Tenosinovita de Quervain – cauze, simptome, tratament

Tenosinovita de Quervain este o afectiune care provoaca dureri la nivelul degetului mare de la mana si care afecteaza tendoanele de la incheietura mainii. Aflati din ce cauza apare aceasta maladie, denumita si „degetul utilizatorului de mobil”, cum recunoasteti simptomele si cum se trateaza. 

Cuprins:

  1. Ce este tenosinovita de Quervain?
  2. Cauze
  3. Cum se manifesta?
  4. Diagnostic
  5. Tratament pentru tenosinovita de Quervain
  6. Cum poate fi prevenita?

Ce este tenosinovita de Quervain?

Tenosinovita de Quervain inseamna inflamatia tendoanelor din degetul mare. Afectiunea provoaca dureri atunci cand o persoana isi misca degetul mare. Exista cateva exercitii pe care oamenii le pot face acasa pentru a-si ameliora simptomele. Afectiunea a fost numita dupa chirurgul elvetian Fritz de Quervain, care a identificat-o pentru prima data in 1895.

Maladia de Quervain reprezinta inflamatia tecii (sau sinoviul), cea care inconjoara cele doua tendoane care fac legatura intre incheietura mainii si degetul mare.

Tendoanele sunt benzi puternice de tesut care ataseaza muschii de os. In cazul degetului mare, acestea sunt implicate in miscarea degetului mare. Daca sinoviul se umfla si se ingroasa, persoana afectata va resimti dureri puternice in timp ce-si misca degetul mare.

Boala tendoanelor la mana apare de obicei din cauza suprasolicitarii degetului mare sau a incheieturii mainii, in special in timpul activitatilor repetitive care indeparteaza degetul mare de incheietura mainii.

Cauze

Tenosinovita de Quervain apare in mod special in urma utilizarii repetitive a incheieturii mainii. De fapt, afectiunea mai poarta si denumirea de degetul utilizatorului de mobil.

Tendoanele sunt structuri asemanatoare franghiilor care ataseaza muschiul de os. Cand strangeti, prindeti un obiect cu mana, in mod normal, doua tendoane din incheietura mainii si degetul mare aluneca lin prin tunelul mic care le leaga de baza degetului mare.

Repetarea unei anumite miscari zi dupa zi poate irita invelisul aflat in jurul celor doua tendoane, provocand ingrosarea si umflarea acestuia. Aceasta modificare impiedica si restrictioneaza miscarea lor.

Alte cauze ale tenosinovitei de Quervain sunt:

  • Leziuni directe la incheietura mainii sau la tendon. Tesutul cicatrizat poate restrictiona miscarea tendoanelor
  • Artrita inflamatorie, cum ar fi artrita reumatoida

Factori de risc

Factorii de risc pentru tenosinovita de Quervain sunt:

  • Daca aveti intre 30 si 50 de ani, aveti un risc mai mare de a dezvolta tenosinovita de Quervain decat persoanele aflate in alte grupe de varsta, printre care si copiii.
  • Afectiunea apare mai frecvent la femei.
  • Maladia poate fi cauzata si de sarcina.
  • Ingrijirea bebelusilor. Afectiunea poate fi cauzata si de miscarea de ridicare a copilului. Acest lucru implica folosirea repetata a degetelor mari sub forma de parghie.
  • Locurile de munca sau hobby-urile care implica miscari repetitive ale mainii si incheieturii. Acestea pot contribui la declansarea tenosinovitei de Quervain.

Cum se manifesta?

Printre simptomele tenosinovitei de Quervain se numara:

  • Durere langa baza degetului mare
  • O umflatura care apare langa baza degetului mare
  • Dificultati in miscarea degetului mare si a incheieturii in timpul unor actiuni care implica apucarea lucrurilor
  • Senzatia ca degetul se rupe. Aceasta apare cand miscati degetul mare.
  • Un sunet de tip scartait care se produce in timp ce tendoanele se misca in interiorul tecilor umflate.

Daca afectiunea nu este tratata la timp, durerea se poate raspandi mai departe catre degetul mare, spre antebrat sau ambele. In aceasta situatie, durerea este inrautatita de prinderea, apucarea si alte miscari ale degetului mare si ale incheieturii.

Cand se recomanda vizita la medic

Luati legatura cu doctorul daca inca aveti probleme cu durerea sau functionarea degetului si ati luat deja urmatoarele masuri:

  • Nu ati folosit degetul mare afectat.
  • Ati aplicat gheata pe zona afectata.
  • Ati luat antiinflamatoare nonsteroidiene, cum ar fi ibuprofenul si naproxenul.

Diagnostic

Pentru a diagnostica tenosinovita de Quervain, medicul va va examina mana pentru a vedea daca aveti dureri atunci cand se aplica presiune pe partea degetului mare al incheieturii.

De asemenea, doctorul va efectua un test Finkelstein, care presupune strangerea pumnului cu degetul mare in interior. Apoi este nevoie sa indoiti mana spre degetului mic. Daca acest lucru provoaca dureri in partea degetului mare a incheieturii mainii, este posibil sa aveti tenosinovita de Quervain.

In general, testele imagistice, cum ar fi razele X, nu sunt necesare pentru a diagnostica tenosinovita de Quervain.

Tratament pentru tenosinovita de Quervain

Tratamentul pentru tenosinovita de de Quervain are ca scop reducerea inflamatiei, mentinerea miscarii degetului mare si prevenirea reaparitiei simptomelor.

Daca tratamentul este acordat la timp, situatia ar trebui sa se imbunatateasca in 4-6 saptamani. Daca tenosinovita de Quervain apare in timpul sarcinii, acest lucru se intampla ca urmare a relaxarii tendoanelor, iar cel mai probabil simptomele vor disparea spre sfarsitul sarcinii sau al alaptarii.

Medicamente

Pentru a reduce durerea si umflarea, doctorul poate recomanda utilizarea calmantelor fara reteta, precum ibuprofen si naproxen.

De asemenea, medicul va poate propune administrarea de injectii cu corticosteroizi in teaca tendonului, cu scopul de a reduce umflaturile. Daca tratamentul incepe in primele sase luni de la aparitia simptomelor, majoritatea oamenilor se recupereaza complet dupa administrarea injectiilor cu corticosteroizi. De cele mai multe ori, problema se rezolva dupa o singura injectie.

Terapie

Tratamentul initial pentru tenosinovita de Quervain poate presupune:

  • Orteza tenosinovita de Quervain. Doctorul va recomanda imobilizarea degetului mare si incheietura mainii cu ajutorul unei orteze speciale.
  • Evitarea pe cat posibil a miscarilor repetitive ale degetului mare.
  • Evitarea prinderii obiectelor cu degetul mare in timp ce miscati incheietura dintr-o parte in alta.
  • Aplicarea ghetii pe zona afectata.

In plus, poate fi nevoie sa luati legatura cu un kinetoterapeut sau un terapeut ocupational. Acesti terapeuti pot verifica felul in care folositi incheietura mainii si pot oferi sfaturi utile pentru a evita stresarea incheieturii mainii. Kinetoterapeutul va poate invata, de asemenea, o serie de exercitii pentru incheietura mainii si bratului pentru a va intari muschii, pentru a reduce durerea si pentru a limita iritarea tendonului.

12 exercitii pentru tratarea tenosinovitei de Quervain

Persoanelor cu tenosinovita de Quervain li se recomanda de obicei sa poarte o orteza timp de 2-3 saptamani. In tot acest timp, orteza poate fi indepartata pentru a efectua urmatoarele exercitii.

  1. Asezati palma afectata in jos pe o suprafata plana, cum ar fi o masa. Cu cealalta mana, indepartati usor de masa degetul mare afectat, apoi aduceti-l inapoi lent si lin. Aceasta miscare trebuie repetata de 5-10 ori.
  2. Asezati mana afectata in lateral, cu degetul mic primul, pe o suprafata plana. Cu cealalta mana, indepartati de celelalte degete degetul mare afectat, apoi readuceti-l in linie cu ele. Miscarea se repeta de 5-10 ori.
  3. Plasati drept pe masa mana afectata, mai intai cu palma. In timp ce tineti mana nemiscata, degetul mare este mutat in lateral, pana in punctul in care apare durerea, apoi este readus in pozitia normala. Exercitiul se repeta de 5-10 ori.
  4. Dupa ce exercitiul cu numarul 3 a incetat sa mai produca durere, acesta poate fi efectuat fara ca incheietura mainii sa mai fie tinuta pe marginea mesei.
  5. Cu palma in jos pe masa, ridicati degetul mare, cat mai departe de suprafata posibil, apoi aduceti-l inapoi in jos. Acest exercitiu trebuie repetat de 10 ori, crescand numarul de repetari, deoarece miscarea devine mai confortabila.
  6. Asezati o banda elastica in jurul degetelor si a degetului mare, apoi miscati degetul mare impingand in banda de 10 ori.
  7. Asezati-va mana afectata pe masa cu palma in sus, apoi atingeti degetul mic cu varful degetului mare. Mentineti pozitia timp de 6 secunde si repetati miscarea de 10 ori.
  8. Tineti bratul afectat in fata si folositi cealalta mana pentru a apasa pe partea interioara a palmei, intinzand astfel incheietura mainii. Pozitia este mentinuta timp de 15, maximum 30 de secunde, si se repeta de trei ori.

Schimbati directia miscarii

9. Exact ca mai sus, insa de data aceasta folositi cealalta mana pentru a impinge mana afectata in sus, intinzand incheietura in cealalta directie. Pozitia trebuie mentinuta timp de 15-30 de secunde si se repeta de trei ori.

10. Tineti o cutie in mana afectata, cu palma indreptata in sus. Coborati greutatea, apoi reveniti in pozitia de pornire. Se recomanda doua seturi de 15 miscari.

11. Tineti o cutie in mana si asezati incheietura in pozitie laterala cu degetul mare in sus. Apoi miscati-va usor incheietura in sus, cu degetul mare indreptat spre tavan. Coborati apoi usor mana pana ajunge in pozitia de plecare, fara a misca antebratul. Se recomanda doua seturi de 15 repetari.

12. Imbunatatiti-va capacitatea de prindere prin strangerea unei bile de cauciuc moale si mentinerea pozitiei timp de 5 secunde. Se recomanda doua seturi de 15 repetari.

Pregatirea pentru exercitii

Aceste exercitii trebuie facute doar pentru pentru recuperare si numai dupa ce durerea initiala s-a ameliorat.

Pentru a combate tenosinovita de Quervain, trebuie in primul rand sa luati o pauza bine definita de la activitatea sau activitatile care au provocat durerea. De asemenea, este recomandat sa purtati o orteza si sa aplicati in mod constant pungi cu gheata.

Interventia chirurgicala

Daca situatia este mai grava, doctorul va poate recomanda o interventie chirurgicala care sa fie realizata in regim ambulatoriu. In cadrul operatiei, medicul verifica invelisul care inconjoara tendonul sau tendoanele afectate si deschide apoi teaca pentru a elibera presiunea, astfel incat tendoanele sa poata aluneca liber.

Medicul va va spune apoi ce va trebui sa faceti pentru a va odihni, intari si recupera in urma procedurii. De asemenea, puteti lua legatura cu un kinetoterapeut sau un terapeut ocupational dupa operatie pentru a va invata noi exercitii de intarire si pentru a va ajuta sa va schimbati rutina zilnica pentru a preveni problemele viitoare.

Eventuale complicatii

Daca nu este tratata, tenosinovita de Quervain ar putea ingreuna utilizarea corecta a mainii si incheieturii mainii si poate limita capacitatea de miscare a incheieturii.

Cum poate fi prevenita?

Cel mai bun mod de a preveni tenosinovita de De Quervain este evitarea miscarilor repetitive. Modificati-va activitatile pentru a reduce stresul pus pe incheieturi. Faceti pauze dese pentru a va odihni daca folositi in mod constant incheieturile mainii. Purtati o orteza pe degetul mare si la incheietura mainii, daca este necesar.

Urmati rutina de exercitii sugerata de medic sau kinetoterapeut. Asigurati-va ca le spuneti specialistilor ce activitati faceti care provoaca durere, amorteala sau umflaturi.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/de-quervains-tenosynovitis/symptoms-causes/syc-20371332
  2. https://familydoctor.org/condition/de-quervains-tenosynovitis/
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320914
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma