Histerosalpingografia este o procedura imagistica ce are rolul de a examina interiorul uterului si trompele uterine. Iata cand se recomanda procedura, ce implica si care sunt riscurile asociate.

Cuprins:

1. Ce este histerosalpingografia?
2. Indicatiile procedurii
3. Ce implica procedura
4. Riscuri posibile

Ce este histerosalpingografia?

O histerosalpingografie este o procedura imagistica folosita pentru a examina trompele uterine si interiorul uterului. Procedura foloseste o forma specifica de radiografie numita fluoroscopie, impreuna cu o substanta de contrast. Permite vizualizarea organelor interne in miscare. Cand uterul si trompele uterine sunt umplute cu un material de contrast solubil in apa, medicul poate sa vizualizeze si sa evalueze anatomia si functia acestora.

Indicatiile procedurii

Histerosalpingografia este utilizata pentru a vizualiza interiorul uterului si trompele uterine. Este adesea folosita pentru a vedea daca trompele uterine sunt partial sau complet blocate. De asemenea, poate arata daca interiorul uterului are dimensiune si forma normale. Toate aceste probleme pot duce la infertilitate. Histerosalpingografia poate ajuta la diagnosticarea cauzei infertilitatii.

Infertilitatea poate fi cauzata de:

  • anomalii structurale in uter, care pot fi congenitale (genetice) sau dobandite;
  • blocarea trompelor uterine;
  • tesut cicatricial in uter;
  • fibroame uterine;
  • tumori uterine sau polipi.

→Citeste aici mai multe despre cauzele infertilitatii si ce solutii exista.

Histerosalpingografia este, de asemenea, utilizata la cateva luni dupa unele proceduri de legare a trompelor uterine pentru a va asigura ca trompele uterine au fost complet blocate. Histerosalpingografia este utilizata in primul rand insa pentru a examina femeile care au probleme de fertilitate si nu reusesc sa ramana insarcinate. Medicul poate evalua forma si structura uterului, deschiderea trompelor uterine si eventuale cicatrici din cavitatea peritoneala.

Procedura poate fi utilizata pentru a examina cauza pentru avorturi spontane repetate care rezulta din anomalii congenitale ale uterului si pentru a determina prezenta si severitatea acestor anomalii, inclusiv mase tumorale, aderente, polipi endometriali sau fibroame uterine.

Astfel, histerosalpingografia este folosita pentru a evalua deschiderea trompelor uterine si pentru a monitoriza efectele chirurgiei tubare, inclusiv blocarea trompelor uterine din cauza infectiei sau cicatricilor, ligatura tubara sau redeschiderea trompelor uterine din diferite motive.

Ce implica procedura?

Histerosalpingografia este o procedura minim invaziva – complicatiile sunt rare. Procedura este relativ scurta si poate oferi informatii importante cu privire la o varietate de anomalii care provoaca infertilitate sau probleme in sarcina. Procedura poate deschide ocazional trompele uterine care sunt blocate.

ATENTIE! Procedura este contraindicata in caz de:

  • sarcina;
  • infectie pelvina;
  • sangerari uterine abundente in momentul procedurii.

Recomandari inainte de procedura

Histerosalpingografia trebuie facuta dupa menstruatie, dar inainte de ovulatie. Asta pentru a reduce riscul de a se face atunci cand sunteti gravida. Procedura se face de obicei sub anestezie locala, insa uneori medicul recomanda anestezie generala. Aceasta procedura nu trebuie efectuata daca aveti o afectiune inflamatorie activa. Trebuie sa informati medicul daca aveti o infectie pelvina cronica sau o boala cu transmitere sexuala netratata in momentul investigatiei. Informati medicul daca exista vreo posibilitate sa fiti gravida. Medicul poate recomanda adesea un medicament impotriva durerii si un spasmolitic inaintea procedurii pentru a reduce durerea daca nu se face anestezie.

Cum decurge procedura?

In cavitatea uterina se va introduce o substanta de contrast pe baza de iod si se va urmari traseul pe imaginile de pe monitor. Pacienta este pozitionata pe spate pe masa de examinare radiologica, adaptata in vederea consultului ginecologic, cu genunchii indoiti si picioarele ridicate pe suport de obicei. Un specul este introdus in vagin si se va curata colul uterin pentru a reduce riscul de infectii.

Apoi, un cateter este apoi introdus in colul uterin. Speculul este indepartat si dispozitivul de fluoroscopie va fi pozitionat deasupra pacientei. Substanta de contrast incepe apoi sa umple cavitatea uterina, trompele uterine si cavitatea peritoneala prin cateter si sunt preluate imaginile. In momentul introducerii substantei de contrast pot aparea crampe de intensitate variabila, care de obicei dureaza 1-2 minute. Crampele sunt descrise de paciente ca fiind similare cu cele de la menstruatie.

Pacienta poate fi rugata sa schimbe pozitia pentru a evidentia mai bine anumite modificari. La final, cateterul este indepartat si pacienta este rugata sa se ridice. In acest moment, o anumita cantitate din substanta de contrast va fi eliminata vaginal – aspect de pete cu urme de sange. Procedura completa dureaza aproximativ 30 minute.

Ce se intampla dupa procedura?

Poate exista un usor disconfort insotit de crampe atunci cand cateterul este plasat si materialul de contrast este injectat, dar nu ar trebui sa dureze mult. De asemenea, poate exista o usoara iritatie a peritoneului, care provoaca dureri abdominale, dar acestea ar trebui sa fie, de asemenea, minime si sa nu dureze. In urmatoarele 2-3 zile dupa procedura pot exista scurgerii usoare cu sange – pete cu sange, ca la inceputul menstruatiei. Folositi absorbante externe – nu folositi tampoane interne. Puteti avea crampe usoare si o stare cu ameteli si oboseala in primele 24 ore.

Unele femei au, de asemenea, stari de greata dupa procedura. Aceste reactii adverse sunt normale si vor disparea in cele din urma. Cu toate acestea, informati medicul daca aveti simptome de infectie, inclusiv:

  • febra;
  • durere severa si crampe;
  • scurgeri vaginale urat mirositoare;
  • stare de lesin;
  • sangerari vaginale abundente;
  • varsaturi.

Riscuri posibile

Histerosalpingografia este o procedura sigura, cu putine riscuri – complicatiile sunt rare. Complicatiile rare includ alergii la substanta de contrast, infectii pelvine si afectarea uterului. Simptomele de alarma pot include sangerari severe, varsaturi, stare de lesin, crampe foarte intense, febra si frisoane.

Dozele de iradiere sunt redusa, iar efectele adverse post iradiere sunt foarte rare. Cea mai frecventa problema grava este infectia pelvina. Aceasta apare de obicei atunci cand o femeie a avut anterior o afectiune tubara (sau infectie) sau este expusa riscului de boli inflamatorii pelvine. In cazuri rare, infectia poate deteriora trompele uterine sau poate face necesara indepartarea acestora. Infectia poate aparea in mai putin de 1% dintre cazuri.

Daca aveti febra sau se intensifica durerea dupa test, adresati-va medicului. Daca aveti antecedente de boli inflamatorii pelvine, infectii cu transmitere sexuala sau interventii chirurgicale abdominale (cum ar fi o apendicectomie), medicul va poate prescrie antibiotice inainte de procedura sau dupa ca masura de precautie suplimentara.

Limitarile procedurii

Histerosalpingografia poate examina doar interiorul uterului si al trompelor uterine. Anomaliile ovarelor, ale peretelui uterin si ale altor structuri pelvine pot fi evaluate prin RMN sau ecografii. Problemele de infertilitate pot proveni din cauze care nu au fost evaluate prin histerosalpingografie, inclusiv un numar scazut sau anormal de spermatozoizi sau incapacitatea unui ovul fertilizat de a se implanta in uter. Aceasta procedura poate arata ca trompele sunt blocate, dar nu poate explica de ce. Medicul poate solicita teste suplimentare, inclusiv laparoscopie exploratorie sau o histeroscopie. Aceste proceduri pot ajuta la depistarea cauzei problemei si, eventual, la corectarea sa.

Referinte:
(1) https://radiopaedia.org/articles/hysterosalpingogram
(2) https://www.radiologyinfo.org/en/info/hysterosalp
(3) https://www.ajog.org/article/0002-9378(69)90607-3/pdf
(4) https://www.reproductivefacts.org/news-and-publications/patient-fact-sheets-and-booklets/documents/fact-sheets-and-info-booklets/hysterosalpingogram-hsg/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma