Categori: SportStil de viata

Trebuie sa mancam inainte de antrenament? – VIDEO

Mancam inainte de antrenament?

Da, categoric, trebuie sa mancam inainte de antrenament, dar intr-un mod inteligent. Nu trebuie sa uitam ca stomacul este de fapt o cavitate virtuala. Musculatura gastrica este o musculatura neteda, care se strange, si in momentul in care dinspre esofag vin alimente, ceea ce va deveni bolul alimentar, stomacul se destinde si incepe digestia. Intre iaurtul de baut si carnea de oaie avem o diferenta intre 20 de minute si 240 de minute, 4 ore, in medie (carnea de oaie fiind greu digerabila), in care aceste alimente paseaza stomacul, trec mai departe catre duoden, urmatorul segment al tractului digestiv.

Niciodata nu trebuie sa ne ducem la antrenament cu stomacul plin. Nu avem cum sa facem efort sportiv in conditii de placere, in conditii normale, daca stomacul se ocupa de digestia alimentelor. Asadar, prima problema legata de mancatul inainte de antrenament este intervalul de o ora si jumatate, pe care il consider un interval sigur, in conditiile in care am luat o masa asa cum o sa va exemplific imediat, sau chiar 3 ore si jumatate, daca am iesit la un mini-ospat cu prietenii inainte de antrenament.

Nutritia si antrenamentul

Un exemplu de masa: piept de curcan la gratar, cu paste simple – pot fi o masa foarte buna inainte de efort. O alta masa simpla ar fi o bucata de piept de pui, cu legume mexicane. Daca mai simtim nevoia sa mancam ceva, recomand acele fructe confiate, care se digera usor, iti dau un anumit grad de energie si pot fi consumate cu pana la o ora inainte de antrenament.

Alt element foarte important in ceea ce priveste nutritia si antrenamentul sportiv este hidratarea. Hidratarea trebuie sa fie inainte, in timpul si dupa efort. Chiar daca ne dorim sa slabim facand exercitiu fizic, noi nu trebuie niciodata sa restrictionam aportul hidric. Nu suntem „bureti” sa ne stoarcem si, iata, „am slabit 3 kilograme pe cantar”. Asta nu este slabit, ci se cheama deshidratare.

Totdeauna trebuie sa consumam liber lichide. Cel mai frecvent este apa. Dar mai ales cand avem temperaturi crescute ale mediului ambient, daca efortul fizic este de intensitate mare, daca este lung ca durata, putem in paralel cu apa sa venim si cu un lichid de rehidratare. Lichidul de rehidratare este o combinatie de apa, carbohidrat (glucoza) si minerale. Formulele – indiferent de denumirea lor comerciala – au o compozitie in minerale similara cu transpiratia umana, practic fiind un substituent a ceea ce pierdem in timpul efortului prin transpiratie.

Un mic pont pentru antrenament: cand spuneti „sunt mort de oboseala, am tras tare astazi, ce antrenament am avut”, va sfatuiesc sa va cantariti inainte si dupa antrenament, hidratandu-va corect, si sa vedeti daca ati pierdut 200, 400, 600 sau 800 de grame. Dupa care, meditati la respectiva pierdere in greutate.

Dr. Alin Popescu

Dr. Alin Popescu medic primar medicina sportiva, absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucuresti (promotia 2000).

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma