Vaccinurile – Stiai ca vaccinarea previne intre 2 si 3 milioane de decese la nivel mondial in fiecare an? ● Iata ce sunt vaccinurile si cum actioneaza ● Schema imunizare 2019 

Cuprins:

1. Ce sunt vaccinurile si cum actioneaza?
2. Ce contin vaccinurile?
3. Lista vaccinuri
4. Vaccinurile – beneficii si eficienta 
5. Efecte adverse dupa vaccinare
6. Sfaturi parinti
7. Schema imunizare 2019

Ce sunt vaccinurile si cum actioneaza?

Vaccinurile sunt produse cu o cantitate mica de germeni morti sau atenuati si ajuta sistemul imunitar sa invete cum sa se protejeze impotriva unor boli frecvente.

Atunci cand un agent patogen intra in corpul nostru, sistemul imunitar genereaza anticorpi pentru a incerca sa il elimine. In functie de puterea raspunsului imun si de cat de eficient lupta anticorpii cu agentul patogen, exista sau nu riscul de imbolnavire.

Daca persoana se imbolnaveste totusi, unii anticorpi formati vor ramane in corp. Pe viitor, daca acelasi agent patogen patrunde in corp, anticorpii il vor recunoaste si il vor elimina.

Ce este sistemul imunitar?

Sistemul imunitar este o retea complex din organism care ne protejeaza de germeni, cum ar fi bacteriile si virusurile care provoaca boli. Prin tot ceea ce inseamna raspunsul imun, sistemul imunitar invata cum sa recunoasca germenii pentru a lupta daca persoana este expusa la acestia in viitor. Vaccinurile ajuta organismul sa dezvolte mijloacele de aparare necesare pentru a lupta impotriva bolilor.

Cum functioneaza vaccinurile?

Germenii morti sau atenuati din vaccinuri ajuta organismul sa produca anticorpi si memorie imuna. Impreuna, acestea ajuta organismul sa recunoasca si sa lupte impotriva germenilor la care ar putea fi expus pe viitor.

Majoritatea persoanelor sunt pe deplin protejate dupa vaccinare, si asta inseamna ca nu vor contracta boli grave ce pot fi prevenite prin vaccinuri. In cazuri rare, copiii care sunt vaccinati pot sa contracteze boala, deoarece beneficiaza doar de o protectie partiala impotriva patogenului, de obicei fiind vorba de copii cu o problema de sanatate care le afecteaza sistemul imunitar. Acestia pot dezvolta simptome usoare daca sunt expusi la boala respectiva, dar tot sunt feriti de complicatii grave.

Cum se administreaza vaccinul?

Cele mai multe vaccinuri sunt administrate prin injectare in brat sau coapsa. Unele vaccinuri pot fi administrate pe cale orala sau nazal (pulverizate in nas).

Imunitatea de turma

Imunitatea de turma sau imunitatea de grup se refera la protectia oferita pentru toate persoanele intr-o comunitate prin ratele de vaccinare ridicate. Daca sunt suficiente persoane imunizate impotriva unei anumite boli, este dificil pentru boala sa se dezvolte in acea comunitate. Acest lucru ofera o anumita protectie celor care nu pot primi vaccinul, inclusiv nou-nascuti si persoane cu boli cronice.

Alergia la ou – de ce e contraindicatie pentru anumite vaccinuri?

Pentru obtinerea anumitor vaccinuri, inclusiv majoritatea vaccinurilor impotriva gripei, se foloseste uneori albus de ou sau galbenus. In timpul procesului de obtinere a vaccinului, cea mai mare parte a proteinei din ou este indepartata, dar exista un anumit risc ca vaccinuri ar putea genera o reactie alergica la persoanele cu alergie la oua.

Imunitate activa vs. imunitatea pasiva

Imunitatea activa este imunitatea pe care corpul o realizeaza atunci cand este declansata pentru a produce propriile anticorpi impotriva antigenilor unei boli pe care sunteti expus. Stimuleaza protectia pe termen lung impotriva unei boli. Imunitatea activa poate aparea dupa o infectie (imunitate naturala) sau prin vaccinare (imunitate artificiala).

Imunitatea pasiva ofera protectie pe termen scurt impotriva unei boli. Apare atunci cand cineva primeste anticorpi in loc sa produca proprii anticorpi. Imunitatea pasiva este transmisa in mod natural de la mama la copil in timpul nasterii si alaptarii. Poate avea loc si artificial prin injectarea imunoglobulinelor. Acestea sunt produse din sange care contin anticorpi.

Ce contin vaccinurile?

Iata care sunt tipurile de vaccinuri in functie de compozitie:

  • Vaccinurile cu virus inactivat sunt fabricate dintr-un virus sau o bacterie care nu este vie.
  • Vaccinurile cu virusuri vii atenuate folosesc o versiune slaba (atenuata) a unui virus sau a unei bacterii.
  • Vaccinurile cu toxine atenuate provin dintr-o substanta chimica nociva sau toxina care este produsa de bacterii sau virusuri. Vaccinurile toxoide nu creeaza imunitate la germeni, ci doar la efectele daunatoare ale toxinei unui germen.
  • Vaccinurile subunitare, recombinante, din polizaharide si conjugate contin o componenta structurala dintr-un virus sau o bacterie care poate pregati sistemul imunitar pentru a ataca aceasta parte a germenului.

Aditivi din vaccinuri

Alte ingrediente sunt folosite pentru a mentine vaccinurile nealterate in timpul productiei, depozitarii si transportului. Aceste ingrediente pot, de asemenea, creste eficienta vaccinului si sunt adaugate in cantitati foarte mici.

Acesti aditivi includ:

  • Suspensie – apa sterila, solutie salina sau alte fluide ce asigura siguranta vaccinului in timpul proceselor de productie, depozitare si utilizare.
  • Adjuvanti sau agenti de stimulare – sunt ingrediente ce cresc eficienta vaccinului dupa ce este injectat (geluri sau saruri de aluminiu).
  • Conservanti si stabilizatori – acestea ajuta la prevenirea descompunerii si a inactivarii virusului, bacteriilor sau proteinelor, pentru ca multe vaccinuri sunt produse cu luni, chiar ani, inainte de a fi folosite (exemple de conservanti si stabilizatori sunt glutamatul monosodic (MSG) si timerosalul).
  • Antibiotice – pentru a preveni cresterea germenilor in timpul productiei si depozitarii.

Lista vaccinuri

Lista de vaccinari pentru sugari si copii mici

Pana cand copilul incepe scoala primara, trebuie sa beneficieze de urmatoarele vaccinuri:

  • vaccinul impotriva hepatitei B;
  • vaccinul DTaP (difteric, tetanic si pertussis acelular);
  • vaccinul impotriva Haemophilus influenzae tip b (Hib);
  • vaccinul pneumococic conjugat (PCV);
  • vaccinul poliomielitic cu virus inactivat;
  • vaccinul impotriva rujeolei, otitei si rubeolei (ROR);
  • vaccinul impotriva varicelei;
  • vaccinul impotriva rotavirus;
  • vaccinul antigripal (anual, dupa varsta de 6 luni).

Vaccinurile pentru copiii mai mari

In plus fata de vaccinarile cele mai frecvente din copilarie, medicul poate recomanda aceste vaccinuri pentru copil:

  • vaccinul impotriva varicelei;
  • vaccinul ROR (rujeola, oreion si rubeola);
  • vaccinul impotriva hepatitei A;
  • vaccinul antigripal anual.

Vaccinurile pentru adulti tineri

Pe masura ce copilul creste, pot fi recomandate alte vaccinuri. Acestea includ:

Vaccinurile la adulti

Adultii trebuie sa beneficieze de:

  • vaccinuri anuale antigripale;
  • vaccin impotriva tusei convulsive;
  • vaccin anti pneumonie;
  • vaccin antitetanos.

Alte vaccinuri

Medicul va poate sugera si alte vaccinuri sau stimulente suplimentare pe baza istoricului medical, a stilului de viata  si a altor factori. Aceste vaccinuri posibile includ:

  • Vaccin antimeningococic – Boala meningococica bacteriana este o boala bacteriana care poate provoca inflamatia in stratul protector al tesutului care inconjoara creierul si maduva spinarii. Exista doua vaccinuri meningococice diferite: vaccin meningococic serogrup B (protejeaza impotriva tipului de serogrup B) si vaccin meningococic conjugat (protejeaza impotriva tipurilor de serogrupuri A, C, W si Y).
  • Vaccin impotriva febrei galbeneFebra galbena este o boala virala grava si potential fatala care cauzeaza simptome asemanatoare gripei. Este raspandita de tantari. CDC (Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor) recomanda persoanelor cu varsta de cel putin 9 luni sa fie vaccinate impotriva febrei galbene daca intentioneaza sa calatoreasca sau sa locuiasca in zone ale lumii in care este prezenta febra galbena.
  • Vaccin impotriva virusului hepatic – Virusul hepatic este o boala infectioasa potential periculoasa. CDC recomanda ca sugarii si copiii sa fie vaccinati impotriva hepatitei A si B inainte de calatoriile internationale. Din pacate, nu exista vaccin pentru hepatita C in acest moment.

Vaccinari in timpul sarcinii

Cand sunteti insarcinata, vaccinurile nu doar ca va protejeaza, dar ofera si imunitate copilului in crestere. In aceste 9 luni, gravida si copilul au nevoie de protectie impotriva bolilor grave, iar vaccinurile reprezinta o parte vitala a acestora.

Se recomanda ca femeile care intentioneaza sa ramana gravide sa primeasca un vaccin ROR inainte de a ramane gravide. Aceste boli, in special rubeola, pot duce la probleme serioase, inclusiv avort spontan si malformatii congenitale. De asemenea, se recomanda un vaccin impotriva tusei convulsive (Tdap) si un vaccin impotriva gripei (antigripal). Dupa sarcina, femeile pot primi vaccinuri chiar si in timpul alaptarii.

Vaccinurile – beneficii si eficienta

Vaccinurile sunt concepute pentru a genera un raspuns imun care sa protejeze individul vaccinat in timpul viitoarelor expuneri la respectiva boala. Sistemele imunitare individuale, cu toate acestea, sunt destul de diferite incat, in unele cazuri, sistemul imunitar al unei persoane nu va genera un raspuns adecvat. Ca rezultat, organismul nu va fi protejat efectiv dupa imunizare. In marea majoritate a cazurilor, eficienta celor mai multe vaccinuri este una ridicata.

Statistici privind eficienta vaccinurilor

Dupa primirea celei de-a doua doze a vaccinului ROR (rujeola, oreion si rubeola) sau a vaccinului impotriva rujeolei, 99,7% dintre persoanele vaccinate sunt imune la rujeola. Vaccinul polio inactivat ofera o eficacitate de 99% dupa trei doze. Vaccinul impotriva varicelei are eficienta intre 85% si 90% in prevenirea tuturor infectiilor cu varicela, si 100% eficienta in prevenirea complicatiilor date de varicela. Vaccinurile antigripale sunt eficiente in reducerea riscului de infectie in procent de 40 – 60% la persoanele care au fost imunizate.

In general, cele mai multe vaccinuri din copilarie sunt eficiente in proportie de 85 – 95% daca sunt administrate corect, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Vaccinurile nu sunt 100% eficiente pentru fiecare copil, dar sunt cea mai buna metoda de aparare impotriva epidemiilor care pot afecta grav copii si adulti.

Beneficiile vaccinarii

  • Vaccinurile sunt sigure si ofera beneficii importante pentru sanatatea copiilor pe tot parcursul vietii.
  • Vaccinurile ajuta la prevenirea bolilor grave care au ucis si pot afecta grav sau ucide multi oameni.
  • Fiecare vaccin este studiat atent, testat si monitorizat mult timp inainte de a fi aprobat.
  • Vaccinurile nu protejeaza doar persoana vaccinata, ci si persoanele din jur, in special persoanele care nu pot beneficia de vaccin din diverse motive medicale.

Vaccinul este mai sigur decat boala reala?

Raspunsul este DA. Sistemul imunitar natural al copilului poate lupta eficient in reducerea germenilor slabiti sau morti din vaccin. Copilul poate avea febra usoara sau o inflamatie usoara la locul de injectare, dar aceste reactii adverse dureaza doar cateva zile si nu trebuie sa perturbe activitatile zilnice.

In schimb, daca un copil nevaccinat contracteaza boala reala, rezultatul poate fi grav sau chiar fatal. Asta pentru ca germenii activi se inmultesc repede, iar sistemul imunitar al copilului nu este pregatit sa se apere.

In unele cazuri, imunitatea naturala este mai lunga decat imunitatea obtinuta din vaccinare. Riscurile infectiei naturale, cu toate acestea, depasesc riscurile posibile date de imunizare pentru fiecare vaccin recomandat. De exemplu, infectia cu rujeola ucide 2 din fiecare 1000 de persoane infectate. In schimb, vaccinul combinat ROR (rujeola, oreion si rubeola) are ca rezultat o reactie alergica severa doar o data la fiecare milion de persoane vaccinate, in timp ce previne infectia cu rujeola.

Beneficiile imunitatii dobandite prin vaccin sunt mult mai mari decat posibilele riscuri grave ale infectiilor naturale. In plus, vaccinurile Hib (Haemophilus influenzae tip b) si tetanos ofera imunitate mai eficienta decat infectia naturala.

Copilul trebuie sa fie vaccinat la timp!

Vaccinurile functioneaza cel mai bine atunci cand sunt administrare la timp, incepand cu momentul in care copilul este foarte mic. Nu uitati sa verificati daca vaccinarile sunt actualizate. Vaccinarea este un proces pe tot parcursul vietii.

Programul de vaccinare este conceput pentru a va proteja copilul inainte de a fi expus la boli care pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii sunt vaccinati in prima etapa a vietii, deoarece sunt vulnerabili la boli si consecintele pot fi foarte grave. Daca este vaccinat la timp, copilul are cea mai mare protectie cat mai curand posibil.

Copilul trebuie sa fie vaccinat in mai multe etape pentru a fi pe deplin protejat. Unele vaccinuri trebuie sa fie administrate de mai multe ori pentru a construi sistemul imunitar al copilului. Schemele de imunizare (vaccinarile) pot fi diferite in functie de tara sau zona in care locuiti.

Mai multe vaccinuri simultan?

Copilul poate sa primeasca mai mult de un vaccin la un moment dat. Unele vaccinuri sunt administrate impreuna pentru a proteja impotriva mai multor boli simultan.

De ce sunt uneori necesare mai multe doze de vaccin?

Durata imunitatii dobandite variaza de la vaccin la vaccin. Unele ofera imunitate pe toata durata vietii printr-o singura doza, in timp ce altele necesita doze suplimentare pentru a mentine imunitatea. Cercetarile recente au sugerat ca persistenta imunitatii impotriva unei anumite boli poate depinde de viteza cu care aceasta boala in mod obisnuit progreseaza in organism. Aceste doze suplimentare au un fel de rol de „memento” pentru sistemul imunitar.

 

Efecte adverse dupa vaccinare

Cand vine vorba de vaccinarea copilului, este firesc sa va ganditi si la posibilele efecte adverse. Vaccinurile sunt sigure si beneficiile vaccinarilor depasesc cu mult riscul de efecte secundare.

Cele mai multe efecte secundare de la vaccinare sunt usoare si de scurta durata.

Reactii adverse frecvente

Este destul de obisnuit sa apara roseata sau umflaturi in jurul locului de injectare. Copiii mici si bebelusii pot prezenta iritabilitate si plans, sau febra usoara. Astfel de simptome pot persista 1-2 zile.

Reactii adverse rare

In cazuri mai rare, unii copii sau adulti au o reactie alergica imediat dupa vaccinare. Este vorba de obicei de o eruptie cutanata sau mancarime care afecteaza o parte a corpului sau tot corpul. In cazuri foarte rare, o reactie alergica severa se poate produce in cateva minute dupa vaccinare – reactie anafilactica. Aceasta poate duce la dificultati de respiratie si, in unele cazuri, la colaps. Retineti ca reactiile anafilactice sunt extrem de rare (mai putin de 1 la 1 milion).

De retinut! Personalul medical care efectueaza vaccinarea este instruit sa se ocupe de astfel de evenimente si aceste reactii sunt complet reversibile daca sunt tratate cu promptitudine. Vaccinurile sunt testate in mod repetat inainte de a fi aprobate si continua sa fie monitorizate pentru reactii adverse dupa eliberare.

Unii factori cresc riscul de aparitie a efectelor secundare cauzate de vaccinare. Acesti factori de risc includ:

  • sistem imunitar slab sau suprimat;
  • persoana este bolnava in momentul vaccinarii;
  • istoric medical sau personal de reactii adverse la vaccin.

Reactiile adverse grave sau care pun viata in pericol sau reactiile provocate de vaccinuri sunt rare.

Vaccinarea si autismul – exista vreo legatura?

Vaccinurile NU provoaca autism. Aceasta falsa afirmatie a fost publicata dupa o lucrare din 1998 de catre un medic britanic, Wakefield, care a sustinut ca a gasit dovezi ca vaccinul ROR (rujeola, oreion si rubeola) a fost legat de autism. Acesta sustinea ca 8 din cei 12 copiii inclusi in studiul sau au prezentat modificari comportamente asociate autismului dupa vaccinul ROR. Rezultatele ulterioare au aratat faptul ca 5 dintre cei mici aveau deja autim inainte de vaccinare, iar 3 nu avea de fapt autism. Desi toate cercetarile care au urmat au infirmat aceasta legatura dintre vaccin si autism si studiul initial din 1998 a fost retras oficial de The Lancet, inca sunt propagate astfel de idei false.

Este probabil ca aceasta conceptie gresita sa persiste din cauza coincidentei de timp dintre vaccinarile timpurii si prima aparitie a simptomelor de autism. Au fost efectuae sute de studii si toate cu acelasi rezultat, si anume ca vaccinarile nu sunt asociate cu riscul de autism.

Sfaturi parinti

Iata cateva lucruri pe care le puteti face pentru a va ajuta copilul in timpul vaccinarii:

  • Relaxati-va, pentru ca cel mic poate reactiona la emotiile insotitorilor. Cand va relaxati si ramaneti pozitivi, copilul va fi si el mai relaxat si mai putin speriat.
  • Discutati cu cel mic in timpul vaccinarii si tineti-l in brate sau de manuta.
  • Incercati sa distrageti copilul. Vorbiti-i si imbratisati-l ca sa il linistiti si sa nu se concentreze pe vaccin. O jucarie sau un cantecel pot fi de un real folos.

Dupa vaccinare

Majoritatea copiilor sunt bine dupa vaccinare. Copilul poate sa nu aiba nicio reactie la vaccin. In unele cazuri, copilul poate fi usor agitat, mai somnoros decat de obicei, poate avea febra usoara sau locul injectarii poate fi usor amortit, umflat sau rosu.

Aceste reactii sunt normale si, de obicei, dureaza intre 12 si 24 de ore. Medicul poate recomanda o serie de medicamente pentru a reduce astfel de simptome.

Vi se va cere sa asteptati la cabinet timp de 15 – 20 de minute dupa vaccinarea copilului, deoarece, ca in cazul oricarui medicament, exista un risc, desi mic, de reactie alergica grava (anafilaxie). Semnele unei reactii alergice grave includ:

  • probleme de respiratie (wheezing);
  • umflarea fetei;
  • eruptie cutanata cutanata pe piele (urticarie).

Daca observati oricare dintre aceste simptome, medicul trebuie sa intervina rapid.

De ce nu se vaccineaza unii oameni?

In ultimii ani, campaniile antivaccinare au afectat modul in care multi parinti aleg sa procedeze cand vine vorba de vaccinare. Vaccinarea, in general, este o modalitate foarte sigura de prevenire a bolilor. Nu exista dovezi ca vaccinarea poate provoca autism, in schimb exista dovezi masive ca vaccinurile pot preveni boli grave si decese.

Desi multe persoane evita vaccinarea din cauza preocuparilor privind siguranta vaccinurilor, alte persoane nu sunt vaccinate din lipsa de informare si lipsa accesului la servicii medicale.

Schema imunizare 2019

Vaccinuri facute in maternitate

  • primele 24 ore – Vaccin Hepatitic B (HepB);
  • 2-7 zile – Vaccin tip Calmette Guerrin (BCC) – vaccinul împotriva tuberculozei.

Vaccinuri facute de medicul de familie

  • 2 luni – Vaccin diftero tetano pertussis acelular poliomielitic Haemophilus B Hepatitic B (DTPA VPI HIB HEP B)
    – Vaccin pneumococic conjugat
  • 4 luni – Vaccin DTPA VPI HIB HepB;
    – Vaccin pneumococic conjugat;
  • 11 luni – Vaccin DTPA VPI HIB HepB;
    – Vaccin pneuomocic conjugat.
  • 12 luni – Vaccin impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (ROR);
  • 5 ani – Vaccin impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (ROR);
  • 6 ani – Vaccin DTPA-VPI;
  • 8 ani – Vaccin antipoliomielitic VPI;
  • 14 ani – Vaccin diftero tetanic pentru adulti/ Vaccin diftero tetano pertussis acelular.

In plus pe langa acestea, care fac parte din Planul National de Imunizare, sunt indicate si alte vaccinuri suplimentare:

  • Vaccin impotriva rotavirusului – impotriva diareei cauzate de rotavirus, administrat oral dupa primele 6 saptamani de la nastere, in 2-3 doze cu pauze de o luna intre doze;
  • Vaccin antivaricela – impotriva varicelei, administrat in 2 doze cu pauza de 6 saptamani intre, subcutanat, pentru adulti si copii mai mari de 9 luni.
  • Hepatita A – vaccin impotriva hepatitei A sau boala mainilor murdare, administrat printr-o singura doza.
  • Vaccin antimeningococic – pentru a proteja impotriva anumitor forme de boli cauzate de meningococi, in 1 sau mai multe doze, in functie de varsta.
  • Vaccin antigripal – impotriva virusului influenza, incepand cu varsta de 6 luni, in fiecare an, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
  • Vaccinul impotriva HPV – se administreaza intramuscular, 2-3 doze intre 9 ani si 26 ani, pentru fete si baieti; protejeaza impotriva verucilor genitale, a cancerului de col uterin, afeciuni precanceroase ale colului uterin, cancer vaginal, penian, anal etc.

Vaccinul Hepatitic B

  • impotriva hepatitei B, contine antigen de suprafata al virusului hepatic B;
  • se administreaza dupa primele 24 ore (interval minim de vaccinare: minimum o luna intre prima si a doua doza, cel putin 2 luni intre dozele 2 si 3 si cel putin 4 luni intre dozele 3 si 4);
  • administare: intramuscular, in maternitate (Euvax B).

Vaccinul BCG de tip Calmette Guerin

  • contine bacil Calmette Guerin si reduce riscul de tuberculoza, forme severe, ca meningita tuberculoasa, tuberculoza miliara si contractarea bolii;
  • se administreaza la externarea din maternitate, la 2-7 zile de la nastere;
  • administrare: intradermic, in zona externa a bratului stang.

Vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep B)

  • contine antigene difterice, tetanice, pertussis acelular, poliomielitice trivalente inactivate, haemophilus influenzae tipB, hepatitic B, si confera protectie impotriva difteriei, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita, boli cauzate de Haemophilus ingluenzae, hepatita B;
  • se administreaza la 2 luni, la 4 luni si la 11 luni, cu intervale de vaccinare de cel putin o luna intre prima si a doua doza si de cel putin 6 luni intre ultima si penultima doza;
  • administare: intramuscular (Hexacima, Hexyon, Infanrix Hexa).

Vaccin pneumococic

  • confera protectie impotriva pneumoniei cauzate de 13 si respectiv 23 tulpini de bacterii pneumococice (in functie de tipul de vaccin), dar si otita, septicemie, meningita pneumococica;
  • se administreaza de la 6 saptamani, mai exact la 2 luni, la 4 luni si la 1 an, cu intervale de o luna intre dozele initiale si 6 luni intre ultima si penultima doza;
  • administare: intramuscular (Synflorix, Prevenar).

Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion, viu atenuat (ROR)

  • contine antigen rujeolic, rubeolic si urlian, protejand impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului;
  • se administreaza la 1 an si la 5 ani, cu intervale de minimum o luna intre doze;
  • administare: intramuscular (M-M-RVAXPRO).

Vaccin tetravalent diftero-tetano – pertussis acelular poliomielitic (DTPa-VPI)/ VPI

  • confera protectie impotriva difeteriei, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita;
  • se administreaza la 6 ani – doza de rapel;
  • se administreaza intramuscular (Tetraxim).

Vaccin dTpa (diftero tetano pertussis acelular) adulti

  • asigura protectie impotriva difteriei, tetanos, tuse consulva;
  • se administreaza intramuscular, la 14 ani.

Referinte:

(1) A parent guide to vaccination, link: https://www.canada.ca/en/public-health/services/publications/healthy-living/parent-guide-vaccination.html

(2) Everything you need to know about vaccination, link: https://www.healthline.com/health/vaccinations

(3) Immunization, link: https://www.who.int/topics/immunization/en/

(4) Vaccines, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/vaccines

(5) Vaccines, link: https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/vpd-vac-basics.html

(6) How vaccines work, link: https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/how-vaccines-work/

(7) http://desprevaccin.ro/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma