Macesele sunt unele dintre cele mai valoroase fructe de padure datorita cantitatii mari de vitamina C si antioxidanti din compozitia lor. Aflati totul despre beneficiile maceselor pentru sanatate si cum se utilizeaza.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre macese
  2. Ce contin macesele?
  3. Cum se consuma macesele?
  4. Beneficiile maceselor
  5. Reactii adverse si contraindicatii

Informatii generale despre macese

Macesele reprezinta fructele trandafirilor salbatici. Macesul (Rosa canina) este un arbust din familia Rosaceae, fiind originar din flora spontana a Europei, dar si a zonelor temperate din Asia si Africa de Nord. Macesii infloresc in mai-iunie, iar fructele acestora – numite macese – apar dupa ce petalele se scutura. Macesele sunt comestibile si au fost consumate din cele mai vechi timpuri ca alimente, precum si ca remedii pentru mentinerea sanatatii sau tratarea a sute de boli.

Exista numeroase varietati de macese, in functie de zonele unde se dezvolta. Culorile maceselor variaza de la rosu intens la portocaliu sau galben, dar sunt si specii de macese negre. Macesele incep sa capete culoare spre sfarsitul verii si se recolteaza dupa mijlocul toamnei pana la prima zapada sau primul inghet al sezonului rece. De fapt, acele macese recoltate chiar inainte de bruma sau inghet sunt considerate cele mai bune deoarece contin cea mai mare cantitate de vitamine, minerale si antioxidanti. Fructele brumate/inghetate nu mai sunt asa de bune, pentru ca sunt moi si isi pierd o parte din vitamina C.

Dupa recoltare, macesele trebuie uscate rapid pentru a nu-si pierde substantele active. Apoi se pastreaza intr-un loc uscat si racoros, pentru a evita incalzirea si fermentarea lor. Se pot deshidrata la o temperatura de 85-105 grade Celsius, astfel incat fructele sa fie tari si uscate.

Ce contin macesele?

Macesele sunt unele dintre cele mai bogate surse de vitamina C. Stiati ca, in stare proaspata, fructele de macese contin de pana la 60 de ori mai multa vitamina C decat citricele? Datorita continutului generos de vitamina C, aceste fructe sunt utilizate pe scara larga pentru cresterea imunitatii si ca adjuvant in ameliorarea simptomelor de raceala, gripa si alte boli respiratorii.

Macesele contin de asemenea beta-caroten (precursor al vitaminei A) si alti carotenoizi puternici precum licopenul, zeaxantina si luteina, precum si quercetina. Cu cat macesele sunt mai colorate, cu atat continutul de carotenoizi este mai mare. Alte vitamine incluse in macese sunt vitamina K, vitamina B1, vitamina B2. Dintre mineralele aflate in macese se remarca: fierul, magneziul, fosforul, zincul, potasiul, seleniul.

In interiorul maceselor se afla samburi din care, prin presare la rece, se obtine uleiul de macese, un produs natural bogat vitamina A, vitamina E si vitamina C.

Macese – valori nutritionale

Intr-o portie de 2 linguri de macese (16 grame) se afla:

  • calorii: 26 (macese calorii)
  • carbohidrati: 6 grame
  • fibre: 4 grame
  • vitamina C: 76% din doza zilnica recomandata (DZR)
  • vitamina E: 6% din DZR
  • vitamina A: 4% din DZR
  • vitamina B5: 3% din DZR.

Cum se consuma macesele?

Macesele pot fi consumate:

  • in stare cruda – adaugate in salate, supe, compoturi, ceaiuri, gemuri, marmelade;
  • uscate si macinate – sub forma de infuzii, decocturi, tinctura, pulbere, capsule.

Din macese se mai pot prepara siropuri si o bautura fermentata cunoscuta ca vin de macese. In Suedia se prepara „nyponsoppa” – o supa traditionala din macese. In tarile din Orientul Mijlociu sunt foarte populare gemurile si marmeladele din macese.

Ceaiul de macese

Cel mai utilizat preparat terapeutic din aceste fructe este de departe ceaiul de macese. Se poate prepara atat din macese crude, cat si din macese uscate si maruntite.

Mod de preparare: pentru o cana de ceai de macese se adauga 2-2,5 g de fructe uscate si bine maruntite in 250 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute, se strecoara si se bea caldut. Infuzia de macese poate fi indulcita cu miere.

Ceaiul de macese este recomandat mai ales in sezonul rece, in cure de 2-3 saptamani. Se consuma 2 cani pe zi sau conform recomandarilor medicului. Ceaiul de macese este renumit ca fiind un bun stimulator al sistemului imunitar. Este benefic pentru cresterea rezistentei sistemului imunitar atat in scopul prevenirii racelilor si gripei, cat si in tratarea acestor afectiuni. Fiind un bun calmant, se utilizeaza pentru reducerea durerilor de gat, calmarea tusei, alinarea durerilor de cap.

Citeste despre Raceala – solutii naturiste

Beneficiile maceselor

Macesele – administrate sub forma de ceai, pulbere, capsule, tinctura, sirop – ofera numeroase beneficii pentru sanatate. Macesele sunt foarte raspandite in tara noastra, se gasesc atat in zonele de campie, cat si la deal si munte. Este bine a fi recoltate din zone nepoluate, indepartate de drumuri circulate sau zone industriale. Daca va intrebati macesele pentru ce sunt bune, aflati in continuare care sunt principalele proprietati si beneficii ale maceselor.

Cresterea imunitatii

Datorita aportului mare de vitamine si antioxidanti, macesele asigura functionarea normala a sistemului imunitar. Remediile pe baza de macese sunt tratamente naturale pentru imunitate si pentru tratarea simptomelor virozelor respiratorii. In acest scop, cura cu macese este recomandata mai ales in sezonul rece, cand este binevenita si asocierea cu propolis, miere, polen, catina, ghimbir.

Protejarea inimii si scaderea tensiunii arteriale

Infuziile de macese si alte remedii sunt prescrise in multe tari pentru efectele lor cardioprotectoare. Consumul frecvent de ceai de macese ajuta la reducerea tensiunii arteriale si la combaterea colesterolului rau. Beneficiile maceselor asupra inimii se datoreaza antioxidantilor, fibrelor si vitaminei C din aceste fructe.

Combaterea imbatranirii precoce

Tot datorita antioxidantilor, macesele contribuie la neutralizarea stresului oxidativ, ceea ce inseamna incetinirea procesului de imbatranire celulara. Astfel, consumat in mod frecvent, ceaiul de macese protejeaza organismul de boli degenerative. De asemenea, acest remediu ajuta la mentinerea unui aspect sanatos si frumos al pielii pentru mai mult timp. Explicatia: continutul mare de vitamina C stimuleaza sinteza colagenului, ceea ce asigura fermitate si elasticitate pielii.

Sustinerea sanatatii oaselor, muschilor si articulatiilor

Vitamina C din macese ajuta si la cresterea colagenului care intra in structura oaselor, muschilor si articulatiilor. De aceea, remediile pe baza de macese sunt utile in prevenirea si ameliorarea bolilor reumatismale. Un studiu realizat in Germania a demonstrat ca pudra de macese, administrata in cure repetate, are efecte benefice in reducerea durerilor si altor simptome din poliartrita reumatoida.

Imbunatatirea digestiei

Fibrele din macese asigura o digestie sanatoasa si contribuie la reducerea riscului de obezitate. In urma unor studii s-a demonstrat ca infuzia de macese contribuie la mentinerea greutatii corporale, ajutand la absorbtia de amidon si glucoza. Ceaiul de macese este unul dintre cele mai bune diuretice naturale si detoxifiante. Atat infuziile, cat si alte suplimente cu macese sunt recomandate pentru sanatatea stomacului, intestinelor si ficatului.

Asigurarea starii de bine

Prin aportul de vitamine si minerale, preparatele pe baza de macese au rol energizant si relaxant, ameliorand starile anxioase si depresive. Consumate frecvent, ceaiurile de macese, siropurile, gemurile, tincturile pot diminua starile depresive, tulburarile de anxietate, astenia de toamna, oboseala cronica. Ceaiul de macese revigoreaza organismul in stari de convalescenta, stari febrile, recuperarea dupa operatii.

Combaterea inflamatiei

Macesele contin un adevarat cocteil de substante antioxidante si antiinflamatoare. Acestea actioneaza sinergic, fiind de mare ajutor pentru combaterea inflamatiei in boli autoimune, boli degenerative, boli inflamatorii intestinale, alergii.

Macesele la copii

In cazul copiilor, macesele stimuleaza pofta de mancare, sunt vitaminizante si remineralizante, ajuta la dezvoltarea armonioasa din punct de vedere fizic si psihic. De asemenea, sunt foarte bune pentru cresterea imunitatii la copii. Retineti! Consultati medicul inainte de a administra copiilor suplimente cu macese!

Macesele in uz extern

Macesele pot fi folositoare si in tratamente externe. Decoctul de macese se poate aplica sub forma de comprese pentru dureri reumatice si imbunatatirea mobilitatii articulare. Compresele cu decoct de macese pot fi folosite in caz de psoriazis, contuzii, intepaturi de insecte, cuperoza, dermatoze alergice.

Reactii adverse si contraindicatii

Consumul de macese este in general sigur pentru organismul nostru. Insa aceste fructe trebuie consumate, mai ales in stare cruda, cu prudenta de anumite persoane. Ca urmare a continutului mare de vitamina C, consumul de macese in exces poate provoca dureri de stomac, greata, diaree.

De asemenea, persoanele predispuse la calculi renali (pietre la rinichi) ar trebui sa consume macese in cantitati mici. De asemenea, consumul de macese trebuie evitat de persoanele care sufera de gastrita, ulcer gastro-duodenal, tromboflebita, insuficienta cardiaca.

Copiii pot consuma remedii pe baza de macese, dar numai cu avizul medicului pediatru si in dozele recomandate de acesta.

Contraindicatii ale maceselor

Semintele de macese sunt acoperite cu perisori fini, care pot provoca reactii alergice severe persoanelor cu astm bronsic sau alte boli alergice. Tot din cauza acestor perisori pot aparea iritatii ale tractului gastrointestinal.

Macesele sunt contraindicate in sarcina si in alaptare.

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma