Durerea de spate sau, altfel spus lombalgia, este una dintre cele mai frecvente suferinte care ii trimite pe oameni in fata medicului. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele si tratamentele eficiente in cazul durerii de spate.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre durerea de spate
  2. Localizare
  3. Cauze
  4. Boli ale coloanei vertebrale – simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Sfaturi pentru prevenirea durerii de spate

Informatii generale despre durerea de spate

Ai dureri de spate care nu iti dau pace de doua-trei zile? Te trezesti dimineata cu spatele intepenit? Poate fi o simpla intindere a unui muschi sau ligament, dar poate ascunde si o boala serioasa precum hernia de disc, osteoartrita sau o infectie.

Se spune ca daca omul nu ar fi biped, nu ar suferi atat de mult din cauza durerilor de spate.

Or, statul in doua picioare se afla la originea dezvoltarii creierului si inteligentei umane, iar durerea de spate ar fi pretul platit pentru asta… Paradoxal, nici statul pe scaun nu este prea bun pentru spate. Sedentarismul crescut din zilele noastre face ca 80% din populatie sa sufere cel putin o data in viata o durere lombara, cunoscuta si sub denumirea de durere de mijloc.

Localizare

Localizarea durerii de spate poate oferi detalii importante privind diagnosticul, cauza aparitiei acesteia si tratamentul recomandat.

Durerea de spate superioara (sau durere de spate sus) afecteaza zona cervicala si poate aparea in urma unor afectiuni musculare sau ale coloanei cervicale, a unei posturi precare sau a iritatiilor nervilor spinali.

Durerile de spate mijloc pot aparea in zona toracica sau lombara si pot fi cauzate de o serie de afectiuni osoase, musculare, pulmonare sau chiar de litiaza renala.

Multe persoane se mai plang, de asemenea, de dureri de spate dreapta sau dureri de spate stanga. Cauzele pot fi multe, printre acestea numarandu-se problemele renale, care pot provoca dureri pe o singura parte a spatelui. Dar, de cele mai multe ori, durerile apar in urma unor afectiuni musculare, osoase sau ale nervilor.

Cauze

Informatii generale despre coloana vertebrala

Coloana vertebrala este una din cele mai solide parti ale corpului. Ea este compusa din peste 26 de oase, 24 dintre ele numindu-se vertebre. Exista 7 vertebre la nivelul gatului (cervicale), 12 la nivelul partii medii a spatelui (toracice) si 5 vertebre la nivelul partii inferioare a spatelui (lombare). Celelalte 2 oase sunt sacrul, compus din 5 vertebre unite, situat intre oasele pelvine si osul cozii rudimentare (coccis), care este format din 3 pana la 5 oase unite la capatul coloanei vertebrale.

Vertebrele sunt asezate una deasupra celeilalte pentru a forma osul spatelui, coloana flexibila care se intinde de la nivelul bazei craniului pana la coccis. Intre vertebre exista niste pernite spongioase, numite discuri intervertebrale. Ele au un strat extern puternic, fibros, care protejeaza o substanta gelatinoasa in interior. Articulatiile vertebrelor sunt intarite prin ligamente puternice si sunt inconjurate de multi muschi puternici.

Structura spatelui

Structura complexa a spatelui se indoaie, se roteste si sustine greutatea corpului si greutati suplimentare. Coloana vertebrala iti protejeaza, de asemenea, maduva spinarii.

Structura complexa a coloanei vertebrale contribuie la posibilitatea aparitiei problemelor. Modificarile aparent minore in aliniere sau echilibru la orice nivel, disc, vertebra, articulatie sau muschi, pot face miscarile dureroase. Atunci cand sunt afectati nervii sau maduva spinarii care se intinde de-a lungul coloanei (canalul spinal), exista riscul aparitiei durerii de coloana sau a paraliziei in anumite parti ale corpului. O leziune severa a spatelui poate produce afectarea permanenta a maduvei spinarii si paralizie.

Din fericire, lezarea maduvei spinarii este dificila. De obicei, cand te doare spatele, exista o iritare a uneia din componentele coloanei. De exemplu, poti avea un aport sangvin sarac la nivelul discurilor. Drept urmare, adultii sunt susceptibili la ruperea discului si deshidratare (degenerare) in timp. Toate discurile degenereaza intr-un anumit grad pe masura inaintarii in varsta.

Factori de risc

Factorii care pot creste riscul unor persoane de a avea probleme cu spatele si de a se recupera lent sunt lipsa activitatii fizice, postura gresita, obezitatea, stresul mental sau fizic. Factorii de risc legati de ocupatie includ munca fizica grea, aplecarile sau rasucirile frecvente, pozitia statica prelungita, cum ar fi statul in picioare, pozitia asezata intr-un loc sau aplecata pentru perioade lungi de timp, cum ar fi petrecerea a prea mult timp la calculator.

De ce ma doare spatele?

Durerea de spate poate fi intalnita la orice varsta si este foarte important a se stabili cauza acesteia. Durerea la nivel lombar poate fi provocata de artroza, de o anomalie a curburii coloanei vertebrale in extensie (hiperlordoza) sau o deviatie (scolioza, cifoza). Lombalgia poate avea caracter mecanic (cand apare si se agraveaza in timpul efortului de zi cu zi) sau caracter inflamator (cand se agraveaza in repaus, iar miscarea si activitatile zilnice o calmeaza).

Cauzele durerii lombare

Dupa evolutia in timp a durerii, poate fi clasificata ca fiind acuta, cronica sau recidivanta.

Durerea lombara de cauza reumatologica poate debuta brusc, dupa un efort fizic intens, daca ridicam greutati avand o pozitie gresita a coloanei sau dupa expunere la frig. Aceasta poate aparea mai frecvent la tineri, insa nu este exclus sa apara si la persoanele cu varsta peste 50 de ani. Durerea este intensa, determina un grad mare de impotenta functionala si de multe ori bolnavul este imobilizat la pat.

Statul pe scaun in unghi drept da dureri cronice de spate

Statul pe scaun in pozitie dreapta ar provoca dureri cronice de spate. Potrivit lucrarilor unei echipe de cercetatori americani, este recomandata o pozitie aplecata inapoi, mai naturala, care exercita o tensiune mai scazuta asupra coloanei vertebrale, noteaza site-ul cotidianului elvetian La Liberté, consultat de Rompres.

„Un unghi de 135 de grade al bustului fata de coapse s-a dovedit a fi, din punct de vedere biomecanic, cea mai buna pozitie sezand, comparativ cu o pozitie de 90 de grade, adica cu bustul drept, considerata, de regula, normala”. Explicatia ii apartine dr. Waseem Amir Bashir, principalul autor al studiului prezentat la Chicago, la ultima conferinta anuala a Societatii Nord-Americane de Radiologie (RSNA).

Utilizand un nou sistem de imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), acesti medici au aratat ca pozitia sezand cu bustul drept exercita o tensiune anormala asupra coloanei vertebrale si asupra ligamentelor. Pe termen lung, aceasta poate provoca, potential, lombalgii cronice si deformari (ale coloanei).

Opiniile specialistilor

Pana acum, scannerele traditionale nu puteau realiza imagini ale unor persoane suferind de dureri de spate decat in pozitie culcat. Acest lucru putea ascunde cauza durerii provocate, cel mai adesea, de unele miscari sau pozitii prelungite.

„Corpul nostru nu este facut pentru a ramane asezat ore in sir, dar viata moderna obliga marea majoritate a populatiei a globului sa lucreze in pozitia sezand”, subliniaza dr. Bashir din cadrul sectiei de radiologie si diagnostic a Spitalului Universitar din Alberta (Canada).

Studiul a fost realizat la Spitalul Woodend, din Aberdeen (Scotia), pe 22 de benevoli care nu au avut niciodata dureri de spate.

Durerile de spate constituie principala cauza de incapacitate in Statele Unite ale Americii si de absenteism la locul de munca, potrivit Institutului National de Tulburari Neurologice si Cerebrale.

Boli ale coloanei vertebrale – simptome

Simptome lombalgie

Exista o patologie reumatismala cu debut la adultul tanar, cu durere trenanta avand perioade de acutizare, cu evolutie fluctuanta, cum este cazul spondilartritelor (de ex. Spondilita anchilozanta). Diagnosticarea acestora poate sa intarzie cu cativa ani fata de momentul debutului simptomatologiei. De aceea, exista riscul aparitiei unor modificari ireversibile la nivelul coloanei lombare.

Lombalgia reprezinta durerea la nivel lombar, cu debut brusc sau in timp, care poate sa iradieze dorsal, abdominal, fesier sau pe membrele inferioare. In urma unei anamneze corecte si a unei examinari atente, medicul decide daca sunt necesare explorari suplimentare care sa depisteze o problema a coloanei vertebrale lombare sau o patologie renala.

Important este sa nu neglijezi durerea de spate si sa mergi la medic pentru a afla cauza exacta. Pana atunci, afla despre ce ar putea fi vorba.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca pana la 80% din populatia globului sufera la un moment dat in viata din cauza durerii de spate.

Leziunea unui muschi sau a unui ligament

Cea mai frecventa cauza a durerilor de spate este leziunea unui muschi sau a unui ligament, determinata de:

  • o intindere necorespunzatoare
  • de o greutate corporala excesiva
  • de ridicarea unor greutati
  • de statul pe scaun intr-o pozitie vicioasa
  • de dormitul intr-o pozitie inconfortabila.

Durerile pot aparea imediat, sub forma unui impuls dureros puternic, sau mai tarziu, ca o durere insotita de amorteala si rigiditate. In aceste cazuri se recomanda, in general, repaus fizic si caldura locala. Se interzice caratul greutatilor, statul in picioare sau in frig. In plus, medicatia decontracturanta a musculaturii si antiinflamatorie se prescrie doar de catre medic, pentru ca  aceste medicamente pot avea efecte secundare, in special gastro-intestinale.

Hernia de disc

Discopatia sau hernia de disc, uzura si fragmentarea discului intervertebral, determinata de presiunile create asupra coloanei, care includ traumele sau efortul fizic intens, poate cauza dureri de spate. De multe ori, in astfel de cazuri este afectat nervul sciatic, iar durerile sunt puternice la nivelul partii inferioare a spatelui, feselor si membrelor inferioare. Potrivit medicului Ion Manea, in faza acuta, se recomanda prezentarea de urgenta la medic. In cadrul procesului de recuperare e nevoie de sedinte regulate de fizioterapie, elongatii, mobilizare vertebrala si masaj terapeutic. In cazurile grave, atunci cand examenele RMN o indica, poate fi necesara si interventia chirurgicala.

Osteoartrita

O alta cauza a durerilor de spate poate fi osteoartrita, o problema de sanatate care consta in degenerarea articulatiilor si, implicit, in deteriorarea discurilor dintre vertebrele coloanei. Problema poate fi tratata numai de catre medicii specialisti in urma unor investigatii amanuntite.

Osteoporoza

Osteoporoza cauzeaza, odata cu inaintarea in varsta, o scadere a rezistentei oaselor. Pe fondul acestei fragilitati, efortul fizic determinat de activitati zilnice, caratul unei unor greutati, cazaturile pot determina fracturarea oaselor slabite. Pentru a preveni astfel de situatii grave este nevoie de tratament antiosteoporotic, gimnastica medicala pentru intarirea musculaturii paravertebrale.

Fibromialgia

Fibromialgia, o afectiune cronica manifestata prin oboseala, depresie, dureri musculare si articulare reprezinta, de asemenea, o posibila cauza a durerilor de spate. In astfel de cazuri, doar medicul poate prescrie un tratament, in functie de fiecare caz in parte.

Alte cauze

O infectie, diabetul, o boala a rinichilor sau metastazele osoase ale diferitelor cancere pot fi, in cazuri ceva mai rare, cauze ale durerilor de spate. Acestea se depisteaza insa prin investigatii suplimentare si se trateaza doar la recomandarea medicului.

”Cum toate aceste posibile cauze ale durerilor sunt greu de stabilit de cineva care nu e de specialitate, este bine sa mergeti la medic atunci cand problemele se acutizeaza, pentru a primi tratamentul potrivit”, apreciaza dr. Ion Manea.

Diagnostic

Modificarile anatomice  si patologice ale coloanei vertebrale  sunt evidentiate de radiografia coloanei, de o radiculografie sau o mielografie.

Pentru aproape 60% din pacientii adolescenti, examenul clinic si investigatiile imagistice nu evidentiaza o cauza clara a durerii de spate. Potrivit autorului principal al studiului, Suken Shah, chirurg ortoped la Spitalul de Copii din Wilmington (SUA), ”ar putea fi de origine musculara, din cauza posturii incorecte, a antrenamentului intens in cadrul unui sport sau mai multe sporturi sau, dimpotriva, prea putina activitate fizica“.

Tratament

Medicamente pentru durerea de spate

Un tratament pentru durerea de coloana presupune medicatia orala si injectabila in scop antiinflamator, analgezic, miorelaxant pentru reducerea durerii, pentru cresterea compliantei pacientului si pentru a-l reintegra cat mai rapid in viata sociala. La fel de importanta este si terapia cu PRP (platelet rich plasma), de regenerare biologica. Aceasta este utilizata pentru recuperarea si pentru refacerea cat mai rapida a discului intervertebral si a tesuturilor invecinate (muschi, ligamente) de la nivelul coloanei vertebrale, cat si pentru tot ceea ce inseamna afectiuni articulare (genunchi, glezna, umar, cot) si musculo-ligamentare. In cazuri severe, se poate recurge la infiltratii cu xilina sau cu hidrocortizon.

Tratamentele sunt nedureroase, cu o toleranta si complianta a pacientului extrem de buna.

Durerile de spate tratament

Durerea de spate este abordata prin terapii personalizate care presupun decompresie si mobilizare vertebrala, hidratarea discului vertebral, kinetoterapie, fizioterapie.

Durerile de spate anunta, de cele mai multe ori, o afectiune a coloanei vertebrale care nu trebuie ignorata.

Indicatii: hernia de disc, spondiloza, discopatia

Tendinta in lumea medicala, la nivel mondial, este aceea de a trata problemele coloanei vertebrale prin terapii conservatoare, nechirurgicale, neinvazive.

Aceste tratamente si proceduri sunt folosite pentru afectiuni ale coloanei vertebrale precum hernia de disc, spondiloza, discopatia si constau in:

  • decompresia tridimensionala electronica a coloanei vertebrale – cu ajutorul careia hidratam discurile intervertebrale si cream premisele vindecarii lor;
  • mobilizarea vertebrala – prin care deblocam segmentele discovertebrale, redresam microcirculatia, reducem spasmele musculare si contribuim la corectarea posturii
  • fizioterapia si kinetoterapia – extrem de importante pentru intarirea musculaturii la nivelul spatelui.

Tratament naturist

Printre remedii pentru durerile de spate se numara si tratamentul naturist. Medicii naturisti recomanda in caz de dureri de spate baile de namol, baile de nisip cald, helioterapia, balneoterapia.

Chiropractica si osteopatia pot ajuta in durerea de spate persistenta. Masarea muschilor de pe fiecare parte a coloanei poate calma durerile de spate. Intinderea coloanei vertebrale ajuta la calmarea durerilor de spate prin relaxarea benzilor de muschi incordati de pe fiecare parte a coloanei vertebrale. Intinderea coloanei se realizeaza prin ingenuncherea si cu fruntea sprijinit de podea, bratele intinse spre spate, pe langa trup si cu palmele in sus. Pentru confort se poate folosi o perna asezata sub fese.

Aplicarea pe spate a compreselor fierbinti cu plante de leac precum valeriana, musetel si ghimbir poate ameliora durerile de spate.

Alte plante eficiente

Alte  plante recomandate in cazul acestei boli sunt ardeiul, batrinisul, ienuparul, mustarul,  orzul, ovazul, urzica, varza, verbina. Aceste plante pot fi folosite sub forma de macerat sau sulingual (plantele bine macinate umectate cu apa se tin 15-20 min in gura si apoi se inghit cu apa).

De asemenea, pentru a preveni sau limita durerea, medicii recomanda exercitii pentru dureri de spate si inot, cu scopul de a tonifia musculatura.

Sfaturi pentru prevenirea durerii de spate

Alimentatia bolnavilor cu dureri de spate trebuie sa fie bogata si variata cu multe fructe si legume. Organismul trebuie alimentat cu multe minerale si vitamine.

Daca stresul este una din cauze, incearca sa reduci sursele de tensiune apeland la metode eficiente pentru controlul stresului.

Pentru antrenarea muschilor spatelui este recomandat de medici sa faci exercitii blande de intindere si de consolidare atat a muschilor spatelui, cat si a muschilor abdominali. In acest caz, nu se fac miscari bruste, fortate. Exercitiile trebuie sa fie blande, sa se tina cont de varsta, de rezistenta organismului si sa fie efectuate sub indrumarea medicala. Atunci cand te doare spatele, stai sprijinit pe un scaun. Ai mare atentie la pozitia corpului si spatelui, de asemenea. Atunci cand mergi, spatele trebuie sa fie drept si relaxat, cu pieptul in fata. Atentie mare atunci cand ridici greutati. Trebuie sa faci miscari lente, sa nu te apleci, ci sa indoi genunchii.

Sfaturi pentru un somn mai bun

In timpul somnului incearca mai multe pozitii de somn si alege-o pe cea care ti se potriveste cel mai bine. Dormitul pe suprafete tari, cu salteaua destul de tare dar nu excesiv de dura. Important este sa-ti mentii o greutate corporalã potrivitã. Orice adaos in corp se va sprijini exact pe spate.

Adopta o viata armonioasa, cat mai naturala, fara consum de tutun.

Repaus la pat atunci cand exista rani produse de cazaturi, loviri la spate si obligatoriu mers la medic unde se face examenul de specialitate

Poarta pantofi confortabili care sustin bine piciorul si nu te fac sa calci anormal.

”Scoala spatelui”

Prin conceptul ”school back” sau ”scoala spatelui”, pacientii si toti cei care vor sa se fereasca de problemele spatelui sunt invatati reguli si modalitati de a-si proteja spatele zi de zi, in scop profilactic si terapeutic. Cateva reguli generale ar fi: evitarea sedentarismului, a pozitiilor fixe, vicioase, evitarea frigului, a aerului conditionat, a curentului, a greutatilor mari, practicarea exercitiilor fizice.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/172943.php
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/symptoms-causes/syc-20369906
  3. https://www.webmd.com/back-pain/guide/back-pain-symptoms-types
  4. https://www.healthline.com/health/back-pain
  5. https://www.verywellhealth.com/common-causes-of-back-pain-diagnosis-and-treatment-2548504

https://www.medicinenet.com/low_back_pain/article.htm

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma