Acupunctura implica introducerea unor ace foarte subtiri prin piele, in puncte specifice ale corpului. O componenta cheie a medicinei traditionale chinezesti, acupunctura este cea mai frecvent utilizata astfel de metoda pentru a trata durerea.

Cuprins:

1. Ce este acupunctura?
2. Principiu de actiune
3. Ce presupune procedura
4. Tipuri de proceduri
5. Ce indicatii are acupunctura
6. Cum actioneaza acupunctura asupra durerii?
7. Eficienta acupuncturii in reducerea durerii
8. Contraindicatii si efecte adverse

Ce este acupunctura?

Acupunctura este o tehnica de medicina alternativa ce presupune stimularea anumitor puncte de pe corp – cel mai adesea prin introducerea unor ace subtiri prin piele. Este una dintre practicile utilizate in medicina traditionala chineza. Se obicei este indicata pentru dureri de diferite tipuri, dar nu numai.

Este un tip de terapie complementara care este din ce in ce mai folosita in gestionarea durerii. A fost initiata in China, acum 3000 ani si este practicata in intreaga lume.

In traditia chineza, se considera ca durerea rezulta din blocarea sau stagnarea miscarii normale a energiei (qi) in zona care doare. Aceasta terapie pare a avea scopul de a restabili fluxul normal de energie qi. In studiul stiintific modern, s-a demonstrat ca are efecte multiple asupra sistemului nervos central si periferic. Aceste efecte si alte mecanisme fiziologice se presupune ca modifica perceptia durerii, desi mecanismul exact nu este cunoscut

Principiu de actiune

Se folosesc o serie de ace foarte fine ce sunt inserate in locatiile corpului cunoscute sub numele de puncte de acupunctura. Se descriu pana la 356 de puncte cartografice situate pe meridiane sau canale de flux de energie pe suprafata corpului. In sistemul medicinii traditionale chinezesti, corpul este vazut ca un echilibru intre doua forte opuse si inseparabile: yin si yang. Yin reprezinta principiul rece, lent sau pasiv, in timp ce yang reprezinta principiul fierbinte sau activ.

Principiile medicinei traditionale chinezesti

Medicina traditionala chineza explica faptul ca sanatatea este rezultatul unui echilibru armonios al extremelor complementare „yin” si „yang” ale fortei vietii, cunoscute sub numele de „qi”, pronuntate „chi”. De asemenea, se considera ca boala este rezultatul unui dezechilibru intern dintre yin si yang. Acest dezechilibru duce la blocarea fluxului de Qi (energie vitala) de-a lungul cailor cunoscute ca meridiane. Se presupune ca energia „qi” circula prin meridianele corpului, care sunt accesibile prin intermediul punctelor de acupunctura din organism. Se considera ca exista 12 meridiane principale si 8 meridiane secundare si o serie de puncte de acupunctura la nivelul corpului uman.

Nomenclatorul standard de acupunctura publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) enumera aproximativ 400 de puncte si 20 de meridiane care leaga majoritatea punctelor. Introducerea acelor in aceste puncte prin combinatii adecvate se considera ca poate reechilibra fluxul de energie. Nu exista insa dovezi stiintifice ca meridianele sau punctele de acupunctura exista cu adevarat.

Explicatii medicale privind principiile acupuncturii

Unii cercetatori folosesc neurostiinta pentru a explica principiul acupuncturii. Punctele specifice sunt vazute ca locuri in care nervii, muschii si tesutul conjunctiv pot fi stimulati. Stimularea creste fluxul de sange, in timp ce declanseaza in acelasi timp activitatea elementelor naturale cu rol analgezic ale organismului.

Multi sustin ca acesta este un efect placebo, deoarece aceste meridiane si Qi nu pot fi masurate, disecate sau observate utilizand tehnici anatomice sau fiziologice standard.

Teoria producerii de opiacee naturale

Se considera ca acele influenteaza concentratiile de substante opiacee naturale, ca dinorfina (care actioneaza la nivelul coloanei vertebrale), endorfina (care actioneaza in creier) si encefalina (care actioneaza atat in ​​creier, cat si la nivelul coloanei vertebrale). Endorfinele si encefaliile sunt blocanti puternici sau modulatori ai durerii generate de sistemul musculoscheletic. Dinorfina este un modulator puternic al durerii viscerale; are un efect mai slab asupra modulatiei durerii musculo-scheletice.

Eliberarea corticosteroizilor endogeni

Prezenta unui corp strain (acul) poate stimula factorii vasculari si imunomodulatori, inclusiv cei ai inflamatiei locale. Se pare ca hormonul adrenocorticotropic este crescut dupa tratamentele de acupunctura, sugerand ca activarea suprarenala poate duce la eliberarea corticosteroizilor endogeni.

Circulatia sangvina

Se presupune ca acupunctura poate creste fluxul sangvin local in zona din jurul inserarii acului, ceea ce poate favoriza procesele de vindecare.

Ce presupune procedura?

Pacientul este rugat sa stea intins, pe burta, pe spate sau pe o parte, in functie de locul in care acele vor fi introduse. Se folosesc ace de unica folosinta sterile. Pe masura ce fiecare ac este introdus, pacientul poate simti o senzatie de intepatura sau furnicaturi de scurta durata. Dupa ce acul este introdus, se poate resimti uneori o durere de intensitate foarte redusa la baza acului care apoi dispare. Acupunctura este de obicei o tehnica nedureroasa. Uneori acele sunt incalzite sau se foloseste energie electrica de stimulare (electroacupunctura) dupa introducere. De obicei, se folosesc 5-20 de ace la o sedinta. Acele pot fi inserate chiar sub piele, sau mai adanc, astfel incat sa ajunga la tesutul muscular.

Acele vor ramane in acea pozitie timp de 5 -30 minute. Numarul de tratamente necesare depinde de individ. O persoana cu o afectiune cronica poate avea nevoie de una sau doua sedinte pe saptamana timp de cateva luni, in timp ce o problema acuta se amelioreaza in mod normal dupa 8 – 12 sedinte.

O sesiune initiala de acupunctura dureaza de obicei 20-40 de minute si implica o evaluare a starii generale de sanatate, a istoricului medical si o examinare fizica, urmata de inserarea acelor de acupunctura. Dupa procedura pacientul se simte relaxat si energizat, dar semnele de reducere a simptomelor par sa se vada in timp.

Tipuri de proceduri

In tehnica de baza, acele sunt introduse la o adancime de 4-25 mm si sunt lasate in acel loc o perioada de timp (de la cateva secunde pana la multe minute). Exista adesea 6-12 ace (si uneori mai multe) inserate in puncte diferite in acelasi timp. Starea este adesea descrisa ca o senzatie de furnica sau o usoara presiune in punctul de intrare.

Electroacupunctura

Electroacupunctura presupune folosirea unui mic curent aplicat prin acele de acupunctura. Stimularea cu frecventa joasa (1-2 Hz) determina eliberarea de endorfine si encefaline, stimularea cu frecventa medie (12-15 Hz) stimuleaza producerea tuturor celor trei clase de opioide, iar stimularea de frecventa inalta (100 Hz) are ca rezultat eliberarea de dinorfina si nu are nici un efect asupra endorfinelor sau encefalinelor.

Se folosesc amplitudini mici pentru a nu cauza durere. Sunt necesare cel putin 10 minute pentru producerea endorfinelor, cu eliberare maxima dupa 20 de minute. Atunci cand stimularea este prelungita peste 1 ora sau daca stimularea este repetata, efectul analgezic este atenuat.

Alte tipuri sunt acupunctura cu sursa de caldura, acupunctura laser, presoacupunctura.

Ce indicatii are acupunctura?

In 2003, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a enumerat o serie de boli pentru care se considera ca acupunctura ar putea fi eficienta. Acestea includ:

  • durere;
  • hipertensiune si hipotensiune;
  • greata si varsaturi induse de chimioterapie;
  • unele afectiuni gastrice;
  • rinita alergica;
  • artrita reumatoida;
  • sciatica;
  • dureri de dinti etc.

OMS sugereaza, de asemenea, ca acupunctura poate contribui la tratarea unui numar de infectii, inclusiv a unor infectii ale tractului urinar si a febrei hemoragice epidemice.

Cum actioneaza acupunctura asupra durerii?

Aceasta tehnica poate actiona prin favorizarea eliberarii de endorfine si substante similare (dinorfina si encefalina). Aceste elemente sunt blocanti puternici sau modulatori ai durerii. De asemenea, prezenta unui corp strain (acul) poate actiona prin stimularea factorilor vasculari si imunomodulatori, inclusiv cei ai inflamatiei locale. S-a dovedit ca hormonul adrenocorticotropic este in concentratie mai mare dupa tratamentele de acupunctura, sugerand ca eliberarea corticosteroizilor endogeni ar putea fi explicatia. Acupunctura ar putea induce si relaxarea celulelor musculare, si poate creste fluxul sangvin local in zona din jur.

Eficienta acupuncturii in reducerea durerii

Peste 1,5 miliarde de persoane din intreaga lume sufera de durere cronica. 1 din 5 europeni se confrunta cu durere cronica moderata sau severa, de obicei dureri de spate, dureri la nivelul musculaturii gatului sau dureri de cap si migrene. Durerea duce la scaderea calitatii vietii, afectarea somnului, afectarea productivitatii si a capacitatii de munca sau de desfasurare a activitatilor zilnice obisnuite.

Unele date sugereaza ca acupunctura poate ajuta la ameliorarea unor tipuri de durere care sunt adesea cronice, cum ar fi durerile de spate, durerile de la nivelul musculaturii gatului si durerile cauzata de osteoartrita. De asemenea, poate contribui la reducerea frecventei durerilor de cap si la prevenirea migrenei. Prin urmare, acupunctura pare a fi o optiune rezonabila pentru persoanele cu dureri cronice.

Se considera ca stimularea punctelor de acupunctura duce la dezactivarea centrilor durerii din creier.

Acupunctura poate fi eficienta pentru ameliorarea durerii de spate pe termen scurt si pe termen lung. Stimularea nervulului percutanat este o tehnica moderna de electro-acupunctura care poate prezenta eficienta. Tehnica poate fi eficienta si pentru durerile usoare de la nivelul musculaturii gatului, durerile osteoarticulare la nivelul genunchiului sau soldului.

Ce spun studiile?

Informatiile privind eficienta acupuncturii in reducerea durerii sunt cotradinctorii si variate. Unele date sustin eficienta tratamentului, iar altele sugereaza ca vorbim de un efect placebo. Una dintre problemele privind eficienta dovedita stiintific este ca majoritatea studiilor de acupunctura au fost pe esantioane foarte mici de participanti.

Tehnica a fost studiata si in ceea ce priveste capacitatea de reducere a durerii de cap si a migrenelor. Unele date arata ca acupunctura amelioreaza durerile de cap si imbunatateste calitatea vietii atunci cand este adaugata la managementul medical in cazul pacientior cu cefalee cronica zilnica. Acupunctura ar putea fi solutia si pentru fibromialgii sau dureri ale articulatiei temporomandibulare, a durerii cauzate de chimioterapie, a durerilor post-operatorii, durerilor menstruale etc.

O meta-analiza ale carei rezultate au fost publicate in jurnalul JAMA Internal Medicine (2012) sugereaza ca acupunctura poate fi eficienta in ameliorarea durerilor de spate, a durerilor cauzate de osteoartrita, a durerilor de umar si a cefaleei cronice, insa rezultatele au fost unele modeste, dupa cum mentioneaza si autorii cercetarii.

O serie de meta-analize publicate in Cochrane privind eficienta acupuncturii in ameliorarea durerilor de orice tip arata ca efectele sunt observate uneori, dar reduse – astfel, insa nu se poate spune cu certitudine ca acupunctura reduce durerile. Cercetarile in aceasta directie fie nu sunt clare, fie in anumite cazuri nu sunt suficiente dovezi care sa stabileasca eficienta.

Contraindicatii si efecte adverse

Acupunctura este in general bine tolerata, cu putine efecte adverse. Efectele adverse pot cuprinde oboseala, durere locala, cefalee. Leziunile sunt rare si riscul de infectii este redus aproapte complet, deoarece se folosesc ace de unica folosinta sterile.

Cea mai obisnuita complicatie este sincopa sau pre-sincopa (asa-numita reactie de soc la ac).

Acupunctura nu este indicata persoanelor cu fobie de ace si de cele mai multe ori femeilor gravide, celor care nu pot sta nemiscati pe durata procedurii, pacientilor cu halucinatii sau tulburari mentale grave, cu pielea afectata de arsuri, ulceratii, infectii etc. De asemenea, nu se aplica in regiunea stimulatorului cardiac.

 

Referinte:

(1) Acupuncture: In Depth, link: https://nccih.nih.gov/health/acupuncture/introduction
(2) Acupuncture in pain, link: https://www.evidencebasedacupuncture.org/present-research/pain-2/
(3) Acupuncture for Chronic PainIndividual Patient Data Meta-analysis, link: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1357513
(4) Cochrane Reviews on Acupuncture – March 2018 , link: http://www.scienceinmedicine.org.au/wp-content/uploads/2018/03/Cochrane-acupuncture-2018.pdf
(5) Acupuncture for Pain, link: https://www.aafp.org/afp/2009/0901/p481.html
(6) Relieving pain with acupuncture, link: https://www.health.harvard.edu/healthbeat/relieving-pain-with-acupuncture
(7) Acupuncture in pain management, link: https://academic.oup.com/bjaed/article/7/4/135/466586

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma