Doliul – etape, importanta, cum sa treci peste pierdere

Doliul este una dintre cele mai dificile perioade cu care ne confruntam cel putin o data pe parcursul vietii. Care sunt etapele doliului, ce este normal si cum putem face fata mai usor suferintei?

Cuprins:

(1) Ce este doliul din punct de vedere psihologic?
(2) Etapele si trairile asociate doliului
(3) De ce este importanta trairea doliului?
(4) Doliul complicat sau patologic
(5) Solutii si sfaturi ca sa faci fata suferintei provocate de pierderea cuiva

Ce este doliul din punct de vedere psihologic?

Doliul se refera la procesul natural si normal prin care trece o persoana atunci cand sufera o pierdere importanta. De cele mai multe ori pierderea este traita ca o suferinta emotionala coplesitoare, alaturi de numeroase emotii: tristete intensa, vina, furie, dor, frica, singuratate etc.

Pierderea unei persoane dragi este unul dintre cele mai dureroase evenimente de viata. Cu cat persoana pierduta este mai importanta (partener de viata, parinti, frati, copii), cu atat e mai probabil ca suferinta sa fie mai mare.

Deseori asociem doliul cu moartea unei persoane. Insa putem trai starea de doliu si dupa alte pierderi importante:

  • divortul sau sfarsitul unei relatii;
  • pierderea unei sarcini;
  • pierderea unui animal de companie;
  • incheierea unei relatii de prietenie;
  • pensionarea;
  • pierderea unui rol sau statut important;
  • pierderea unui loc de munca;
  • pierderea unei posesii cu o valoare sentimentala mare (de exemplu, vanzarea casei parintesti sau casei
  • proprii, in care persoana si-a petrecut o buna parte din viata).

Doliul este o experienta subiectiva, individuala, care depinde de numerosi factori: personalitatea, experientele de viata, mecanismele de coping (a face fata), importanta pierderii.

Etapele si trairile asociate doliului

Confruntati cu o pierdere, oamenii pot trece prin mai multe etape ale doliului, pana ajung sa se impace su gandul pierderii suferite. Exista mai multe modele ale doliului in literatura de specialitate. Cel mai cunoscut este cel dezvoltat de psihiatrul Elisabeth Kubler-Ross, care consta in 5 etape:

  1. Negarea – “Asta nu mi se intampla mie.” Negarea este un mecanism natural de aparare impotriva durerii. Poate dura de la cateva ore pana la zile sau chiar saptamani. In aceasta etapa, persoana este in stare de soc, poate sa simta frica sau o amortire emotionala.
  2. Furia – “De ce se intampla asta?” Persoana in doliu poate simti frustrare, anxietate, nesiguranta, furie in aceasta etapa, care dureaza cateva zile, saptamani sau luni.
  3. Negocierea – “Adu-o/adu-l inapoi si in schimb voi face …” Este etapa in care persoana incearca sa negocieze in imaginar sau cu Dumnezeu, revenirea persoanei pierdute.
  4. Depresia – “Sunt atat de trist(a)...” Apare atunci cand pierderea incepe sa fie constientizata. Odata cu constientizarea pierderii si a schimbarilor din viata pe care le implica, persoana are trairi similare episodului depresiv major (tristete coplesitoare, lipsa de speranta, retragere si izolare sociala, pierderea interesului pentru activitatile placute).
  5. Acceptarea – “Sunt impacat(a) cu ce s-a intamplat.” Este etapa in care are loc integrarea pierderii si adaptarea la viata fara persoana pierduta.

Acest model nu este unanim acceptat de specialistii in sanatatea mintala, pentru ca nu toti oamenii “jelesc” in acelasi mod si nu toti trec progresiv prin aceleasi etape. De altfel, unii autori fac referire la doliu ca la un roller coaster de emotii, cu perioade de progres si perioade in care persoana este din nou cuprinsa de tristete coplesitoare, furie. Unele persoane se pot bloca in anumite stadii ale doliului, avand mari dificultati in a ajunge la etapa finala, cea de acceptare si integrare a pierderii.

Doliul este un proces emotional complex, unic pentru fiecare persoana. Are o durata, un ritm si o intensitate a emotiilor diferite de la o persoana la alta.

Manifestari specifice doliului

Manifestari emotionale

Manifestari fizice

  • oboseala;
  • slabiciune fizica;
  • pierderea poftei de mancare, posibil cu scaderea in greutate;
  • tulburari ale somnului.

Manifestari la nivel cognitiv

  • cresterea interesului si preocuparii legate de moarte;
  • dificultati de gandire si concentrare;
  • vise despre persoana pierduta sau halucinatii (in care “vad” sau “aud” persoana pierduta);

Alte manifestari

  • retragerea si/sau izolarea sociala.

Cand pierderea unei persoane apare dupa o perioada lunga de boala si suferinta, doliul poate aparea inainte de moarte (doliu anticipator). Familia, prietenii si chiar persoana bolnava anticipeaza sfarsitul inevitabil, insa acest fapt nu reduce din suferinta celor apropiati atunci cand are loc pierderea.

De ce este importanta trairea doliului?

Cu trecerea timpului, durerea si tristetea pierderii scad in intensitate. Insa perioada de doliu este important sa fie traita, fiind un proces necesar pentru a depasi suferinta si pentru ca persoana sa poata ulterior sa isi continue viata.

Nu exista o perioada “normala” pentru doliu, pentru ca fiecare persoana are propriile reactii in fata unei pierderi si mecanisme diferite de a-i face fata. Poate dura cateva luni sau pana la 1-2 ani, pana cand sa apara acceptarea pierderii si adaptarea la viata din care lipseste persoana pierduta. Durata poate fi influentata de o serie de factori. De exemplu, cu cat relatia dintre persoana in doliu cu cea pierduta a fost mai complicata, cu atat mai greu poate fi integrata pierderea. Circumstantele mortii – moartea prematura, decesul in circumstante violente, nenaturale – pot face, de asemenea, mai dificila acceptarea pierderii.

Grabirea sau fortarea acceptarii pierderii, precum si evitarea sau ignorarea suferintei nu fac decat sa inrautateasca suferinta. Persoana care a suferit pierderea e important sa isi dea voie sa isi traiasca doliul si sa accepte toata suita de emotii pe care le traieste.

Doliul complicat sau patologic

Desi pierderea oamenilor dragi este o parte fireasca a vietii, tristetea si socul pierderii pot fi foarte dificil de depasit. Acceptarea pierderii nu inseamna doar a te impaca cu gandul ca persoana respectiva nu mai este, ci si cu ideea unui viitor din care ea nu va mai face parte.

Uneori, impacarea cu pierderea suferita poate sa nu apara sau persoana sa nu mai fie capabila sa isi continue viata asa cum era inainte. In literatura de specialitate se vorbeste despre doliul complicat sau patologic, o forma mai severa decat cea experimentata de majoritatea persoanelor. Doliul complicat se caracterizeaza printr-un dor coplesitor de persoana pierduta si o permanenta cautare a acesteia, un sentiment puternic de lipsa de sens, detasarea si izolarea de majoritatea relatiilor cu ceilalti, tristete intensa cauzata de pierdere care nu se amelioreaza cu trecerea timpului.

Doliul complicat are o frecventa de 10-15% si are ca factori de risc:

  • pierderea survenita printr-o moarte brusca, neasteptata sau traumatizanta;
  • pierderea copiilor sau a persoanelor tinere sau a celor foarte apropiate;
  • relatie de dependenta intre persoana in doliu si cea pe care a pierdut-o;
  • un istoric personal de tulburari psihice la persoana in doliu.

In cazuri de doliu complicat, este importanta adresarea catre un specialist in sanatatea mintala.

Solutii si sfaturi ca sa faci fata suferintei provocate de pierderea cuiva

Cercetarile arata ca majoritatea oamenilor sunt rezilienti. Ei pot depasi experienta dureroasa a unei pierderi, prin propriile puteri si lasand timpul sa treaca, daca au suport de la ceilalti si obiceiuri sanatoase de viata.

  • Da-ti timp sa iti traiesti doliul si pierderea atat timp cat ai nevoie, in ritmul propriu. Nu te astepta sa treci prin toate etapele doliului, pana la a ajunge la cea finala – acceptarea. Experienta doliului este unica pentru fiecare persoana si pierdere.
  • Vorbeste despre pierderea ta cu familia, prietenii, colegii. Impartasirea experientei si a emotiilor pe care le traiesti te ajuta sa treci mai usor prin aceasta perioada de suferinta. Pe de alta parte, a evita sa vorbesti despre ce s-a intamplat poate duce la izolare si la o ingreunare a depasirii acestei perioade dificile din viata ta.
  • Petrece timp alaturi de cei care sufera si ei. Impartasiti amintiri despre persoana pierduta, rememorati intamplarile pozitive pe care le-ati trait impreuna.
  • Acceptarea pierderii nu inseamna ca uiti de ea si nici nu este un act de egoism. Iti poti continua viata, pastrand amintirea vie a persoanei tale dragi.
  • Daca esti o persoana religioasa, ritualurile spirituale specifice perioadei de doliu iti pot aduce mai multa alinare. Daca pierderea iti pune la indoiala credinta, vobeste cu un preot sau cu persoane din comunitate despre ceea ce simti.
  • Ai grija de tine si de sanatatea ta si a familiei. Trairea doliului poate avea efecte negative si asupra organismului. De aceea, nu iti neglija somnul, alimenteaza-te sanatos, incearca sa fii activ fizic si sa petreci timp in natura, socializeaza cu persoanele dragi. Sunt aspecte de baza pentru sanatatea ta fizica si psihica.
  • Daca perioada prin care treci este coplesitoare si simti ca nu o vei putea depasi singur, poti oricand sa soliciti sprijinul unui psiholog/psihoterapeut.

Referinte:

(1) Grief: Coping with the loss of your loved one – https://www.apa.org/topics/grief
(2) Grief and Bereavement – https://www.cancer.org/treatment/end-of-life-care/grief-and-loss/grieving-process.html
(3) Coping with Grief and Loss – https://www.helpguide.org/articles/grief/coping-with-grief-and-loss.htm
(4) Grief, Loss, and Bereavement – https://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/issues/grief
(5) Grief – https://www.psychologytoday.com/intl/basics/grief
(6) A new approach to complicated grief – https://www.apa.org/monitor/nov04/grief

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma