Categori: NutrientiVitamine

Vitamina B2 (riboflavina) – rol, doze recomandate si surse alimentare

Vitamina B2 este numita si riboflavina si este una dintre vitaminele din complexul B. Iata ce rol are, ce beneficii, care sunt dozele recomandate si in ce alimente se gaseste.

Cuprins:

1. Ce este vitamina B2?
2. Rol si beneficii
3. Surse de vitamina B2 si doze recomandate
4. Deficienta de vitamina B2
5. Suplimente de vitamina B2
6. Exces de vitamina B2

Ce este vitamina B2?

Vitamina B2 sau riboflavina este una dintre cele 8 vitamine din complexul B, care sunt esentiale pentru sanatate. Se poate gasi in cereale, legume, carne, peste, produse lactate. Este cruciala pentru descompunerea componentelor alimentare, absorbtia altor substante nutritive si mentinerea sanatatii tesuturilor.

Este o vitamina solubila in apa, deci se dizolva in apa. Toate vitaminele sunt fie solubile in apa, fie solubile in grasimi. Vitaminele solubile in apa sunt transportate prin fluxul sangvin si ceea ce nu mai e necesar iese din corp prin urina. Oamenii trebuie sa consume vitamina B2 in fiecare zi, deoarece organismul poate stoca doar cantitati mici.

Rol si beneficii

Vitamina B2 ajuta la descompunerea proteinelor, grasimilor si carbohidratilor. Aceasta joaca un rol esential in mentinerea aprovizionarii cu energie a organismului. Ajuta la transformarea carbohidratilor in adenozin trifosfat (ATP). Corpul produce ATP din alimente, iar ATP produce energie pe masura ce organismul are nevoie de ea. Compusul ATP este vital pentru stocarea energiei in muschi.

Alaturi de vitamina A, vitamina B este esentiala pentru:

  • sanatatea mucoaselor din sistemul digestiv;
  • sanatatea ficatului;
  • transformarea triptofanului in niacina;
  • sanatatea ochilor, nervilor, muschilor si pielii;
  • absorbtia si activarea fierului, acidului folic si a vitaminelor B1, B3 si B6;
  • productia de hormoni de catre glandele suprarenale;
  • prevenirea dezvoltarii cataractei;
  • dezvoltarea fetala, in special in zonele in care deficienta de vitamine este frecventa.

Aceasta vitamina este necesara pentru a proteja glutationul, care este un antioxidant important pentru ochi. Consumul unei diete bogate in riboflavina poate scadea riscul de a dezvolta cataracta. Nivelurile anumitor vitamine, substante chimice si minerale din fluxul sangvin par sa depinda si de nivelurile sanatoase de B2. De exemplu, riboflavina transforma vitamina B6 si folatul (vitamina B9) in forme pe care organismul le poate folosi. De asemenea, riboflavina este importanta pentru modul in care organismul proceseaza fierul.

Surse de vitamina B2 si doze recomandate

O dieta sanatoasa si echilibrata asigura in general suficienta vitamina B-2. Riboflavina se gaseste in produse lactate, inclusiv branza de vaci si lapte. Vitamina B2 provine din alimente, si cele mai importante surse sunt:

  • peste, carne, cum ar fi curcan, pui, vita, rinichi si ficat;
  • galbenus de ou;
  • lactate;
  • sparanghel, anghinare, ardei rosu;
  • avocado;
  • legume crucifere – broccoli, varza, conopida etc.;
  • fructe de padure;
  • leguminoase;
  • ciuperci;
  • nuci si seminte;
  • extract de drojdie.

Alimentele care sunt bogate in riboflavina includ oua, carne si organe (rinichi si ficat), lapte. Cei mai mari contribuitori dietetici ai aportului total de riboflavina la barbati si femeile sunt laptele si bauturile din lapte, painea si cerealele, alimente mixte al caror ingredient principal este carnea etc.

Vitamina B2 este solubila in apa, astfel incat gatitul mancarii poate provoca pierderea si scaderea acestui nutrient. Se pierde aproximativ de doua ori mai multa B2 prin fierbere decat prin gatire la aburi sau la microunde. Este o vitamina sensibila. Este posibil ca produsele din cereale sa nu aiba riboflavina in mod natural in momentul in care ajung in farfurie. Acesta este motivul pentru care este uneori adaugata in etapa de procesare.

Riboflavina este adesea adaugata  in cereale si paine si poate fi prezenta ca un colorant alimentar in bomboane. Daca se consuma o cantitate mare de alimente bogate in complexul de vitamine B, este posibil sa fi observat o tenta de galben inchis la culoarea urinei. Aceasta culoare provine de la riboflavina.

De cata riboflavina avem nevoie?

Doza zilnica recomandata de vitamina B2 pentru barbatii adulti este de 1,3 mg pe zi, iar pentru femei, este de 1,1 mg pe zi. In timpul sarcinii, femeile ar trebui sa aiba un aport de 1,4 mg pe zi, iar la alaptare, 1,6 mg pe zi. Doza zilnica recomandata (RDA) de riboflavina depinde de varsta, sex si statut reproductiv.

Deficienta de vitamina B2

Deficitul de vitamina B2 este un risc semnificativ atunci cand dieta este una precara, deoarece organismul uman excreta vitamina continuu, deci nu este pastrata. In mod normal, o persoana care are o deficienta B2 are si alte deficiente de vitamine.

Exista doua tipuri de deficienta de riboflavina:

  • Deficienta primara de riboflavina – apare atunci cand dieta persoanei este saraca in vitamina B2;
  • Deficitul secundar de riboflavina – apare dintr-un alt motiv, fie pentru ca intestinele nu pot absorbi vitamina in mod corespunzator, fie organismul nu o poate folosi sau pentru ca este excretata prea repede.

Deficitul de riboflavina este cunoscut si sub denumirea de ariboflavinoza. Deficienta poate provoca anemie, dureri in gat, afectiuni ale buzelor, inflamatie a pielii si umflarea tesutului moale din gura. Aceste simptome pot aparea dupa doar cateva zile de deficienta. Astfel, semnele si simptomele deficientei includ:

  • fisuri la colturile gurii;
  • buze crapate;
  • piele uscata;
  • inflamarea mucoasei gurii;
  • inflamatia limbii;
  • ulceratii bucale;
  • buze rosii;
  • durere in gat;
  • dermatita scrotala;
  • fluid in mucoase;
  • anemie cu deficit de fier.

Persoanele care consuma cantitati excesive de alcool prezinta un risc mai mare de deficienta de vitamina B. Deficitul de riboflavina este rar in tarile dezvoltate, deoarece este o vitamina care se gaseste in multe alimente obisnuite. Unele persoane sunt mai predispuse la deficienta decat altele. Acest lucru este mai frecvent la persoanele cu diete extreme, cei care sunt subponderali sau la cei cu probleme digestive, cum ar fi boala celiaca. Adolescentii, persoanele care consuma alcool in exces si varstnicii sunt, de asemenea, mai susceptibili la deficienta de vitamina B2 din cauza alimentatiei de obicei.

Suplimente de vitamina B2

Ca supliment, riboflavina este de obicei inclusa in multivitamine si vitamine din complexul B. De asemenea, este disponibila separat in doze de 25 mg, 50 mg si 100 mg. Relativ netoxica, riboflavina este considerata sigura in doze mari, deoarece excesul este eliminat prin tractul urinar. Cu toate acestea, pot exista unele reactii adverse de la administrarea de doze mai mari de B2. Unii observa ca urina are culoare galben-portocaliu si se confrunta cu diaree atunci cand sunt dozele sunt mari.

Medicii pot recomanda suplimentele de riboflavina daca un pacient foloseste un medicament care poate interfera cu absorbtia acestei vitamine. Medicamentele care pot interfera cu nivelul riboflavinei din organism includ:

  • antidepresive triciclice, cum ar fi imipramina sau Tofranil;
  • unele medicamente antipsihotice, cum ar fi clorpromazina sau toracina;
  • metotrexat, utilizat pentru cancer si boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida;
  • fenitoina sau dilantina, folosita pentru controlul convulsiilor;
  • probenecid, pentru guta;
  • diuretice tiazidice;
  • doxorubicina, un medicament utilizat in terapia cancerului, poate epuiza nivelurile de riboflavina, iar riboflavina poate afecta modul in care functioneaza doxorubicina.

Cantitati foarte mari de vitamina B2 pot duce la mancarime, amorteala, senzatie de arsura sau intepaturi, urina galbena sau portocalie si sensibilitate la lumina. Pentru a preveni un dezechilibru de vitamina B, se recomanda utilizarea unei vitamine din complexul B daca este neaparat necesara suplimentarea.

Si alte medicamente pot interactiona cu riboflavina, inclusiv medicamente eliberate pe baza de reteta si supliemnte, vitamine si produse din plante. Informati medicul despre toate medicamentele pe care le utilizati acum si despre orice medicament pe care l-ati luat recent sau l-ati intrerupt.

Exces de vitamina B2

In mod normal, vitamina B2 este considerata sigura. Este putin probabil sa existe o supradoza, deoarece organismul poate absorbi o cantitate mare de riboflavina si elimina orice cantitate suplimentara prin urina. Cu toate acestea, este important sa discutati cu un medic inainte de a lua orice suplimente, mai ales ca acestea pot interfera cu alte medicamente. Suplimentele pot interactiona cu alte medicamente, iar suplimentele B2 pot afecta eficacitatea unor medicamente, cum ar fi medicamentele anticolinergice si tetraciclina.

Riscul principal de exces de B-2 este afectarea ficatului. Cu toate acestea, excesul de riboflavina sau toxicitatea data de riboflavina este rar. Trebuie sa consumati cantitati aproape imposibil de mari de alimente pentru a ajunge la supradoza de riboflavina in mod natural. Puteti avea un exces de vitamina B-2 prin suplimente orale sau injectabile, dar acest lucru este rar, deoarece organismul nu retine vitamina.

Solicitati ajutor medical de urgenta daca aveti semne de reactie alergica: urticarie, respiratie dificila, umflarea buzelor, a limbii sau a gatului. Apelati medicul daca aveti diaree sau urinari frecvente. Vitamina B2 poate face urina sa aiba o culoare galben-portocalie, dar acesta nu este de obicei un efect secundar daunator.

Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/219561
(2) https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-957/riboflavin
(3) https://www.livescience.com/51966-vitamin-b2-riboflavin.html
(4) https://www.healthline.com/health/vitamin-watch-what-does-b2-do

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma