Cancerul de piele este tot mai frecvent diagnosticat, din nefericire, dar este important sa stim ca exista o serie de masuri de protectie care pot reduce riscul dezvoltarii acestei boli.

Cuprins:

1. Tipuri de cancere de piele
2. Cancerul de piele – factori de risc
3. 9 pasi pentru a te proteja de cancerul de piele

Tipuri de cancere de piele

Exista mai multe tipuri diferite de cancer de piele. Cele mai importante tipuri principale de cancer de piele sunt carcinomul cu celule bazale (BCC), carcinomul cu celule scuamoase (SCC) si melanomul.

Majoritatea cancerelor de piele se dezvolta din celulele care se gasesc in stratul epidermic al pielii. Keratinocitele sunt celulele principale din acest strat. Adanc in epiderma, aceste celule genereaza noi celule ale pielii. Acesta este stratul bazal celular. Pe masura ce aceste celule imbatranesc, ajung mai aproape de suprafata, devenind celulele scuamoase. Intre celulele bazale se afla pigmentul numit melanina care produce celule melanocitare.

Anatomia pielii

Pielea este cel mai mare organ al corpului si este alcatuita din trei straturi principale:

  • Epiderma – strat superior, sensibil la modificari ale temperaturii si infectii;
  • Derm – stratul mijlociu mult mai gros care contine foliculi de par si nervi, precum si multe vase sangvine si limfatice intr-un mediu bogat in colagen;
  • Hipoderm – stratul de izolatie bogat in grasimi si colagen, care contine, de asemenea, vase sangvine si limfatice.

Carcinomul bazal celular

Carcinomul celular bazal (BCC) este cea mai comuna forma de cancer de piele, dar cu cel mai mic risc de mortalitate. Se prezinta sub forma unor pete cu forme neregulate, de obicei rosiatice sau roz si cu ulceratii uneori. Apare cel mai adesea pe zone expuse frecvent la soare, cum ar fi regiunea capului si gatul, dar nu numai.

Carcinomul cu celule scuamoase

Carcinomul cu celule scuamoase se prezinta sub forma unor leziuni ce cresc inclusiv in inaltime, de culoare roz sau rosie. Aceasta forma de cancer de piele apare mai frecvent la persoanele in varsta.

Melanomul

Melanomul este una dintre cele mai periculoase tipuri de cancer de piele. Daca un melanom nu este diagnosticat la timp, el se poate raspandi in tot corpul. Melanomul poate sa apara oriunde pe corp, chiar si in zonele de piele care nu sunt expuse frecvent la soare. Apare, de obicei, ca o alunita noua sau apare chiar dintr-o alunita ce s-a modificat in timp.

Cancerul de piele – factori de risc

Cancerul de piele este o boala in care celulele dezvolta abilitatea de a se inmulti necontrolat. Atunci cand celulele pielii sunt expuse la radiatii ultraviolete (UV), aceste celule pot dezvolta cancere de piele. Supra-expunerea la radiatii ultraviolete din surse naturale sau artificiale este asociata cu dezvoltarea cancerului de piele, la fel si fotosensibilitatea.

Radiatiile UV si cancerul de piele

Radiatiile UV afecteaza ADN-ul celular, duc la imbatranirea pielii, formarea ridurilor si cresc riscul de cancer de piele.

Cel mai important factor care afecteaza nivelul radiatiilor UV este pozitia soarelui pe cer; cu cat este mai mare soarele pe cer, cu atat este mai mare nivelul radiatiei UV – de exemplu, la orele pranzului, radiatiile UV ating valoarea de varf. Radiatiile UV variaza si in functie de perioada anului, vara fiind cele mai mari valori. De asemenea, cand sunt nori pe cer radiatiile sunt inca prezente si ne putem bronza, dar nivelul radiatiilor este mai redus decat atunci cand e senin.

Odata cu cresterea altitudinii, cu fiecare 1000 m, nivelul radiatiilor UV creste cu 10%. Radiatia UV se reflecta sau se imprastie in diferite proportii pe diferite suprafete; de exemplu, zapada poate reflecta pana la 80% dintre radiatiile ultraviolete, iar nisipul de pe plaja uscat circa 15%.

Oricine poate dezvolta cancer de piele, din nefericire. Riscul este însă mai mare pentru unele persoane.

Factorii de risc pentru cancerul de piele sunt:

  • pielea foarte deschisa la culoare;
  • istoric de arsuri solare, chiar in copilarie;
  • expunerea prelungita la soare;
  • utilizarea solarului;
  • istoric personal sau familial de cancer de piele;
  • istoric de radioterapie;
  • sistem imunitar slabit;
  • afectiuni ca albinismul sau xeroderma pigmentosa etc.

Razele ultraviolete (UV) ale soarelui va pot deteriora pielea in doar 15 minute. Trebuie subliniat faptul ca NU exista bronz sanatos. Bronzul este reactia de aparare a pielii la efectele radiatiei.

Indicele UV

Indicele UV a fost elaborat de Organizatia Mondiala a Sanatatii si are o scara de 0 – 11+. Indicele UV depinde de pozitia soarelui pe cer, de altitudine, de ora si data, anotimp, nivelul de acoperire a cerului cu nori, conditii meteorologice etc.

Iata ce inseamna valorile indicelui UV:

  • 1-2 risc scazut – risc redus de arsuri solare pentru orice tip de piele;
  • 3-4 risc mediu scazut – risc pentru copii mai ales, dar si pentru cei cu piele sensibila;
  • 5-6 risc ridicat – obligatorie protectia solara de minimum 15;
  • 7-10 risc foarte mare – obligatori protectia solara, indiferent de culoarea pielii;
  • 10+ risc extrem de mare de arsuri solare.

9 pasi pentru a va proteja de cancerul de piele

Iata cum va puteti proteja de cancerul de piele:

1. Evitati expunerea excesiva la soare

Majoritatea cazurilor de cancer de piele sunt cauzate de expunerea la radiatiile ultraviolete (UV) ale soarelui. Evitati expunerea la soare intre orele 10:00 si 16:00, cand razele sunt cele mai puternice. Fiti atenti la indicele UV zilnic – cu cat este mai mare, cu atat mai mult trebuie sa va protejati de pericolele supraexpunerii la soare. Un indice de 2 sau mai putin este considerat mic, dar tot trebuie sa va protejati pielea si ochii, un indice de 3-4 este moderat (risc moderat de arsuri), indicele de 6-7 este ridicat (risc crescut de arsuri solare), indicele UV de 8-10 este foarte mare, iar indicele UV de peste 11 este extrem.

2. Cand sunteti afara, alegeti sa stati la umbra

Puteti reduce riscul de afectare a pielii si riscul de a dezvolta cancerul de piele daca alegeti sa stati la umbra si nu expusi razelor soarelui, pentru a preveni inclusiv deshidratarea. Folositi umbrele de soare sau stati la umbra copacilor. Chiar si cand stati la umbra, folositi crema de protectie solara si haine care sa va protejeze pielea de radiatii.

O modalitate evidenta, dar foarte importanta de a va limita expunerea la lumina UV este sa evitati sa fiti in aer liber in lumina directa a soarelui prea mult timp, mai ales intre orele 10:00 si 16:00, cand lumina UV este cea mai puternica. Razele UV ajung pana pe sol tot anul, chiar si in zile cu nori sau cand ploua, dar intensitatea lor se poate modifica in functie de anotimp si alti factori. Razele UV devin mai intense primavara, chiar inainte ca temperaturile sa creasca. Razele ultraviolete pot ajunge, de asemenea, sub suprafata apei, si chiar apa reflecta mare parte din radiatii.

3. Folositi crema de protectie solara

Folositi o crema de protectie solara cu spectru larg cu FPS (FPS= factor de protectie solara) de cel putin 30 inainte de a iesi afara, chiar si in zile cu nori sau reci. Aplicati crema cu 30 minute inainte de expunerea la soare.
Astfel de creme contin substante chimice care interactioneaza cu pielea pentru a o proteja de razele UV. Acestor produse li se atribuie un numar de factor de protectie solara (FPS), care evalueaza eficacitatea lor in blocarea razelor UV. Numerele mai mari indica o protectie mai mare de obicei.

Pentru buze folositi un balsam de buze sau un ruj cu FPS minimum 30. Reaplicati frecvent crema de protectie solara, cel putin la fiecare doua ore petrecute in aer liber, mai ales daca transpirati sau ati inotat. Cel mai bine este sa alegeti produse rezistente la apa care raman mai mult timp pe piele.

Elementele de protectie solara din creme sunt substante chimice care absorb radiatia UV si o convertesc. Aceste produse sunt in mare parte alcatuite din oxizi, cum ar fi oxidul de zinc si dioxidul de titan, care absorb si imprastie radiatiile UV.

Cremele de protectie solara sunt disponibile in mai multe forme – lotiuni, creme, unguente, geluri, spray-uri, servetele si balsamuri pentru buze. Unele produse cosmetice, cum ar fi fond de ten, rujuri si farduri, sunt considerate produse de protectie solara daca au protectie solara.

Atunci cand alegeti o protectie solara, cititi eticheta. Sunt recomandate protectii solide cu protectia cu spectru larg de protectie (impotriva razelor UVA si UVB) si cu factori de protectie solara (FPS sau SPF) de 30 sau mai mult.

Ce inseamna FPS si cum este masurat?

Cremele de protectie solara nu blocheaza radiatiile complet, ci actioneaza ca un ecran. Permit ca o cantitate redusa de radiatii UV sa ajunga pe piele. Diferenta dintre FPS 30 si 50 nu este foarte mare. De exemplu, un FPS de 30 permite ca o treime sau 3,3% dintre radiatiile UV sa ajunga la piele. Aceasta inseamna ca filtreaza 96,7% din UV. Un FPS de 50 filtreaza 98% din radiatii.

Daca pielea neprotejata va avea nevoie de 10 minute pentru a aparea primele semne de arsura, pentru pielea pe care s-a aplicat protectie solara FPS 30 va dura in general 300 minute ca pielea sa se arda.

Un FPS mai mare asigura protectie mai mare?

Sunt disponibile produse pe eticheta carora apare FPS de pana la 100+. Numere mai mari inseamna mai multa protectie, dar multi oameni nu inteleg scala FPS. Produsele de protectie solara FPS 15 filtreaza aproximativ 93% din razele UVB, in timp ce FPS 30 de protectie solara blocheaza aproximativ 97%, FPS 50 de protectie solara aproximativ 98% si FPS  100 aproximativ 99%. Cu cat numarul FPS creste, cu atat diferenta devine mai mica.

Crema trebuie sa fie rezistenta la apa, sa nu fie expirata si trebuie sa fie mentinuta ferita de razele soarelui. Asigurati-va ca aplicati protectia solara in mod corespunzator. Respectati intotdeauna indicatiile etichetei.

4. Alegeti imbracaminte care sa va protejeze de radiatii solare

Imbracamintea este prima linie de aparare impotriva razelor ultraviolete (UV) nocive ale soarelui si ne protejeaza prin absorbtia sau blocarea unor radiatii. Cu cat acoperim mai mult pielea, cu atat o protejam mai eficient de radiatii.

Alegeti sa purtati camasi cu maneci lungi, pantaloni si fuste lungi, din materiale racoroase si lejere, dar cu tesaturi stranse (nu cu tesatura larga, cu gauri). Unele tipuri de imbracaminte sunt certificate conform standardelor internationale cu privire la factorul lor de protectie la radiatii ultraviolete. Hainele in culori inchise sunt mai eficiente in protejarea de radiatii decat hainele in culori deschise, contrar credintelor populare.

UPF reprezinta factorul de protectie al hainelor la ultraviolete. Indica ce fractie din razele ultraviolete ale soarelui poate patrunde prin tesatura. O camasa cu un UPF de 50, de exemplu, permite ca doar 1/50 dintre radiatiile UV ale soarelui sa ajunga pe piele.

Hainele ofera diferite niveluri de protectie UV. Culorile inchise ofera in general o protectie mai mare decat culorile deschise, in ciuda credintelor populare ca negrul nu trebuie purtat vara. O tesatura mai deasa protejeaza mai bine decat imbracamintea impletita sau cu tesaturi largi. Tesaturile uscate ofera, de asemenea, protectie mai buna decat hainele umede.

5. Purtati sepci sau palarii cu boruri largi

Pentru o mai buna protectie pentru fata, scalp si gat, purtati o palarie sau o sapca cu boruri largi, care va umbreste fata, dar si urechile si partea din spate a gatului. Trebuie sa aiba o tesatura stratificata, pentru a va proteja pielea de razele UV. Evitati palariile din paie cu gauri care permit trecerea razelor. Palariile mai inchise la culoare confera o protectie mai buna.

6. Purtati ochelari de soare

Ochelarii de soare va protejeaza ochii de razele UV si reduc riscul de cataracta. De asemenea, protejeaza pielea delicata din jurul ochilor de expunerea la soare. Alegeti ochelari de soare care blocheaza atat razele UVA, cat si UVB, cu specificatia UV400 sau protectie UV100%, sa nu fie zgariati sau crapati. Cei mai eficienti sunt cei curbati spre interior tip wraparound, care nu permit deloc trecerea razelor spre pielea din jurul ochilor. Purtati ochelari de soare si atunci cand conduceti.

Ochelarii mai intunecati nu sunt neaparat mai eficienti, deoarece protectia UV provine dintr-o substanta chimica invizibila sau aplicata pe lentile, nu din culoarea sau nivelul de intunecare al lentilelor.

7. Evitati expunerea la solar

Bronzul este nesanatos, indiferent ca vorbim de bronzare in urma expunerii la razele soarelui sau in urma expunerii la radiatii artificiale la solar. Folosirea prelungita a solarului poate creste riscul pentru cancerul de piele. Persoanele care folosesc solarul inainte de varsta de 35 de ani au un risc de a dezvolta melanom cu 75%.

8. Nu uitati de protectia solara in masina

Multi soferi dezvolta cancer de piele pe partea fetei expusa la radiatii UV cand conduc, mai exact pe partea stanga. In general, geamurile masinilor au protectie UV, dar blocheaza mai ales razele UVB, nu si razele UVA (63% dintre razele UVA trec prin geam).

Parbrizele auto sunt tratate partial pentru a filtra UVA, geamurile laterale permit in jur de 63% dintre radiatiile UVA a soarelui sa patrunda, iar geamurile din spate sunt de obicei neprotejate, lasand pasagerii din spate expusi la radiatii. Se poate apela la folii speciale de protectie UV 100%, UVA si UVB, fara a reduce vizibilitatea. Chiar si cand sunteti in masina, aplicati crema de protectie solara pe tot corpul si mai ales pe gat, fata, brate si folositi ochelari de soare.

Evitati sa mergeti cu geamurile deschise sau cu trapa ridicata.

9. Examinati-va pielea

Trebuie retinut faptul ca atunci cand cancerul de piele este depistat la timp, cresc considerabil sansele de vindecare. Lunar este indicat sa va auto-examinati pielea pentru a depista evetuale modificari sau dezvoltarea de noi alunite, leziuni etc. Anual, este recomandat un control dermatologic, inclusiv pentru analiza alunitelor de pe corp si fata.

In general, cancerul de piele, mai ales melanoamele pot fi diagnosticate folosind metoda ABCDE:

  • A – Asimetrie
  • B – Margini (Borders) neregulate
  • C – Culoare (culoarea este neuniforma)
  • D – Diametru (de obicei peste 6mm)
  • E – Evolutie (modificare si crestere in dimensiune)

Alte aspecte importante privind leziunile canceroase sunt modificarea/cresterea in inaltime a leziunii, sensibilitate si sangerare.

 

Referinte::
(1) Skin cancer prevention, link: https://www.cancer.gov/types/skin/patient/skin-prevention-pdq
(2) Sun protection, link: https://www.skincancer.org/prevention/sun-protection
(3) Sun safety, link: https://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/sun-safety.htm
(4) Skin cancer prevention and UV-protection: how to avoid vitamin D-deficiency?, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19775358
(5) Snapshot of ckin cancer prevention facts and figures, link: https://www.albertahealthservices.ca/poph/hi-poph-surv-phids-snapshot-skin-cancer.pdf

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma