Alaptarea la san a copilului are beneficii majore atat pentru bebelus, cat si pentru mama. Iata ce beneficii are laptele matern, care sunt pozitiile de alaptat recomandate, cum poti sti ca bebe suge suficient si cum ingrijesti sanii in timpul alaptarii.

Cuprins:

1. Primii pasi in alaptare
2. Beneficiile alaptarii
3. Pozitia copilului la san
4. Cat de des trebuie sa alaptez?
5. Alimentatia in timpul alaptarii
6. Ingrijirea sanilor in alaptare

Laptele matern – recomandat ca sursa principala de hrana in primul an de viata!

Academia Americana de Pediatrie recomanda laptele matern ca unica sursa de hrana pentru copil in primele 6 luni, si apoi continuarea alaptarii pana la cel putin 12 luni.

Laptele matern este hrana perfecta pentru copil. Ii ofera bebelusului multe avantaje in comparatie cu formula de lapte. Contine cantitatea potrivita de nutrienti si este usor de digerat.

Primii pasi in alaptare

Laptele matern si modul in care alaptati se schimba pe masura ce copilul creste si se dezvolta. Rutina de hranire a unui nou-nascut este diferita de rutina de alaptare la 6 luni. Pe masura ce copilul creste, nutrientii din lapte se schimba pentru a satisface nevoile copilului in crestere.

Primele cateva saptamani de alaptare sunt o perioada de invatare atat pentru tine cat si pentru copilul tau. Este nevoie de timp si de rabdare, pentru a se forma o rutina zilnica si pentru a te acomoda cu alaptarea.

Ziua 1

Majoritatea copiilor sanatosi nascuti la termen sunt pregatiti si dornici sa inceapa sa suga la san din prima jumatate de ora pana la 2 ore dupa nastere. Aceste prime 1-2 ore sunt un moment important pentru ca bebelusii sa fie hranit la san si sa fie aproape de mama sa. Academia Americana de Pediatrie recomanda ca bebelusii sa fie asezati langa mama, pentru contact piele-pe-piele, imediat dupa nastere. Se recomanda ca bebelusii sa fie mentinuti piele-pe-piele cel putin 1 ora, chiar daca nu sug la san.

Zilele 2-4

Este posibil ca bebelusul sa aiba nevoie de practica pentru a se atasa corect la san si pentru a suge. Pana in ziua a doua, bebelusul ar trebui sa inceapa sa suga si sa aiba nevoie de hraniri la fiecare 1,5-3 ore, cu un total de 8-12 hraniri in 24 ore. Aceste hraniri ii asigura copilului primul lapte bogat in anticorpi – colostru. De asemenea, favorizeaza lactatia – productia de lapte a mamei. In primele zile bebe va pierde in greutate, ceea ce este considerat normal.

Pot aparea crampe uterine – semn ca suptul a declansat productia de lapte. De asemenea, crampele ajuta la diminuarea sangerarii. Mamele pot simti furnicaturi usoare, caldura in san sau sentiment de racoare la curgerea latelui, dar nu este o regula.

Zilele 3-5

Cererea de lapte va creste si bebe va suge mai mult la fiecare hranire. In termen de 12 – 24 de ore, ar trebui sa schimbati mult mai multe scutece umede decat in primele zile si creste si numarul de scutece murdare. Primele fecale (primul scaun la bebe – meconiu) este lipicios si inchis la culoare, dar va deveni treptat galben mustar. De la cresterea productiei de lapte bebe va incepe sa ia in greutate, in general cu aproximativ 15 g/zi. Sanii se simt mai greoi si mai calzi.

Colostrul, laptele de tranzitie si laptele matur

Colostrul este prima etapa a laptelui matern. Apare in timpul sarcinii si dureaza cateva zile dupa nastere. Are culoare galbena sau bej. De asemenea, este mult mai dens decat laptele produs mai tarziu. Este bogat in proteine, vitamine solubile in grasimi, minerale si imunoglobuline – imunoglobulinele sunt anticorpi care trec de la mama la copil si ofera imunitate pasiva pentru bebe. Imunitatea pasiva protejeaza copilul de o varietate de infectii bacteriene si virale. La 2-4 zile dupa nastere, colostrul va fi inlocuit cu lapte de tranzitie.

Laptele de tranzitie este cel dintre colostru si laptele matur. Seamana cu lapte amestecat cu suc de portocale la culoare, contine niveluri mai mici de imunoglobuline si proteine decat colostrul, dar are mai multa lactoza, grasimi si calorii. Mai tarziu, dupa zilele 10-14 postpartum, apare laptele matur, care e mai subtire si mai alb – contine toate grasimile si alti nutrienti de care are nevoie bebelusul in crestere.

BENEFICIILE ALAPTARII

Bebelusii alaptati beneficiaza de numeroase avantaje de la laptele matern, mai ales protectie impotriva unor boli precum diabet, obezitate, infectii, astm etc. De asemenea, femeile care alapteaza obtin mai multe beneficii pe langa protejarea si hranirea bebelusilor. Alaptarea poate fi asociata cu un risc mai mic de cancer de san si cancer ovarian.

Laptele matern contine toti nutrientii de care bebelusii au nevoie pentru sanatate si crestere. Laptele matern stimuleaza sistemul imunitar imatur al bebelusilor si, de asemenea, imbunatateste raspunsul la vaccinari. Contine mai multi anticorpi si enzime care ajuta copilul sa creasca sanatos. Laptele matern are, de asemenea, avantajul ca nu necesita incalzire, nu exista risc de deteriorare si nici nu e nevoie de sterilizare ca in cazul formulei de lapte praf pentru copii. Mai presus de toate, alaptarea favorizeaza legatura dintre mama si bebelus si ajuta mama sa depaseasca urmarile emotionale imediate de dupa nastere – inclusiv riscul de depresie postnatala.

Alaptarea – beneficii pentru copil

Alaptarea este cea mai buna forma de hrana pentru copil din urmatoarele motive:

  • Laptele matern are cantitatea potrivita de grasimi, zaharuri, apa, proteine si minerale necesare pentru cresterea si dezvoltarea bebelusului. Pe masura ce bebelusul creste, laptele matern se schimba pentru a se adapta nevoilor nutritive in schimbare ale bebelusului.
  • Laptele matern este mai usor de digerat decat formula de lapte praf.
  • Laptele matern contine anticorpi care protejeaza sugarii de anumite boli, precum infectii ale urechilor, diaree, boli respiratorii si alergii. Cu cat copilul e alaptat mai mult, cu atat beneficiile pentru sanatate sunt mai mari.
  • Sugarii alaptati au un risc mai mic de sindrom de moarte subita a sugarului (SIDS).
  • Laptele matern poate contribui la reducerea riscului de aparitie a multor probleme de sanatate pe termen scurt si lung pe care le intampina copiii prematuri.

Alaptarea – beneficii pentru mama

Alaptarea este benefica pentru mama din urmatoarele motive:

  • Declanseaza eliberarea unui hormon numit oxitocina care face ca uterul sa se contracte. Acest lucru ajuta uterul sa revina mai rapid la dimensiunea normala si poate scadea sangerarea de dupa nastere.
  • Poate favoriza pierderea greutatii castigate in timpul sarcinii.
  • Poate reduce riscul de cancer de san si de cancer ovarian.
  • Alaptarea favorizeaza conexiunea dintre mama si bebe.
  • Te ajuta sa economisesti timp si bani – Nu mai e nevoie sa cumperi lapte praf, sa speli sau sa sterilizezi biberoane.

Alaptarea sau hranirea cu biberonul este o decizie personala. Daca alegeti sa alaptati, solicitati ajutorul medical sau al unui consultant in alaptare pentru informarii si nelamuriri. Prima luna de alaptare este cea mai dificila, asa ca daca treci peste aceasta perioada, ulterior va fi mai usor.

Pozitia copilului la san

Incepeti sa asezati bebelusul pe o parte, spre sani. Asigurati-va ca intregul corp al bebelusului este indreptat catre piept, cu urechea, umarul si soldul in linie dreapta. Capul copilului ar trebui sa fie in linie dreapta cu corpul. Puteti folosi o perna pentru alaptare sau o persna obisnuita pentru a aduce bebelusul la o inaltime care sa favorizeze atasarea sa la san.

Cele mai bune pozitii de alaptare sunt:

Pozitia leagan

Capul bebelusului trebuie sa se sprijine pe cotul bratului, pe partea pe care vrei sa il alaptezi. Mana de pe partea respectiva va sprijini restul corpului. Cu cealalta mana sustine sanul, tinand degetul mare deasupra sfarcului si areola la locul unde nasul copilului atinge sanul. Degetul aratator trebuie sa fie in locul in care barbia copilului ia contact cu sanul. Comprima usor sanul, ca sfarcul sa fie indreptat usor spre gura copilului.

Pozitia leagan incrucisat

Tine capul copilului cu mana opusa sanului de la care vrei sa alaptezi (daca vei alapta de la sanul drept, tine capul cu mana stanga). Tine incheietura mainii intre omoplatii copilului, degetul mare in spatele unei urechi, celelalte degete in spatele celeilalte urechi. Folosind mana libera, comprima usor sanul pentru a permite suptul.

Pozitia mingii de fotbal

Pozitia este utila mai ales pentru mamele care au trecut prin operatia cezariana pentru a evita plasarea copilului pe abdomen, dar si pentru mamele cu sanii de dimensiuni mai mari, pentru prematuri sau pentru alaptarea gemenilor. Copilul va fi pozitionat pe partea cu sanul de la care va fi alaptat, in lateral, cu picioarele prinse sub bratul tau (ca si cum ai tine o minge de fotbal sub brat). Sprijina capul copilului cu aceeasi mana si foloseste cealalta mana pentru a tine sanul pentru alaptare.

Pozitia culcata

Poate fi utila pentru mamicile cu sanii mai mici, pentru bebelusii cu exces de gaze abdominale sau pentru nou-nascuti. Stai pe un pat sau pe canapea, intinsa pe spate, bebelusul fiind pozitionat in fata ta, indreptat spre san.

Pozitia lateral culcat

Mamica va sta intinsa pe o parte, iar bebelusul fata in fata. Puteti folosi mana de pe partea pe care nu va lasati pentru a tine sanul. Trebuie facuta doar pe un pat mai tare, nu pe un pat foarte moale, pentru ca pozitia copilului se poate modifica usor si apare risc de inecare.

Cat de des trebuie sa alaptez?

Hraneste bebelusul la cerere o data la 3 ore in timpul zilei si noaptea. Majoritatea nou-nascutilor trebuie sa fie hraniti de aproximativ 8 – 12 ori pe zi. S-ar putea ca bebelusul sa doreasca sa suga la fiecare ora sau sa fie nevoie de mai mult timp pentru hraniri. Nu este necesar sa se limiteze lungimea hranirilor, decat daca sfarcurile sunt dureroase.

Un nou-nascut trebuie sa fie pus la san cel putin la 2 – 3 ore timp de 10 – 15 minute. O medie de 20-30 minute pentru fiecare hranire te va asigura ca bebelusul primeste suficient lapte matern. Asta permite, de asemenea, suficient timp pentru a stimula productia de lapte. La 3 – 4 luni timpul de hranire devine mai scurt si timpul dintre hraniri devine putin mai lung. Poate sa dureze doar 5 – 10 minute pentru a goli sanul si pentru a se satura.

Semne ca ii e foame:

  • vine spre sanii tai;
  • deschide gurita si intoarce capul in lateral pentru a gasi sursa de hrana;
  • scoate limba afara;
  • rotunjeste buzele ca si cum ar suge;
  • plange.

Bebe primeste suficient lapte?

Dupa prima saptamana, bebelusul are cel putin 6-8 scutece umede si 3-4 scaune moi, galbene pe zi (in 24 ore). Urina trebuie sa aiba o culoare palida dupa prima saptamana. Daca bebelusul nu primeste suficient lapte, urina va deveni de culoare galbena inchis, iar cantitatea va scadea. Bebelusii care mananca suficient au scaune galbene, moi – adesea dupa fiecare hranire. Mai tarziu, numarul zilnic de scaune va scadea. Semne ca suge suficient sunt si ca e multumit dupa hraniri si doarme intre mese. De asemenea, sanii se simt moi si mai putin plini dupa fiecare hranire si bebe ia in greutate asa cum trebuie.

Puseuri de crestere

Bebelusii au nevoie de mai mult lapte matern in timpul si dupa un puseu de crestere. Deci, in perioadele de crestere rapida, un copil poate avea nevoie de hraniri mai dese si poate petrece mai mult timp la san. Cresterea timpului de alaptare il ajuta sa consume mai mult lapte pentru a sustine corpul lor in crestere. Puseurile de crestere sunt frecvente in jurul varstei de 2 -3 saptamani, 6 saptamani si 3 luni. Dureaza doar cateva zile, iar copilul revine de obicei la o rutina normala de alaptare.

Alimentatia in timpul alaptarii

Iata cateva sfaturi de nutritie pentru perioada alaptarii:

  • Organismul are nevoie de aproximativ 450–500 calorii in plus pe zi pentru a sustine productia de lapte matern pentru copil. Daca greutatea ta este in intervalul normal, ai nevoie de aproximativ 2.500 de calorii pe zi.
  • Consuma carne, legume, fructe, grasimi sanatoase, cereale integrale.
  • Consuma peste si fructe de mare de 2-3 ori pe saptamana, dar evita sa consumi peste cu un nivel ridicat de mercur. Evita carnea de rechin, peste-spada, macrou.
  • Nu uita de vitaminele recomandate de medic pentru perioada de dupa nastere.
  • Consuma multe lichide pentru a preveni deshidratarea.
  • Urmareste reactiile copilului la alimente consumate de tine pentru a identifica eventuale intolerante sau alergii.
  • Evita alimentele procesate, fast food, alimente afumate, cu exces de zahar sau sare, alimente picante, prajeli, varza, leguminoase, condimente.
  • Ceaiuri pentru stimularea lactatiei – ca ceai de anason, ceai de schinduf sau alte astfel de ceaiuri si suplimente se administreaza doar la indicatiile medicului.

Cafeaua in alaptare

Consumul de cofeina in cantitati moderate (200 mg cofeina pe zi) cel mai probabil nu va afecta copilul. Nou-nascutii si sugarii prematuri sunt mai sensibili la efectele cofeinei.

Alcoolul in alaptare

Daca doriti sa beti o bautura alcoolica ocazional, asteptati cel putin 3 ore dupa o singura bautura pentru a alapta – o bautura inseamna 1 bere, 150 ml vin sau 30 ml lichior. Alcoolul in general e metabolizat in 2-3 ore – daca vorbim de o singura bautura pentru o mamica de 50-60 kg. Desi nu se cunosc inca efectele pe termen lung ale consumului de alcool in alaptare, este contraindicat in general acest lucrul. Consumul a mai mult de doua bauturi pe zi in mod regulat poate afecta starea bebelusluli, poate duce la somnolenta, slabiciune si crestere anormala in greutate.

Ingrijirea sanilor in alaptare

Ce trebuie sa stii despre ingrijirea sanilor in alaptare?

  • Spala-te bine pe maini inainte de alaptare si spala zilnic sanii – foloseste doar apa calda.
  • Ai grija ca bebe sa fie atasat corect la san, altfel va suge mamelonul si va cauza durere de sani.
  • Foloseste o crema pentru ingrijirea sanilor in alaptare – care sa hidrateze mamelonul.
  • Poti apela la cupe pentru sani in alaptare si la tampoane pentru sani – pentru a preveni iritatia din cauza scurgerilor de lapte intre alaptari.
  • Foloseste o pompa de san pentru a reduce excesul de lapte ce se acumuleaza in sani.
  • Poarta un sutien pentru alaptare din bumbac pentru a preveni supraincalzirea si iritatiile sanilor.

Retineti!

  • Marimea sanilor NU afecteaza capacitatea de a alapta. Daca ai sani mici asta nu inseamna ca nu vei produce suficient lapte.
  • Alaptarea NU doare. Durerea apare doar daca exista probleme ale sanului – ca mastita in alaptare sau daca bebelusul nu e atasat corect la san.
  • Alaptarea functioneaza dupa principiul cerere si oferta – cu cat cererea este mai mare, cu atat oferta este mai mare.

Referinte:

(1) The first week: positioning and latch, link: https://www.llli.org/breastfeeding-info/positioning/
(2) Breastfeeding attachment techniques, link: https://raisingchildren.net.au/newborns/breastfeeding-bottle-feeding/how-to-breastfeed/attachment-techniques
(3) Breastfeeding: Basics and Tips for Nursing Your Baby, link: https://www.whattoexpect.com/first-year/breastfeeding/basics/
(4) Breastfeeding, link: https://www.aap.org/en-us/advocacy-and-policy/aap-health-initiatives/Breastfeeding/Pages/default.aspx
(5) Breastfeeding, link: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/breastfeeding-you-and-your-baby
(6) How often you breastfeed, link: http://www.babies.sutterhealth.org/breastfeeding/bf_frequency.html
(7) Breastfeeding, link: https://www.babycenter.ca/breastfeeding

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma