Arsurile la stomac, denumite si pirozis, reprezinta o senzatie de arsura in piept, in zona din spatele sternului sau in epigastru. Iata cum se manifesta, ce cauzeaza arsuri la stomac si cum se trateaza.

Cuprins:

1. Ce sunt arsurile la stomac?

2. Simptome

3. Cauze

4. Diagnostic

5. Tratament

6. Alimente permise in caz de arsuri la stomac

7. Alimente interzise in caz de arsuri la stomac

8. Arsurile la stomac in sarcina

9. Stil de viata

Ce sunt arsurile la stomac?

Arsurile la stomac ocazionale reprezinta simptome des intalnite si nu trebuie sa fie un motiv de alarma. Majoritatea oamenilor pot gestiona disconfortul creat de arsurile la stomac fara ajutor medical specializat, prin modificari ale stilului de viata si medicamente fara prescriptie medicala.

Ele pot fi de obicei asociate cu regurgitarea de acid gastric (reflux gastric), care este principalul simptom al bolii de reflux gastroesofagian (GERD).

Daca arsurile la stomac, sunt din ce in ce mai frecvente, afectand negativ viata de zi cu zi, ele pot constitui simptomul unei afectiuni severe care necesita ingrijiri medicale.

Simptome

Durerea urca de multe ori pana in piept si poate radia in zona gatului sau maxilarului.

Simptomele pirozisului includ:

  • senzatie de arsura, insotita de durere, in piept, care apare de obicei dupa masa in special pe timp de noapte
  • durere toracica care se agraveaza atunci cand pacientul sta culcat sau se apleaca.

Se impune apelarea de urgenta la ajutor medical specializat (salvare, camera de garda, etc.) daca durerile din piept sunt severe, mai ales atunci cand sunt combinate cu alte semne si simptome cum ar fi dureri in brat sau in maxilar sau apar dificultati de respiratie. Durerile acute in piept pot fi simptomul unui atac de cord.

Semnale de alarma

De asemenea se recomanda programarea la un medicul specialist de urgenta daca:

  • arsurile la stomac apar de mai mult de doua ori pe saptamana
  • simptomele persista in ciuda utilizarii de medicamente antiacide fara prescriptie medicala
  • apar dificultati la inghitire
  • sunt prezente simptome de greata sau varsaturi persistente
  • pacientul pierde in greutate din cauza lipsei poftei de mancare sau a dificultatilor de a manca.

Simptomele de pirozis sau arsuri la stomac se intalnesc cel mai des in randul persoanelor din tarile occidentale, unde prevalenta este in jurul valorii de 20 pana la 30 la suta, potrivit unor  estimari. Astfel, Colegiul American de Gastroenterologie este de parere ca numai in Statele Unite peste 60 de milioane de americani sufera de arsuri la stomac cel putin o data pe luna, iar cel putin 15 milioane sufera zilnic.

Cauze

Arsurile la stomac se produc atunci cand acidul din stomac se intoarce in tubul musculomembranos (esofag) care transporta  bolul alimentar provenind din cavitatea bucala la stomac.

In mod normal, atunci cand alimentele mestecate in cavitatea bucala sunt inghitite, inelul de muschi din partea de jos a esofagului (sfincterul esofagian inferior) se relaxeaza, pentru a permite alimentelor si lichidelor sa se deplaseze in jos, spre stomac. Apoi, muschiul se strange din nou.

Daca sfincterul esofagian inferior se relaxeaza anormal sau se slabeste, acidul din stomac poate curge inapoi in esofag (reflux gastroesofagian) provocand arsuri la stomac. Acest fenomen se amplifica atunci cand persoana sta aplecata sau culcata.

Factori de risc

O serie de factori de risc, unii in legatura cu stilul de viata, pot contribui la declansarea arsurilor la stomac:

  • obezitatea
  • fumatul
  • excesul de sare
  • consumul de alimente sarate, acre sau picante
  • alimentatie saraca in fibre
  • lipsa miscarii fizice
  • tratamentele medicamentoase, incluzand medicamente pentru astm, antihistaminice, analgezice, sedative si antidepresive.

Diagnostic

Prima persoana cu care pacientul avand astfel de simptome va veni in contact va fi medicul de familie, care, in functie de gravitate,  il va trimite la un specialist gastroenterolog.

Daca prin schimbarea stilului de viata si administrarea de medicamente fara prescriptie medicala (medicatie pentru refluxul de acid) nu se ajunge la o ameliorare a simptomelor, medicul gastroenterolog va recomanda efectuarea de catre pacient a urmatoarele investigatii:

Endoscopia, o modalitate de a examina vizual interiorul esofagului si stomacului. In timpul endoscopiei, medicul introduce un tub subtire, flexibil, echipat cu o lumina si aparat de fotografiat (endoscop) prin cavitatea bucala, pana la esofag si stomac.

Biopsia

Medicul poate utiliza, de asemenea, endoscopia pentru a colecta o mostra de tesut (biopsie) pentru analize suplimentare.

Radiografia (imagistica esofagului, stomacului si duodenului)

Aceasta procedura presupune administrarea unui lichid calcaros care umple interiorul tractului digestiv, dupa care se realizeaza o radiografie a acestuia. Lichidul permite medicului sa distinga clar conturul esofagului, stomacului si intestinului superior (duoden).

Manometria esofagiana

Reprezinta un test care masoara motilitatea esofagului (miscarea si presiunea din esofag). Testul presupune plasarea unui cateter in esofag, prin nas. Cu ajutorul manometriei esofagiene sunt puse in evidenta tulburari motorii ale esofagului (peristaltica ineficienta sau absenta, contractii nonperistaltice) si ale sfincterului esofagian inferior (presiune de repaus anormala, relaxare inadecvata la deglutitie).

Monitorizarea pH-ului

Reprezinta o metoda moderna de masurare a aciditatii esofagului si stomacului in timpul careia se introduce o  sonda (tub), foarte subtire si felxibil, prin nas in esofag, sonda care are la capat un dispozitiv de masurare a acidului (senzor), pe o perioada de timp de 24 ore. Aparatul identifica cand, si pentru cat timp, acidul din stomac regurgiteaza in esofag. Rezultatele sunt transmise la un computer mic, pe care pacientul il poarta in jurul taliei sau este legat cu o curea peste umar. Dupa terminarea procedurii medicul va interpreta rezultatele inregistrate, corelandu-le cu simptomele semnalate de pacient.

Tratament

Optiunea principala de tratament pentru persoanele care se confrunta in mod repetat cu refluxul de acid este o clasa de medicamente cunoscute ca inhibitori ai pompei de protoni (IPP pe scurt) .

Modul de actiune al inhibitorilor pompei de protoni este prin reducerea aciditatii secretiilor stomacale, prin blocarea unora dintre producatorii de acid.

Printre inhibitorii pompei de protoni se numara:

  • rabeprazol
  • esomeprazol
  • lansoprazol
  • omeprazol
  • pantoprazol
  • omeprazol, cu eliberare imediata de bicarbonat de sodium.

Medicamentele inhibitori ai pompei de protoni sunt, in general, sigure si eficiente, dar, ca orice medicament pe baza de prescriptie medicala, nu sunt adecvate pentru toate persoanele cu boala de reflux, putand provoca efecte secundare.

Alte medicamente care reduc  producerea de acid se numesc blocanti de receptori de histamina H – 2.

Aceste medicamente includ cimetidina, famotidina, nizatidina sau ranitidina. Blocantii de receptori H-2 nu actioneaza la fel de repede cum fac antiacidele, dar ele sunt mai eficiente,   scazand secretia de acid din stomac un timp de pana la 12 ore.

Aceste medicamente sunt, in general, bine tolerate, dar utilizarea lor pe termen lung poate fi asociata cu o usoara crestere a riscului de fracturi osoase si deficit de vitamina B-12.

Pentru persoanele care sufera rar de arsuri la stomac sau indigestie,poate prin asocierea ocazionala a anumitor alimente si bauturi, tratamentele pentru  reducerea aciditatii la stomac, sunt disponibile in farmacii fara prescriptie medicala.

Antiacidele ofera ajutor rapid pe termen scurt, tamponand aciditatea, prin reactie chimica simpla cu continutul stomacului. Ele nu actioneaza in schimb asupra celulelor producatoare de acid ale mucoasei stomacului, continand compusi chimici, cum ar fi carbonat de calciu, bicarbonat de sodiu, aluminiu si hidroxid de magneziu.

In cazuri rare, simptomele de arsuri la stomac date de boala de reflux gastroesofagian, care sunt severe si nu raspund la tratament medical, pot justifica interventia chirurgicala, sub forma unei proceduri numite fundoplicatura.

Tratamente naturiste

Fitoterapie

Remediile din plante care pot fi folosite pentru tratarea simptomelor de arsuri la stomac includ: lemn dulce, ulm, musetel, busuioc,galbenele, nalba, ghimbir si altele. Remediile din plante pot interfera cu medicamentele de aceea  se recomanda consultarea medicului in legatura cu dozajul si modul de administrare.

Terapii de relaxare

Tehnicile pentru combaterea stresului si anxietatii pot reduce semnele si simptomele de GERD.

Acupunctura

Acupunctura implica inserarea de ace subtiri in anumite puncte de pe corp. S-au obtinut o serie de rezultate pozitive asupra persoanelor care sufera de arsuri la stomac, dar momentan nu s-au facut studii majore despre beneficiile acestei terapii.

Alimente permise in caz de arsuri la stomac

Senzatia de arsura la stomac este provocata de acidul gastric care atinge esofagul, provocand astfel iritiatii si dureri locale. Integrati urmatoarele alimente in dieta dumneavostra si veti ameliora simptomele:

  1. Legume: fasole verde, broccoli, sparanghel, conopida, cartofi, castraveti.
  2. Ghimbir: are proprietati antiinflamatorii natural si este potrivit pentru arsurile la stomac, dar si pentru alte probleme gastro-intestinale.
  3. Ovaz: este o sursa excelenta de fibre, care poate absorbi acidul din stomac si reduce semnificativ simptomele de reflux. Puteti opta si pentru consumul de paine cu cereale integrale.
  4. Fructe: banana, mere, pere.
  5. Oua: puteti consuma doar albusul, deoare galbenusurile de ou, desi sunt bogate in grasimi natural, acestea pot declansa senzatia de arsura la stomac.
  6. Grasimi sanatoase: avocado, nuci, seminte, ulei de masline extravirgin, ulei de susan, ulei de floarea-soarelui.

Alimente interzise in caz de arsuri la stomac

Pentru a ameliora senzatia de discomfort, eliminati urmatoarele alimente din dieta:

  • Grasimi: cartofi prajiti, inele de ceapa, produse lactate (branza, lapte, smantana), bacon, deserturi, sosuri pentru salate sau prajituri.
  • Tomate si citrice: portocale, grapefruit, lamai, ananas, rosii, sos de rosii.
  • Usturoi, ceapa, alimente si condiment picante.
  • Menta sau produse cu arome de menta: guma de mestecat, bomboanele.

Arsurile la stomac in sarcina

In timpul sarcinii, modificarea nivelului de hormoni din organism incetinesti sistemul digestiv, slabeste sficterul esofagian impingand in acest fel acidul din stomac.

Multe femei gravide se confrunta cu senzatia de arsura la stomac, care se poate inrautati pe perioada sarcinii.

De aceea, iata cateva solutii care vor remedia senzatia de discomfort:

  • Evitati alimentele si bauturile care contin: citrice, condimente picante, grase (prajeli), cofeina, bauturi carbogazoase.
  • Mancati putin si des pe tot parcursul zilei.
  • Nu mancati repede, savurati fiecare masa.
  • Beti multe lichide, dar nu in timpul meselor.
  • Evitati sa mancati sau sa beti cu cel putin 3 ore inainte de culcare.
  • Evitati sa va culcati imediat dupa ce ati mancat.
  • Discutati cu medicul dumneavostra ce medicamente sunt potrivite pentru arsurile la stomac pe timpul sarcinii.

Stil de viata

Modificarea stilului de viata poate reduce frecventa arsurilor la stomac. Luati in considerare urmatoarele indicatii:

Mentineti o greutate sanatoasa

Greutatea in exces pune presiune pe abdomen, impingand in sus stomacul si provoacand aciditate in esofag. In cazul in care greutatea este normala  incercati sa o mentineti. Daca sunteti supraponderal sau obez, incercati sa pierdeti in greutate incet, nu mai mult de 0,5 pana la 1 kilogram pe saptamana. Adresati-va medicului pentru a va ajuta in elaborarea unui tratament  pentru slabire.

Evitati hainele stramte

Hainele care sunt stranse in jurul taliei pun presiune pe abdomen si sfincterul esofagian inferior.

Evitati alimentele si bauturile care declanseaza arsuri la stomac

Fiecare are un numar de alimente, care consumate, produc arsuri. Unele alimente comune, cum ar fi produse alimentare grase sau prajite, sos de rosii, alcoolul, ciocolata, menta, usturoiul, ceapa si cafeina pot produce arsuri la stomac si mai rau. Evitati alimentele pe care le cunoasteti a va declansa pirozis.

Mancati mese reduse cantitativ

Evitati supraalimentarea prin consumul de mese diminuate cantitativ.

Nu stati in pozitie culcat dupa masa

Asteptati cel putin trei ore dupa masa inainte de sta intins sau de a merge la culcare.

Ridicati capul de pe pat

Daca va confruntati regulat cu arsuri la stomac pe timp de noapte sau in timp ce incercati sa dormiti, puneti gravitatia sa lucreze, radicand capatul patului, unde asezati, capul cu 6-9 cm. In cazul in care nu este posibil sa ridicati patul, puteti introduce o pana intre saltea si arcuri pentru a ridica corpul de la talie in sus  Folosirea pernelor suplimentare pentru inaltarea capului nu este eficienta.

Renuntati la fumat

Fumatul scade capacitatea de functionarea optima  a sfincterului esofagian inferior.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastritis/symptoms-causes/syc-20355807

https://www.healthline.com/health/stomach-burning

https://www.webmd.com/baby/guide/first-trimester-of-pregnancy#1

https://www.healthline.com/health/gerd/diet-nutrition#foods-to-avoid

Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma