Vitamina B1 – proprietati, surse, simptome ale deficientei

Vitamina B1, denumita si tiamina, este o vitamina din complexul B. Aceasta se gaseste in multe alimente si este vitala pentru a mentine functionarea normala a organismului.

Cuprins:

1. Ce rol are vitamina B1 in organism?

2. Vitamina B1: beneficii

3. Alimente care contin vitamina B1

4. In ce boli e indicata vitamina B1?

5. Simptome ale deficientei de vitamina B1

6. Contraindicatii

Ce rol are vitamina B1 in organism?

Potrivit Centrului Medical al Universitatii din Maryland (UMM) din Statele Unite ale Americii, tiamina a luat numele de vitamina B1, deoarece a fost prima vitamina din complexul B care a fost descoperita.

Vitamina B1 este un nutrient unic si important, care joaca un rol esential in creier si in sistemul nervos central. Forma de coenzima B1 este importanta pentru sinteza acetilcolinei, care este esentiala pentru prevenirea pierderii memoriei si a inflamatiilor nervoase. Vitamina B1 este, de asemenea, importanta pentru repararea si prevenirea oricaror afectiuni care pot aparea in sistemul nervos.

Utilizarea tiaminei

Tiamina este, de asemenea, utilizata pentru probleme digestive, inclusiv apetit scazut.

Unele persoane folosesc tiamina pentru a mentine o atitudine mentala pozitiva, a imbunatati abilitatile de invatare, a creste nivelul de energie, a alunga stresul si a preveni pierderile de memorie, inclusiv a proteja si a preveni boala Alzheimer.

Vitamina B1: beneficii

Iata care sunt beneficiile pe care le are vitamina B1 asupra organismului:

  • Trateaza si previne durerile de cap, inclusiv migrenele.
  • Imbunatateste performantele sportive.
  • Trateaza lipsa unor deficite din organism.
  • Previne cataracta – Potrivit  Centrului Medical Milton S. Hershey, multe studii au concluzionat, de asemenea ca B1, alaturi de alte vitamine, poate preveni cataracta.
  • Intareste sistemul imunitar.
  • Combate stresul – Cercetările au descoperit că vitamina B1 poate întări sistemul imunitar și poate  îmbunătăți capacitatea organismului de a controla starea de spirit și deficiențele fiziologice datorate stresului.
  • Trateaza anumite leziune ale creierului.
  • Previne raul de miscare (in calatoriile cu masina, avion, tren, vapor).
  • Intarzie declansarea bolilor renale.
  • Previne obezitatea si tulburarile metabolice.
  • Trateaza intoxicatiile.
  • Imbunatateste functiile celebrale ale creierului.
  • Ajuta la mentinerea tonusului muscular.
  • Previne constipatia.
  • Regleaza apetitul scazut.
  • Trateaza alcoolismul cronic.

Alimente care contin vitamina B1

Tiamina (vitamina B1) este un nutrient esential necesar organismului pentru mentinerea functiei celulare si a intregului organism.

Alimentele care contin vitamina B1 sunt:

  • Sparanghel, seminte de floarea-soarelui, seminte de in, seminte de susan, mazare, varza de Bruxelles, sfecla, spanac, varza, vanata, ciuperci, fasole, fasole neagra, fasole rosie, fasole verde, orz, ovaz, linte, arahide, cartofi dulci, tofu, ton, ananas, portocale, broccoli, ceapa, morcovi, rosii, pepene galben, pepene rosu, napi, ardei gras, conopida, grapefruit, usturoi, patrunjel, castravete, seminte de mustar, fructe de mare.

Una dintre probleme legate de sanatate reprezinta deficitul de vitamina B1. O dieta corespunzatoare si bogata in tiamina este dieta mediteraneana, care va ofera peste 50% din vitamina B1 necesara zilnica.

In ce boli e indicata vitamina B1?

Persoanele care se confrunta cu insuficienta cardiaca, boli gastrointestinale si diabet zaharat au un risc crescut de deficienta a vitaminei B1. In fiecare dintre aceste grupuri, restabilirea nivelurilor normale de vitamina B1 poate preveni unele dintre cele mai grave complicatii ale bolii.

Chiar si in absenta oricareia dintre aceste doua boli, persoanele varstnice prezinta un risc crescut de deficienta a vitaminei B1.

Lista boli:

  • Encefalopatia Wernicke
  • Insuficienta cardiaca congestiva
  • Diabet
  • Boala Alzheimer
  • Hipertensiune pulmonara
  • Insuficienta hepatica
  • Alcoolism
  • HIV / SIDA

Suplimente cu vitamina B1: comprimate sau fiole?

Vitamina B1 se gaseste sub forma de comprimate si fiole. Tratamentul pe cale orala se va utiliza zilnic, iar fiolele sunt solutii injectabile, care se administreaza intramuscular si foarte rar, intravenos.  Acest tip de tratamentul injectabil se va efectua intre 5 – 10 zile insa cu acordul medicului.

Inainte de inceperea oricarui tratament consultati medicul specialist!

Simptome ale deficientei de vitamina B1

Tiamina, cunoscuta si sub numele de vitamina B1, este una dintre cele opt vitamine B esentiale, care are multe functii importante in organism.

Deoarece organismul uman nu este in masura sa produca tiamina, acesta trebuie consumat prin diferite alimente bogate in tiamina, cum ar fi carnea, nucile si cerealele integrale.

Multi oameni nu isi dau seama ca au o deficienta, deoarece multe din simptome sunt subtile si adesea trecute cu vederea.

Iata 11 semne si simptome ale deficientei de tiamina:

  • Pierderea apetitului

Un simptom obisnuit timpuriu al deficientei de tiamina este lipsa poftei de mancare sau anorexia in cele mai grave cazuri.

Oamenii de stiinta considera ca tiamina joaca un rol important in reglarea satietatii si ajuta la controlul „centrului de satietate” situat in hipotalamus.

  • Oboseala sau insomnii

Oboseala poate aparea treptat sau brusc. Acesta poate varia de la o scadere usoara a energiei pana la o epuizare extrema, probabil in functie de severitatea deficientei.

Deoarece oboseala este un astfel de simptom vag cu numeroase cauze posibile, ea poate fi frecvent trecuta cu vederea ca un semn al deficientei de tiamina.

Cu toate acestea, avand in vedere rolul vital pe care il are tiamina in transformarea alimentelor in combustibil, nu este o surpriza faptul ca oboseala si lipsa de energie sunt un simptom comun al deficientei.

  • Iritabilitate emotionala

Iritabilitatea este senzatia de agitatie si frustrare. Cand sunteti iritabil, de multe ori va suparati repede.

Iritabilitatea poate fi cauzata de diverse afectiuni fizice, psihologice si medicale.

O stare de iritabilitate este considerata a fi unul dintre primele simptome ale deficientei de tiamina. Poate sa apara in cateva zile sau saptamani de deficienta.

Iritabilitatea a fost in special cercetata in cazurile in care sunt implicate sugarii sau copiii ce se confrunta cu o boala cauzata de deficitul de tiamina.

  • Reflexe slabe

Deficitul de tiamina poate afecta nervii motori.

Daca este lasat netratat, deteriorarea sistemului nervos provocata de deficitul de tiamina poate determina modificari ale reflexelor. Reflexele reduse sau absente ale genunchiului, gleznei si tricepsului sunt adesea observate si, pe masura ce progreseaza deficienta, pot afecta coordonarea si capacitatea de a merge.

Acest simptom a fost adesea documentat in lipsa de tiamina nediagnosticata la copii.

  • Senzatie de furnicaturi la nivelul bratelor si picioarelor

  • Slabiciune musculara sau sensibilitate la durere

  • Vedere neclara

Deficitul de tiamina poate fi una dintre multele cauze ale vederii neclare.

Deficitul sever de tiamina poate determina edemul nervului optic, determinand neuropatie optica. Acest lucru poate duce la o vedere neclara sau chiar la pierderea vederii.

Cazurile multiple documentate au asociat pierderea vederii si a vederii incetosate la deficitul sever de tiamina.

In plus, vederea pacientilor s-a imbunatatit semnificativ dupa suplimentarea cu tiamina.

  • Greata si varsaturi

Desi simptomele gastro-intestinale sunt mai putin frecvente in deficitul de tiamina, acestea pot sa apara in continuare.

Nu este exact inteles de ce se pot manifesta simptome digestive cu deficit de tiamina, dar cazuri documentate de simptome gastro-intestinale au fost rezolvate dupa suplimentele de tiamina.

Varsaturile pot fi mai frecvente la sugarii cu deficienta, deoarece s-a constatat ca acestea sunt un simptom comun la sugari care au consumat o formula pe baza de soia cu deficit de tiamina.

  • Ritmul cardiac accelerat

Insuficienta tiaminei ar putea avea ca rezultat batai ale inimii mai lente decat cele normale. Un ritm cardiac anormal de lent ca rezultat al deficientei de tiamina poate provoca oboseala crescuta, ameteli si un risc mai mare de lesin.

  • Dificultati de respiratie

Avand in vedere ca deficitul de tiamina poate afecta functia inimii, pot sa apara dificultati de respiratie, in special atunci cand corpul este solicitat si faceti efort.

Acest lucru se datoreaza faptului ca deficitul de tiamina poate duce uneori la insuficienta cardiaca, care apare atunci cand inima devine mai putin eficienta la pomparea sangelui.In cele din urma, acest lucru poate duce la acumularea de lichid in plamani, ceea ce face dificila respiratia.

  • Pierderea memoriei

Multe studii au asociat deficitul de tiamina cu pierderile de memorie, delirul, confuzia si halucinatiile.

Contraindicatii

Inainte de a urma un tratament cu vitamina B1, consultati medicul mai ales daca aveti alergii sau:

  • O cantatite mica de potasiu in sange.
  • Probleme de stomac sau gastrita.
  • Aveti anumite boli.
  • Ati avut anumite efecte secundare la anumite tratamente.
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma