Categori: Stil de viata

Abordarea holistica in sanatate – medicina holistica

Abordarea holistica in sanatate trebuie facuta fara a scoate din ecuatie medicina conventionala. Iata care sunt principiile sanatatii holistice si ce presupune.

Cuprins:

1. Ce este medicina holistica?
2. Principii
3. Componente holistice
4. Beneficiile sanatatii holistice
5. Medicina holistica inlocuieste medicina conventionala?

Ce este medicina holistica?

Medicina holistica este o abordare a ingrijirii medicale care implica persoana ca un intreg, ceea ce inseamna ca mintea si componentele emotionale si spirituale sunt luate in considerare impreuna cu fizicul – corpul – pentru prevenirea, diagnosticarea si tratarea bolilor. Un principiu-cheie al ingrijirii holistice este acela ca bunastarea fizica, mentala si emotionala joaca fiecare roluri esentiale in sanatatea generala. Cand unul dintre aceste aspecte este in afara echilibrului, intregul corp este afectat.

De asemenea, medicina holistica se concentreaza asupra preventiei ca obiectiv principal al ingrijirii medicale.

Cand a aparut?

Medicina holistica clinica dateaza din vremea lui Hipocrate. O astfel de abordare a fost sugerata si de Percival in cartea sa – primul manual de etica medicala – publicat pentru prima data in 1803. Acesta a declarat ca „sentimentele si emotiile pacientilor trebuie sa fie cunoscute si asistate, nu mai putin decat simptomele bolii lor”.

Desi termenul „holism” a fost introdus de Jan Christiaan Smuts in 1926, abia in anii ’70 a devenit cunoscuta aceasta abordare. In cautarea altor optiuni, oamenii se intorc inapoi la abordarea holistica a sanatatii si vindecarii.

Principii

Sanatatea optima este mult mai mult decat absenta bolii. Este urmarirea constienta a celor mai inalte calitati din punct de vedere fizic, mental, emotional, spiritual si social. Boala este privita ca o manifestare a unei disfunctii a persoanei ca intreg, nu ca un eveniment izolat. Medicii incurajeaza pacientii sa aiba emotii pozitive, speranta, entuziasm, si sa renunte la sentimentele de vinovatie, teama exagerata, rusine, lipsa de speranta, frici.

Este o abordare care vizeaza identificarea si gestionarea cauzelor principale ale bolii. Fiecare simptom si diagnostic poate fi unul dintre mai multi factori care contribuie la sanatatea si bunastarea generala a individului. Pe parcursul tratamentului si monitorizarii, se ofera recomandari dietetice si de stil de viata sub forma de alimentatie sanatoasa, scheme de suplimente in functie de deficiente, sfaturi pentru somn, managementul stresului, protocoale de exercitii si practici minte-corp.

Terapii holistice

Practica medicala holistica integreaza terapii conventionale si alternative pentru prevenirea si tratarea bolilor si, cel mai important, pentru sustinerea unei sanatati optime. Cuprinde toate modalitatile de diagnostic si tratament sigure si adecvate. Medicina holistica se concentreaza pe educatia pacientului si participarea la procesul de vindecare.

Unele dintre aceste abordari pot include utilizarea de medicamente complementare si alternative, dar medicina holistica nu renunta la medicina conventionala. Utilizeaza medicina conventionala ca parte a abordarii tratamentului. O abordare holistica a vindecarii include o varietate de metode alternative de vindecare, cum ar fi modificari dietetice, exercitii fizice, exercitii de meditatie si tratamente directe cu acupunctura, ierburi sau masaj.

Terapiile holistice includ o varietate de optiuni sigure si eficiente de diagnostic si tratament, inclusiv:

  • educatie pentru schimbarile stilului de viata si ingrijire;
  • terapii complementare (medicina traditionala chineza, ayurveda, homeopatie, yoga, meditatie, aromaterapie, masaj, Reiki etc.);
  • medicamente conventionale si interventii chirurgicale.

Componentele holistice

Medicina holistica sustine faptul ca individul este un intreg format din parti interdependente, care sunt fizice, mentale, emotionale si spirituale. Atunci cand o componenta nu functioneaza optim, aceasta afecteaza toate celelalte componente. De exemplu, atunci cand un individ este nelinistit din cauza unui control medical sau a unui interviu pentru un loc de munca, nervozitatea poate duce la o reactie fizica – cum ar fi durere de cap sau durere de stomac.

Starea de sanatate a unei persoane este data de stilul de viata in proportie de 53%. Deciziile pe care oamenii le iau cu privire la stilul de viata si obiceiurile lor sunt, prin urmare, de departe cel mai mare factor in determinarea starii lor de bine.

Sanatatea holistica include fizicul, nevoile mentale, emotionale si spirituale. Holistic inseamna ca toate dimensiunile intregii fiinte sunt luate in considerare.

Dimensiunea fizica

Sanatatea noastra fizica este cea pe care o asociem cel mai des cu notiunea de sanatate. Motivul este ca semnele si simptomele pe care corpul le are pot fi destul de evidente. Semnele fizice sunt mai usor de masurat in comparatie cu semnele non-fizice si nu sunt la fel de abstracte.

Dimensiunea fizica a starii de bine se ocupa de functionarea corpului. Include:

  • activitate fizica, somn si mentinerea la greutate corporala sanatoasa;
  • nutritie, inclusiv o dieta echilibrata si acces la alimente sanatoase;
  • ingrijire medicala, inclusiv imunizari si controale medicale, acces la sistemul medical;
  • mediu fizic – siguranta in casa, curatenie, evitarea poluarii.

Dimensiunea mentala

Aceasta dimensiune se va suprapune deseori cu sanatatea emotionala si fizica. In timp ce sanatatea emotionala se refera la emotiile noastre, sanatatea mentala se refera la modul in care functioneaza creierul. Consumul excesiv de alcool, fumatul si consumul de droguri pot duce la scaderea abilitatilor cognitive. Pentru a sprijini sanatatea mentala, mentineti-va creierul activ cu oportunitati de invatare si consumand alimente bogate in nutrienti si bogate in antioxidanti si acizi grasi Omega-3.

Dimensiunea mentala sustine dezvoltarea cognitiva si utilizarea limbajului. Este legata si de capacitatea de atentie, memorie, rezolvarea problemelor, intelegerea conceptelor, comunicare (inclusiv gesturi, sunete, cuvinte).

Dimensiunea emotionala

Sanatatea emotionala este la fel de importanta ca sanatatea fizica. Neglijarea sanatatii emotionale poate duce la efecte daunatoare si poate ajunge sa ne afecteze sanatatea fizica. O modalitate excelenta de a  sustine sanatatea emotionala este sa solicitam ajutor psihologic atunci cand este nevoie. Un alt mod de a procesa emotiile este prin pastrarea unui jurnal.

Dimensiunea emotionala include atasamentul sigur, increderea in sine, iubirea de sine si stabilitate emotionala, inteligenta emotionala (intelegere, definire si exprimarea sentimentelor etc.).  La fel de importanta e socializarea si formarea de conexiuni cu cei din jur. Formarea relatiilor este doar o parte a sustinerii sanatatii sociale. Uneori este mai bine sa parasiti relatiile pentru a le impiedica sa va afecteze negativ sanatatea.

Dimensiunea spirituala

Nu trebuie sa fii religios pentru a-ti sustine sanatatea spirituala. Pot exista cateva zone care se suprapun, dar accentul principal pe imbunatatirea spirituala incepe prin conectarea cu sufletul si lumea din jur. A lua legatura cu lumea si cu tine insuti se poate face petrecand timp in natura sau meditand.

Beneficiile sanatatii holistice

Exista multe beneficii pentru integrarea practicilor de sanatate holistica in viata zilnica:

  • prevenirea unor afectiuni legate de stilul de viata;
  • reducerea stresului;
  • imbunatatirea somnului;
  • imbunatatirea starii de bine.

La suprafata, mentalul inseamna gandurile si este legat de componenta spirituala. La un nivel mai profund, este domeniul credintelor, dorintelor, valorilor si obiectivelor. Valorile si credintele pot proveni din ganduri care s-au format foarte devreme in copilarie.

Emotii precum furie, tristete, frica, vinovatie, resentimente, gelozie si rusine influenteaza starea generala. Ori de cate ori avem o experienta, genereaza sentimente care sunt asociate cu experiente similare trecute si dezvoltam o eticheta pentru identificarea emotiei. Simptomele emotionale sau mentale pot duce la simptome fizice in anumite cazuri. Emotiile negative pot afecta organismul, iar fericirea este legata de bunastarea fizica generala.

Medicina holistica inlocuieste medicina conventionala?

Medicina conventionata este bazata pe stiinta si dovezi concrete. Medicamentele au fost testate si aprobate de profesionisti din domeniul medicinii. De asemenea, medicamentele sunt strict reglementate. Tratamentul este in functie de simptome, actioneaza mai repede decat medicamentele alternative si poate salva vieti in situatii de criza medicala. Sigur ca pot cauza o serie de efecte adverse, dar intotdeauna medicul analizeaza si cantareste bine eventualele riscuri – daca beneficiile sunt mai mari.

De cealalta parte, medicina holistica este mai ieftina si la indemana oricui si se concentreaza pe starea de bine mai mult. Produsele nu sunt in general reglementate, nu sunt teste suficiente si studii care sa le demonstreze eficienta. De asemenea, doar pentru ca un produs este „natural” nu inseamna ca este sigur.

Care e varianta potrivita?

Medicina holistica trebuie sa includa medicina conventionala. Medicina conventionala este intotdeauna recomandata pentru a preveni complicatiile si pentru a trata problemele medicale acute sau cronice. Sigur ca la acestea (la recomandarile medicului, in general) se pot adauga si alte tehnici alternative si complementare, atat timp cat acestea nu afecteaza si nu inlocuiesc tratamentele medicale recomandate.

Alegerile sanatoase ce tin de stilul de viata sunt recomandate mereu – alimentatie sanatoasa adaptata nevoilor, stil de viata activ, practici bune de somn. La acestea se pot adauga yoga, meditatie etc.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/balance/guide/what-is-holistic-medicine
(2) http://www.holisticcouncil.org/what-is-holistic-health.html
(3) https://ahha.org/selfhelp-articles/holistic-health/
(4) https://ahha.org/selfhelp-articles/holistic-health/
(5) https://www.thewellessentials.com/blog/the-5-aspects-of-holistic-health-and-why-they-are-so-important

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma