Arta si impactul sau asupra psihicului si starii de bine reprezinta un subiect tot mai studiat in ultimii ani. Ce rol are arta in ceea ce priveste starea noastra de bine? Si cum putem beneficia mai mult de efectele sale?
1. Informatii generale despre arta si starea de bine
2. Efectele artei asupra starii de bine
3. Cum contribuie arta la o stare mintala mai buna?
4. Cum aducem arta in viata noastra?
5. Art-terapia sau terapia prin arta
Arta, fie ca alegi sa o creezi sau doar sa o observi si sa te bucuri de ea, are un efect relaxant si inspira pe multi dintre noi. Participarea la activitati artistice ca modalitate de a ne imbunatati starea de bine a devenit tot mai populara in ultimii ani.
Studiile arata ca implicarea in activitati artistice, fie ca observator, fie ca un creator al propriilor opere artistice, poate imbunatati dispozitia si starea emotionala, avand un impact semnificativ si asupra unor parametri fiziologici (de exemplu, nivelul de cortizol, un marker al stresului).
Participarea la activitati din zona artei poate ajuta la a ne proteja impotriva unor tulburari mintale si sustine recuperarea din acestea.
Prin arta, ne putem exprima pe noi insine si putem vorbi despre emotiile noastre, fara sa fie nevoie sa folosim cuvinte.
Cand vorbim despre arta, includem in aceasta categorie includem o varietate de domenii: sculptura, text, dans, literatura, muzica, film, cantat, gradinarit, olarit etc.
Un studiu realizat in 2020 de o echipa de cercetatori de la University College of London arata ca intre sanatatea mintala si activitatile artistice exista o legatura si in vremurile pandemice.
Cercetatorii au urmarit participarea la activitati creative a 72 000 de persoane din UK, cu varsta minima de 18 ani. Rezultatele au aratat ca participarea, timp de cel putin 30 de minute, la activitati creative (cititul de placere, ascultatul de muzica, hobby-uri creative) s-a asociat cu o scadere a ratei de depresie si anxietate si o crestere a satisfactiei de viata.
Arta ajuta si prin apartenenta la o comunitate pe care o ofera. Acest sentiment de comunitate este cu atat mai important, cu cat pe masura ce inaintam in varsta, pierdem din relatiile sociale (prieteni, familie, colegii de munca). Participarea la activitati artistice de grup poate, in acest context, sa fie de un real ajutor persoanelor de varsta a treia, impotriva izolarii si singuratatii.
A crea arta are efecte benefice si la nivel cognitiv. Studiile arata ca la persoanele cu dementa, pictatul si coloratul stimuleaza memoria si le ajuta sa se reconecteze cu lumea. Insa beneficiile nu sunt doar in cazul celor cu dementa, ci in general a crea arta ajuta memoria, rationamentul si rezilienta.
Arta poate fi si o forma de grija fata de sine. Avem nevoie sa luam pauze de la programul incarcat pe care il avem zi de zi, iar hobby-urile creative pot fi o forma de a ne dedica timp pentru sine.
Efectul benefic al artei vine din faptul ca ne ajuta sa ne reconectam cu spiritul jucaus pe care il aveam cand eram copii. De asemenea, cand suntem angajati in activitati artistice, apare si un efect de relaxare, prin scaderea nivelului de cortizol din corp. Intr-un studiu publicat in jurnalul Art Therapy, trei sferturi dintre participanti au experimentat o scadere a nivelului de cortizol (hormonul stresului) pe durata celor 45 de minute in care au realizat activitati din zona artei.
Atunci cand facem activitati artistice, stimulam conexiunea dintre minte si corp. Spre deosebire de alte activitati care implica doar corpul (de exemplu sportul) sau doar mentalul (de exemplu meditatia), activitatile din zona artei utilizeaza procesele mentale intr-o actiune a corpului.
Atunci cand esti in actiunea de a crea o piesa de arta, apare o conectare cu tine; cu actiunea prezenta si cu mediul in care esti, in sensul ca esti aici si acum, concentrat pe ceea ce faci si mai putin pe gandurile, fricile si ingrijorarile care te consuma de obicei. Astfel, activitatile artistice sunt un bun cadru de a practica mindfulness.
A crea arta te poate ajuta sa te detasezi de la problemele care te macina, cel putin pentru cateva minute. Iar daca mintea ta continua sa rumineze (sa analizele aceleasi probleme), poti exprima aceste probleme in ceea ce creezi. Acest lucru te va ajuta sa te clarifici si sa vezi lucrurile dintr-o noua perspectiva.
Studiile arata ca a crea arta stimuleaza eliberarea de dopamina in organism. Este un neurotransmitator care se elibereaza cand facem ceva placut; si este unul dintre hormonii care ne fac sa ne simtim bine.
Arta poate ajuta persoanele sa exprime trairi care sunt mult prea greu de pus in cuvinte, cum ar fi un diagnostic de cancer. Arta poate fi un refugiu pentru persoanele care se confrunta cu boli grave si o maniera de a-si exprima trairile asociate bolii (teama de viitor, durerea, incertitudinea, increderea in sine scazuta, suferinta cauzata de deteriorarea relatiilor), dar si doliul (in cazul bolilor terminale).
Nu e necesar sa avem experienta sau talent pentru a ne implica in activitati din zona artei.
Daca a merge la teatru, a urmari un spectacol de dans ne aduce bucurie, atunci sa nu mai amanam; si sa mergem mai des la astfel de reprezentatii sau evenimente artistice.
Chiar daca nu te simti o persoana creativa sau artistica, poti incepe cu ceva simplu; cum sa fi sa desenezi ceva sau sa colorezi. Cartile de colorat pentru adulti sunt un bun start pentru a aduce arta in viata ta si au un puternic efect relaxant.
Aloca-ti zilnic sau cat mai des macar o jumatate de ora in care sa dai frau liber creativitatii, in activitati artistice.
Daca este parinte, alatura-te si tu activitatilor creative pe care le fac copiii. Coloreaza alaturi de ei, modeleaza plastilina, creeaza colaje, joaca-te cu texturi si diferite materiale de bricolaj, lasandu-ti imaginatia libera.
In cadrul terapiei, arta are un loc bine stabilit in cadrul art-terapiei sau terapia prin arta. Terapia prin arta consta in aplicarea artelor vizuale intr-un context terapeutic. Aceasta foloseste tehnici bazate pe activitati artistice, cum ar fi pictura; pictura cu degetele; desenul; sculptura; olaritul; realizarea de colaje; folosirea unor materiale textile pentru a crea; doodle-uri (desene realizate in timp ce atentia este angajata in altceva).
Folosind metode integrative, terapia prin arta antreneaza mintea si corpul intr-un mod diferit decat o face psihoterapia prin cuvinte. Scopul primar al terapiei prin arta este sa ajute persoanele care experimenteaza dificultati emotionale si psihologice sa isi imbunatateasca nivelul de functionare si al starii de bine. Acest tip de terapie permite persoanelor sa isi exprime emotiile printr-o munca creativa; mai degraba decat prin limbaj si este foarte utila in cazul celor care sunt deconectati de emotiile lor.
(1) How the arts can improve mental health, especially during the pandemic – https://www.bloomberg.org/blog/how-the-arts-can-improve-mental-health-especially-during-the-pandemic/
(2) How arts can help improve your mental health – https://www.mentalhealth.org.uk/blog/how-arts-can-help-improve-your-mental-health
(3) The Connection Between Art, Healing, and Public Health: A Review of Current Literature – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2804629/
(4) Brain research shows the arts promote mental health – https://theconversation.com/brain-research-shows-the-arts-promote-mental-health-136668
(5) The healing power of art – https://www.health.harvard.edu/mental-health/the-healing-power-of-art
(6) Art Therapy – https://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/types/art-therapy
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…