Criza varstei de mijloc descrie o etapa in viata adultilor, ce poate afecta atat femeile, dar si barbatii. Iata cum se manifesta, care sunt cauzele si ce solutii exista.

Cuprins:

1. Ce este criza varstei de mijloc?
2. De ce apare criza varstei de mijloc?
3. Cum se manifesta
4. Manifestarea crizei la barbati vs femei
5. Sfaturi si solutii

Ce este criza varstei de mijloc?

Criza varstei de mijloc poate sa apara la un moment dat in timpul vietii (de obicei, la aproximativ 45 de ani). Este un proces natural (identificat pentru prima data de psihologul Carl Jung) si este considerata o parte normala a „maturizarii”. Cu toate acestea, criza varstei de mijloc poate fi uneori foarte inconfortabila si poate afecta starea de bine si relatiile cu cei din jur.

Fenomenul este descris ca o criza psihologica provocata de evenimente care scot in evidenta varsta in crestere a unei persoane si eventualele deficiente ale realizarilor sale. Asta poate produce stari de depresie si anxietate sau dorinta de a fi iar tanar sau de a face schimbari drastice in stilul de viata. Problema apare si cand vorbim de etichetarea si stigmatizarea persoanelor care se confrunta cu aceasta criza.

De ce apare criza varstei de mijloc?

Nu toata lumea experimenteaza o criza a varstei mijloc. Unii cercetatori considera ca notiunea este o constructie sociala.

Imbatranirea aduce multe schimbari. Relatiile se pot incheia sau schimba, cariera poate deveni din ce in ce mai solicitanta sau poate sa nu indeplineasca dorintele si asteptarile unei persoane. Pe masura ce rudele si prietenii unei persoane imbatranesc sau chiar mor, persoana in cauza poate incepe sa se confrunte cu propria moarte.

Conform Teoriei lui Erikson, dezvoltarea umana poate fi impartita in 8 etape distincte, fiecare avand propriul conflict central. In etapa de mijloc a vietii, conflictul este intre generativitate si stagnare. Teama de stagnare poate declansa o criza, in timp ce un pas catre generativitate – a oferi ceva generatiei urmatoare – poate ajuta la rezolvarea crizei.

Factori declansatori

Factorii de risc pentru criza pot fi schimbari de viata, precum divortul, pierderea locului de munca, pierderea unei persoane dragi sau relocarea. Multe evenimente de viata care pot duce la criza varstei de mijloc pot fi evenimente care ne amintesc de faptul ca viata trece si ca nu am facut tot ce ne-am dorit.

Exemple includ:

  • constientizarea imbatranirii si a mortii – nevoia de a purta ochelari de vedere, caderea parului, albirea parului, lipsa de energie, crestere in greutate, aparitia menopauzei sau moartea unei persoane dragi;
  • mesaje sociale despre imbatranire, cum ar fi ideea ca persoanele de varsta mijlocie si varstnicii nu au utilitate la fel de mare sau sunt mai putin atractive;
  • o problema medicala;
  • probleme in cariera;
  • probleme in relatie sau lipsa unei relatii si singuratatea – inclusiv divortul;
  • copiii devin mai independenti sau se muta singuri – unii oameni pot experimenta o criza din cauza sindromului cuibului gol;
  • probleme financiare, in special legate de pensionare;
  • regrete privind obiectivele si realizarile personale.

Un eveniment major ne poate forta sa reflectam asupra a ceea ce am obtinut in viata si, mai important, a ceea ce nu am facut. Acest lucru ne poate face sa ne simtim dezamagiti si plini de regrete. Ne poate determina sa ne schimbam viata drastic, sa incercam sa ne recapatam tineretea sau sa obtinem un sentiment de implinire.

Cum se manifesta?

Cand oamenii ating o anumita varsta si se confrunta cu aceasta criza pot sa aiba sentimentul ca „nu si-au trait viata” si decid sa renunte la anumite responsabilitati si sa se distreze mai mult. Acesta este motivul pentru care cand auzim de aceasta criza ne gandim la adulti care aleg un stil vestimentar mult prea tineresc sau fac o schimbare drastica fizica – coafura, machiaj etc. Totusi, aceasta nu este, in general, experienta pe care o au cei mai multi care se confrunta cu aceasta criza. Semnele si simptomele unei crize a varstei de mijloc pot include anxietate, depresie, insomnie, probleme de furie si nemultumire in cariera sau relatie.

Deoarece crizele de acest tip pot afecta oamenii in moduri diferite, nu exista o lista de verificare simpla a comportamentelor. Cu toate acestea, anumite semne par frecvente, cum ar fi schimbari dramatice ale obiceiurilor sau schimbari de dispozitie, sentimente de furie sau anxietate, izbucniri emotionale sau luarea de decizii impulsive si asumarea de riscuri majore.

Unele simptome ale unei crize de acest tip sunt in concordanta cu cele ale unei tulburari de adaptare, care este un diagnostic de sanatate mintala. Oamenii care se confrunta cu tulburari de adaptare se confrunta cu un imens stres ca raspuns la un nou eveniment de viata, cum ar fi mutarea sau moartea unei persoane dragi.

Exemple de trairi si sentimente

Trairile si sentimentele legate de criza varstei de mijloc pot include:

  • nemultumirea fata de viata sau de stilul de viata;
  • plictiseala sau dezinteres fata de lucruri sau persoane din viata noastra;
  • sentimente de depresie si dezamagire;
  • nostalgie privind anii din tinerete;
  • modificarea intereselor sexuale;
  • obsesie pentru aspectul fizic – imbracaminte pentru a avea un aspect „mai tanar”, sa incerce diferite diete, sa faca exercitii fizice intense sau sa foloseasca produse cosmetice sau proceduri medicale in incercarea de a reduce sau inversa semnele imbatranirii;
  • sentiment de presiune privind ceea ce trebuie sa faci in continuare si o scadere a timpului disponibil;
  • nevoia de a face „ceva diferit” si dorinta de aventura;
  • indoieli cu privire la sensul vietii si deciziile luate pana acum.

De asemenea, Asociatia Americana de Psihologie spune ca o criza emotionala este evidenta printr-o „oschimbare clara si brusca a comportamentului”. Exemple de modificari de comportament pot include:

  • neglijarea igienei personale;
  • schimbari dramatice in obiceiurile de somn;
  • pierdere sau castig in greutate;
  • modificari severe de dispozitie, cum ar fi furie, iritabilitate, tristete sau anxietate;
  • retragere de la rutina sau relatiile obisnuite.

Etapele pentru criza varstei de mijloc

Etapele crizei pot fi:

  1. Soc – factorul care declanseaza criza;
  2. Negare
  3. Depresie
  4. Furie
  5. Acceptare

Cercetatorii nu sunt de acord cu o singura definitie a crizei varstei de mijloc, cu atat mai putin cu un set previzibil de etape. Crizele se manifesta diferit la fiecare persoana.

Manifestarea crizei la barbati vs femei

Criza varstei de mijloc la barbati

Cele mai frecvente motive masculine pentru o criza a varstei de mijloc sunt:

  • teama de imbatranire;
  • teama ca nu si-au indeplinit obiectivele;
  • teama ca sunt mai sunt atragatori;
  • teama de boli;
  • teama de moarte.

In mass-media, crizele varstei de mijloc la barbati se concentreaza pe masini de lux, stil vestimentar extravagant etc. Dar, pentru multi barbati, o criza de acest tip se refera mai putin la semnele exterioare si mai mult la gasirea sensului. Rolul de gen si socializarea pot afecta modul in care un barbat are o criza de acest fel. Barbatii tind sa se concentreze asupra timpului pierdut si si-ar putea evalua valorile prin performanta lor de munca.

Criza varstei de mijloc la femei

Cele mai frecvente motive ale femeilor pentru o criza a varstei de mijloc sunt:

  • copiii se muta singuri;
  • menopauza;
  • modificari biologice si psihologice;
  • nemultumiri privind ce au realizat pana in prezent.

Femeile tind sa se concentreze pe auto-explorare si sa isi evalueze performanta ca sotie, mama sau ambele. La fel ca barbatii, experienta lor de viata poate fi influentata de normele de gen si de socializare. Femeile se confrunta cu o presiune imensa pentru a ramane tinere si atragatoare si pot sa-si faca griji pentru ca partenerii lor sa fie interesati de femei mai tinere. In plus, unele femei se pot lupta cu modul in care deciziile privind cresterea copiilor le afecteaza  viata.

Fericirea la varsta de mijloc

Multe studii indica faptul ca fericirea are forma de „U”. Un declin treptat al fericirii incepe in ultimii ani ai adolescentei si continua pana in jurul varstei de 40 de ani. Fericirea incepe sa creasca din nou in jurul varstei de 50 de ani. Cu toate acestea, aceasta curba in forma de U nu pare a fi universala. Este mai raspandita in tarile cu venituri mari.

Declinul treptat al fericirii poate explica de ce unii oameni par sa fi afectati de o criza la varsta de mijloc. Un studiu din 2016 publicat in Jurnalul International de Dezvoltare Comportamentala a aratat ca o criza de acest tip aduce un lucru bun (cel putin) – curiozitatea. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care se confrunta cu o astfel de criza experimenteaza o curiozitate sporita. Devin mai curiosi despre ei insisi si despre lumea din jurul lor. Acea curiozitate ar putea duce la noi descoperiri sau noi oportunitati.

Sfaturi si solutii

  • Examinati deciziile din trecut fara a va judeca pentru a intelege ce factori personali, eventual inca implicati, au condus la acele decizii. Folositi gandirea rationala pentru a contesta orice ganduri negative si concentrati-va pe ceea ce va doriti inca in viata, mai degraba decat pe ceea ce ati pierdut.
  • Identificati si notati lucrurile din viata voastra pentru care sunteti recunoscatori. Evaluati in mod realist ce ati realizat in viata, ce oportunitati aveti acum si ce oportunitati au disparut. E momentul sa va reexaminati valorile si situatia actuala si nu o comparati cu a altor persoane. Ganditi-va la momentele in care v-ati simtit cel mai fericit, mai mandru si mai implinit in cariera si viata personala.
  • Apelati la un jurnal personal – va poate ajuta sa intelegeti mai bine gandurile si sentimentele.
  • Discutati cu cei dragi – cu partenerul de viata, familia, copiii si cu cei dragi despre trairile voastre.
  • Solicitati ajutorul unui psiholog daca nu reusiti sa faceti fata sentimentelor.
  • Adoptati un stil de viata sanatos si activ – miscare zilnic, alimentatie sanatoasa si un program sanatos de somn.
  • Stabiliti obiective noi – poate sa invatati ceva nou, sa calatoriti etc.

Cand sa soliciti ajutor de specialitate

Criza aceasta ar putea avea un impact asupra bunastarii tale. Daca simti ca suferi o criza psihologica in timpul vietii, nu ar trebui sa o tratezi altfel decat ca pe orice alta criza emotionala. Iata cateva momente in care trebuie sa discuti cu medicul sau sa ceri ajutorul un profesionist in sanatate mintala:

  • stresul emotional iti afecteaza capacitatea de a dormi sau iti afecteaza pofta de mancare;
  • nu te poti concentra la locul de munca;
  • stresul sau starea ta de spirit afecteaza relatiile cu cei dragi;
  • ti-ai pierdut interesul pentru activitati si hobby-uri.

Referinte:
(1) What Are the Signs of a Midlife Crisis?, link: https://www.verywellmind.com/what-are-the-signs-of-a-midlife-crisis-4175827
(2) Coping With a Midlife Crisis, link: https://www.mindtools.com/pages/article/midlife-crisis.htm
(3) Midlife Crisis: Transition or Depression?, link: https://www.webmd.com/depression/features/midlife-crisis-opportunity#1
(4) Midlife Crisis in Women: How to Find Your Silver Lining, link: https://www.healthline.com/health/midlife-crisis-women
(5) Midlife Crisis, link: https://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/issues/midlife-crisis

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma