Tulburarile de crestere la copii pot avea diferite cauze, de la cauze genetice pana la deficiente hormonale. Afla cum sunt diagnosticate tulburarile de crestere si ce consecinte au.

Cuprins:

1. Dezvoltarea copilului
2. Cauze pentru tulburarile de crestere
3. Consecintele tulburarilor de crestere
4. Cresterea excesiva in inaltime
5. Diagnosticarea unei tulburari de crestere
6. Tratament

Dezvoltarea copilului

Dezvoltarea fizica este o parte esentiala a copilariei. Cea mai accelerata crestere a copilului are loc in trei perioade:

  • inainte de nastere, cand copilul este fat;
  • in primii cativa ani de viata;
  • in timpul pubertatii.

Fiecare copil creste la o rata unica de crestere si dezvoltare. Rata de crestere este influentata de ereditate, sex, factori de mediu si nutritie. Alti factori pot, de asemenea, afecta si chiar incetini ritmul de crestere. Uneori, o afectiune medicala afecteaza rata normala de crestere a unui copil. De exemplu:

  • deficiente de hormoni;
  • tulburari intestinale;
  • afectiuni renale, pulmonare sau cardiace;
  • probleme ale oaselor;
  • diabetul sau alte tulburari ale zaharului din sange;
  • boli severe, stres intens cronic sau o trauma emotionala etc.

Atunci cand copilul nu ia in greutate, este sub percentila normala pe graficele de crestere sau a pierdut in greutate, e necesar un consult pentru a identifica exact cauza.

Crestere normala

Cresterea implica nu doar lungimea/inaltimea si greutatea corpului, ci si cresterea si dezvoltarea interna. Creierul unui copil creste cel mai mult in primii 5 ani de viata, atingand 90% din dimensiunea sa finala. Cresterea implica, de asemenea, diferite parti ale corpului care se dezvolta la rate diferite. Cresterea este de obicei completa intre 16 si 18 ani.

Inaltimea, greutatea si circumferinta capului, numite si indici antropometrici, sunt masuratori importante ale cresterii copilului.

Statura mica

Unii copii pot creste mai incet decat altii de varsta lor. Copiii care sunt mai scunzi decat media sunt considerati a avea statura mica. Statura mica nu este o boala. Adesea, aceasta poate fi doar o trasatura pe care o are copilul din familia sa. Parintii scunzi au de obicei copii scunzi, de exemplu.

In schimb, in unele cazuri, un copil este scund din cauza unei afectiuni medicale care implica si cresterea. Tulburarile medicale pot incetini sau pot opri cresterea unui copil. Daca o afectiune medicala este cauza unei cresteri lente, exista medicamente care pot ajuta.

Endocrinologul va evalua copilul pentru a depista cauza cresterii lente sau neobisnuite a copilului. Daca exista o afectiune medicala, medicul poate sugera medicamente ce ar putea ajuta copilul sa creasca.

Cauze pentru tulburarile de crestere

Cresterea este un proces care implica multi factori, cum ar fi dieta, starea generala de sanatate, activitatea fizica si stresul emotional. Dar cei doi factori principali sunt genele si hormonii. Copiii si adolescentii cresc si trec prin pubertate la momente diferite. Pentru fete, pubertatea incepe de obicei intre 7 si 13 ani. Pentru baieti incepe de multe ori mai tarziu – intre 9 si 15 ani.

Exista sute de conditii diferite care pot provoca probleme cu cresterea, fiecare avand diferite cauze, simptome si tratamente. Aceste conditii pot fi grupate in trei tipuri principale, in functie de cauza globala a afectiunii. Acestea sunt:

  1. probleme cu procesul de crestere in sine, cunoscute si ca tulburari de crestere primare;
  2. probleme cauzate de factori externi, cum ar fi malnutritia sau afectiunile pe termen lung, cunoscute si ca tulburari de crestere secundare;
  3. cauze necunoscute – cand nu este posibila identificarea cauzei tulburarii de crestere, cunoscuta si ca tulburari de crestere idiopatice.

Intarzierea de crestere

Copiii care sunt mai mici decat media pentru varsta lor si la care pubertatea incepe mai tarziu decat se considera normal pot avea o intarziere de crestere, dar nu o tulburare. De obicei acesti copii cresc pana la aproximativ aceeasi inaltime ca parintii lor. Diferenta dintre un copil cu o intarziere de crestere si un copil cu o tulburare de crestere este ca rata de crestere a unui copil cu intarziere de crestere este de obicei normala (cel putin 2 cm pe an).

Consumul inadecvat de proteine, calorii si alte substante nutritive din dieta poate duce la incetinirea cresterii, precum si o serie de alte afectiuni cronice cum ar fi afectiunile renale, cardiace, pulmonare si intestinale. Persoanele cu anemie pot, de asemenea, sa creasca si sa se dezvolte mai lent.

Tulburarile de crestere primare

Acestea sunt cele mai frecvente tipuri de tulburari de crestere. In majoritatea cazurilor, acest tip de conditie exista de la nastere, desi nu poate fi observat decat mai tarziu in viata. Aceste tipuri de tulburari de crestere sunt cauzate de probleme cu genele implicate in crestere. Nu este posibila modificarea genelor, prin urmare cauza nu poate fi tratata. Acest tip de conditie de crestere poate fi mostenit (adica este transmis de la parinte la copil) sau poate aparea fara niciun motiv aparent.

Genetica si dezvoltarea copilului

Inaltimea unui copil este in mare parte controlata de gene, care sunt transmise din generatie in generatie. Genele controleaza personalitatea, dar mai ales trasaturi, cum ar fi culoarea parului sau culoarea ochilor. Un copil are gena care dicteaza inaltimea mostenita de la parinti. Acestia au la randul lor gena de la parintii lor si asa mai departe. In general, genele familale determina intervalul in care copilul se poate incadra in ceea ce priveste inaltimea. Acesta este motivul cel mai frecvent pentru statura mica.

Este de cele mai multe ori vorba de ceva ereditar, mai exact copilul a mostenit o inaltime mica de la unul sau ambii parinti. Alte cauze genetice pentru statura mica includ dezvoltarea osoasa anormala si unele sindroame, inclusiv Down, Turner, Noonan si Prader-Willi.

Exemple

Exemplele includ: sindromul Turner, sindromul Silver-Russell, sindromul Noonan si sindromul Prader-Willi.

Unele boli nu sunt cauzate de hormoni, dar pot afecta capacitatea organismului de a produce hormonii necesari pentru dezvoltare. De exemplu, sindromul Turner este o boala genetica (cauza unei probleme cu genele unei persoane) care apare la fete. Este cauzata de un cromozom X lipsa sau anormal. Fetele cu sindrom Turner tind sa fie scunde si nu au de obicei o dezvoltare sexuala normala deoarece ovarele lor nu se maturizeaza si nu functioneaza in mod normal.

O alta conditie care poate duce la o statura semnificativ mai mica este nanismul pituitar sau dwarfismul. Dwarfismul rezulta din cresterea anormala a oaselor si a cartilajului din organism. In multe forme de dwarfism, persoana are proportii anormale ale corpului, cum ar fi membrele extrem de scurte. Cele mai multe cazuri de dwarfism sunt genetice.

Tulburarile de crestere secundare

Copiii cu acest tip de afectiune au, in general, o alta problema sau conditie care cauzeaza o problema cu cresterea lor.

Bolile care afecteaza intregul organism (numite si boli sistemice) pot provoca probleme de crestere. Acestea includ malnutritie constanta, boli ale tractului digestiv, boli de rinichi, boli de inima, boli pulmonare, diabet necontrolat si stres sever. Unii copii sunt anormal de mici la nastere si nu se recupereaza. Tulburarile care pot duce la o crestere anormala includ:

  • hipotiroidism netratat;
  • deficitul hormonului de crestere;
  • absenta pubertatii;
  • excesul de productie de cortizol;
  • alte afectiuni;
  • nutritie deficitara;
  • afectarea unor organe etc.

In aceste cazuri o inaltime redusa nu este principala problema si pot exista si alte simptome (care nu sunt legate de crestere) care sunt de asemenea prezente. In general, acest tip de conditie de crestere este tratabil. Exemple de tulburari de crestere secundara includ: deficienta hormonului de crestere, boala tiroidiana, boala celiaca si Crohn. In aceste tipuri de afectiuni, tratarea cauzei va rezolva adesea orice problema de crestere.

Hormonii si deficientele hormonale

Cresterea este controlata de hormonii pe care organismul ii produce. Multe boli ale sistemului endocrin, care este alcatuit din glandele care produc hormoni, pot afecta cresterea.

Hormonii sunt secretati de glandele endocrine si transportati in tot corpul prin sange. Hipotalamusul (o parte a creierului) controleaza glanda pituitara, care, la randul sau, elibereaza unii hormoni care controleaza cresterea si dezvoltarea sexuala. Estrogenul si testosteronul sunt hormoni importanti care determina dezvoltarea sexuala si functioneaza si joaca, de asemenea, un rol in crestere.

Hormonul de crestere

Impreuna cu alti hormoni, hormonul de crestere este important pentru cresterea copilului. Glanda pituitara elibereaza hormonul de crestere in organism, unde favorizeaza cresterea osoasa. Hormonul de crestere ajuta celulele din oase sa creasca si sa se divida. Cresterea oaselor, in special a coloanei vertebrale si a oaselor picioarelor, face ca un copil sa fie mai inalt.

Hormonul de crestere este secretat de glanda pituitara. In conditii normale fiziologice, este secretat in aproximativ 8 reprize maxime in fiecare zi cu niveluri bazale scazute intre aceste impulsuri. Diferiti factori farmacologici si fiziologici, cum ar fi activitatea fizica, stresul, mesele bogate in proteine sunt stimulatori puternici ai secretiei acestui hormon. Aproape 50% din secretia zilnica de are loc in primele ore ale noptii dupa debutul somnului profund.

Deficitul de hormon de crestere

Aceasta afectiune implica glanda pituitara, glanda mica localizata la baza creierului care produce hormon de crestere si alti hormoni. Daca glanda pituitara nu produce suficient hormoni pentru o crestere normala, cresterea incetineste sau se opreste. Deficitul poate sa apara la orice varsta, iar semnul cel mai des intalnit la copii si adolescenti este o incetinire a cresterii la mai putin de 2 cm pe an. Copiii cu aceasta tulburare au de obicei proportii normale ale corpului – cu alte cuvinte, corpul lor arata normal, doar ca este mai mic. Deficitul de hormon de crestere nu afecteaza inteligenta sau functia creierului.

Tulburarile de crestere idiopatice (cauze necunoscute)

Uneori, cauza pentru tulburarile de crestere nu poate fi gasita. La acesti copii nu pare sa existe un motiv genetic, nici macar un motiv extern pentru care nu se dezvolta asa cum era de asteptat. Este posibil ca cel mic sa se fi nascut cu o inaltime normala la nastere si sa manance sanatos, dar din anumite motive nu creste asa cum ar trebui. In astfel de cazuri, medicul poate diagnostica copilul cu ceea ce se numeste „statura mica idiopatica”. Asta inseamna pur si simplu o problema de crestere fara o cauza cunoscuta.

Consecintele tulburarilor de crestere

Desi o inaltime redusa este unul dintre cele mai vizibile simptome ale unei probleme  de crestere, exista si o serie de alte simptome si probleme care pot afecta copilul:

  • Simptome fizice – deoarece exista multe tipuri diferite de tulburari de crestere, tipurile de simptome variaza considerabil, dar in general constau in durere sau oboseala.
  • Dezvoltarea fizica – in anumite conditii, tulburarile de crestere pot duce la probleme cu dezvoltarea altor tesuturi si organe, cum ar fi plamanii.
  • Probleme practice – pot exista dificultati in gasirea de haine sau incaltaminte care sa li se potriveasca. Realizarea sarcinilor de zi cu zi, cum ar fi statul prelungit pe scaun sau accesul la toaleta, poate fi dificila pentru unii copii.
  • Problemele emotionale – cum ar fi agresiunea sau bullying-ul la scoala sau chiar comentariile rautacioase facute de straini pot fi foarte suparatoare. Copilul poate avea probleme si cu increderea in sine, stima de sina si poate dezvolta sentimente de furie si frustrare.

Cresterea excesiva in inaltime

Unii copii pot fi anormal de inalti pentru varsta lor, din cauza unei dezvoltari timpurii, rapide a pubertatii sau a unei productii excesive de hormon de crestere de catre glanda pituitara. Acestea si alte conditii mai rare pot stimula cresterea, in special a maxilarului si a oaselor lungi ale bratelor si picioarelor. Majoritatea acestor conditii pot fi tratate.

Cresterea timpurie si pubertatea precoce

In general, cresterile si dezvoltarea la fete incep cu aproximativ doi ani mai devreme decat la baieti. Copiii cu pubertate precoce sufera o crestere rapida din cauza cresterii anormale a nivelurilor hormonilor sexuali din corpul lor.

Prea mult hormon de crestere (hiperpituitarism)

Doua conditii apar din cantitati excesive de hormon de crestere in organism: acromegalie si gigantism.

Acromegalia este o afectiune la adulti care este cauzata de o secretie crescuta de hormon de crestere dupa ce cresterea normala s-a oprit. Este foarte rara. Deoarece adultii nu pot creste, hormonul de crestere in exces in acromegalie determina o ingrosare a oaselor, si face ca alte structuri si organe sa creasca.

Gigantismul apare atunci cand exista o secretie excesiva a hormonului de crestere la copii inainte de incetinirea cresterii normale. Acest lucru duce la o crestere exagerata a oaselor lungi. In plus fata de cresterea verticala in inaltime, exista, de asemenea, crestere a muschilor si organelor. Rezultatul este o persoana care este foarte inalta, cu maxilar proeminent, craniu mare si maini si picioare foarte lungi.

Diagnosticarea unei tulburari de crestere

Testele pe care medicul le recomanda pentru a detecta tulburarile de crestere depind de constatarile de la fiecare etapa a evaluarii.

Testele de sange pot fi efectuate pentru a depista anomalii hormonale si cromozomiale si pentru a exclude alte boli asociate cu tulburarile de crestere. O scanare osoasa cu raze X ar putea fi facuta, precum si alte testre imagistice pentru a analiza glanda pituitara pentru anomalii. Pentru a masura capacitatea glandei pituitare de a produce hormon de crestere, medicul (de obicei un endocrinolog pediatru) poate face un test de stimulare a hormonului de crestere. Aceasta implica administrarea de medicamente care determina glanda pituitara sa secrete hormonul de crestere. Ulterior se vor preleva mai multe probe de sange in timp pentru a verifica nivelul hormonului de crestere.

Tratament

Desi tratamentul in tulburarile de crestere nu este, de obicei, urgent, diagnosticul si tratamentul anterior pot ajuta pe unii copii sa faca schimbarile necesare alimentare si sa ajunga la inaltimea lor finala. Daca se identifica o afectiune medicala subiacenta, tratamentul specific poate duce la o crestere mai buna. Insuficienta cresterii din cauza hipotiroidismului, de exemplu, este de obicei tratata cu pastile de inlocuire a hormonului tiroidian.

Injectarea hormonului de crestere pentru copiii cu deficit de hormon de crestere, sindromul Turner si insuficienta renala cronica pot ajuta copiii sa ajunga la o inaltime normala. Hormonul de crestere este in general considerat sigur si eficiena, desi tratamentul complet poate dura multi ani si nu toti copiii vor avea un raspuns bun, iar tratamentul poate fi costisitor.

Referinte:
(1) Growth hormone deficiency in children, link: https://www.pharmaceutical-journal.com/growth-hormone-deficiency-in-children/20001867.article?firstPass=false
(2) Growth Problems in Children, link: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=90&contentid=p01956
(3) Growth Disorders, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4923546/
(4) What Is a Growth Disorder?, link: https://kidshealth.org/en/parents/growth-disorder.html
(5) Growth Disorders, link: https://medlineplus.gov/growthdisorders.html

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma