Depresia dupa despartire este destul de frecventa, mai ales in randul adolescentilor. Iata care sunt simptomele, cauzele si ce solutii exista.

Cuprins:

1. Despartirile – cum afecteaza sanatatea emotionala?
2. Simptome pentru depresia dupa despartire
3. Diagnostic
4. Depresia dupa despartire – tratament
5. Sfaturi pentru a trece mai usor peste o despartire
6. Despartirile si depresia la adolescenti

Despartirile – cum afecteaza sanatatea emotionala?

Nu numai ca sfarsitul unei relatii poate duce la schimbari majore in viata generala, dar provoaca si dificultati emotionale. Fiecare relatie este diferita si fiecare despartire este diferita. Unii oameni accepta rapid sfarsitul unei relatii si merg mai departe, dar altii se pot confrunta cu depresie. Stari de furie, tristete, anxietate – sunt perfect normale dupa o despartire, dar daca acestea duc la sentimente prelungite de tristete si apatie, poate fi un semn ca se intampla ceva mai grav. Evenimentele stresante din viata, cum ar fi despartirea sau divortul, pot declansa uneori suferinte emotionale prelungite si severe.

Experimentarea simptomelor depresive si a altor simptome dupa incheierea unei relatii este uneori diagnosticata ca o tulburare de adaptare cu dispozitie depresiva, denumita uneori si depresie situationala. Pentru ca aceste sentimente pot dura de la 6 luni la 2 ani, este important sa cunoastem semnele si simptomele, astfel incat sa putem solicita ajutor si sprijin, daca este cazul.

Pe scala de stres a lui Holmes si Rahe (care este un instrument psihologic folosit pentru a evalua stresul si riscul de boli provocate de stres) „divortul” si „separarea conjugala” sunt al doilea si, respectiv, al treilea eveniment cel mai stresant din viata unei persoane. Chiar si atunci cand o relatie nu mai este functionala, divortul sau despartirea pot fi extrem de dureroase, deoarece reprezinta pierderea nu doar a partenerului, ci si a obiectivelor si angajamentelor comune. O despartire aduce, de asemenea, incertitudine cu privire la viitor.

Cum pot duce despartirile la depresie?

Ca forma de depresie situationala, sfarsitul unei relatii este ceea ce declanseaza aceste sentimente. O despartire poate fi un punct de schimbare majora in viata unei persoane. Nu numai ca nu mai este prezent partenerul, dar poate duce si la o intreaga cascada de schimbari in viata. Pot aparea probleme in relatia cu prietenii comuni, cu familia, pot aparea schimbari financiare, schimbari de locuinta, iar daca sunt implicati si copii, situatia este si mai dificila. Despartirile pot afecta capacitatea de concentrare si chiar stima de sine.

Simptome pentru depresia dupa despartire

Emotii normale dupa o despartire

Durerea emotionala si tristetea sunt reactii normale dupa un eveniment stresant din viata. Dupa incheierea unei relatii, oamenii experimenteaza adesea stres, tristere, furie, anxietate si singuratate. Raspunsurile sanatoase includ o perioada de tristete, plans, frustrare si regret. Este o perioada de ajustare, fiind nevoie de timp pentru a face fata situatiei si pentru vindecare. Aceste sentimente incep de obicei sa se diminueze cu timpul pe masura ce va reveniti dupa despartire.

Sentimentele de tristete pot varia de la usoare la severe dupa o despartire. Uneori, aceste sentimente pot fi puternice pentru o perioada relativ scurta de timp. In alte cazuri, oamenii ar putea simti sentimente mai usoare de tristete care persista pentru o perioada mai lunga de timp. Pentru ca raspunsurile emotionale la o despartire pot varia atat de mult, uneori poate fi dificil de spus daca ceea ce simtim este un raspuns natural la sfarsitul unei relatii sau o problema mai grava.

Simptome mai grave

Simptomele mai grave care pot indica depresie includ:

  • sentimente de lipsa de speranta sau neputinta;
  • modificari mari de apetit – pot duce la slabire accentuata sau crestere in greutate;
  • probleme de somn – prea mult sau prea putin somn;
  • pierderea interesului pentru aproape orice activitate;
  • sentimente de lipsa de valoare;
  • oboseala intensa si lipsa de energie;
  • apatie;
  • ganduri de moarte sau sinucidere.

Depresia dupa divort

Depresia care apare din cauza evenimentelor stresante din viata, cum ar fi divortul, este diferita de depresia clinica. Se numeste tulburare de adaptare sau depresie situationala. Atat depresia clinica, cat si depresia situationala se manifesta in moduri similare, mentionate mai sus. Divortul este asociat cu un risc crescut de episoade depresive viitoare, dar in general riscul este mai mare pentru cei care au deja un istoric de depresie, potrivit unor studii.

Divortul afecteaza nu doar partenerii, ci si copiii, daca este cazul. ➤ Citeste mai multe despre divortul cu copii si sfaturi pentru a minimiza trauma suferita de cei mici.

Diagnostic

Pentru ca simptomele depresiei pot varia de la usoare la severe, este adesea dificil sa vedem daca tristetea si durerea sunt o reactie normala la o despartire sau un semn de ceva mai grav, cum ar fi depresia dupa despartire. Simptomele sanatoase ale unei despartiri pot include furie si frustrare, plans si tristete, teama, insomnii si pierderea interesului pentru activitati. Aceste simptome sunt suparatoare, dar trec odata cu timpul, pe masura ce va adaptati la viata fara partener. Timpul necesar pentru a va vindeca variaza pentru fiecare persoana. Discutati cu un medic daca simptomele nu incep sa se amelioreze dupa cateva saptamani sau daca se agraveaza.

In general, pentru a fi diagnosticat cu depresie, trebuie sa aveti cel putin 5 dintre urmatoarele simptome pentru o perioada de cel putin 2 saptamani:

  • sentimente de tristete sau lipsa de speranta aproape toata ziua, in general in fiecare zi;
  • pierderea interesului pentru activitatile de care te bucurai candva;
  • pierdere in greutate si lipsa apetitului sau cresterea poftei de mancare si cresterea in greutate;
  • persoana doarme prea mult sau prea putin;
  • lipsa intensa de energie in cea mai mare parte a zilei;
  • senzatie de lipsa de valoare;
  • dificultati de concentrare sau luare a deciziilor;
  • ganduri despre moarte si suicid.

Tulburarile de adaptare pot aparea atunci cand apar dificultati de functionare in urma unui eveniment stresant din viata. Pentru a fi diagnosticat cu aceasta afectiune conform DSM-5, trebuie sa aveti simptome in termen de 2-3  luni de la eveniment (in acest caz, o despartire), sa aveti simptome care nu sunt proportionale cu gravitatea traumei, si sa fie vorba de simptome care nu sunt rezultatul unei alte tulburari mentale.

Tratament pentru depresia dupa despartire

Daca toate emotiile negative persista si la cateva saptamani sau luni dupa o despartire sau daca starea de spirit iti afecteaza munca si viata, poate fi un semn de depresie clinica. In acest caz, ar trebui sa iei in considerare mersul la un psiholog. Discutia cu un psiholog te poate ajuta in accelerarea procesului de vindecare. Depresia este o boala grava care poate fi tratata cu psihoterapie, in general. Terapia cognitiv-comportamentala poate ajuta oamenii sa se recupereze din depresie. In mare parte, aceasta consta in schimbarea unor moduri negative de gandire.

Uneori, poate fi nevoie de medicamente prescrise de medic – antidepresive, cum ar fi:

  • inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei, cum ar fi fluoxetina si paroxetina;
  • inhibitori ai recaptarii serotoninei-norepinefrinei, cum ar fi duloxetina si venlafaxina;
  • antidepresive triciclice, cum ar fi imipramina si nortriptilina;
  • inhibitori de monoaminooxidaza, cum ar fi tranilcipromina si fenelzina.

Ce se intampla daca depresia nu este tratata?

Recunoasterea semnelor de depresie dupa o despartire si obtinerea de ajutor pentru aceasta afectiune poate reduce riscul de complicatii. Daca nu este tratata, de multe ori persoana poate apela la alcool sau droguri pentru a reduce durerea emotionala. Depresia afecteaza si sanatatea fizica. Este posibil sa apara dureri articulare asociate cu emotiile, dureri de cap si dureri inexplicabile de stomac. In plus, stresul cronic poate slabi sistemul imunitar si poate creste riscul de infectii si boli. Alte complicatii ale depresiei pot include atacuri de panica, probleme la serviciu sau la scoala, gandurile de sinucidere.

Sfaturi pentru a trece mai usor peste o despartire

1. Accepta-ti si exprima-ti emotiile

Emotiile sunt extrem de importante si ne ajuta sa ne modelam viata interioara. Emotiile sunt, de asemenea, temporare. Exprimarea emotiilor este primul pas catre recuperare. Procesul de vindecare poate trece prin urcusuri si coborasuri. O despartire poate provoca numeroase sentimente si emotii, inclusiv: acceptare, soc, negare, tristete, respingere, eliberare, durere, tradare, frica, rusine. Poate fi util sa iti scrii gandurile si ceea ce simti intr-un jurnal. Ulterior, recitirea informatiilor te poate ajuta sa iti intelegi mai bine emotiile si sa le dai sens.

2. Axeaza-te pe nevoile tale

Dupa ce se incheie o relatie, poate fi dificil sa te concentrezi pe aspectele pozitive ale iesirii din relatie. E util, insa, sa faci din aceasta situatie neplacuta o oportunitate de auto-explorare. Daca a existat vreo activitate pe care ai dorit intotdeauna sa o incerci sau un loc in care ai fi vrut sa mergi, poate fi momentul sa faci asta. Ingrijirea de sine este intotdeauna importanta, in special dupa despartire. Zicala ca „trebuie sa ai grija de tine pentru a avea grija de ceilalti” se aplica in mod clar si in cazul relatiilor interumane. Investeste timp in ingrijirea de sine si iubirea de sine pe termen lung.

Dupa o despartire, este posibil sa experimentezi ceva numit „claritate redusa a conceptului de sine” – sau, mai simplu spus, pur si simplu „nu mai stii cine esti”. Incearca sa iti amintesti cine ai fost inainte de relatie, ce ti-ar fi placut sa faci dar nu ai avut ocazia etc. Incearca sa fii constient de propriile dorinte si sa te bucuri de libertatea ta. E important sa te concentrezi asupra propriei placeri si sa faci lucruri frumoase pentru tine.

O experienta dureroasa te poate ajuta uneori sa cresti. Studiile arata ca persoanele cu o mentalitate orientata spre crestere (sau oameni care cred ca sunt „arhitectii” personalitatii lor si se pot schimba si creste continuu) fac fata mai bine respingerii romantice decat cei cu mentalitate fixa. Astfel spus, ai grija de tine, de sanatatea ta fizica si mentala.

3. Ramai activ social

Uneori, durerea dupa o despartire poate fi atat de puternica incat ajungi sa preferi sa fii singur. Este important sprijinul celor din jur. Incearca sa nu te izolezi. Sprijinul social este extrem de important dupa o despartire. Accepta sprijinul celor din jur, fie ca e sprijin emotional, comunicare, grija, atentie, sprijin financiar sau de alt tip. Sprijinul din partea celorlalti este esential pentru vindecare dupa despartire sau divort.

4. Ia in considerare psihoterapia

Sedintele cu un psihoterapeut te pot ajuta sa treci prin emotii, in timp ce gasesti modalitati de a le face fata. Desi sprijinul celor din jur e benefic, uneori se poate sa nu fie suficient, iar ceilalti se pot simti adesea coplesiti de situatie. Un psiholog poate fi de mare ajutor in acest caz. Unii oameni se simt rusinati si jenati ca o despartire ii consuma sau ii afecteaza. Insa, realitatea este ca despartirile sunt dureroase. Investim timp, efort, speranta, emotie si multe altele in relatiile noastre. Psihoterapia poate ajuta persoana in cauza sa proceseze emotiile si gandurile si este o modalitate sanatoasa de a face fata unei despartiri, mai ales in caz de invinovatire, regret sau tristete intensa.

5. Restabileste-ti ordinea si rutina in viata

Uneori, o despartire inseamna ca cineva trebuie sa se mute, ca e nevoie sa impartiti obiecte sau spatii. De asemenea, este important sa retii ca trebuie sa ai grija de tine, sa faci miscare, sa mananci sanatos etc. Acestea pot necesita uneori un efort suplimentar, dar incearca sa continui sau sa iti faci o rutina sanatoasa.

6. Nu uita ca poti gasi din nou fericirea!

Disconfortul emotional nu inseamna intotdeauna ca ceva a mers prost. Durerea si tristetea la sfarsitul unei relatii inseamna adesea ca ai fost vulnerabil (ceea ce este normal si sanatos), te-ai deschis catre o alta persoana si ca esti capabil de conexiune. O despartire te poate ajuta sa inveti sa alegi un partener mai bun si sa redefinesti mai bine limitele in viitor. Adesea, durerea unei despartiri se termina atunci cand poti recunoaste pe deplin ca, desi parti ale relatiei au fost frumoase, nu inseamna ca incheierea relatiei a fost ceva gresit. Relatiile din trecut sunt, de asemenea, necesare pentru a invata si a te dezvolta.

ALTE SFATURI

  • Restabileste increderea – In functie de circumstantele din jurul despartirii, poate fi o provocare sa ai incredere din nou in altii. Construirea increderii poate necesita timp, iar un terapeut poate recomanda strategii pentru restabilirea increderii in relatiile tale.
  • Ai grija la noile relatii – Uneori, poate fi tentant sa intri rapid dupa despartire intr-o noua relatie. Cu toate acestea, acest lucru nu este de fiecare data bun, deoarece poate afecta negativ noua relatie. Acorda-ti timp pentru a procesa emotiile inainte de a trece mai departe.
  • Ai grija la extreme – Unii oameni au tendinta de a-si distrage atentia dupa o despartire cu suprasolicitare. Munca excesiva ne poate „ajuta” sa evitam tristetea sau singuratatea, deoarece devenim ocupati. Cu toate acestea, creeaza un dezechilibru in viata noastra, precum si un model negativ care poate fi greu de intrerupt ulterior. Lucreaza asa cum lucrai in mod normal si rezerva celelalte ore din zi pentru ingrijire personala, hobby-uri si planuri sociale.
  • Evita consumul de alcool, droguri sau alimente pentru a face fata despartirii – Cand te afli in mijlocul unei despartiri, este posibil sa fii tentat sa faci orice pentru a reduce sentimentele de durere si singuratate. Insa, utilizarea alcoolului, a drogurilor sau a alimentelor ca „solutie” este nesanatoasa si distructiva pe termen lung.
  • Descopera noi pasiuni si interese – Profita de ocazie pentru a explora noi interese si activitati.
  • Fa-ti timp pentru miscare – Studiile au aratat ca sportul – cel putin 30 de minute pe zi de cel putin 3 ori pe saptamana imbunatateste starea de spirit la fel de mult ca luarea anumitor antidepresive. Exercitiile fizice cresc nivelul de serotonina, substanta chimica din creier ce stimuleaza starea de bine.

Despartirile si depresia la adolescenti

Perioada adolescentei este una extrem de complexa. Intensitatea sentimentelor in adolescenta este una foarte mare si o despartire poate fi greu de suportat de catre adolescent, indiferent daca a fost o relatie pe termen lung sau scurt. Durerea asociata cu despartirea de o persoana draga nu se limiteaza la cuplurile casatorite. Unele studii indica faptul ca pana la 1 din 5 adolescenti sufera de depresie din cauza unei despartiri de persoana iubita. De fapt, adolescentii care au trecut printr-o despartire sunt mai predispusi la depresii majore ulterior.

Cand esti adolescent, despartirile dor si mai mult. Ca parinte, trebuie sa fii aproape de copil si sa intelegi situatia din perspectiva lui. Copiii care sufera o despartire tind sa nu le vorbeasca parintilor despre asta. Au tendinta de a se inchide in ei. Din nefericire, problemele romantice sunt responsabile pentru un numar semnificativ de sinucideri in randul tinerilor. Unele dintre aceste evenimente sunt impulsive, unele sunt legate de ganduri de suicid care insotesc depresia la adolescenti, iar unele sunt chiar legate de traume.

Sfaturi pentru parinti

Daca esti parinte si copilul tau a trecut recent printr-o despartire, fii alaturi de el, lasa-l sa isi exprime sentimentele si sa le traiasca. Copilul trebuie sa stie ca esti acolo pentru el, ca il intelegi si ca poate vorbi deschis cu tine. Nu minimiza durerea pe care o simte si nu ii spune sa treaca peste. Intreaba-l cum se simte, daca are nevoie de ceva si fii atent la semnele depresiei. Evita sa minimizezi emotiile copilului. Doar pentru ca nu ai crezut ca relatia este atat de importanta sau ca nu va dura pentru totdeauna nu inseamna ca adolescentul nu s-a simtit puternic legat de cealalta persoana. Astfel, valideaza sentimentele adolescentului.

Nu forta adolescentul sa iti vorbeasca despre relatia lui daca nu doreste. Il poti incuraja sa discute cu un alt adult de incredere, cum ar fi un consilier, o matusa sau un unchi etc. De asemeneam poti incuraja copilul sa mearga la psiholog. Daca apar semne de depresie si dureaza mai mult de 2 saptamani, contactati medicul de familie.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/depression/after-break-up
(2) https://www.webmd.com/depression/depression-after-breakup
(3) https://www.helpguide.org/articles/grief/dealing-with-a-breakup-or-divorce.htm
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31150432/
(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2016673/
(6) https://www.healthline.com/health/depression/situational-depression

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma