Vitamina K – tot ce trebuie sa stii despre rolul ei in organism

Vitamina K face parte dintr-un grup de vitamine solubile in grasimi, care joaca un rol important in coagularea sangelui si in reglarea nivelului de calciu din sange. Afla din urmatorul articol care sunt beneficiile vitaminei K, simptomele deficitului, dar si care sunt cele mai bune surse de vitamina K!

Cuprins:

1. Ce este vitamina K?

2. Forme ale vitaminei K

3. Beneficiile vitaminei K

4. Simptome ale deficitului de vitamina K

5. Surse de vitamina K

6. Doza recomandata

7. Contraindicatii si precautii

Ce este vitamina K?

Vitamina K sau vit k este o vitamina solubila in grasimi, pe care organismul uman si-o asigura atat din alimentatie, cat si prin sinteza proprie in colon. Cel mai important rol pe care il joaca aceasta vitamina este in controlul coagularii sangelui, fiind utila pentru prevenirea pierderilor de sange cauzate de accidente sau diverse boli. De asemenea, vit k participa la absorbtia normala a calciului in organism, ceea ce ajuta la formarea si mentinerea oaselor sanatoase, dar si la sanatatea sistemului cardiovascular.

Forme ale vitaminei K

Exista trei forme ale vitaminei K:

  • filochinona – K1: se gaseste in legume verzi (broccoli, varza, spanac, patrunjel etc.), ceai verde, ulei de masline;
  • menachinona – K2: este sintetizata de bacteriile probiotice prezente in colon, dar se gaseste si in produse de origine animala (lapte, branzeturi fermentate, oua, carne);
  • menadiona – K3: este inclusa in suplimente alimentare ca varianta sintetica a vitaminei K.

Beneficiile vitaminei K

Iata care sunt principalele beneficii ale vitaminei K pentru sanatate:

Previne osteoporoza

Vitamina K joaca un rol cheie in prevenirea osteoporozei si pierderii densitatii minerale osoase, potrivit medicilor specialisti. Consumul de legume verzi, broccoli, spanac, varza de Bruxelles, salata, toate bogate in aceasta vitamina, ajuta la prevenirea semnelor si simptomelor fragilitatii osoase. Laptele este, de asemenea, o sursa buna de vitamina K si ajuta la imbunatatirea densitatii minerale osoase. Simptomul principal al osteoporozei este reducerea densitatii osoase si apare, de obicei, dupa varsta de 50 de ani la femeile care se afla in perioada de menopauza. Medicii recomanda acestor femei administrarea unor suplimente cu vitaminele K, D si calciu, in scopul reducerii riscului de osteopenie si osteoporoza.

Ajuta la prevenirea hemoragiilor

Vitamina K ajuta la reglarea coagularii sangelui prin transportul calciului in corp. De altfel, aceasta vitamina este cunoscuta in principal datorita actiunii sale impotriva hemoragiilor, motiv pentru care poarta si denumirea de „vitamina antihemoragica”.

Imbunatateste sanatatea inimii

Vitamina k este un puternic inhibitor al calcificarii arteriale. Aceasta vitamina previne depunerea de calciu pe peretii arterelor si reduce riscul de atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.

Vitamina K menstruatie

Deficitul de vitamina K poate duce la sangerarea in exces in timpul menstruatiei. Prin urmare, aportul unei cantitati adecvate de vitamina K este important si va reduce fluxul de sange in perioadele delicate ale lunii.

Amelioreaza durerile menstruale

Aceasta vitamina ajuta la reglarea ciclului menstrual prin asigurarea functionarii optime a hormonilor care provoaca durerile menstruale.

Potential anticancer

Conform unor cercetari recente, suplimentele cu vitamina K s-au dovedit utile pentru prevenirea cresterilor tumorale. Administrarea vitaminei K2 a fost studiata in cazul pacientilor cu cancer hepatic. S-a constatat ca pacientii care au primit vitamina K2 dupa terminarea terapiei anticanceroase au fost feriti de recidive in urmatorii 3 ani, conform studiului. Alte studii au aratat rolul protector al vitaminei K impotriva cancerului de plamani, de prostata sau a leucemiei.

Previne hemoragia interna

Vitamina K ajuta la reducerea riscului de hemoragii interne provocate de boli precum colita ulcero-hemoragica, boala Crohn sau din cauza administrarii unor medicamente cu efecte secundare asupra tractului gastrointestinal (aspirina, antibiotice).

Imbunatateste sanatatea cognitiva

Conform unui studiu din anul 2013, vitamina K are un rol foarte important in dezvoltarea creierului si imbunatatirea functiei cognitive. Contribuie, de asemenea, la prevenirea bolilor neurodegenerative in randul persoanelor in varsta, prin imbunatatirea memoriei.

Amelioreaza greata in timpul sarcinii

Femeile insarcinate care sufera de varsaturi si greata au adesea deficiente de vitamina K. Suplimentarea aportului de vit K va ameliora simptomele, oferind alinare in mai putin de 72 de ore si prevenind in viitor formele mai usoare ale acestor simptome.

Previne hemoragia la bebelusi

Aceasta vitamina este administrata de obicei la nou-nascuti pentru prevenirea riscului de hemoragie intracraniana. Laptele matern este sarac in vit K, iar din acest motiv se recomanda administrarea unei doze in primele zile dupa nastere.

Previne obstructia biliara

Tratamentul prelungit cu antibiotice orale, in conditiile unui deficit de vit K, determina obstructia biliara, boala celiaca, enterita sau colita ulceroasa. De aceea, aportul acestei vitamine poate ajuta la prevenirea acestor complicatii.

Protejeaza sistemul imunitar

Pentru a stimula sinteza vitaminei K in organism se recomanda o dieta bogata in iaurt, kefir, nuca de cocos, legume crude, spirulina. Aceste alimente sunt benefice pentru flora intestinala, ceea ce ajuta automat si sistemul imunitar.

Regleaza zaharul din sange

Vitamina K joaca un rol important in reglarea nivelului de zahar din sange si in reducerea riscului de a dezvolta diabet zaharat, conform unei cercetari publicate in revista Diabetes Care. Astfel, suplimentarea cu vit K este eficienta in prevenirea diabetului mai ales in randul barbatilor in varsta, in comparatie cu femeile.

Simptome ale deficitului de vitamina K

O carenta de vitamina K poate fi descoperita, de obicei, la sugari, deoarece placenta nu este un purtator foarte bun al acestui nutrient. Nici laptele matern nu este prea bogat in acest nutrient.

In cazul adultilor, o deficienta de vitamina K se poate transforma cu usurinta in osteoporoza sau intr-o afectiune cardiaca grava.

Simptome deficit

Iata care sunt principalele simptome ale deficitului vitaminei K:

  • sangerari abundente in timpul menstruatiei
  • hemoragii gastro-intestinale
  • hematurie (sange in urina)
  • hemoragii ale ochilor
  • sangerari ale gingiilor
  • osteoporoza
  • la sugari – subdezvoltarea nasului, a gurii, a jumatatii fetei in general.

Surse de vitamina K

Alimente vitamina K

Afla care sunt alimentele care contin cea mai mare cantitate de vit K, dar si multi alti nutrienti si minerale benefice pentru buna functionare a organismului:

  • Varza Kale contine o cantitate considerabila de omega 3, calciu, fier, cupru si potasiu.
  • Soia fermentata este bogata in proteine, aminoacizi, fitoestrogeni, dar si multe alte substante recunoscute pentru proprietatile benefice impotriva tumorilor si cancerului.
  • Ceapa verde are un efect puternic detoxifiant, antibacterian si expectorant. De asemenea, ceapa verde are si proprietati anticoagulante care impiedica formarea trombozelor, prevenind astfel bolile cardiovasculare.
  • Varza obisnuita poate fi consumata atat cruda, cat si gatita, fara sa-si piarda din calitatile nutritive. Antioxidantii naturali care se afla in compozitia verzei previn aparitia anumitor boli de inima si a cancerului prin neutralizarea radicalilor liberi.
  • Varza de Bruxelles intensifica actiunea sistemul imunitar si ajuta la protejarea organismului de anumite afectiuni grave, precum cancerul de vezica urinara, iar glucosinolatii din compozitia verzei previn dezvoltarea cancerului de colon.
  • Broccoli este o leguma bogata in micronutrienti si care asigura buna functionare a sistemului nervos, mentine sanatatea oaselor si previne cancerul datorita sulforafanilor continuti.
  • Lactatele (iaurtul, sana, kefirul) furnizeaza florei intestinale principalele probiotice benefice pentru mentinerea sanatatii acesteia.
  • Prunele uscate sunt o sursa bogata de potasiu, mineral esential ce ajuta la mentinerea presiunii sangelui normala si o buna functionare a inimii.
  • Castravetii hidrateaza organismul si elimina toxinele din corp, fiind un bun detoxifiant natural.

Doza recomandata

Cum se ia vitamina K

Aportul zilnic recomandat de vit K variaza de la sugari pana la adultii in varsta.

  • Pana la 6 luni: 0,002 mg
  • 7-12 luni: 0,0025 mg
  • 1-3 ani: 0,0030 mg
  • 4-8 ani: 0,0055 mg
  • 9-13 ani: 0,0060 mg
  • 14-20 ani: 0,0075 mg
  • 20+ ani: 0,00120 mg

Vit K pastile

Mod de administrare:

Ca supliment alimentar se administreaza o pastila pe zi, de preferinta in timpul sau dupa servirea mesei.

Vit K + vitamina D + calciu

Vitamina K este disponibila, de obicei, in combinatie cu vitamina D si calciu, in compozitia unor suplimente alimentare pentru sanatatea sistemului osos. Este foarte important de retinut ca suplimentele pe baza de calciu trebuie administrate impreuna cu vitaminele K si D. In absenta vitaminelor K si D, calciul nu este folosit in mod eficient in organism. Mai grav este ca acest mineral poate fi transformat in calculi renali sau in depuneri calcifiate in interiorul vaselor de sange, asociate cu boli cardiovasculare.

Vitamina K fiole

  • Fitomenadion

Fitomenadion este vitamina sintetica cunoscuta si sub numele de vitamina K. Aceasta este o solutie injectabila si poate fi utilizata astfel:

10 mg/ml injectabil

  • Pentru a preveni si trata sangerarile dupa utilizarea anumitor medicamente pentru subtierea sangelui (numite anticoagulante).
  • Pentru a trata copii (cu varsta de cel putin 1 an) cu boli de ficat sau cu nivel scazut de vitamina K1, din cauza unor boli.
  • Pentru bebelusii care nu au suficienta vitamina K1 in organism. Administrarea de Fitomenadion – 10 mg/ml previne si trateaza sangerarea intracraniana determinata de lipsa de vitamina K1. Aceasta este o afectiune rara, dar foarte grava.

Contraindicatii si precautii

Contraindicatii vit K

  • Nu lua aceasta vitamina daca esti insarcinata, alaptezi sau esti alergica la aspirina.
  • Intreba medicul inainte de a folosi produsul, in cazul in care iei si medicamente pe baza de aspirina sau alte medicamente care subtiaza sangele sau orice alt tip de medicatie.
  • Intrerupe administrarea vit K cu doua saptamani inainte de o interventie chirurgicala sau in cazul in care apar dureri de stomac.
  • A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/219867.php
  2. https://www.organicfacts.net/vitamin-k.html
  3. https://www.organicfacts.net/foods-vitamin-k.html
  4. https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-vitamin-k
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma