Vitamina A joaca un rol important in sanatatea pielii si a muschilor, in vedere, in crestere si in dezvoltarea celulelor din organism.
5. Simptomele deficientei de vitamina A
6. Hipervitaminoza, riscurile consumului in exces
Vitamina A este un antioxidant care provine din diferite surse vegetale sau animale. Astfel, vitamina A o puteti gasi in multe fructe, legume, oua, lapte integral, unt, margarina fortificata, carne si peste uleios de apa sarata.
In plus, vitamina A care este un micronutrient antioxidant, de asemenea cunoscut sub numele de retinol. Vitamina A ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor, va mentine ochii sanatosi si ajuta la dezvoltarea celulelor si tesuturilor. Deficientele serioase ale acestei vitamine pot duce la orbire si reprezinta o problema comuna.
Desi vitamina A este adesea considerata un nutrient unic, face parte dintr-un grup de compusi solubili in grasimi, incluzand: atat retinol, cat si retinal si retinil.
Exista doua forme de vitamina A gasite in alimente:
Vitamina A preformata – retinol si retinil – care se gaseste exclusiv in produsele animale, cum ar fi laptele, ficatul si pestele, in timp ce carotenoizii provitaminei A sunt abundenti in alimentele vegetale cum ar fi fructele, legumele si uleiurile.Pentru a le folosi, corpul trebuie sa transforme ambele forme de vitamina A in retina si acid retinoic, formele active ale vitaminei. Deoarece vitamina A este solubila in grasimi, aceasta este depozitata in tesutul corporal pentru a putea fi utilizata ulterior.
Pielea este un organ sensibil la retinoizi, capabil sa absoarba usor vitamina A atunci cand este aplicat topic (direct pe piele).
Retinolul stimuleaza producerea de celule pielii noi. Fara ea, pielea poate deveni prea uscata. Conform cercetarilor raportate in interventiile clinice in imbatranire, un deficit al retinolului poate provoca hiperkeratoza foliculara, o afectiune marcata de prea multa keratina in foliculii de par.
Studiile raportate in studiile toxicologice indica, de asemenea, ca retinolul este eficient la stimularea productiei de colagen si la reducerea ridurilor atunci cand este utilizat local.
Un antioxidant eficient, dermatologii recomanda de obicei vitamina A la pacientii care au acnee. Desi exista unguente disponibile pe baza de prescriptie medicala care contin vitamina A, adaugarea unui supliment oral la dieta voastra va poate ajuta sa va curatati pielea.
Vitamina A va ajuta organismul si lupta cu celulele moarte ale pielii. Aceste celule moarte sunt ceea ce se acumuleaza in pori si cauzeaza diverse eruptii pe ten.
In plus fata de prevenirea acumularii in pori, vitamina A ajuta si la reducerea inflamatiei. Daca intampinati anumita probleme pe ten, vitamina va va ajuta sa aveti grija de orice zona umflata a tenului, ba chiar ajuta la reducerea petelor rosii de pe piele.
In afara de a ajuta la tratarea acneei, vitamina A intareste sistemul imunitar, este excelenta pentru sanatatea tenului vostru si ajuta la producerea de globule rosii in sange. Daca doriti sa obtineti si vitamina A din alimente, mancati mai multe fructe, legume, uleiuri de peste (Omega-3) si spanac.
Cu moderatie, vitamina A are efecte pozitive asupra parului, deoarece ajuta scalpul sa produca un sebum sanatos pentru a hrani si proteja parul. Vitamina A intareste, de asemenea, parul pentru a reduce ruperea acestuia.
Asadar, acest antioxidant este ideal pentru un par sanatos si frumos.
Daca va confruntati cu pierderea brusca a parului, cel mai bine este sa va adresati medicului specialist, care poate vedea daca se datoreaza unei supradoze a vitaminei A sau altui factor. Caderea parului care este indusa de vitamina A poate fi inversata prin oprirea sau reducerea aportului de vitamina.
Puteti lua in considerare, de asemenea, un supliment de par pentru a incuraja cresterea parului.
Este vital sa obtineti suficienta vitamina A pentru a trai sanatos. Cu toate acestea, aveti grija sa nu consumati prea mult din acest nutrient; in caz contrar, puteti suferi de caderea parului.
Vitamina A joaca un rol important in ceea ce priveste sanatatea si mentinerea vederii, ajuta, de asemenea, membranele mucoase ale ochiului si a pielii sa constituie bariere eficiente impotriva bacteriilor si virusurilor, reducand riscul de infectii oculare, probleme respiratorii si alte boli infectioase.
Deoarece vitamina A ajuta la protejarea suprafetei ochiului (a corneei ), este esentiala pentru o vedere mai buna.
Studiile arata ca vitamina A din picaturile de ochi sunt eficiente pentru a trata ochii uscati. De fapt, un studiu a constatat ca picaturile de ochi cu un lubrifiant care contien vitamina A au fost la fel de eficiente pentru tratamentul sindromului de ochi uscat.
Beta-carotenul este unul dintre cele mai raspandite si mai eficiente carotenoide de provitamina A.
Deficitul de vitamina A este rar in Statele Unite, dar este comun in tarile in curs de dezvoltare. Se estimeaza ca aproximativ 250.000 pana la 500.000 de copii malnutriti din intreaga lume devin orbi in fiecare an din cauza deficientei vitaminei A care ar fi putut fi prevenita printr-o dieta adecvata.
Unul dintre primele semne de deficit de vitamina A este orbirea pe timp de noapte. In Egiptul antic s-a descoperit ca orbirea peste noapte ar putea fi vindecata prin consumul de ficat, care mai tarziu s-a dovedit a fi o sursa bogata de vitamina A.
Lipsa vitaminei A cauzeaza uscaciunea corneei, ducand la ulceratii corneene si pierderea vederii. Deficitul de vitamina A cauzeaza, de asemenea, deteriorarea retinei, care duce in timp la orbire.
Nutrientii cheie necesare pentru mentinerea oaselor sanatoase ca tine de varsta sunt proteine, calciu si vitamina D .
Cu toate acestea, consumul suficient de vitamina A este, de asemenea, necesar pentru cresterea si dezvoltarea osoasa adecvata, iar o deficienta a acestei vitamine a fost legata de o sanatate slaba a oaselor.
De fapt, persoanele cu niveluri scazute de vitamina A din sange prezinta un risc mai mare de fracturi osoase.
Vitamina A este esentiala pentru mentinerea unui sistem de reproducator sanatos la barbati si femei, insa asigura si cresterea normala si dezvoltarea sanatoasa a embrionilor in timpul sarcinii.
La femeile gravide, vitamina A este, le ajuta bebelusul din pantec sa creasca si sa-si dezvolte armonios organele si alte structuri majore inclusiv, scheletul, sistemul nervos, inima, rinichii, ochii, plamanii si pancreasul.
Cu toate acestea, desi este mult mai putin obisnuit decat deficitul de vitamina A, prea multa vitamina in timpul sarcinii poate fi daunatoare copilului in crestere si poate duce la defecte congenitale.
Consumul unei alimentatii care include o gama larga de alimente bogate in vitamina A este o modalitate buna de a sustine sanatatea, dar si frumusetea pielii voastre.
Retinolul pot fi gasite in produsele animale, cum ar fi:
Carotenoizii se gasesc in produsele vegetale, cum ar fi:
Vitamina A este, de asemenea, disponibila sub forma de supliment si le puteti gasi la orice farmacie. Unele suplimente combina retinolul cu carotenoide. Altele sunt alcatuite exclusiv din retinol, cum ar fi palmitatul de retinoll sau acetat de retinol. Unele suplimente sunt numai carotenoide, cum ar fi beta-carotenul. Vitamina A este, de asemenea, un ingredient obisnuit in multe suplimente de multivitamine si minerale. Vitamina A este solubila in grasimi.
Vitamina A forte este esentiala pentru ingrijirea pielii, a tenului, a dintilor si a oaselor. Acest tip de supliment alimentar le puteti gasi in orice farmacie sau plafar, la un pret accesibil tuturor. In plus, aceste suplimente pe baza de retinol se prezinta sub forma de capsule moi.
Copii cu varsta cuprinsa intre 8 – 15 ani: doza zilnica recomanda este de o capsula pe zi. Tratamentul cu acest supliment alimentar se va efectua pana la 15 zile consecutive pentru a se evita aparitia unei intoxicatii cronice.
Adulti si adolescenti: doza zilnica recomandata este de o capsula de 2 ori pe zi, timp de 3 zile consecutive, iar apoi o capsula pe zi timp timp de 15 zile consecutive. Acest tip de tratament – cura cu supliment alimentar pe baza de retinol se va efectua nu mai mult de 2 luni de zile pentru a se evita aparitia unei intoxicatii cronice.
In cazul in care veti lua mai multe doze de vitamina A pe o perioada mai lunga de timp, exista posibilitatea in proportie de 90% sa dezvoltati hipervitaminoza. Efectele, dar si simptomele cronice ale hipervitaminozei sunt urmatoarele:
Aceste simptome pot sa dispara in timp, adica lent dupa ce va opriti din administrarea vitaminei. Insa, ca reactii adverse trebuie sa stiti faptul ca simptomele prezentate anterior pot sa persiste chiar si cateva saptamani.
Ca toate celelalte carente de vitamine, carenta de vitamina A nu este uniforma. Ea se manifesta in diferite moduri in functie de varsta, sex, activitatea pacientului, starea sa generala. Mai mult, chiar daca exista tendinta de a vorbi exclusiv de carenta atunci cand aportul de vitamina specifica este aproape nul, nu se poate vorbi de o monocarenta propriu-zisa, ci, mai degraba, de carente multiple, o carenta de o anumita vitamina fiind asociata de multe ori cu altele.
Copilul aflat in plina crestere, femeia insarcinata, muncitorul care depune efort fizic, intelectualul, alcoolicul, sportivul, studentul, cadrul stresat, cu totii sufera inevitabil de multicarente daca nu se hranesc corespunzator si nu isi cunosc necesitatile personale.
Acesta consta intr-un examen medical si biologic amanuntit. Corectarea regimului alimentar este indispensabila (precum si o buna educatie in acest domeniu). Remediul il reprezinta un aport zilnic suficient de vitamina A, combinat cu un regim adaptat. Vitamina A este depozitata in ficat.
Alcatuita din pigmentul fotosensibil al ochiului, aceasta inlesneste vederea pe timp de noapte, protejeaza conjunctiva si corneea, epiteliile si muschii. Ajuta la rezistenta impotriva infectiilor si stimuleaza activitatea hormonala sexuala si corticosuprarenala. Ea se gaseste mai ales in ficat (uleiul din ficat de cod!), uleiuri naturale, unt, galbenus, toate tipurile de lactate, peste gras si legume verzi (morcovi).
Hipervitaminoza este o tulburare datorata absorbtiei in exces de medicamente, de substante alimentare prea bogate in anumite vitamine.
Excesul de vitamina A apare indeosebi in tarile bogate si industrializate, in care exista tendinta de a consuma o hrana prea bogata in aceasta substanta si in care se practica adesea automedicatia pe baza de vitamina A.
Persoanele care sufera de hipervitaminoza A (exces de vitamina A) prezinta semne de nervozitate si irascibilitate, prurit cutanat, absenta poftei de mancare, diaree, hipertensiune, cefalee, caderea parului de pe corp si de pe cap, dureri ale oaselor si ale articulatiilor, tulburari digestive (ficat si splina). La copii se poate observa o intarziere a cresterii. Fetusul prezinta anomalii.
Se bazeaza pe diminuarea absorbtiei de vitamina A care in doza mare devine toxica. Cantitatea de vitamina A necesara difera in functie de necesitatile fiecaruia in parte: adultii au nevoi mai mari decat copiii sau decat persoanele varstnice, dar si femeile insarcinate sau cele care alapteaza au necesitati mai mari.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…