Vitamina B17 (amigdalina) – ce este, surse, beneficii, contraindicatii

Vitamina B17 cunoscuta si sub denumirea de amigdalina se gaseste in samburii unor fructe si legume. Afla din urmatorul articol ce este vitamina B17, care sunt beneficiile acesteia pentru organism, dar si efectele adverse cu care se pot confrunta anumite persoane!

Cuprins:

1. Ce este vitamina B17?

2. Importanta vitaminei B17 pentru organism

3. Forme de vitamina B17

4. Surse naturale de vitamina B17

5. Beneficiile vitaminei B17

6. Controverse legate de vitamina B17

7. Efecte adverse si contraindicatii

Ce este vitamina B17?

Vitamina B17 este mai frecvent cunoscuta sub denumirea de amigdalina – un compus chimic care se gaseste in multe alimente, in special in caise, precum si in samburii unor fructe ca mere, pere, prune si piersici. Motivul pentru care amigdalina este atat de cunoscuta este faptul ca acest compus chimic poate fi partial descompus, ceea ce inseamna ca o parte din el poate fi toxic, astfel incat nu este recomandat consumul excesiv al vitaminei B17. Cu toate acestea, vit B17 a fost utilizata la scara larga in practicile medicale pentru tratarea anumitor boli cronice.

Importanta vitaminei B17 pentru organism

Vitamina B17, amigdalina sau Laetrile, a fost cercetata in anul 1952 de catre Dr. Ernst T. Krebs. Astfel, s-a descoperit ca amigdalina este un agen anticancerigen care poate controla boala. Denumirea de vitamina B17 este considerata astazi ca fiind improprie, deoarece substanta nu prezinta proprietatile unei vitamine.

Conform medicului care a descoperit aceasta vitamina, bolile canceroase au ca factor determinant deficienta de vit B17 din alimentie, care in cea mai mare parte se bazeaza pe alimente rafinatate (carbohidrati nesanatosi) si sarace in substante nutritive.

Forme de vitamina B17

Vitamina B17 poate fi gasita in mai multe forme precum:

Vitamina B17 capsule

Capsulele de vitamina B17 au in compozitia lor extract din samburi de caise cu un continut de peste 98% amidalina.

In acest caz, este important sa nu se faca o confuzie intre vitamina B17 si pulberea de samburi de caise care se poate gasi incapsulata pe piata. Intr-adevar, aceasta poate contine o cantitate nesemnificativa de vit B17 care nu va avea niciun efect.

Vitamina B17 injectabila

Vit B17 poate fi gasita si sub forma injectabila (fiole), produsul in sine continand extras din samburi amari de caise.

Surse naturale de vitamina B17

Sursele naturale de vitamina B17 au de obicei un gust amar, ceea ce ii face pe multi dintre oameni sa nu le aleaga in comparatie cu alte fructe si legume cu un gust mai dulce. Iata o lista de surse naturale de vitamina B17 pe care trebuie sa o iei in considerare, daca doresti sa beneficiezi de acest nutrient:

  1. Boabele si semintele. Multe seminte si samburi din anumite fructe sunt bogate in vit B17, in special samburii de caise. Alte seminte care contin aceasta vitamina sunt:
  • samburii de mere
  • samburii de prune
  • samburii de pere
  • bobitele mici de la capsuni
  • bobitele mici de la zmeura, mure, afine
  • semintele de in
  • semintele de dovleac
  • semintele de mei
  • semintele de hrisca

  1. Nucile si migdalele. Nucile, nucile de macadamia, migdalele si nucile de caju contin o cantitate buna de vit B17.
  2. Cereale si mei.
  3. Frunzele de eucalipt. Eucaliptul contine cantitati moderate de vit B17. De asemenea, aceasta vitamina mai poate fi gasita si in frunzele de spanac.
  4. Frunzele de varza, lastarii de bambus, lucerna si chiar fasolea verde contin cantitati moderate de amigdalina.

Beneficiile vitaminei B17

Iata care sunt exact beneficiile vitaminei B17:

Scade tensiunea arteriala

Unii dintre compusii activi din vitamina B17 (amigdalina) au alte efecte in organism, cum ar fi productia de tiocianat, un compus binecunoscut care ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Pentru acei oameni care sufera de hipertensiune arteriala, aceasta poate fi o modalitate excelenta de a mentine tensiunea arteriala sub control si de a reduce riscul de ateroscleroza, atacuri de cord, accident vascular cerebral, dar si bolile coronariene.

Remediu potential anticancer

Acesta este cel mai controversat aspect al acestei vitamine, deoarece este laudata de multi specialisti, dar pe de alta parte este si denuntat de altii ca o abordare eficienta impotriva sau nu a cancerului. In timp ce multi experti spun ca nu are niciun efect, ceea ce duce la interzicerea acestei substante in Statele Unite, alti medici sau specialisti in holistica continua sa utilizeze aceasta vitamina cu regularitate, sustinand ca cianura de hidrogen este capabila sa contracara efectele celulelor canceroase, neutralizeazadu-le. Conform unui studiu publicat in Raportul de biochimie si biofizica, s-a constatat faptul ca, vitamina 17 in anumite doze poate ajuta in tratarea cancerului, cu toate acestea, ar trebui administrata prin intravenos si nu pe cale orala, deoarece aceasta din urma poate duce la toxicitate.

Intareste sistemul imunitar

Exista unele dovezi care arata ca utilizarea stricta a acestei vitamine, in special atunci cand este dobandita prin surse naturale, iti intareste sistemul imunitar si te poate ajuta sa previi o varietate de infectii si afectiuni.

Bun analgezic

Potrivit unui raport publicat in Journal of Cancer Research and Therapeutics in anul 2014, amigdalina este un medicament antitumoral promitator. Aceasta vitamina (amigdalina) a fost folosita in medicina traditionala pentru calmarea durerilor si este cunoscuta, de asemenea, pentru a scadea durerea resimtita in timpul tratamentului de cancer din timpul chimioterapiei.

Alte beneficii ale vit B17

  • Regleaza hipertensiunea arteriala: vitamina B17 poate ajuta la reglarea problemelor legate de hipertensiunea arteriala.
  • Bun antioxidant: unii specialisti sustin, de asemenea, capacitatea vitaminei b17 de a se asocia cu alti antioxidanti puternici, cum ar fi vitamina A, vitamina C si vitamina E. Aceasta se poate descompune si poate eradica celulele toxice din organism, ajutand astfel la detoxifierea corpului in mod natural, mentinand sanatatea intregului corp.
  • Aceasta vitamina functioneaza, de asemenea, ca un calmant eficient al durerilor, dar si pentru a combate starile de nervozitate si agitatie.

Controverse legate de vitamina B17

Vitamina B17 cancer

Amigdalina sau vitamina B17 este promovata in ultimii ani ca fiind un bun remediu pentru tratarea cancerului. Pana in momentul de fata, nu s-a dovedit vreo eficacitate al acestei vitamine in ceea ce priveste tratarea tumorilor canceroase. Intr-adevar, se spune ca exista anumite terapii, ca cele de chimioterapie cu laser care ajuta la retragerea tumorilor, insa vitamina B17 nu este un remediu concret si demonstrat ca poate combate cea mai grea boala, cancerul.

Otrava sau remediu pentru cancer?

Se spune ca, autorul american Edward Griffin descrie adevarul despre o descoperire mai veche, ascunsa cu grija de marele public, scrie Cancure. Este un fapt demonstrat ca proprietatile curative ale vitaminei B17, numita si laetril sau amigdalina, sunt solutia impotriva cancerului. Astfel, autorul Griffin sustine ca vitamina B17 nu este utilizata in medicina conventionala nu din ratiuni de ordin stiintific, ci din cauza politicii elitei mondiale in domeniul oncologic. Miliarde de dolari sunt cheltuite anual pe cercetare si tratamente ale cancerului, alte miliarde sunt cheltuite pe productia armatei de substante chimice destinate sa lupte impotriva bolii. Astfel, ascunderea vitaminei B17 este de ordin economic pentru o industrie farmaceutica dominanta in lumea noastra.

Efecte adverse si contraindicatii

Exista unele efecte secundare potential periculoase (chiar fatale) ale vitaminei B17, deci trebuie luata cu moderatia. Totodata, aceasta vitamina poate fi transformata in cianura de hidrogen in organism, care este o toxina extrem de puternica. Intoxicatia cu cianuri are multe efecte secundare care includ:

  • Stari de slabiciune
  • Stari de confuzie
  • Tulburari de somn
  • Dureri de cap sau migrene
  • Respiratie suieratoare
  • Ameteala
  • Dureri abdominale
  • Greata
  • Varsaturi

Unele persoane au raportat, de asemenea, ca intoxicatia cu cianura a provocat gandurile suicidare sau de depresie. Astfel, in anumite cazuri, daca in organism se produce o cantitate excesiva de hidrogen de cianura, aceasta poate fi fatala.

Contraindicatiile vitaminei B17

Aceasta vitamina ajuta la scaderea tensiunii arteriale, astfel nu este recomandat sa fie administrata impreuna cu medicamentele hipotensive. Este indicat sa se administreze la un interval de timp de cel putin 2 ore inainte sau dupa suplimentele antioxidante.

 

Referinte:

  1. https://www.organicfacts.net/vitamin-b17-amygdalin.html
  2. https://food.ndtv.com/health/vitamin-b17-sources-and-why-you-must-not-skip-them-1679476
  3. https://www.verywellhealth.com/laetrile-amygdalin-89572
  4. https://www.drweil.com/vitamins-supplements-herbs/vitamins/do-you-need-vitamin-b17/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma