Respiratia Buteyko – principii si beneficii

Iata ce implica respiratie Buteyko, beneficii posibile pentru sanatate, care sunt principiile, pasii, precum si efecte secundare posibile.

Cuprins:

1. Ce este respiratia Buteyko?
2. Respiratia Buteyko – principii
3. Beneficii
4. Ce implica tehnica de respiratie Buteyko?
5. Efecte adverse si limitari

Ce este respiratia Buteyko?

Tehnica de respiratie Buteyko a fost creata de medicul rus Konstantin Buteyko in anii 1950. Aceasta metoda de respiratie terapeutica foloseste exercitii de mentinere a respiratiei pentru a controla viteza si volumul respirator. Acest lucru va ajuta sa invatati sa respirati mai incet, mai calm si mai eficient.

Aceasta tehnica de respiratie poate ajuta la imbunatatirea respiratiei, prevenirea dificultatilor respiratorii si sustine formarea unor modele adecvate de respiratie. Este folosita pentru a gestiona si a imbunatati o varietate de afectiuni, inclusiv astmul, anxietatea si problemele legate de somn.

De ce este important sa respiram corect?

Tiparele de respiratie disfunctionale, ca respiratia pe gura, pot modifica biochimia corpului si pot afecta emotiile, circulatia sangvina, functia digestiva si structurile musculo-scheletice implicate in respiratie. Prin urmare, multe simptome si conditii pot fi cauzate sau agravate de respiratia disfunctionala. Scopul reeducarii respiratorii este de a restabili respiratia normala din punct de vedere fiziologic si de a imbunatati simptomele asociate. Ajuta pacientii sa respire intr-un mod mai lent si mai controlat. Acest lucru poate ajuta la reechilibrarea nivelurilor de CO2 si oxigen din sange.

Respiratia Buteyko – principii

Respiratia Buteyko este o forma non-medicala de terapie care implica utilizarea unor exercitii de respiratie specifice pentru a ameliora astmul si alte tulburari respiratorii. Este similara in multe privinte cu o forma de respiratie folosita in yoga, numita pranayama, care foloseste si exercitii de respiratie ca mijloc de reducere a anumitor afectiuni respiratorii.

Dr. Konstantin Buteyko a format o teorie conform careia unele afectiuni respiratorii – in special astmul si apneea in somn – pot fi cauzate de hiperventilatie. Hiperventilatia afecteaza circulatia sangvina si sangele, scazand nivelul de dioxid de carbon disponibil. Acest lucru afecteaza apoi echilibrul pH-ului sangvin impreuna cu nivelul de oxigen. Acest dezechilibru poate fi legat de diferite probleme respiratorii.

Beneficii

In primul rand, tehnica Buteyko regleaza respiratia, ne ajuta sa invatam sa expiram mai mult decat inspiram, ceea ce obliga organismul sa foloseasca mai putin oxigen si, prin urmare, sa respiram mai eficient. Se considera ca aceasta metoda de respiratie poate ajuta in caz de astm, probleme cu trompa lui Eustachio, rinita alergica, tuse cronica, apnee in somn, anxietate, atacuri de panica etc. in care apare hiperventilatia sau supra-respiratia.

Respiratia Buteyko ajuta la constientizarea respiratiei, incurajeaza respiratia nazala si limiteaza supra-respiratia. In plus, respiratia Buteyko poate ajuta la atenuarea stresului si la imbunatatirea performantei sportive, precum si la imbunatatirea calitatii somnului prin promovarea somnului profund, reducerea sforaitului si ameliorarea apneei in somn.

Beneficii pentru astm

Tehnica de respiratie Buteyko se concentreaza in mod special pe controlul hiperventilatiei. Studiile sugereaza beneficii in ceea ce priveste reducerea simptomelor si utilizarea bronhodilatatorului, dar nu si asupra functiei pulmonare. Respiratia Buteyko se considera ca poate fi utila pentru a gestiona astmul, deoarece ajuta la prevenirea respiratiei excesive. Mai multe studii mai vechi indica eficacitatea respiratiei Buteyko in ameliorarea simptomelor de astm. Poate ajuta la controlul mai eficient al simptomelor si reducerea nevoii de a folosi corticosteroizi inhalatori.

Studiile au aratat ca persoanele cu astm bronsic respira de 2-3 ori mai mult aer decat persoanele fara astm. Respiratia excesiva apare inconstient, dar are ca rezultat iritatia, inflamatia si constrictia cailor respiratorii. Aceste exercitii de respiratie sunt concepute pentru a ridica dioxidul de carbon la niveluri sanatoase si pentru a opri crizele de astm. Odata cu o crestere a nivelului de C02, respiratia va fi normala si simptomele se vor reduce, la fel si nevoia de medicamente.

Desi nu exista dovezi ca respiratia Buteyko poate imbunatati functia pulmonara sau poate modifica receptivitatea bronsica (modul in care organismul raspunde la factorii declansatori ai astmului bronsic), unele studii au aratat ca poate atenua simptomele unei crize de astm si poate reduce nevoia de un folosi un bronhodilatator (insa, NU elimina necesitatea de a folosi medicamente).

Beneficii pentru probleme ale trompei lui Eustachio

Aceasta tehnica de respiratie ar putea fi eficienta in gestionarea disfunctiei obstructive a trompei lui Eustachio, ce provoaca simptome din cauza problemelor de presiune in urechea medie.

Beneficii pentru alergii

Aceasta tehnica respiratorie poate ajuta la restabilirea respiratiei functionale, ceea ce duce la mai putini iritanti inhalati, la reducerea productiei excesive de mucus si histamina si la un sistem imunitar mai putin reactiv.

Beneficii pentru tuse cronica

O tuse care persista mai mult de 8 saptamani si care nu raspunde la tratamentul medical ar putea fi legata de respiratia disfunctionala. Respiratia pe gura si tusea usuca si irita mucoasa de la nivelul nasului, gatului si plamanilor. Tesuturile deshidratate si iritate vor produce mai mult mucus pentru lubrifiere si protectie. In caz de respiratie excesiva continua, acest mucus se poate ingrosa si deveni mai greu de eliminat. Aceasta tehnica de respiratie care implica restabilirea respiratiei nazale poate ajuta la reducerea tusei.

Beneficii pentru apnee in somn

Apneea in somn a fost asociata cu respiratia pe gura si hiperventilatia. Este cauzata de inflamatia si inchiderea cailor aeriene superioare. Restabilirea respiratiei nazale regulate poate ajuta la ameliorarea simptomelor si poate imbunatati somnul.

Beneficii pentru sforait

Cand o persoana sforaie, o cantitate prea mare de aer circula peste tesutul liber din partea din spate a gatului. Sforaitul este de obicei insotit de respiratie cu gura deschisa. Pentru a avea un somn mai bun, fara sforait, este esential sa respiri linistit si pe nas.

Poate imbunatati performantele atletice

Aceasta metoda de respiratie poate imbunatati performanta atletica prin cresterea eficientei respiratiei. Poate sustine furnizarea de oxigen catre tesuturi si organe vitale in timpul exercitiilor fizice.

Beneficii pentru stres, anxietate si atacuri de panica

Unele dovezi sugereaza ca metoda de respiratie Buteyko poate ajuta la scaderea nivelului de anxietate la persoanele cu tulburari de anxietate. Exercitiile de respiratie reduc efectiv anxietatea, deoarece ii invata pe oameni cum sa-si controleze ritmul cardiac. Acest lucru ii poate ajuta sa se simta mai calmi si mai putin stresati. Respiratia disfunctionala afecteaza pana la 80% dintre persoanele cu anxietate. Hiperventilatia acuta este evidenta in atacurile de panica. Mult mai putin vizibila este supra-respiratia obisnuita, care este prezenta in cazul celor care se confrunta cu stres, niveluri ridicate de tensiune si anxietate. Respiratia Buteyko ajuta la inversarea acelei supra-respiratii cronice, lasand corpul sa revina la o stare calma.

Ce implica tehnica de respiratie Buteyko?

Respiratia Buteyko te invata sa respiri mai usor si mai putin rapid. Veti invata sa respirati mai incet si mai profund, ceea ce va echilibreaza ritmurile respiratorii. Tehnica este utilizata cel mai bine daca sunt finalizate minimum 5 ore de antrenament in persoana si tehnicile sunt practicate timp de 15-20 de minute, de 3 ori pe zi timp de cel putin 6 saptamani, pentru a reeduca organismul sa respire sanatos.

Pasi:

  1. Pregatire – Stati pe podea sau pe un scaun, cu spatele drept, postura corecta. Relaxati muschii respiratori si respirati normal cateva minute. Inchideti ochii si concentrati-va asupra respiratiei.
  2. Pauza de control – Dupa un expir relaxat, mentineti respiratia, folosind degetul aratator si degetul mare pentru a strange nasul. Evitati sa respirati pana cand corpul simte nevoia brusca de a inspira, iar atunci inspirati. Dupa inspiratie profunda, respirati in mod normal timp de cel putin 10 secunde si repetati de mai multe ori.
  3. Pauza maxima – Mentineti respiratia dupa un expir normal relaxat. Din nou, folositi degetul aratator si degetul mare pentru a strange nasul si mentineti respiratia pana cand corpul simte nevoia de a inspira. Aceasta etapa ii permite corpului sa mentina respiratia de doua ori mai mult decat faza de control. Respirati normal 10 secunde si apoi repetati de mai multe ori.

Cand practicati respiratia Buteyko, inspirati si expirati intotdeauna pe nas. Daca in orice moment simtiti anxietate, dificultati de respiratie sau disconfort intens, intrerupeti practica si respirati normal. Pe masura ce progresati, este posibil sa va puteti tine respiratia pentru perioade mai lungi. Vizionarea unui videoclip cu exercitii de respiratie Buteyko este o modalitate utila pentru incepatori de a reusi sa exerseze.

Efecte adverse si limitari

Principalul dezavantaj al acestei tehnici de respiratie este ca poate fi dificil pentru oameni sa urmeze instructiunile. Este necesar ca oamenii sa respire profund si sa expire incet, ceea ce poate fi inconfortabil. De asemenea, nu exista suficiente dovezi care sa arate eficienta acestei tehnici si nu exista suficiente informatii bazate pe stiinta cu privire la cat timp ar trebui sa exersati respiratia Buteyko pentru a vedea rezultate. Tehnica poate sa nu fie indicata in caz de hipertensiune, boli de inima, epilepsie. Aceasta metoda de respiratie NU inlocuieste tratamentele medicale prescrise de medic. Respiratia Buteyko este o terapie complementara si trebuie utilizata impreuna cu celelalte tratamente recomandate de medic.

Efectele secundare ale metodei Buteyko sunt rare. In general, tehnica este sigura pentru persoanele fara probleme de sanatate. Insa, uneori pot sa apara o serie de efecte adverse. Acestea pot sa includa secretii nazale (mai ales in caz de astm), exces de mucus in gat si caile respiratorii, dureri de cap, stare de greata, oboseala.

Puteti incerca si alte tehnici de respiratie, precum:

  • tehnica 4-7-8;
  • respiratia alternativa pe nari (pranayama);
  • respiratie diafragmatica;
  • respiratia cu buzele stranse etc.

Referinte:
(1) https://www.buteykobreathing.org/
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15907677/
(3) https://www.buteykobreathing.nz/Principles-of-Breathing-Retraining.html
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/buteyko-breathing

Surse foto: Pixabay, Pexels

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma