Psihoterapia – ce inseamna si ce beneficii iti aduce

Psihoterapia este un domeniu de activitate in cadrul caruia sunt tratate probleme emotionale si afectiuni psihice. Afla din materialul urmator ce inseamna si ce beneficii iti aduce psihoterapia.

Cuprins:

  1. Ce este psihoterapia?
  2. Tipuri de psihoterapie
  3. Psiholog vs psihiatru – cum faci diferenta?
  4. Cand e cazul sa apelezi la psihoterapie?
  5. Beneficiile psihoterapiei
  6. Informatii utile

Ce este psihoterapia?

Terapia potrivita fiecarui pacient

Psihoterapia reprezinta denumirea generica, fiind structurata in multiple perspective de abordare teoretico-tehnica: psihoterapie psihanalitica si psihanaliza, psihoterapie cognitiv-comportamentala, psihoterapie adleriana, psihoterapie psihodrama clasica, psihoterapie analitica Jung, psihoterapie gestalt etc.

Fiecare perspectiva de lucru psihoterapeutica se adreseaza unui anumit tip de structurare si functionare a dinamicii personalitatii. De aceea, este important ca in momentul in care o persoana se adreseaza serviciilor de psihoterapie sa se intereseze in prealabil asupra metodei in care urmeaza sa lucreze. De asemenea, trebuie sa vada impreuna cu terapeutul respectiv in ce masura i se potriveste forma de psihoterapie careia i s-a adresat.

Un tratament prin cuvant

Psihoterapia reprezinta un tratament prin cuvant si modalitati specifice de interventie si tratare a simptomelor care aduc tensiune si conflicte in viata emotionala si mentala. Aceste modalitati de interventie si de abordare a conflictelor intrapsihice sunt in stransa legatura cu dinamica interna de functionare a fiecarei persoane in parte. Asadar, nu orice tip de psihoterapie se potriveste in mod direct si obligatoriu oricarui tip de personalitate, adica oricarei persoane care apeleaza la psihoterapie.

Intelegerea potrivirii cu o anumita forma de psihoterapie se face in cadrul sedintelor preliminare. In cadrul lor, terapeutul si pacientul sau colaboreaza pentru a vedea daca vor incepe impreuna demersul psihoterapeutic sau daca este recomandabil ca persoana respectiva sa fie indrumata spre un alt coleg terapeut, adica spre o forma de psihoterapie adaptata si adecvata functionarii interne a acesteia.

Intreaba despre perspectiva de lucru

La noi in tara, spre deosebire de alte tari, inca nu exista curiozitatea, necesitatea si precautia oamenilor care apeleaza la servicii psihoterapeutice de a se interesa indeaproape asupra a ceea ce urmeaza sa faca. Mi se intampla de multe ori in cabinet sa aud: ”Am mai fost la psiholog cateva sedinte cu ceva timp in urma”. Cand intreb in ce perspectiva de lucru au lucrat, cei mai multi pacienti imi raspund ca nu stiu pentru ca nu au intrebat, dar ca le-a facut bine sa vorbeasca si sa se descarce. Sigur ca primul lucru care se evidentiaza in urma primelor sedinte de psihoterapie este senzatia de eliberare prin faptul ca tensiunea se atenueaza vorbind despre conflictele si starile de disconfort interior. Numai ca si aici, ca si in cazul unui tratament medicamentos, aceasta este prima etapa de acomodare a organismului psihic pentru inceperea psihoterapiei. Dupa o durata scurta sau medie de timp, starile de tensiune vor reaparea, conflictele vor pune din nou presiune pentru gasirea unor solutii. Astfel vom sfarsi prin a merge din nou la psihoterapeut, a declarat Stefania D. Nita, psihoterapeut si membru al Asociatiei Romane de Psihanaliza de Cuplu si Familie.

Sfatul specialistului

Consider ca este responsabilitatea fiecarui psihoterapeut sa poata informa pacientii cu care lucreaza in ce consta travaliul terapeutic, sa poata oferi informatiile necesare asupra perspectivei de lucru in care este specializat. De asemenea, trebuie sa poata oferi explicatiile necesar a fi cunoscute de pacienti asupra etapelor prin care urmeaza sa treaca de-a lungul psihoterapiei respective. Nu in ultimul rand, trebuie sa-i poata indruma in mod onest spre alti colegi pe pacientii cu structuri si modalitati de functionare potrivite altor forme de psihoterapie, a mai spus Stefania D. Nita.

Tipuri de psihoterapie

Există o serie de tipuri eficiente de psihoterapie. Unele funcționează mai bine decât altele în tratarea anumitor tulburări și condiții. În multe cazuri, terapeuții folosesc o combinație de tehnici. Terapeutul ia în considerare situația și preferințele pacientului pentru a determina ce abordare ar putea fi cea mai bună.

Deși există multe tipuri de terapii, unele tehnici dovedite a fi eficiente includ:

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC)

Te ajută să identifici comportamentele nesănătoase, negative și să le înlocuiesti cu cele sănătoase, pozitive.

Terapia dialectic comportamentala

Este un tip de TCC prin care pacientii deprind abilități comportamentale pentru a reusi sa gestioneze stresul, emoțiile și pentru a-si îmbunătăți relațiile cu alte persoane.

Terapia prin acceptare si angajament

Aceasta te ajută să devii conștient și să accepți gândurile și sentimentele, să incepi să faci anumite schimbări si sa te adaptezi la situații.

Terapiile psihodinamice

Acestea se concentrează pe creșterea gradului de conștientizare a gândurilor și comportamentelor inconștiente, dezvoltarea de noi perspective asupra motivațiilor și rezolvarea conflictelor.

Psihoterapia interpersonală

Acest tip de terapie se concentrează pe abordarea problemelor in relațiile cu alte persoane, cum ar fi membrii familiei, prietenii și colegii.

Psihoterapia susținută

Iti imbunatateste capacitatea de a face față stresului și situațiilor dificile.

Psihoterapie integrativa

Terapia integrativă este o formă progresivă de psihoterapie care combină diferite instrumente și abordări terapeutice pentru a se potrivi nevoilor clientului individual. Un astfel de terapeut schimba tratamentele standard pentru a completa golurile de dezvoltare care afectează fiecare client în moduri diferite.

Psihoterapia vine în diferite formate, inclusiv sesiuni individuale, psihoterapie de cuplu, de familie sau psihoterapie de grup și poate fi eficientă pentru toate grupele de vârstă, una dintre acestea fiind psihoterapia copilului.

Psiholog vs psihiatru – cum faci diferenta?

Populatia din tara noastra cunoaste din pacate (inca) destul de putin despre ce inseamna sa fii psiholog, existand grave confuzii intre profesiile de psiholog, psihoterapeut si psihiatru.

Cu siguranta ca aceasta confuzie este intretinuta (poate pe alocuri in mod voit) dintr-o prea putina popularizare si informare cu privire atat la diferentele dintre cele trei specializari, cat si asupra rolului pe care fiecare dintre acestea il are in gasirea de solutii pentru suferinta psihica.

A fi psihiatru

Inainte de a raspunde intrebarii ce inseamna specializarea in psihoterapie in Romania, voi incerca sa fac o delimitare succinta si sper concisa a diferentelor dintre cele trei sfere profesionale. Profesia de psihiatru este exercitata de catre specialisti absolventi ai facultatii de medicina cu rezidentiat si specializare realizata ulterior in psihiatrie. Aceasta se adreseaza sferei de patologie psihica, ajutand si indrumand persoanele aflate in suferinta psihica prin urmarirea indeaproape a terapiei medicamentoase, care vizeaza ameliorarea suferintei respective. Psihiatrii pot fi si psihoterapeuti in masura in care urmeaza programe formative postuniversitare de specializare in psihoterapie, sustine Stefania D. Nita.

A fi psiholog

Profesia de psiholog este reprezentata de absolventii facultatii de psihologie. Acestia parcurg programul de studii universitare, cu durata de trei ani. In plus, urmeaza obligatoriu masterul intr-una din perspectivele psihologiei, cu durata de doi ani. Absolvirea celor trei ani de facultate in psihologie, la care se adauga cei doi ani de master (desfasurati la alegere in psihologie clinica, organizationala, consiliere etc.) nu acorda dreptul la exercitarea profesiei de psihoterapeut sau de consilier in psihoterapie. Absolvirea acestei etape confera dreptul de continuare a studiilor si intrarea in institutele formative specializate in pregatirea viitorilor psihoterapeuti, desigur, pentru cei care doresc sa urmeze aceasta specializare.

Pe scurt: psihologul nu este si nu poate fi, fara o pregatire ulterioara absolvirii facultatii, psihoterapeut.

A fi psihoterapeut

Profesia de psihoterapeut reprezinta specializarea aprofundata, cu o durata de minimum patru ani, a absolventilor de psihologie si medicilor psihiatri, precum si a absolventilor de asistenta sociala si filosofie (in masura in care acestia din urma isi echivaleaza examenele de specialitate in psihologie). Specializarea in psihoterapie se realizeaza in cadrul institutiilor formative post-universitare. Este constituita din studiul aprofundat in cadrul seminariilor teoretico-clinice si aplicative a fundamentelor, tehnicii si instrumentelor de interventie specifice cadrului psihoterapeutic in care acestia se formeaza.

Cand e cazul sa apelezi la psihoterapie?

G. lonescu defineste psihoterapia ca pe o forma de tratament psihologic, structurat in tehnici si metode, aplicate in mod deliberat, in grup sau individualizat. Acestea sunt efectuate de catre un terapeut specializat, cu urmatoarea adresabilitate:

  • omul sanatos aflat in dificultate (ii confera confort moral si o mai buna sanatate)
  • individul cu dificultati de relationare (il ajuta spre o mai buna integrare)
  • cu suferinte somatice (ii alina suferinta)

Unii oameni apeleaza la psihoterapie pentru ca se simt deprimați, anxiosi sau supărati de mai mult timp. Alții ar putea cauta ajutor pentru ca sufera de o boală cronică care le afecteaza viata. Alte persoane pot avea probleme pe termen scurt si au nevoie de ajutor pentru a depasi momentul. Acestea pot trece printr-un divorț, se pot simti copleșiți de un nou loc de muncă sau pot suferi in urma decesului unui membru al familiei, de exemplu.

Semne ca ai putea beneficia de terapie

  • Te incearca un sentiment coplesitor si prelungit de neputinta si tristete.
  • Problemele nu par să se îmbunătățească în ciuda eforturilor și a ajutorului acordat de familie și de prieteni.
  • Îți este greu să-ti indeplinesti activitățile zilnice.
  • Te îngrijorezi excesiv si traiesti cu senzatia ca se va intampla cel mai rău lucru posibil.
  • Consumi alcool sau droguri in exces sau dai dovada de agresivitate, iar situatia este dăunatoare si pentru cei apropiati.

Beneficiile psihoterapiei

Psihoterapia poate fi utilă în tratarea majorității problemelor mentale, printre care:

  • Tulburările de anxietate, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC), fobiile, atacurile de panică sau tulburarea de stres post-traumatic (PTSD)
  • Tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia sau tulburarea bipolară
  • Adicții, cum ar fi alcoolismul, dependența de droguri sau de jocuri de noroc
  • Tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia sau bulimia
  • Tulburări de personalitate, cum ar fi tulburarea de personalitate de tip borderline sau tulburarea de personalitate de tip dependent
  • Schizofrenia sau alte tulburări care determină detașarea de la realitate (tulburări psihotice)

Ajutor in cazul altor situatii de stres și conflicte ale vieții

  • Rezolvarea conflictelor cu partenerul/a sau cu o alta persoana
  • Ameliorarea starii de anxietate sau a stresului cauzat de schimbarea locului de muncă sau alte situații
  • Gestionarea evenimentelor majore ale vieții, cum ar fi divorțul, decesul unei persoane apropiate sau pierderea locului de muncă
  • Controlul reacțiilor nesănătoase, cum ar fi furia sau comportamentul pasiv-agresiv
  • O mai buna gestionare a unor afectiuni fizice gravă, cum ar fi diabetul, cancerul sau durerea cronică
  • Recuperarea mentala in urma unui abuz fizic sau sexual
  • Rezolvarea problemelor sexuale, indiferent dacă acestea au o cauza fizica sau psihologica
  • Imbunatatirea somnului, in cazul in care exista probleme (insomnie)

Psihoterapia in cazul bolnavilor de cancer

Pentru a atinge anumite standarde privind cresterea calitatii vietii bolnavilor cu cancer este necesara recunoasterea importantei interventiilor psihosociale prind cancerul. Acestea au ca obiectiv imbunatatirea starii psihice si functionale, reducand suferinta emotionala si facilitand adaptarea la boala si tratament. Unele interventii se adreseaza si membrilor familiei bolnavilor, intrucat reusita lor in a face fata situatiei este esentiala pentru starea de bine a pacientului.

Vorbind de suportul psihosocial al bolnavilor de cancer, sunt avute in vedere interventiile:

  • familiei (sot, sotie, partener, alte rude)
  • societatii (prieteni, vecini, colegi)
  • comunitatii (asociatii, fundatii, servicii de ingrijire, Biserica)
  • personalului din domeniul sanatatii, specialistilor

Un sistem de ingrijire optim, complet are in vedere faptul ca tulburarea emotionala face parte din boala.

Niveluri

  1. Suportul psihosocial la nivelul de baza trebuie sa fie asigurat de toti membrii personalului de ingrijire. Acestia trebuie, in special, sa ofere informatii si sa-i directioneze pe pacienti in general. Acest nivel de interventie se adreseaza perturbarilor emotionale firesti.
  2. Un al doilea nivel al ingrijirii sub aspect psihosocial e cel de rutina care trebuie asigurat de asistentii sociali, preoti, consilieri, pacienti, „veterani”, grupurile de autoajutor.
  3. Al treilea nivel este cel in care sunt abordate problemele speciale, unele tulburari psihice care necesita diagnostic diferentiat, probleme care solicita psihoterapie, interventii comportamentale pentru controlul durerii, anxietatii, dar si suport psihosocial.

Ajutor in oncologie

Pentru bolnavii de cancer, psihoterapia este in esenta suportiva si este practicata in situatii de stres major. Tinta o reprezinta boala si consecintele ei. Nu se incearca demontarea defenselor psihologice, intentia fiind de a ajuta pacientul sa gaseasca mecanismele de coping cele mai eficiente pentru persoana proprie.

Avand forma unei interventii de criza, psihoterapia se centreaza pe probleme specifice, ca de exemplu:

  • depresie
  • anxietate
  • unele disfunctii (incapacitate de concentrare)
  • stapanirea consecintelor bolii, a schimbarilor aparute in familie, a problemelor existente anterior si accentuate de cancer.

Alte aspecte abordate sunt consecintele aparitiei bolii, frica de recidiva, de durere, de moarte, frica de alte operatii, dificultati practice, etc.

Psihoterapia in sindromul de intestin iritabil

Asociatia Americana de Gastroenterologie considera ca intestinul iritabil poate fi definit ca o combinatie de simptome gastro-intestinale, cronice sau recurente. Acestea sunt neexplicabile prin anomalii structurale sau biochimice, atribuite intestinului:

  • durere
  • tulburari de transit intestinal
  • simptome de balonare
  • distensie

Cauze

Etiologia incriminata cuprinde: mesele neregulate, intoxicatiile alimentare antecedente, gastroenteritele, stresul si alte cauze necunoscute, sindromul de intestin iritabil (SII) fiind astfel considerat o afectiune psihosomatica. Din anumite motive, intestinul devine hiperactiv si pacientul este foarte sensibil la motilitatea intestinala.

Se considera ca exista o serie de factori emotionali care pot duce la spasme musculare, durere si alterari ale tractului gastro-intestinal. Stresul emotional este clar implicat in simptomatologia functionala a sistemului digestiv. In timpul perioadelor de stress apar exacerbari simptomatice intestinale, insotite de anxietate, depresie, diminuarea dorintei sexuale, chiar patologie organica intestinala.

Intestinul iritabil reprezinta aproximativ 40 % din totalul bolilor functionale digestive.

Tratament

In tratamentul colonului iritabil este inclus tratamentul medicamentos, dieta de excludere, hipnoterapia, terapia cognitiv-comportamentala si terapia prin relaxare. Toate si-au dovedit eficienta, in mod special hipnoterapia, mai ales pentru cazurile refractare la tratamentul medicamentos si dietetic. Tratamentul prin mijloace medicale standard are insa eficacitate limitata, cele mai bine documentate terapii fiind hipnoza si terapia cognitiv-comportamentala.

Rolul psihoterapiei in tratarea SII

Psihoterapia cauta in primul rand sa amelioreze simptomele, explorand conflictele psihologice si tulburarile emotionale ale pacientului. Terapia cognitiv-comportamentala se axeaza pe probleme actuale, anxietate si tiparele comportamentale. Nu analizeaza in profunzime experientele trecute, tehnicile utilizate fiind relaxarea progresiva, terapia congitiva, educatia pacientului legat de colonul iritabil, tehnici de management a durerii. Terapia prin relaxare este functionala deoarece stresul are un rol major in declansarea afectiunii. Terapia prin biofeedback foloseste tehnici vizuale si auditive pentru a invata pacientul sa-si modifice raspunsul corporal.

Psihoterapia nu este axata numai pe remisiunea simptomatologiei somatice, ci si pe tratamentul traumelor psihologice, anxietatii si stimei de sine scazute, sentimentului de inadecvare, problemelor interpersonale rezultate. Astfel, terapia devine mult mai complexa decat cea medicamentoasa, directionata patogenic-somatic.

Informatii utile

Pretul pentru o sedinta de psihoterapie de o ora variaza intre 100 si 300 de lei, in functie de tipul dorit, sedintele avand loc de cele mai multe ori in cabinetul psihologului.

Printre cei mai buni psihologi din Bucuresti se numara Anda Pacurar, Lucian Negoita, Roxana Draghici sau Alexandru Busila.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/psychotherapy/about/pac-20384616
  2. https://www.verywellmind.com/psychotherapy-4157172
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/156433.php
  4. https://www.psychiatry.org/patients-families/psychotherapy
  5. https://www.psychologytoday.com/us/therapy-types/integrative-therapy
  6. https://www.apa.org/helpcenter/understanding-psychotherapy
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma