Tiroida este implicata in numeroase procese din organism. In anumite situatii se recomanda unele analize tiroida pentru a depista eventualele probleme. Iata care sunt acestea. 

Cuprins:

1. Ce implica analiza functiei tiroidiene?
2. Analize tiroida – teste de sange pentru functia tiroidiana
3. Proceduri imagistice pentru examinarea functiei tiroidiene

Ce implica analiza functiei tiroidiene?

Cele mai frecvente teste ale functiei tiroidiene includ:

  • analize de sange – se fac teste pentru a masura nivelul hormonilor tiroidieni, in general;
  • ecografia de tiroida – pentru a detecta semne de marire anormala sau noduli pe tiroida si pentru a ghida biopsiile pentru noduli;
  • scanarea tiroidei folosind iod radioactiv sau tehnetiu (un alt element radioactiv) – ajuta la determinarea cauzei functiei tiroidiene anormale.

Indicatii

Testarea functiei tiroidiene se face pentru a vedea daca tiroida functioneaza corect. Hormonii tiroidei sunt implicati in controlul a numeroase procese metabolice ale corpului, cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arteriala, temperatura corpului si greutatea. Este posibil sa fie nevoie de analize tiroida daca:

  • aveti simptome de hipertiroidism (tiroida hiperactiva) sau hipotiroidism (tiroida subactiva);
  • luati o forma de tratament de substitutie a hormonului tiroidian;
  • sunteti femeie cu risc de infertilitate etc.

Persoanele cu anumite afectiuni prezinta un risc crescut de aparitie a problemelor tiroidiene si de aceea deseori se recomanda teste ale functiei tiroidiene in fiecare an. Aceste conditii includ diabetul de tip 1, boala celiaca, boala Addison, sindromul Down, sindromul Turner etc.

Anumite medicamente pot afecta, de asemenea, functia tiroidei – de exemplu, amiodarona si litiu. Testele functiei tiroidiene se pot face si pentru monitorizarea tratamentului cu medicamente de substitutie tiroidiana pentru persoanele care au hipotiroidism. De asemenea, se pot recomanda si pentru examinarea functiei tiroidiene la persoanele care sunt tratate pentru hipertiroidism.

Ce este tiroida?

Tiroida este o glanda mica situata in partea inferioara a gatului. Este responsabila pentru reglarea multor procese ale corpului, cum ar fi metabolismul si starea de spirit. Tiroida produce 2 hormoni majori: triiodotironina (T3) si tiroxina (T4). Daca tiroida nu produce suficient din acesti hormoni, este posibil sa apara simptome precum cresterea in greutate, lipsa de energie si depresia. Aceasta afectiune se numeste hipotiroidism. Daca tiroida produce prea multi hormoni, este posibil sa apara pierderea in greutate, niveluri ridicate de anxietate, tremuraturi etc. Aceasta se numeste hipertiroidism.

Analize tiroida – teste de sange pentru functia tiroidiana

Testarea functiei tiroidiene implica in principal analize de sange care ajuta la verificarea functiei tiroidei. Aceste teste sunt utilizate in principal pentru a detecta o tiroida hipoactiva (hipotiroidism) si o tiroida hiperactiva (hipertiroidism). Este un test de sange pentru a verifica nivelul hormonilor produsi de glanda tiroida. Testul verifica, de asemenea, nivelul unui hormon produs de glanda pituitara din creier, care actioneaza asupra glandei tiroide.

Cele mai frecvente teste pentru functia tiroidei sunt:

  • TSH – hormon de stimulare tiroidiana;
  • FT4 – tiroxina libera;
  • FT3 – triiodotironina libera.

Cum actioneaza hormonii tiroidieni?

De obicei, hormonul de stimulare tiroidiana (TSH) este testat prima data, iar celelalte teste sunt efectuate numai daca rezultatele TSH indica faptul ca sunt necesare mai multe teste. Daca celelalte analize tiroida indica o posibila boala tiroidiana autoimuna, pot fi testati si anticorpii tiroidieni. TSH este produs de glanda pituitara. TSH este transportat in sange catre glanda tiroida, care se afla in partea din fata a gatului. De acolo, TSH influenteaza cantitatea de T4 (tiroxina) si T3 (triiodotironina) eliberata in sange. Testele pot fi folosite si pentru masurarea anticorpilor pentru diagnosticarea bolii tiroidiene autoimune.

Cei doi hormoni, tiroxina (T4) si hormonul stimulator tiroidian (TSH), functioneaza impreuna si sunt de obicei in echilibru. La o persoana sanatoasa, creierul produce cantitatea corecta de TSH pentru a o buna functionare a tiroidei. Glanda tiroida produce apoi cantitatea corecta de tiroxina. Daca tiroida produce prea multa tiroxina, se transmite semnal la creier pentru a produce mai putin TSH.

Cum ma pregatesc pentru un test al functiei tiroidiene?

In general, nu e necesara pregatire speciala inainte de a efectua acest test. Cu toate acestea, unele medicamente pot modifica rezultatul testului functiei tiroidiene. Informati medicul despre toate medicamentele pe baza de reteta si fara prescriptie medicala (cum ar fi suplimente) pe care le luati. Daca luati medicamente pentru tiroida, spuneti-i medicului cand ati luat ultima doza. Medicul va poate cere sa incetati sa luati temporar medicamente pentru tiroida inainte de a face acest test. Pentru testare se va preleva o proba de sange din vena.

RETINETI!

Tiroida se modifica, de obicei, in timp – e nevoie de saptamani sau luni. In cazul in care un test al functiei tiroidiene arata ca ceva nu este in regula, de obicei e bine sa repetati testul la 3-6 saptamani. Asta pentru ca exista intotdeauna riscul ca tiroida sa fi revenit la normal de la sine. In al doilea rand, trebuie sa tineti cont ca unele medicamente si suplimente pot afecta rezultatele testelor.

1. Hormonul stimulator tiroidian (TSH)

TSH este produs de glanda pituitara sau hipofiza, care se afla in creier. Glanda identifica nivelul hormonilor tiroidieni din fluxul sangvin. TSH este mesagerul glandei pituitare. Daca nivelul hormonilor tiroidieni T3 si T4 scade putin sub normal, hipofiza reactioneaza secretand TSH, ceea ce ii „spune” glandei tiroide sa produca mai mult sau mai putin T3 si T4. In general, la oamenii sanatosi, acest sistem se regleaza perfect. Cu toate acestea, in caz de probleme tiroidiene sau hipofizare, sistemul se dezechilibreaza.

Un rezultat TSH ridicat ar putea insemna:

  • hipotiroidism;
  • ca primiti prea putine medicamente pentru a trata hipotiroidismul;
  • ca poate sa existe o problema cu glanda pituitara.

Un rezultat TSH scazut ar putea insemna:

  • hipertiroidism;
  • ca luati prea mult medicament pentru a trata hipotiroidismul.

2. Triiodotironina (T3) si tiroxina (T4)

Un nivel ridicat de T4 poate insemna ca aveti hipertiroidism. Un nivel scazut de T4 poate insemna ca aveti hipotiroidism. In unele cazuri, nivelurile ridicate sau scazute de T4 nu inseamna ca aveti probleme cu tiroida. Daca sunteti gravida sau luati contraceptive orale, nivelul hormonilor tiroidieni va fi mai mare. Utilizarea corticosteroizilor – medicamente pentru tratarea astmului, artritei, afectiunilor pielii si a altor probleme de sanatate – poate reduce nivelul T4. Aceste boli si medicamente modifica astfel cantitatea de proteine ​​din sange care se „leaga” sau se ataseaza de T4.

Uneori, T4 este normal, dar T3 este crescut, astfel incat masurarea nivelurilor T4 si T3 poate fi utila in diagnosticarea hipertiroidiei. Testul T3 verifica nivelurile hormonului triiodotironina. De obicei, se comanda daca testele T4 si testele TSH sugereaza hipertiroidism. Testul T3 poate fi indicat, de asemenea, daca prezentati semne ale unei glande tiroide hiperactive si T4 si TSH nu sunt crescute. Nivelurile anormal de ridicate indica cel mai frecvent o afectiune numita boala Graves. Aceasta este o tulburare autoimuna asociata cu hipertiroidism.

T3 se crede ca provoaca majoritatea efectelor hormonilor tiroidieni. De obicei, portiunea „libera” sau „activa” a T3 si T4 sunt masurate, astfel incat aceste teste sunt cunoscute sub numele de FT3 si FT4.

3. Testele de anticorpi tiroidieni

Masurarea nivelurilor de anticorpi tiroidieni poate ajuta la diagnosticarea unei tulburari autoimune a tiroidei, cum ar fi boala Graves – cea mai frecventa cauza de hipertiroidism – si boala Hashimoto – cea mai frecventa cauza de hipotiroidism. Anticorpii tiroidieni se produc atunci cand sistemul imunitar ataca glanda tiroida in mod eronat. Medicul poate face teste de anticorpi tiroidieni daca rezultatele altor teste de sange sugereaza boli tiroidiene. Se testeaza anticorpii anti-receptor TSH (TRAb) si anticorpii anti-peroxidaza (TPOAb).

Interpretare rezultate

In general, daca TSH este scazut si nivelul de tiroxina este ridicat, este posibil sa aveti o tiroida hiperactiva. In schimb, daca TSH este ridicat si nivelul de tiroxina este scazut, este posibil sa aveti o tiroida subactiva. Exista si alte variante, cum ar fi un TSH ridicat, dar o tiroxina normala si care poate indica hipotiroidism subclinic. Retineti ca exista alte conditii care pot provoca anomalii ale testelor functiei tiroidiene (cum ar fi insuficienta suprarenala) si, prin urmare, indicatiile de mai sus sunt doar un ghid. Discutati rezultatele analizelor cu medicul.

Proceduri imagistice pentru examinarea functiei tiroidiene

Medicul poate recomanda si o serie de teste imagistice pentru a diagnostica si gasi cauza bolii tiroidiene. Ecografia tiroidiana este folosita cel mai adesea pentru a examina tiroidia si pentru a depista eventuali noduli tiroidieni. Ecografia poate ajuta medicul sa vada daca nodulii sunt mai susceptibili de a fi cancerosi. Ecografia nu doare si dureaza de obicei aproximativ 30 de minute.

Se poate face si o scanare tiroidiana pentru a analiza dimensiunea, forma si pozitia glandei tiroide. Acest test foloseste o cantitate mica de iod radioactiv pentru a ajuta la gasirea cauzei hipertiroidiei si pentru a verifica nodulii tiroidieni. Se va injecta in vena o cantitate mica de iod radioactiv sau o substanta similara. De asemenea, puteti inghiti substanta sub forma lichida sau capsula. Scanarea are loc la 30 de minute dupa injectie sau pana la 24 de ore dupa ce ati inghitit substanta, astfel tiroida are suficient timp pentru a o absorbi. Scanarea dureaza de obicei 30 de minute sau mai putin. Nodulii tiroidieni care produc prea mult hormon tiroidian apar clari in imagini. Iodul radioactiv care apare pe intreaga tiroida ar putea insemna ca aveti boala Graves.

Referinte:
(1) https://www.thyroid.org/thyroid-function-tests/
(2) https://labtestsonline.org/tests/thyroid-panel
(3) https://www.health.harvard.edu/womens-health/do-you-need-a-thyroid-test
(4) https://www.niddk.nih.gov/health-information/diagnostic-tests/thyroid
(5) https://www.webmd.com/women/understanding-thyroid-problems-treatment#1
(6) https://www.healthline.com/health/thyroid-function-tests

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma