Temele scolare in vacanta – argumente pro si contra

Temele scolare in vacanta – benefice pentru cei mici sau o sursa de stres? Controversa temelor in vacante nu este una noua. Daca unii sunt de acord cu ele, altii considera ca vacantele trebuie sa fie doar pentru relaxare, joaca si activitati recreative.

Cuprins:

1. Ce beneficii au temele in general?
2. Teme – care e volumul adecvat?
3. Cum pot parintii ajuta copilul la teme?
4. Temele scolare in vacanta – da sau nu?
5. Temele scolare in vacanta – sfaturi pentru parinti

Ce beneficii au temele in general?

Unii elevi pot primi in mod regulat un volum prea mare de teme, ceea ce poate provoca stres si efecte negative asupra sanatatii. Un timp prea lung petrecut efectuand teme poate insemna mai putin timp de joaca, mai putin timp petrecut cu activitati relaxante, de dezvoltare personala, de cultivare a anumitor abilitati si hobby-uri.

Multi elevi considera ca li se dau prea multe teme acasa si ca volumul de munca este inadecvat pentru nivelul lor de dezvoltare. De asemenea, le ramane prea putin timp pentru relaxare sau activitati creative.

In primii ani de scoala, nu exista dovezi clare ca temele ii ajuta pe copii sa se descurce neaparat mai bine la nivel scolar. Pe masura ce copiii cresc, temele au beneficii academice – exista o legatura puternica intre teme si activitatea la scoala.

Alte beneficii ale temelor la copii:

  • exerseaza si imbunatatesc abilitatile pe care le invata in clasa;
  • se pregatesc pentru activitatile din ziua urmatoare;
  • lucreaza la proiecte mai lungi sau creative;
  • invata despre gestionarea timpului si organizare – termen limita sau echilibru intre timpul pentru teme si pentru joaca;
  • lucrand independent, copilul invata despre autodisciplina si isi consolideaza anumite informatii;
  • invata cum sa foloseasca diferite resurse de informare pentru a rezolva problemele sau pentru a aprofunda.

Teme – care e volumul adecvat?

Nu exista reguli clare si stricte privind volumul temelor pentru acasa. Unele scoli, precum si diferiti profesori din scoli ofera mult mai multe teme decat altii. Mai multe teme pentru acasa nu inseamna intotdeauna un nivel mai ridicat de educatie sau invatare, in special in scoala primara. Daca elevii au teme in exces, s-ar putea sa se simta coplesiti si stresati, si sa le afecteze viata sociala, timpul de joc si activitati recreative, hobby si relaxare. Daca vi se pare ca are prea multe teme, discutati la scoala despre asta.

Pe de alta parte, daca simti ca nu primeste suficiente teme sau nu primeste deloc teme, exista inca multe activitati de invatare pe care le puteti face acasa. De exemplu, puteti citi impreuna – cititul este foarte important pentru copii, sa scrieti povesti sau scrisori, sa cercetati subiecte interesante sau sa planificati un buget pentru un eveniment de familie. Nu exista o formula clara pentru volumul temelor, dar exista cateva orientari diferite pe care majoritatea profesorilor le pot utiliza.

Recomandari timp teme

Formula pe care unii profesori o urmaresc în Statele Unite pentru volumul temelor/ echivalentul in timp este:  nivelul clasei x 10 (pentru fiecare nivel de clasă):

  • Clasa a II-a x 10 = 20 minute
  • Clasa a III-a x 10 = 30 minute
  • Clasa a IV-a x 10 = 40 minute
  • Clasa a V-a x 10 = 50 minute

Alte recomandari oferite de cadrele didactice sunt urmatoarele:

  • copii 6-8 ani – 45-60 minute/zi;
  • 9 ani – 1-1,5 ore/zi;
  • 10-11 ani – 1,5-2,5 ore/zi;
  • copii mai mari – pana la 2-3 ore/zi.

Volumul de lucru deprinde de la copil la copil, de varsta sa, de interesul pentru materia respectiva.

 

Cum pot parintii ajuta copilul la teme?

Desi fiecare parinte isi doreste ca copilul lor sa aiba succes si sa obtina tot ce este mai bun, este important sa renunte la presiunea din ce in ce mai mare si sa ne amintim ca sunt inca niste copii. Au nevoie de timp liber pentru a-si elibera stresul si pentru a se conecta cu alti copii.

Organizarea temelor

Ar trebui sa existe o perioada de inceput si de incheiere a temelor. Puteti sa ii invatati pe copii sa monitorizeze timpul. Retineti ca nu este posibila mentinerea atentiei neintrerupte mai mult de 40 de minute (in functie de varsta copilului, aceasta valoare este mult mai scurta). Este important sa faceti mici pauze timp de 10-15 minute intre diferite activitati.

Se recomanda sa incepeti cu ceva scurt si simplu, iar mai tarziu sa faceti sarcinile mai putin placute, dar lasand la final cea mai usoara sarcina sau sarcina pe care copilul o place cel mai mult. Copiii ating performanta maxima dupa 30 de minute. La o ora si jumatate, performanta scade si astfel nu ar trebui sa se ocupe de cel mai dificil subiect atunci.

Temele si stresul acasa

Atat parintii, cat si elevii tind sa fie stresati la inceputul unui nou an scolar, din cauza temelor. Lucrul pana seara tarziu, lipsa echilibrului intre timp liber si teme – pot duce la stres care afecteaza performantele academice ale copilului.

Parintii tind sa puna presiune prea mare, apar certuri in timpul temelor, sau un frate mai mare trebuie sa il ajute pe altul mai mic la teme – de unde iar pot aparea situatii stresante – inclusiv pentru fratele mai mare care are propriile teme.

Semne de stres la copil

Fiecare copil reactioneaza diferit la stres, iar semnele (care pot arata chiar epuizare mentala) pot include:

  • tulburari de somn;
  • probleme frecvente ca dureri de burta sau de cap;
  • scaderea poftei de mancare sau modificarea obiceiurilor alimentare;
  • frici noi sau recurente;
  • lipsa capacitatii de a se relaxa;
  • regresul unui comportament pe care l-a avut anterior;
  • crize de furie si plans;
  • devine mai retras;
  • schimbari bruste in performantele la scoala;
  • probleme de concentrare si de finalizare a temelor;
  • se plange constant de capacitatea sa de a-si face temele.

Cei mai multi parinti isi imping copiii pentru a face mai mult, fara a lua in considerare efectele date de acest tip de presiune. Unii cred ca temele date acasa sunt intotdeauna ceva de care copiii se pot ocupa singuri. Daca cel mic nu isi poate face temele, unii parinti au tendinta de a se supara, de a critica sau certa copilul, facandu-l sa se simta vinovat. Acest lucru nu face decat sa afecteze stima de sine a copilului, cauzand in acelasi timp un nivel mai mare de stres si frustrare pentru copil.

Copilul are nevoie sa fie motivat si incurajat!

Sfaturi pentru parinti in ceea ce priveste temele copiilor

  • Temele trebuie facute intr-un loc fix – la biroul sau – nu in bucatarie, nu la terasa, nu cat timp prepari cina, nu la televizor. Are nevoie de un loc linistit, fara surse de distragere.
  • Atunci cand considerati ca temele sunt in exces sau peste capacitatea copilului, ar trebui sa mergeti la scoala si sa discutati cu cadrele didactice.
  • Incurajati copilul sa discute la scoala cu profesorii, sa solicite explicatii suplimentare cand nu a inteles ceva si sa ceara, cand are nevoie, ajutor suplimentar.
  • Temele sunt in general un exercitiu de autodisciplina si despre modul de lucru independent. Incurajati copilul sa isi stabileasca un timp de inceput pentru teme, cu o perioada de minim si maxim. Temele trebuie facute in fiecare zi la aceeasi ora, in acelasi loc si fara surse de distragere. Ceilalti membri ai familiei trebuie sa respecte timpul de teme al copilului.

Nu faceti temele in locul copiilor!

Finalizarea temelor pentru copiii nu creste capacitatea lor de munca sau disciplina si nici nu ii invata nimic nou. Este responsabilitatea sa si scopul este de a lucra el, nu altcineva. Chiar daca nu ii iese perfect sau nu finalizeaza uneori, important este ca a lucrat el. Daca faceti temele pentru copil, acesta nu va dezvolta abilitati academice asa cum ar trebui. De asemenea, nu va sti ce sa faca atunci cand se confrunta cu o problema, cum ar fi lipsa de timp, prioritati sau o sarcina pe care nu o intelege. Parintii isi pot ajuta copiii si sa le explice, dar un alt mod recomandat este ca cei mici sa lucreze in mod autonom – sa gaseasca singuri raspunsurile (cautand in manuale sau chiar pe internet informatii noi).

  • Copiii mici se pot concentra doar aproximativ 15 minute incontinuu inainte de a avea nevoie de o scurta pauza. Chiar si copiii mai mari au nevoie de pauze. Puteti incuraja copilul sa faca unele intinderi ale gatului, tip stretching cateva minute pentru a se dezmorti. Aveti grija sa aiba o postura corecta la birou!
  • Ajuta copilul sa se organizeze. Ii puteti arata cum sa imparta o activitate mai lunga in proiecte mai mici si mai usor de gestionat. Daca are mai multe teme diferite intr-o saptamana, ajuta-l sa planifice pentru fiecare zi.
  • Ajuta copilul sa dezvolte o abordare pozitiva a temelor. Lectiile nu sunt usoare, dar ajuta-l sa nu vada din teme o problema, ci o provocare.

Temele scolare in vacanta –  Da sau Nu?

Desi scoala este o parte importanta a vietii unui copil, este la fel de important ca cel mic sa ia o pauza de la aceasta. Studii multiple au aratat ca majoritatea elevilor primesc prea multe sarcini suplimentare, ceea ce duce la lipsa de somn, niveluri mari de stres, precum si probleme de sanatate aferente.

Asa cum am spus mai devreme, copiii au nevoie de timp petrecut impreuna cu familia, pentru a se relaxa cu prietenii si pentru a participa la activitati extracurriculare, pentru a-si putea energiza mintea si corpul.

De ce se dau temele scolare in vacanta?

Se considera adesea ca perfectiunea vine odata cu practica. Temele ii pot ajuta pe copii sa invete un subiect nou si sa inteleaga mai bine notiunile invatate. In afara de asta, temele chiar pot ajuta copiii sa aiba succes, avand urmatoarele beneficii:

  • lucreaza pentru a atinge un obiectiv;
  • invata sa se automotiveze;
  • invata despre rabdare si organizare;
  • invata lucruri noi pe cont propriu.

Temele pot ajuta chiar la construirea personalitatii copilului, a sentimentului de responsabilitate si a punctualitatii. Tot ce trebuie sa faceti este sa faceti impreuna un program pentru a avea timp si de teme, si de distractie in vacanta.

Cand vine vorba de temele scolare in vacanta, parerea parintilor si a profesorilor variaza – unii vor teme pentru copii, altii nu sunt de acord cu asta.

Temele scolare in vacanta – argumente PRO

  • Temele pot fi utile pentru copiii mai mari, cum sunt cei care se pregatesc pentru examenele de capacitate sau bacalaureat, pentru ca sunt constienti de necesitate si invata/lucreaza pentru ca stiu ca le va fi de folos.
  • Temele pot ajuta copilul sa nu se deconecteze total de la ritmul de la scoala – sa devina organizat in a-si programa temele pe tot parcursul vacantei.
  • Temele pot fi o alternativa mai buna la jocurile pe telefon, pe internet – de multe ori nepotrivite pentru varsta lor.
  • Isi pot clarifica mai bine anumite notiuni invatate in timpul anului scolar si exerseaza anumite activitati sau lectii.
  • Copilul poate invata despre disciplina, organizare si program zilnic.

Temele scolare in vacanta – argumente CONTRA

  • Un volum mai mare de teme si temele scolare in vacanta nu inseamna neaparat performante mai bune la scoala.
  • In general copiii au multe teme in timpul anului scolar si au nevoie de o pauza in timpul vacantelor.
  • Unii copii se pot simti tristi, stresati si nefericiti ca au teme in vacanta.
  • Vacanta ar trebui sa fie mai ales despre relaxare, activitati recreative, petrecerea timpului liber alaturi de cei dragi.
  • Copilul ar trebui in vacanta sa se bucure de miscare, joc in aer liber, activitati recreative in natura.
  • Poate reduce timpul petrecut cu cei dragi  – familia si prietenii.
  • Pot aparea conflicte intre parinti si copii – cand parintii vor ca cei mici sa isi faca teme si intampina rezistenta din partea lor.

Stabiliti impreuna un program pentru temele scolare in vacanta – timpul necesar pentru fiecare materie si cum vor fi impartite pe durata vacantei. Copilul trebuie sa aiba timpul bine organizat, ca sa aiba si timp pentru activitati recreative, hobby-uri, citit, joaca. Nu lasati temele in vacanta pe ultima suta de metri!

Vacanta – exemple de activitati benefice pentru cei mici

Unele recomandari spun ca temele sa fie din proprie initiativa, axate pe ceea ce ii place copilului – sa isi dezvolte o abilitate, sa invete despre un lucru nou si neaparat – sa citeasca! Sa citeasca din proprie initiativa, nu fortat – carti care ii plac, nu care ii sunt impuse. Alte activitati utile ar putea fi vizite la muzee, voluntariat, excursii cu activitati specifice etc. Asta ar face ca cel mic sa nu simta constrangeri, ci sa invete si sa faca lucruri noi si interesante din placere.

Activitati interesante si care stimuleaza copilul sunt:

  • activitati de creativitate – gatit (facut prajituri), activitati de decupaj si lipit in functie de varsta, pictura, confectionarea de decoratiuni etc.;
  • voluntariat;
  • lectura;
  • experimente de stiinta;
  • scrierea in jurnal;
  • scenarii de filme;
  • sa se documenteze despre un anumit subiect pe cont propriu, din pasiune – astronomie, arheologie, istorie, geografie, chimie etc.;
  • planificare buget pentru o activitate sau un eveniment – ajuta copilul in domeniul matematicii si organizarii;
  • vizite la muzeu, in parc, case memoriale;
  • teatru, cinema, spectacole etc.;
  • invatarea unei limbi straine etc.

Temele scolare in vacanta – sfaturi pentru parinti

Temele – daca se fac treptat, pe tot parcursul vacantei, se poate vorbi de beneficii. In general, insa, copilul fie face toate temele la inceput si ii ramane restul vacantei libera, sau, ca in cele mai multe cazuri, raman pe ultima suta de metri – de aici mai mult stres si mai multe griji.

Cum pot parintii ajuta copiii sa se ocupe de teme fara a considera vacanta pierduta?

  • Planificati in avans temele si incurajati copilul sa respecte sarcinile notate in fiecare zi, cu exceptia unor ocazii speciale.
  • Programati un timp fix zilnic pentru teme – o ora la care copilul este mai productiv.
  • Nu-l coplesiti si stresati, incurajati auto-gestionarea timpului si organizarea.
  • Motivati copilul si ajutati-l sa vada temele intr-un mod pozitiv, subliniati beneficiile invatarii acelui subiect etc. Rutina zilnica a copilului trebuie sa fie realista – nu supraincarcati copilul pe timpul vacantei.
  • Puteti seta 1-2 zile pe saptamana in care copilul sa nu lucreze la teme.
  • Sistemele de recompense nu trebuie sa fie lucruri materiale, ci incurajari, zambete, timp petrecut intr-un mod interesant, activitati distractive etc.
  • Evitati pedepsele – acestea nu fac decat sa demotiveze copilul. Nu certati copilul, nu il faceti sa se simta vinovat cand greseste, nu subliniati greseli, nu criticati, nu tipati.
  • Faceti temele interesante. Creati ghiduri de studiu colorate precum afise, diagrame impreuna cu copilul.
  • Nu faceti temelein locul  copilului – e o diferenta intre a-l ajuta sa inteleaga ceva si a face efectiv temele, dandu-i raspunsuri. Temele sunt un proces de invatare independent pentru copii, asa ca permiteti-i sa le faca singur.
  • Nu ii spuneti ca sunt prea multe teme si nu faceti comentarii negative la adresa profesorilor. Pe de alta parte, daca cel mic se plange, aratati empatie si incurajati-l.
Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma