Categori: NutrientiVitamine

Vitamina B5 (acid pantotenic) – rol, doze recomandate si surse

Vitamina B5 este numita si acid pantotenic, si se gaseste in aproape toate alimentele. Iata ce rol are in organism, ce doze sunt recomandate si care sunt cele mai importante surse.

Cuprins:

1. Ce este vitamina B5
2. Rol si beneficii
3. Surse de vitamina B5
4. Doze recomandate
5. Deficienta de vitamina B5
6. Suplimentele de B5

Ce este vitamina B5

Vitamina B5 este o vitamina hidrosolubila din grupul de vitamine B. Ajuta la producerea de energie prin descompunerea grasimilor si a carbohidratilor. De asemenea, sustine sanatatea pielii, a parului, a ochilor si a ficatului. Vitamina B5 este cunoscuta si sub denumirea de acid pantotenic. Cuvantul „pantotenic” provine din grecescul „pantou”, care inseamna „pretutindeni”. Aproape toate alimentele contin cantitati mici de acid pantotenic.

Toate vitaminele B sunt solubile in apa, ceea ce inseamna ca organismul nu le retine. Pe langa faptul ca joaca un rol in defalcarea grasimilor si a carbohidratilor pentru energie, vitamina B5 este esentiala pentru producerea globulelor rosii, precum si a hormonilor sexuali. Vitamina B5 este importanta si in mentinerea sanatatii tractului digestiv si ajuta organismul sa foloseasca alte vitamine, in special vitamina B2 (numita si riboflavina). Uneori este numita vitamina „anti-stres”, dar nu exista dovezi concrete daca ajuta organismul sa reziste mai bine la stres.

Rol si beneficii

Vitamina B5 are multe functii importante. Acestea includ:

  • transformarea alimentelor in glucoza;
  • sinteza colesterolului;
  • formarea de hormoni sexuali;
  • formarea de globule rosii.

Vitamina B5 ofera o multitudine de beneficii organismului. Se gaseste in celulele vii sub forma unei coenzime A (CoA), care este vitala pentru numeroase reactii chimice. La fel ca in cazul tuturor vitaminelor B, acidul pantotenic ajuta organismul sa descompuna grasimile, carbohidratii si proteinele, astfel incat corpul sa le poata folosi pentru energie si pentru reconstruirea tesuturilor, muschilor si organelor. Celelalte vitamine din complexul de vitamine B sunt vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), vitamina B3 (niacina), vitamina B6 (piridoxina), vitamina B12 (cianocobalamina) si acid folic. Vitaminele B transforma carbohidratii in glucoza, care este combustibilul ce produce energie. Vitaminele B ajuta organismul sa foloseasca grasimi si proteine ​​si sunt, de asemenea, importante pentru mentinerea unui sistem nervos sanatos, pentru sanatatea ochilor, pielii, parului si ficatului.

Vitamina B5 si ingrijirea pielii

Unele studii au aratat ca vitamina B5 functioneaza ca hidratant pentru piele si imbunatateste procesul de vindecare a ranilor. Poate fi utila pentru acneea faciala. Are efecte hidratante asupra pielii, dar nu se stie clar cum functioneaza. Studiile de laborator sugereaza ca suplimentele de vitamina B5 pot accelera vindecarea ranilor, in special in urma interventiilor, si in combinatie cu vitamina C.

Vitamina B5 este adesea adaugata in produsele pentru par si piele, precum si unele cosmetice. Dexpanthenolul, un produs chimic produs din B5, este utilizat in creme si lotiuni concepute pentru a hidrata pielea. In produsele pentru par, vitamina B5 poate ajuta la adaugarea de volum si stralucire. De asemenea, se spune ca imbunatateste textura parului care este deteriorat de coafat sau de substante chimice. Aplicarea unui compus care contine pantenol, o forma de vitamina B5, ar putea ajuta la oprirea subtierii parului, dar nu va face parul sa creasca.

Poate fi, de asemenea, aplicat pe piele in diferite produse medicale pentru a ameliora mancarimea si a promova vindecarea in afectiunile pielii, cum ar fi: eczema, muscaturi de insecte, dermatite si iritatie scutec. Dexpantenolul a fost de asemenea utilizat pentru prevenirea si tratarea reactiilor cutanate de la radioterapie.

Vitamina B5, colesterolul si trigliceridele

Vitamina B5, luata ca supliment, poate ajuta la scaderea colesterolului. Pot reduce colesterolul total si colesterolul LDL la subiectii cu risc cardiovascular scazut pana la moderat, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens.

Artrita reumatoida

Unii cercetatori au descoperit ca persoanele cu artrita reumatoida au un nivel mai scazut de vitamina B5. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi pentru a confirma aceste rezultate. Unele date sugereaza ca acidul pantotenic ar putea imbunatati simptomele artritei reumatoide (RA), dar dovezile sunt insuficiente.

Alte beneficii pentru sanatate ale acidului pantotenic, care au fost sugerate, dar care nu sunt dovedite stiintific, includ imbunatatirea simptomelor legate de ADHD, performanta atletica, alergii, caderea parului, astm, probleme cardiace, tulburari pulmonare, colita, infectii oculare, convulsii, afectiuni renale, depresie, probleme diabetice,  tensiune arteriala scazuta, insomnie, iritabilitate si crampe musculare.

Surse de vitamina B5

Cea mai buna metoda de a va asigura ca aveti un aport optim de vitamina B5 este sa aveti o dieta sanatoasa si echilibrata in fiecare zi. Vitamina B5 este o vitamina usor de incorporat intr-o dieta sanatoasa. Se gaseste in majoritatea alimentelor, inclusiv:

  • brocoli si alte crucifere – varza, varza de Bruxelles, conopida;
  • cartofi albi si dulci;
  • cereale integrale;
  • ciuperci;
  • nuci si alte fructe oleaginoase;
  • fasole, mazare, linte – leguminoase;
  • carne de pasare, lactate si oua.

Astfel, unele surse bune de acid pantotenic includ ciuperci, leguminoase si linte, avocado, lapte, oua, varza, carne de organe precum ficat si rinichi, cartofi albi si dulci, cereale integrale etc.

Doze recomandate

Aportul zilnic recomandat de vitamina B5 depinde de varsta:

  • Barbati si femei peste 14 ani: 5 mg / zi
  • Femeile gravide: 6 mg / zi
  • Femei care alapteaza: 7 mg / zi
  • Copii sub 6 luni: 1,7 mg / zi
  • Copii 6-12 luni: 1,8 mg / zi
  • Copii 1-3 ani: 2 mg / zi
  • Copii 3 – 8 ani: 3 mg / zi
  • Copii 8-13 ani: 4 mg / zi
  • Copii 13-18 ani: 5 mg / zi

Ca supliment alimentar, se recomanda in general 5-10 mg pe cale orala o data / zi. Este foarte rar sa existe o deficienta de vitamina B5. In general, numai persoanele afectate de subnutritie vor avea o deficienta de B5. Este putin probabil ca o deficienta de vitamina B5 sa cauzeze probleme medicale de la sine.

Deficienta de vitamina B5

Lipsa de acid pantotenic este extrem de rara la oameni, deoarece acidul pantotenic se gaseste in aproape toate alimentele. O dieta sanatoasa si variata ar trebui sa ofere doza necesara. Studiile clinice au aratat insa ca o deficienta poate duce la:

  • oboseala si apatie;
  • stari depresive;
  • iritabilitate;
  • tulburari de somn;
  • dureri de stomac;
  • greata si varsaturi;
  • amorteala si crampe musculare;
  • hipoglicemie etc.

Cel mai frecvent efect secundar al deficitului de acid pantotenic este starea generalizata de rau. Efectele secundare pot include, de asemenea, iritabilitate, insomnie, varsaturi, stari depresive, dureri de stomac, senzatie de arsura la nivelul picioarelor si risc de infectii ale cailor respiratorii superioare. Deficienta poate provoca, de asemenea, probleme de crestere, simptome nervoase si anemie, desi rar.

Suplimentele de acid pantotenic

Unele studii au descoperit ca administrarea suplimentelor de acid pantotenic poate ajuta in tratarea sau prevenirea bolilor. Unele cercetari au aratat ca dozele mai mari de pantotenat pot accelera vindecarea ranilor. Chiar si unele multivitamine care contine B5 pot fi utile. Mai sunt, insa, necesare studii in acest sens. De asemenea, suplimentele medicale, indiferent de tipul lor, trebuie administrate doar la indicatiile medicului. In exces, unele suplimente pot avea efecte toxice severe. De asemenea, pot interactiona cu alimente, cu alte suplimente sau medicamente.

Exces si reactii adverse

Deoarece acidul pantotenic este solubila in apa, excesul este pur si simplu filtrat de corp si eliminat prin tractul urinar, exista foarte putine preocupari cu privire la supradozaj. Nu exista un nivel toxic cunoscut pentru B5, dar unele cercetari sugereaza ca dozele foarte mari de acid pantotenic, 10 – 20 g pe zi, cauzeaza diaree.

Daca sunteti tratat cu oricare dintre medicamentele urmatoare, nu trebuie sa utilizati suplimente de acid pantotenic fara sa discutati mai intai cu medicul. Acidul pantotenic poate interactiona cu unele medicamente:

  • Tetraciclina – Vitamina B5 poate afecta absorbtia si eficacitatea tetraciclinei. Ar trebui sa luati vitamina B in momente diferite de tetraciclina. Toate suplimentele din complexul de vitamine B actioneaza in acest mod si ar trebui luate la distanta de tetraciclina.
  • Medicamente pentru tratarea bolii Alzheimer – Vitamina B5 poate creste efectele unui grup de medicamente numite inhibitori de colinesteraza, care sunt utilizate pentru a trata boala Alzheimer. Aceasta ar putea duce la reactii adverse severe. Nu trebuie sa luati aceste medicamente in acelasi timp cu B5 decat daca este sub supravegherea medicului. Inhibitorii colinesterazei includ: Donepezil, Clorhidrat de memantina, Galantamina, Rivastigime.
  • Deoarece doze mari de vitamina B5 pot creste sangerarea, ar trebui sa aveti grija suplimentara daca luati medicamente de subtiere a sangelui, cum ar fi warfarina (Coumadin), aspirina si altele.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/vitamin-watch-what-does-b5-do
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/219601
(3) https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-853/pantothenic-acid-vitamin-b5
(4) https://www.livescience.com/51640-b5-pantothenic-acid.html

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma