta.
  • un tremurat numit esential, cu caracter familial, cu sase pana la zece miscari pe secunda, se produce de asemenea in anumite cazuri fara sa existe o boala latenta.
  • sevraj etilic
  • stres
  • o tiroida hiperactiva (hipertiroidism)
  • nivel scazut al zaharului din sange
  • in urma tratamentelor cu amfe­tamine, antidepresive sau psihotrope (medicamente care actioneaza asupra psihicului, precum tranchilizantele).

tremuratul mainilor

Afectiuni care se manifesta prin tremor

Unele forme de tremurat continuu sunt de origine patologica. Astfel, tremuratul este unul dintre simptomele bolii Parkinson. Acestea se manifesta in repaus sub forma a patru sau cinci oscilatii pe secunda si devine mai rare in timpul miscarii. Tremuraturi se observa si in cazul bolilor cerebelului, la bolnavii care au scleroza in placi. Pot, de asemenea, sa intervina in cazul boli­lor ne-neurologice precum hipertiroidismul (secretie excesiva de hormoni a glandei tiroide) sau encefalopatia hepatica (tul­burare functionala cerebrala provocata de scaderea grava a functiilor ficatului).

Tremorul esential

Tremorul esential este o conditie intalnita frecvent. Aproape jumatate din cazuri apar in cadrul fami­liilor, debutand in adolescenta sau mai tarziu in viata. De obicei, simptomele apar la mijlocul sau spre sfarsitul vietii si progreseaza lent. In timp, tremorul va poate afecta mainile, capul sau vocea. Miscarile voluntare, de genul tinerii in mana a unei cesti de cafea sau a unei furculite, accentueaza de obicei acest tremor, spre deosebire de boala Parkinson in care tremorul este de repaus si este ameliorat de miscarile voluntare.

Tremorul dispare in timpul somnului. Tremorul incepe atunci cand initiati o miscare voluntara, de genul mancatului sau scrisului. Tremorul esential poate ingreuna anumite miscari coordonate, de genul atingerii varfului nasului cu degetul. Semnele si simptomele se accentueaza cu cat activitatea desfasurata este mai intensa. Oboseala sau stresul accentueaza, de asemenea, tremorul, el dispa­rand in somn.

Semne si simptome

  • Miscari ritmice, alternative ale mainilor, capului, limbii sau corzilor vocale
  • Tremor al mainii ce se accentueaza in actiune

Cat de grav este tremorul esential?

Aceasta afectiune nu este amenin­tatoare de viata si adesea consta doar dintr-o afectare usoara. Daca se accentueaza, exista tratamente medicamentoase pentru amelio­rarea simptomatologiei.

Afectiuni neurologice

Printre afectiunile neurologice care pot provoca tremuratul mainilor se numara:

  • Scleroza multipla: Multi oameni care sufera de aceasta maladie acuza un anumit grad de tremor. Acest lucru se dezvolta adesea atunci cand boala afecteaza zonele sistemului nervos central care controleaza circulatia.
  • Accident vascular cerebral: Un accident vascular cerebral ischemic apare atunci cand un cheag de sange blocheaza o artera, impiedicand sangele sa ajunga la creier. Acest lucru poate provoca leziuni de lunga durata ale cailor neurologice si poate duce la tremor.
  • Traumatisme cerebrale: leziunile fizice ale creierului pot, de asemenea, afecta nervii care joaca un rol in coordonarea miscarii. Tremuraturile mainilor pot aparea atunci cand un traumatism afecteaza anumiti nervi.
  • Boala Parkinson: Mai mult de 25% dintre persoanele cu boala Parkinson au un tremur de miscare, precum si un tremur mai frecvent in repaus care afecteaza una sau ambele maini. Tremurul debuteaza, de obicei, pe o parte a corpului si se poate raspandi in cealalta parte. Tremuraturile se pot accentua in perioadele de stres sau emotii puternice.
  • Scaderea nivelului zaharului din sange: Hipoglicemia declanseaza raspunsul natural al organismului la acest tip de stres, provocand tremuraturile mainilor.
  • Hipertiroidismul: Tiroida este o glanda aflata la nivelul gatului, chiar deasupra claviculei. Cand este hiperactiva, tot corpul se accelereaza. Asa apar problemele cu somnul, inima bate accelerat iar mainile pot tremura.

Alte probleme de sanatate care pot provoca tremuraturi ale mainilor:

  • afectiuni psihiatrice, cum ar fi depresia sau tulburarea de stres post-traumatic
  • tulburari degenerative mostenite, cum ar fi ataxia ereditara sau sindromul fragil X
  • abuzul de alcool sau sevrajul etilic
  • intoxicatia cu mercur
  • hipertiroidismul
  • insuficienta hepatica sau renala
  • anxietate sau panica

Tremuratul mainilor de la cafea

Cafeaua este adorata de intreaga planeta pentru gustul minunat, dar si pentru ca trezeste subit si cea mai somnoroasa persoana, cafeaua fiind un puternic excitant. Cofeina poate provoca tremuraturi ale mainilor daca este consumata in cantitati mari sau persoana in cauza are o sensibilitate la aceasta substanta.

Consumata cu moderatie, cafeaua te face sa te simti plin de energie.

Tremuraturile mainilor si efectele secundare ale cafelei

Daca beti mai mult de 300 ml de cafea pe zi, este posibil sa prezentati unele efecte secundare negative. Printre acestea se numara: anxietatea, bataile rapide ale inimii, iritatii ale stomacului si dureri de cap. Puteti simti, de asemenea, nervozitate si tremuraturi ale mainilor. Acest lucru poate fi deranjant si ingrijorator, mai ales daca tremurul nu dispare in cateva ore.

Masuri de precautie

Daca acuzati tremuraturi ale mainilor dupa ce ati baut cafea, trebuie, pur si simplu, sa reduceti consumul de cofeina. Este posibil chiar sa trebuiasca sa o eliminati din dieta dumneavoastra pentru a preveni tremorul si alte simptome neplacute. Este recomandata, totusi, moderatia pentru a nu aparea efectele secundare ale cofeinei.

Tremuratul mainilor la nervi

Aproape toti am facut cunostinta cu aceasta senzatie cel putin o data in viata, nu-i asa? Cand oamenii devin anxiosi, stresati sau chiar furiosi, nervii pur si simplu explodeaza, provocand tremurul mainilor.

Adrenalina si cortisolul sunt la cote uriase in timpul furiei. Mania arde energie, astfel incat aceste substante chimice sunt proiectate sa furnizeze ceea ce ardeti.

Cand ajung la niveluri inalte, acestea transmit starea de agitatie. Glandele pot produce ceea ce aveti nevoie, dar vor face asta sub presiune. De aceea, trebuie sa va relaxati si sa invatati sa faceti acest lucru in mod corespunzator si in mod regulat inainte de a ajunge atat de departe.

Tremuratul mainilor si ameteli

Cele doua simptome se intalnesc, de obicei, in cazul hipoglicemiei, atunci cand nivelul zaharului din sange scade. De asemenea, ameteala si tremurul mainilor sunt printre semnele precoce ale bolii Parkinson.

tremuratul mainilor

Din ce cauza apare tremuratul mainilor la copii?

Daca cei mici prezinta tremuraturi ale mainilor in viata cotidiana, dar copilul creste sanatos si se dezvolta normal, nu este neaparat un semn de tulburare grava.

De fapt, exista o afectiune numita tremor familial, in care tremuratul involuntar se transmite in familie. Copiii pot avea, de asemenea, tremur esential sau alte tremuraturi a carei cauza nu este cunoscuta. Cat de frecvent este tremurul esential la copii? Se crede ca pana la 5% dintre cei mici sufera de tremur esential, iar un studiu a constatat ca tremurul esential a inceput de obicei la varsta de opt ani.

Tremuraturile pot fi, de asemenea, un efect secundar al unor medicamente sau al anumitor tulburari metabolice, cum ar fi hipertiroidismul sau hipoglicemia.

Cum pot fi tratate tremuraturile mainilor la copii

In prima instanta, se recomanda o vizita la medicul pediatru pentru a evalua un copil cu tremuraturi. Se poate efectua, un examen fizic, inclusiv un examen neurologic complet, pentru a afla ce provoaca acest lucru. Tremurul poate fi uneori tratat cu beta-blocante daca acestea provoaca o problema ulterioara, cum ar fi dificultatile de scriere.

Tremorul in sarcina: ce semnaleaza?

Atunci cand femeile insarcinate nu mananca, pot incepe sa se simta tremuraturi, ameteli, totul ducand chiar pana la lesin. Acest lucru se intampla din cauza hipoglicemiei.

Hipoglicemia

Tremuraturile mainilor pot aparea atunci cand gravidele nu reusesc sa manance pe tot parcursul zilei, iar nivelul zaharului din sange scade. Acest lucru se intampla deoarece sarcina modifica modul in care organismul proceseaza zaharul si determina scaderea nivelului acestuia.

Hrana este foarte importanta

Cel mai bun mod de a preveni si de a opri tremorul este hranirea. Daca aveti stari de greata sau nu aveti prea multa pofta de mancare, incercati sa mancati produse proaspete pe parcursul zilei, pentru a evita scaderea glicemiei. Puteti opta pentru fructe si legume proaspete, biscuiti din cereale integrale sau chiar un sandwich cu unt de arahide. Daca incep sa va tremure mainile, luati loc pe scaun si cereti cuiva sa va aduca niste apa si o gustare.

Consumul de lichide

De asemenea, este extrem de important sa consumati o cantitate mare de lichide in timpul sarcinii. Daca nu beti suficiente lichide, puteti avea stari de ameteala.

Mergeti la medic

Daca tremorul nu a disparut nici dupa ce ati mancat, este recomandat sa apelati la sfaturile unui doctor.

Tratament

Este legat de cel al cauzei tremuratului: oprirea consumului unui excitant cum e cafeaua, de exemplu, tratarea bolii Parkinson sau a hipertiroidismului. Anumite medicamen­te care au o actiune calmanta asupra tremuraturilor pot ajuta si ele.

Tratamente naturiste

Se pun 50 grame de sunatoare, 20 grame de poroinic (untul-vacii), 20 grame de ciubotica-cucului si 10 grame de boabe de ienupar, cu rachiu de secara sau de fructe de 38-40% 14 zile in soare sau in apropierea aragazului. Se iau din ora in ora 15-20 picaturi si se pun in ceaiul facut din urmatoarele plante: frunze de frasin, flori de sunatoare, coada-soricelului, salvie si coada-calului cite 20 grame si din care se beau zilnic 3 cesti (la 1 ceasca – 1 lingurita cu varf). In afara de aceasta, se fac bai de sezut cu varfuri proaspete de molid, sunatoare, coada-soricelului sau cimbru – pentru o baie de sezut se iau 100 grame de plante. Intrucat actiunea externa a plantelor accelereaza reusita, se fac 3 bai de sezut la 14 zile.

Alte remedii naturiste

Un alt remediu impotriva tremurului mainilor este salvia, o planta cu numeroase efecte benefice. Multi doctori au recunoscut proprietatile remarcabile ale salviei. Acestia o administreaza in cazul spasmelor, afectiuni ale maduvei spinarii, dereglari glandulare si tremurul membrelor (tremuraturile extremitatilor) cu cele mai bune rezultate. In afectiunile mentionate se beau 2 cesti pe parcursul zilei, inghititura cu inghititura.
Conform unui vechi mauscris despre puterea tamaduitoare a ierburilor suedeze, micul bitter suedez fortifica trupul, improspateaza nervii si sangele, inlatura tremurul mainilor si al picioarelor. Pe scurt, alunga absolut toate bolile.

 

Referinte:

https://www.webmd.com/brain/shaky-hands

https://www.livestrong.com/article/480685-can-caffeine-cause-hand-tremors/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322195.php

https://www.verywellhealth.com/tremors-and-shakes-2634578

https://www.livestrong.com/article/517001-what-are-the-causes-of-a-childs-hands-shaking/

https://www.livestrong.com/article/530667-what-to-do-if-im-pregnant-and-start-shaking-when-i-dont-eat/

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma