Deprimarea apare in urma unor evenimente mai putin fericite si se manifesta prin lipsa chefului de viata sau/si tristete. Deprimarea este total diferita de depresie. Afla totul despre deprimare din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Deprimare vs. depresie: cum faci diferenta?
  2. Cauzele deprimarii
  3. Cum poate fi ajutata o persoana deprimata?
  4. Cui te adresezi?
  5. Ce poti face pentru a iesi din starea de deprimare?
  6. Remedii naturiste
  7. Cand e necesar tratamentul medicamentos?

Deprimare vs. depresie: cum faci diferenta?

Viata este asemenea unui roller coaster, cu o multime de suisuri si coborasuri. Perioadele de fericire oscileaza cu cele de tristete, iar unora dintre noi aceste momente mai putin placute le pot schimba radical starea de spirit. In aceste cazuri, deprimarea poate interveni, afectand buna dispozitie pe termen lung sau scurt a oamenilor. Dar aceste lucruri fac parte din viata oricarui om, iar, in majoritatea timpului, desi se simt tristi, pot in continuare sa functioneze la parametri aproape normali.

Deprimarea este rezultatul unei succesiuni de evenimente neplacute sau poate fi chiar rezultatul epuizarii fizice si psihice, iar principalele semne care demasca aceasta stare sunt tristetea si lipsa chefului de viata.

Unele persoane au tendinta sa confunde starea de deprimare cu cea de depresie, motivele fiind evidente. Nimic mai fals!

Deprimarea este temporara, in timp ce depresia inseamna cu totul altceva.

Nu se poate face comparatie intre intensitatile celor doua stari.

Tristetea este o emotie normala umana. Toti am experimentat-o ​​si, cu siguranta, o vom face din nou. Tristetea este, de obicei, declansata de un eveniment, experienta sau situatie dificila, neplacuta sau dezamagitoare. Cu alte cuvinte, avem tendinta sa ne simtim tristi in legatura cu ceva. Acest lucru inseamna, de asemenea, ca atunci cand se schimba ceva, cand rana se vindeca, cand ne adaptam sau trecem peste pierderi sau dezamagiri, tristetea noastra se amelioreaza sau dispare.

Ce este depresia?

In schimb, depresia este o stare emotionala anormala, o boala mintala care afecteaza gandirea, emotiile, perceptiile si comportamentele noastre in moduri perpetuante si cronice. Cand suntem depresivi, ne simtim tristi in legatura cu orice. Depresia nu necesita neaparat un eveniment sau o situatie dificila, o pierdere sau o schimbare a circumstantelor ca declansator. De fapt, se intampla adesea in absenta unor astfel de declansatoare. Puse pe hartie, vietile oamenilor par absolut in regula si totusi aceste persoane se simt oribil.

Depresia afecteaza toate aspectele vietii noastre, facand totul mai putin placut, mai putin interesant, mai putin important, mai putin atragator si mai putin util. Depresia te seaca de energie, motivatie si capacitatea de a experimenta bucuria, placerea, entuziasmul, anticiparea, satisfactia, legaturile si semnificatia vietii. Esti mai nerabdator, mai iute de manie si tot mai frustrat si ti-e tot mai greu sa-ti revii.

deprimarea

Cauzele deprimarii

Deprimarile sunt caracterizate prin sentimente de tristete si descurajare, insotite adesea de inactivitate sau activitate fizica redusa. Deprimarea este un sentiment normal, dar poate fi si un simptom al unor diferite boli fizice si psihice.

Iata cateva dintre tipurile cele mai intalnite de deprimare:

  • Starile de melancolie apar adesea in urma unor perioade de agitatie sau oboseala, astenia de primavara. Aceste deprimari melancolice sunt de scurta durata, necesitand rareori tratament.
  • Deprimarile reactive apar in urma unor crize de viata cum ar fi pierderea unei persoane apropiate sau a locului de munca, divortul, mutarea sau o boala grava. Sunt indicate masuri de sprijin impreuna cu un tratament intensiv in cazul unor deprimari prelungite si severe.
  • Deprimarile biologice sunt adesea mostenite. Ele apar si dispar, adesea fara o cauza vizibila. Aceste deprimari raspund adesea la tratamente desi ele pot persista timp de cateva luni in ciuda acestuia.
  • Deprimarile psihotice sunt acelea in care se pierde contactul cu realitatea si necesita ingrijiri de specialitate.

Cum poate fi ajutata o persoana deprimata?

Poate ca fiecare dintre noi cunoastem pe cineva care e trist sau care traverseaza o perioada mai putin placuta. Ajutorul nu este intotdeauna usor de acordat, pentru ca este greu sa stii cu ce se confrunta persoana respectiva si care sunt motivele tristetii sale.

Exista insa patru sfaturi de baza pe care le poti lua in considerare:

  1. Intreaba persoana respectiva daca este in regula. Simpla verificare arata ca iti pasa.
  2. Asculta fara sa judeci.
  3. Daca persoana este reticenta sa ceara ajutorul cuiva de specialitate (cum ar fi un consilier scolar, un reprezentant de la resurse umane la locul de munca sau un medic), poate sa ajute mult daca te oferi sa mergi cu ea/el
  4. Spune-i ca tristetea este o emotie absolut normala si poate fi depasita.

Replici potrivite care pot ajuta:

  • „Sunt aici pentru tine”
  • „Imi dau seama ca treci printr-o perioada mai grea”
  • „Nu stiu sigur cu ce pot sa te ajut, dar sunt sigur ca ne putem da seama impreuna.”
  • „Aceasta discutie va ramane intre noi doi”
  • „Crezi ca daca facem ceva impreuna te va ajuta sa-ti mai limpezesti starea?”
  • „Stiu ca acum nu ti se pare, dar lucrurile se vor imbunatati”

Cui te adresezi?

Familia si prietenii apropiati sunt alaturi de noi in orice situatie, fie ea vesela sau nefericita. De aceea, primii la care apelam cand suntem tristi sunt prietenii cei mai buni, mama, tata sau varul de care ne simtim legati.

Spune-le oamenilor de ce ai nevoie. Aceste discutii cu prietenii si familia pot reprezenta un ajutor imens. Este minunat sa stii ca sunt acolo. De asemenea, accepta ajutorul si sfaturile si ai incredere ca lucrurile se vor indrepta.

Unii oameni aleg calea rugaciunii sau o discutie cu preotul, in timp ce altii apeleaza la ajutorul specializat al unui psiholog. Oricare dintre solutiile alese poate fi de ajutor si poate schimba starea de spirit a celui in cauza.

Ce poti face pentru a iesi din starea de deprimare?

Iata cateva modalitati de a trece peste starea de deprimare intr-un mod sanatos si de a permite acestor emotii sa-ti imbogateasca viata:

  • Permite-ti sa fii trist. Negarea unor astfel de sentimente poate face mai multe daune in timp. Plangi daca simti nevoia. Observa daca ai o stare mai buna dupa ce lacrimile se opresc.
  • Daca te simti trist, stabileste-ti o zi in care sa nu faci nimic important. Planifica-ti o zi sau o seara in care doar sa stai singur, sa asculti muzica melancolica si sa-ti observi gandurile si sentimentele. Planificarea timpului in care, pur si simplu, sa-ti traiesti nefericirea te poate face sa te simtiti bine si te poate ajuta in cele din urma sa-ti schimbi starea de spirit intr-una mai fericita.
  • Gandeste-te si / sau scrie despre contextul tristetii tale. Aici nu este vorba despre descoperirea cauzei deprimarii, ci, mai degraba, despre intelegerea starii de tristete. Explorarea acestor sentimente te poate ajuta sa te simti mai bine.
  • Fa o plimbare! Uneori, o plimbare la aer curat si o perioada de liniste iti poate schimba perspectiva.
  • Pleaca intr-o excursie! Un weekend petrecut in statiunea ta favorita de la munte sau un city-break in tara preferata iti poate da un alt tonus si o alta stare de spirit

Ce alte metode au la dispozitie cei care se simt deprimati

  • Suna un prieten apropiat sau un membru al familiei. In multe cazuri, povestirea si impartasirea sentimentelor traite te poate ajuta sa le procesezi altfel.
  • Fii bun cu tine! Acest lucru poate insemna o baie fierbinte cu bule, un somn odihnitor sau o investitie consistenta intr-o ciocolata absolut delicioasa.
  • Razi! Vizioneaza comedia preferata sau gaseste un video amuzant pe YouTube.
  • Ia in considerare inceperea unui jurnal in care sa-ti exprimi recunostinta. Concentrandu-te pe lucrurile pozitive, chiar daca este vorba de doar un singur un lucru pentru care merita sa fii recunoscator in fiecare zi, te va ajuta sa lasi la o parte sentimentele negative si triste.
  • Aminteste-ti ca tristetea a aparut dintr-o schimbare pe care nu ai asteptat-o ​​sau poate semnala necesitatea unei schimbari in viata ta. Schimbarea este de obicei stresanta, dar este necesara pentru dezvoltarea personala. Daca esti trist pentru ca trebuie sa schimbi ceva, gandeste-te la pasii pe care ii poti schimba pentru a-ti face viata mai frumoasa.

deprimarea

Remedii naturiste

Natura joaca un rol foarte important in eliminarea tristetii. Remediile naturiste pot fi de mare ajutor daca vrei sa-ti imbunatatesti starea de spirit si sa-ti stimulezi energia in acelasi timp.

Ierburi pentru fericire

Deprimarea poate fi „tratata” si fara pastile, cateva dintre aceste ierburi folosite de secole pentru a trata tristetea fiind extrem de utile.

  • Rhodiola rosea (Crassulaceae): o planta perena cunoscuta pentru ca atenueaza anxietatea si stresul.
  • Sunatoarea: Cunoscuta drept „prozacul naturii”, aceasta planta este un stimulator al starii de spirit.
  • Camu Camu (Myrciaria dubia): Continutul ridicat de vitamina C din aceasta planta este un ajutor natural impotriva anxietatii.
  • Maca (Lepidium meyenii): Cunoscuta si ca „ginsengul peruvian”, aceasta planta creste energia, sporeste rezistenta si stimuleaza sistemele imunitar, suprarenal si endocrin.

Alimente care lupta impotriva deprimarii

Multi oameni recurg la „mancarea cea mai confortabila” cand se simt deprimati, insa aceste alimente bogate in grasimi, in sodiu si lipsite de nutrienti provoaca stari de deprimare. In loc de macaroanele cu branza ale mamei, incearca unele dintre aceste stimulente:

  • Vitaminele B: O deficienta a vitaminei B este adesea legata de tristete si depresie din cauza rolului lor pe care il are in centrul de trimitere al mesajelor la creier. Include alimente cum ar fi: galbenusurile de oua, carnea de vita si pui, dar si pestele proaspat prins, in cadrul meselor. Veganii si vegetarienii pot opta pentru drojdia nutritiva, care serveste si ca o alternativa excelenta la branza.
  • Nuci si seminte: Magneziul gasit in nuci si seminte nu numai ca sporeste nivelul de energie, ci joaca, de asemenea, un rol-cheie in productia de serotonina. Serotonina este o substanta chimica produsa in creier, responsabila pentru acel sentiment de fericire. Verdeturile sunt o sursa buna de magneziu.
  • Pestele de apa rece: Somonul, sardinele, tonul si heringul sunt o sursa excelenta de acid gras omega-3, DHA. Pana la 20% din materia cenusie a creierului nostru este compusa din DHA. Cercetatorii au descoperit ca persoanele deprimate au adesea niveluri insuficiente de DHA. Alege pestii salbatici, iar daca optezi pentru un supliment de ulei de peste, opteaza pentru cel de cea mai buna calitate, deoarece multe contin mercur si alti contaminanti.
  • Cereale fara gluten: Produsele ambalate si prelucrate sunt adesea facute din faina de grau si zahar, ambele fiind responsabile de cresterea nivelului de zahar din sange. Cand zaharul din sange incepe sa scada, la fel se intampla si cu starea ta de spirit. Alege quinoa, mei, amarant si spelta.

Cand e necesar tratamentul medicamentos?

In cazul in care niciuna dintre recomandari nu da roade, iar starea de tristete persista, este necesar sa apelati la serviciile unui medic specialist. In urma unor teste specifice, acesta va poate prescrie medicamente antidepresive sau va poate recomanda sa luati legatura cu un psiholog. De obicei, cele mai bune planuri de tratament includ ambele.

Unele medicamente des recomandate includ:

  • Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI), precum Paxil (paroxetina), Prozac (fluoxetina) si Zoloft (sertralina)
  • Inhibitorii ai recaptarii serotoninei si ai norepinefrinei (SNRI), cum ar fi Cymbalta (duloxetina), Effexor (venlafaxina) si Pristiq (desvenlafaxina).

Ce efecte secundare poate avea medicamentatia antidepresiva?

Ca toate medicamentele, antidepresivele pot avea efecte secundare. Unele dintre cele mai frecvente includ:

  • Durere de cap
  • Agitatie
  • Greata sau varsaturi
  • Insomnie
  • Somnolenta
  • Reducerea apetitului sexual
  • Gura uscata
  • Crestere in greutate

 

Referinte:

https://www.healthyplace.com/blogs/mentalhealthforthedigitalgeneration/2017/10/the-difference-between-being-depressed-and-having-depression

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-squeaky-wheel/201510/the-important-difference-between-sadness-and-depression

https://www.webmd.com/depression/guide/is-it-depression-or-the-blues

https://www.verywellmind.com/sadness-is-not-depression-2330492

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/its-okay-to-feel-sad

https://www.beyondblue.org.au/get-support/have-the-conversation/what-to-say-and-why

https://www.verywellmind.com/can-you-be-depressed-but-not-know-it-yet-1066886

https://www.offthegridnews.com/alternative-health/natural-mood-booster-treatments/

https://www.webmd.com/depression/features/antidepressant-effects#2

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma