Cancerul de col uterin este un tip de cancer care apare la nivelul cervixului si afecteaza in principal femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 45 de ani. Cervixul conecteaza partea inferioara a uterului unei femei la zona intima. Pentru a evita aparitia acestui tip de cancer, mergeti din timp la medicul specialist si asigurati-va ca veti face vaccinul contra cancerului de col uterin.

Cuprins:

1. Despre cancerul de col uterin

2. Vaccinarea contra cancerului de col uterin

3. Beneficii

4. Riscuri

5. Controverse legate de vaccinul contra HPV

6. Sfaturi pentru prevenirea infectiei cu HPV

Despre cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este un tip de cancer care se dezvolta in colul uterin, adica in deschiderea ingusta dintre uter si zona intima a femeii.

Mai mult de 13.000 de femei din Statele Unite sunt diagnosticate cu cancer de col uterin in fiecare an, iar peste 4.000 de femei mor anual din cauza acestei boli. Cancerul de col uterin este cel de-al patrulea tip de cancer cel mai frecvent intalnit in randul femeilor la nivel mondial, dar pentru ca se dezvolta de-a lungul timpului, acesta este, de asemenea, unul dintre cele mai prevenite tipuri de cancer.

Decesele cauzate de cancerul de col uterin in Statele Unite continua sa scada cu aproximativ 2% pe an. Acest declin se datoreaza in primul rand utilizarii pe scara larga a testului Papanicolau pentru detectarea anomaliilor de col uterin si pentru tratamentul precoce. Majoritatea femeilor care au modificari ale celulelor cervicale anormale care progreseaza pana la aparitia cancerului de col uterin nu au facut niciodata un test Papanicolau sau nu au facut niciunul in ultimii 3 pana la 5 ani.

Idei principale despre cancerul de col uterin

  • In America, peste 11.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer invaziv de col uterin in fiecare an.
  • Femeile care au avut mai multi parteneri sexuali sau devin mai active sexual risca sa fie diagnosticate cu cancer de col uterin.
  • Ratele de supravietuire sunt mari si asta datorita metodelor de prevenire.
  • Simptomele cancerului includ sangerare intre perioada menstruala si dupa incetarea contactului sexual.

Simptome cancer col uterin

Cele mai frecvente simptome ale cancerului de col uterin sunt:

  • sangerari intre perioadele menstruale
  • sangerare dupa actul sexual
  • hemoragie la femeile aflate la menopauza
  • disconfort in timpul actului sexual
  • miros vaginal
  • durere in zona pelvina
  • dureri in timpul urinarii

Aceste simptome pot avea alte cauze, inclusiv infectii. Orice persoana care sufera de oricare dintre  simptomele mentionate anterior ar trebui sa vada in cel mai scurt timp un medic.

Infectia cu HPV

Aproape toate cancerele de col uterin sunt cauzate de papilomavirusul uman (HPV) cu transmitere sexuala. Exista o serie de genotipuri diferite de HPV, care sunt asociate cu cancerul de col uterin. Cele doua genotipuri care cauzeaza cel mai frecvent cancer sunt HPV-16 si HPV-18.

HPV poate provoca, de asemenea, alte forme de cancer la femei si barbati. Acestea includ:

  • cancerul vulvar
  • cancerul vaginal
  • cancerul penian
  • cancerul anal
  • cancer rectal
  • cancer la gat

Cu toate acestea, infectia din cele doua tipuri de HPV care declanseaza cancerul cel mai frecvent poate fi prevenit prin vaccin. Astfel, vaccinarea este cea mai eficienta metoda inainte ca o persoana sa devina activa sexuala. Atat barbatii, cat si femeile pot fi vaccinati impotriva HPV.

Riscul de transmitere HPV poate fi, de asemenea, redus prin practicarea altor metode de satisfacere.

Atentie!

Utilizarea prezervativelor in timpul actului sexual nu pot preveni toate infectiile cu HPV. Virusul poate fi, de asemenea, transmis de la piele la piele.

HPV la femei si barbati

Papilomavirusul uman (HPV) ramane cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala atat la barbati, cat si la femei.

Cancerul cauzat de aceste virusuri poate avea consecinte devastatoare, inclusiv o morbiditate si o mortalitate ridicata. Din pacate, incidenta tuturor acestor cazuri primare de cancer pare sa creasca. Aproximativ 40 – 50% din toate tumorile peniene sunt cauzate de infectia cu HPV cu HPV 16, 18 si 6 identificate ca tipuri predominante de virusi la 30,8%, 6,6% si respectiv 6,7%.

Pentru condiloamele genitale atat la barbati, cat si la femei, HPV 6 si HPV 11 sunt cele mai frecvente tipuri virale cauzale. In pofida adoptarii pe scara larga a testelor de tip Papanicolau, aproape 70% din cazurile de cancer de col uterin sunt, de asemenea, asociate cu tipurile de virusuri HPV 16 si 18. Cancerul orofaringian (boala cauzata in partea gatului: pe gură, pe limbă, pe cerul gurii și la nivelul faringelui) masculin este puternic asociat cu HPV 16. Cancerul anal este, de asemenea, foarte asociat cu tipurile de virusuri HPV 16 si 18.

Vaccinarea contra cancerului de col uterin

Indicatii

Diferitele genotipuri de HPV se raspandesc in urma contactului sexual si sunt asociate cu cele mai multe cazuri de cancer de col uterin.

Vaccinul contra HPV poate preveni majoritatea cazurilor de cancer de col uterin daca este administrat inainte ca o fata sau o femeie sa fie expusa virusului. In plus, acest vaccin poate preveni cancerul vaginal si vulvar la femei si poate preveni verucile genitale (negi) si cancerul anal atat la femei, cat si barbati.

In teorie, baietii vaccinati impotriva tipurilor de HPV asociate cu cancerul de col uterin ar putea ajuta, de asemenea, sa protejeze fetele de virusul prin scaderea posibila a transmiterii. Anumite tipuri de HPV au fost, de asemenea, legate de cancerele din gura si gat, astfel incat vaccinul HPV ofera probabil oarecare protectie impotriva acestor tipuri de cancer.

La ce varsta se face vaccinul

Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) recomanda vaccinul HPV pentru fete si baieti cu varste cuprinse intre 11 si 12 ani, desi unele organizatii recomanda inceperea vaccinului la varsta de 9 sau 10 ani. Este ideal pentru fete si baieti sa primeasca vaccinul inainte ca acestea au contact sexual si sunt expusi la HPV, deoarece o data ce cineva este infectat cu virusul, vaccinul ar putea sa nu fie la fel de eficient sau poate ca nu ar functiona deloc.

Important!

Cercetarile au aratat ca primirea vaccinului la o varsta frageda nu este legata de inceperea mai devreme a activitatii sexuale. De asemenea, raspunsul la vaccin este mai bun la varste mai mici decat la varste mai inaintate.

Adolescentii si adultii tineri care incep seria de vaccin la varste cuprinse intre 15 si 26 ani ar trebui sa continue sa primeasca trei doze de vaccin intr-un an cu o perioada pauza de 3 sau 4 luni.

Beneficii

  • Vaccinarea impotriva HPV previne infectiile cauzatoare de cancer.
  • Vaccinarea impotriva HPV poate preveni dezvoltarea acestor tipuri de cancer.
  • Vaccinarea este cea mai buna solutie decat tratarea unui tip de cancer mai tarziu.
  • Trei vaccinuri pe an sunt recomandate pentru copiii cu varsta de 11-12 ani pentru a proteja impotriva infectiilor care pot provoca meningita, cancere HPV si tuse convulsiva.

Riscuri

Vaccinul HPV nu este recomandat femeilor insarcinate sau persoanelor care sunt moderat sau grav bolnave. Este indicat sa spuneti medicului dumneavoastra daca aveti orice alergie severa, inclusiv o alergie la drojdie sau la latex. De asemenea, daca ati avut o reactie alergica care pune viata in pericol la orice component al vaccinului sau la o doza anterioara a vaccinului, nu trebuie sa mai faceti vaccinul.

Efecte secundare vaccin HPV

Cele mai frecvente efecte secundare sunt usoare si includ durerea, inrosirea sau umflarea bratului in care a fost administrat vaccinul; ameteli, lesin, greata, varsaturi, stare de oboseala, slabiciune si dureri de cap (cefalee). Efectele secundare dupa orice vaccin, inclusiv vaccinul impotriva HPV, sunt mai frecvente in randul adolescentilor. Pentru a preveni lesinul si alte leziuni legate de lesin, adolescentii trebuie sa se aseze sau sa stea in timpul vaccinarii si sa ramana in aceasta pozitie timp de 15 minute dupa administrarea vaccinului. Beneficiile vaccinarii cu HPV depasesc cu mult orice risc potential de efecte secundare.

Controverse legate de vaccinul contra HPV

  • Vaccinurile nu impiedica aparitia tuturor tipurilor de cancer legate de HPV, ci doar unele dintre ele.
  • Vaccinurile nu protejeaza impotriva altor infectii cu transmitere sexuala sau nu trateaza afectiunile sau infectiile legate de HPV existente. Deci, va trebui sa utilizati prezervativul sau alta protectie in timpul contactului sexual.

Sfaturi pentru prevenirea infectiei cu HPV

HPV se raspandeste prin contact sexual fie oral, vaginal sau anal. Pentru a va proteja de HPV, utilizati prezervativ la fiecare contact sexual. In plus, renuntati la a mai fuma, deoarece fumatul ridica riscul de aparitie a cancerului de col uterin.

Alte metode de prevenire:

Mentineti o dieta sanatoasa

Un studiu legat de deficitul de acid folic la cresterea infectiei cu HPV. Un alt studiu a demonstrat faptul ca un aport ridicat de nutrienti pe baza de plante (inclusiv vitamina C) reduce riscul de producere a celulelor precanceroase de col uterin.

Mergeti la medic pentru consult periodic

Pentru a detecta cancerul de col uterin in primele etape, consultati-va medicul specialist si cereti sa faceti teste si analize pentru a depista daca intampinati anumite probleme. Solicitati asistenta medicala prompta daca observati semne sau simptome de cancer cervical precum, sangerare vaginala dupa incetarea actului sexual, intre perioadele menstruale sau la menopauza, fie aveti dureri in timpul activitatii sexuale.

 

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/159821.php
  2. https://www.healthline.com/health/cervical-cancer#outlook
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4708146/
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/in-depth/hpv-vaccine/art-20047292
  5. https://www.nhs.uk/conditions/cervical-cancer/

 

Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma