Tumorile cerebrale sunt tumori (benigne sau maligne) de dimensiuni si cauze variate, aparute la nivelul creierului. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele, diagnosticul si tratamentul in cazul acestora.

Cuprins:

  1. Ce sunt tumorile cerebrale?
  2. Tipuri de tumori cerebrale
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Sfaturi pentru sanatatea creierului

Ce sunt tumorile cerebrale?

O tumoare cerebrala este o formatiune alcatuita din celule anormale dezvoltate la nivelul creierului.

Exista multe tipuri diferite de tumori cerebrale. Unele tumori cerebrale sunt benigne (dezvoltare lenta, fara recidive si localizate), in timp ce altele sunt maligne (evolutie rapida, infiltrarea tesuturilor vecine, metastaze, recidive). Tumorile cerebrale pot aparea in creier (tumori cerebrale primare). In alte cazuri, cancerul se dezvolta in alte parti ale corpului si se poate raspandi la creier (tumori cerebrale secundare sau metastatice).

Cat de rapid creste si se dezvolta o tumoare pe creier poate varia foarte mult. Viteza de crestere, precum si localizarea unei tumori cerebrale determina modul in care aceasta va afecta functionarea sistemului nervos.

Optiunile de tratament pentru tumorile cerebrale depind de tipul de tumora pe creier pe care pacientul o prezinta, precum si de dimensiunea si localizarea acesteia.

Tipuri de tumori cerebrale

Tumorile cerebrale primare pot fi benigne sau maligne.

Tumori cerebrale benigne

  • De obicei, tumorile benigne pot fi indepartate si rareori isi fac din noua aparitia.
  • Tumorile cerebrale benigne au, de obicei, o margine specifica si evidenta. In foarte putine cazuri tumorile benigne invadeaza tesuturile din jurul lor. Acestea nu se raspandesc in alte parti ale corpului. Cu toate acestea, tumorile benigne pot pune presiune pe zone sensibile ale creierului si pot provoca probleme grave de sanatate.
  • Spre deosebire de tumorile benigne care se dezvolta in alte parti ale corpului, tumorile benigne cerebrale sunt uneori amenintatoare de viata.
  • Tumorile cerebrale benigne pot deveni maligne.

Tumori cerebrale maligne

  • sunt denumite, de asemenea, cancer cerebral sau cancer de creier
  • Tumorile cerebrale maligne sunt, in general, mai grave si in multe cazuri reprezinta o amenintare pentru viata.
  • Este posibil ca acestea sa se dezvolte rapid si sa inmulteasca sau sa invadeze tesutul cerebral din apropiere.
  • Celulele canceroase se pot desprinde de tumorile cerebrale maligne si se pot raspandi in alte parti ale creierului sau in maduva spinarii. Rar se raspandesc in alte parti ale corpului.

Tipuri de tumori cerebrale primare

Tipuri de tumori cerebrale la adulti

  • Astrocitomul: tumoarea provine din celulele gliale in forma de stea numite astrocite. La adulti, cel mai adesea apare un astrocitom in cerebrum.
  • Astrocitomul de grad I sau II: Poate fi numit si gliom de grad mic.
  • Astrocitomul de gradul III: Se mai numeste si astrocitom de grad inalt sau anaplazic.
  • Astrocitomul de grad IV: Poate fi numit si glioblastom sau gliom astrocitar malign.
  • Meningiom: tumoarea apare in meninge. Acesta poate fi de gradul I, II sau III. Este de obicei benign (gradul I) si se dezvolta incet.
  • Oligodendrogliomul: tumoarea provine din celulele care produc substanta grasa care acopera si protejeaza nervii. De obicei apare in cerebrum. Este cel mai frecvent la adultii de varsta mijlocie. Poate fi de gradul II sau III.

Cele mai frecvente tipuri de tumori cerebrale la copii

  • Meduloblastomul: tumoarea apare, de obicei, in cerebel. Se mai numeste si tumora neuroectodermala primitiva. Este de gradul IV.
  • Astrocitomul de gradul I sau II: La copii, aceasta tumoare de grad mic poate aparea oriunde in creier. Cel mai frecvent tip de astrocitom la copii este astrocitomul pilocitic juvenil. Este de gradul I.
  • Ependimomul: Tumora apare din celulele care aliniaza ventriculii sau canalul central al maduvei spinarii. Este cel mai frecvent intalnit la copii si tineri adulti. Acesta poate fi de gradul I, II sau III.
  • Gliomul stem cerebral: Tumora apare in partea inferioara a creierului. Acesta poate fi o tumoare de grad mic sau de grad inalt. Cel mai frecvent tip este gliomul intrinsec pontin difuz.

Gradele tumorilor cerebrale

Doctorii au grupat tumorile cerebrale in functie de grad. Gradul unei tumori se refera la modul in care celulele arata sub microscop:

  • Gradul I: tesutul este benign. Celulele arata aproape normal si se dezvolta incet.
  • Gradul II: Tesutul este malign. Celulele sunt altfel fata de celulele dintr-o tumora de grad I.
  • Gradul III: Tesutul malign contine celule care arata foarte diferit de celulele normale. Celulele anormale cresc in mod activ (anaplazice).
  • Gradul IV: tesutul malign are celule care arata foarte anormal si tind sa creasca rapid.

Cauze

  • traumatisme craniene
  • malformatii ale craniului
  • metastaze ale altor tumori localizate la nivelul altor organe.

Tumorile cerebrale care se dezvolta in creier

Tumorile cerebrale primare isi au originea in creierul sau in tesuturile apropiate acestuia, cum ar fi membrana care acopera creierul (meningele), nervii cranieni, glanda pituitara sau glanda pineala.

Tumorile cerebrale primare se dezvolta atunci cand celulele normale sufera mutatii in ADN-ul lor. Aceste mutatii le permit celulelor sa creasca, sa se divizeze si sa continue sa supravietuiasca atunci cand celulele sanatoase ar muri. Acestea ajung sa formeze o masa de celule anormale, mai precis o tumora.

La adulti, tumorile cerebrale primare sunt mult mai putin frecvente decat tumorile cerebrale secundare, in care cancerul apare in alta parte si se raspandeste la creier.

Tipuri de tumori cerebrale primare

  • glioamele
  • meningioame
  • neuromul acustic (schwanom vestibular)
  • adenoamele pituitare
  • meduloblastoamele
  • tumorile celulelor germinative
  • craniofaringioamele

Cancer care apare in alta parte si se extinde la creier

Tumorile cerebrale secundare (metastazate) sunt tumori care rezulta din cancerul aparut intr-o alta parte a corpului si care se raspandeste la creier.

Tumorile cerebrale secundare apar cel mai adesea la persoanele care au un istoric legat de cancer. La adulti, tumorile cerebrale secundare sunt mult mai frecvente decat tumorile cerebrale primare.

Cu toate ca orice tip de cancer se poate raspandi la creier, urmatoarele sunt cele mai frecvente:

Factori de risc

La majoritatea pacientilor, cauza tumorii nu este clara. Cu toate acestea, medicii au identificat anumiti factori care pot creste riscul de aparitia al unei tumori cerebrale.

  • Expunerea la radiatii. Persoanele care au fost expuse la un tip de radiatii numite radiatii ionizante prezinta un risc crescut de aparitie a unei tumori cerebrale. Printre exemplele de radiatii ionizante se numara radioterapia utilizata pentru a trata cancerul si expunerea la radiatii in urma unor bombe atomice.
  • Antecedente familiale de tumori cerebrale. Unele tumori cerebrale apar la persoanele cu cazuri de tumori cerebrale in familie sau cu antecedente familiale de sindroame genetice care sporesc riscul de aparitie a tumorilor cerebrale.

Tumorile cerebrale si telefonul mobil

Potrivit unui recent studiu publicat in editia on-line a revistei BMJ, realizat in colaborare de catre cercetatorii de la Centrele Universitare din Leed, Nottingham si Manchester si de la Institutul Oncologic de Cercetare din Londra, folosirea telefoanelor mobile nu se asociaza cu un risc crescut pentru cel mai comun tip de tumora cerebrala, gliomul, asa cum sugera un studiu suedez anterior. Potrivit acestuia, s-a observat o asociere semnificativa intre folosirea telefonului mobil (in special in regiunile rurale) si aparitia unei tumori cerebrale in partea corespunzatoare a creierului unde s-a tinut telefonul.

Studiul curent, realizat pe o perioada de 4 ani, nu a decelat nicio legatura intre folosirea telefonului mobil si aparitia gliomului. Au fost luate in considerare timpul petrecut de la prima utilizare a telefonului, durata in ani a folosirii acestuia, durata convorbirilor in ore, numarul apelurilor primite, etc.

Concluziile studiului

Nu s-a gasit nicio asociere a utilizarii telefonului mobil in regiunea rurala si aparitia cancerului cerebral. In Anglia, telefoanele mobile au intrat in folosinta din anul 1985, fiind utilizate in masa larga indeosebi dupa 1990.

Circa 4.000 de cazuri noi de tumora cerebrala apar in fiecare an, dintre acestea gliomul fiind tipul cel mai des intalnit. Printre primele simptome figureaza cefaleea si greturile. Cauza acestor tumori nu poate fi definita. Studiul a fost realizat in intervalul de timp dintre 1 decembrie 2000 si 29 februarie 2004. In total, 966 de persoane cu tumora cerebrala (gliom) si 1716 de voluntari sanatosi au fost interviati in legatura cu folosirea telefonului mobil (de cand, ce tip de mobil, durata convorbirilor).

Simptome

Debutul poate fi lent, progresiv sau dimpotriva – brusc, acut.

Diagnostic

Examen neurologic

Un examen neurologic poate include, printre altele, verificarea vederii, auzului, echilibrului, coordonarii, fortei si reflexelor. Problemele pe care un pacient le poate avea in una sau mai multe dintre aceste zone poate furniza indicii despre partea creierului care ar putea fi afectata de o tumoare.

Teste de imagistica

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) este frecvent utilizata pentru a ajuta la diagnosticarea tumorilor cerebrale.

Teste efectuate pentru a descoperi cancerul aparut in alta parte

Daca medicul suspecteaza ca tumora pe creier s-a raspandit dintr-o alta zona a corpului, poate recomanda efectuarea unor teste si proceduri pentru a descoperi unde a aparut cancerul. Printre teste s-ar putea numara tomografia computerizata (CT) sau o tomografie cu emisie de pozitroni (PET-CT) pentru a cauta semne de cancer pulmonar.

Biopsie

O biopsie poate fi efectuata ca parte a unei operatii de indepartare a unei tumori cerebrale. Biopsia mai poate fi efectuata utilizand un ac.

Acul se foloseste in cazul tumorilor cerebrale aparute in zone greu accesibile sau zone foarte sensibile din creier care ar putea fi afectate de o operatie mai extinsa. In cadrul acestei proceduri, neurochirurgul face o mica gaura in craniu. Un ac subtire este apoi introdus prin acel orificiu. Tesutul este indepartat cu ajutorul acului, care este ghidat prin prin intermediul tomografiei computerizate (CT) sau a rezonantei magnetice (RMN).

Tesutul extras este apoi studiat sub microscop pentru a determina daca este canceros sau benign. Testele sofisticate de laborator ii pot da indicii doctorului despre prognostic, dar si despre optiunile de tratament.

Tratament

Se impune examenul de specialitate pentru localizarea exacta si instituirea tratamentului corespunzator. Medicul va stabili prognosticul fiecarui caz in parte. Se recurge la interventie chirurgicala, administrarea medicamentelor specifice si reabilitarea ulterioara a bolnavului operat.

Interventia chirurgicala

Daca tumora a aparut intr-un loc accesibil pentru operatie, chirurgul va face tot posibilul sa o indeparteze.

In unele cazuri, tumorile sunt mici si usor de separat de tesutul cerebral din jur, ceea ce face posibila indepartarea chirurgicala completa. In alte cazuri, tumorile nu pot fi separate de tesutul inconjurator sau sunt situate langa zone sensibile din creier, facand operatia riscanta. In aceste situatii, medicul indeparteaza cat poate de mult din tumoare.

Simptomele se amelioreaza chiar si dupa indepartarea unei parti din tumora.

Acest gen de operatie pe creier atrage riscuri, cum ar fi infectia si sangerarea. Exista si alte riscuri, insa depind de zona creierului in care se afla tumoarea. De exemplu, interventia chirurgicala asupra unei tumori in apropierea nervilor oculari poate duce la pierderea vederii.

Radioterapia

Radioterapia foloseste fascicule de energie de mare putere pentru a ucide celulele canceroase. In timpul terapiei cu radiatii, pacientul sta intins pe o masa in timp ce o masina se misca in jurul acestuia, directionand radiatiile catre zone precise din corp. In cazuri foarte rare, radiatiile pot fi plasate in interiorul corpului in apropierea tumorii cerebrale (brahiterapie).

Chimioterapia

Chimioterapia foloseste medicamente pentru a distruge celulele canceroase. Acestea pot fi administrate intravenos sau pe cale orala. O combinatie de medicamente este de obicei data intr-o serie de tratamente pe o perioada de saptamani sau luni.

Radiochirurgia

Acest tip de interventie nu este o forma de chirurgie traditionala. Radiochirurgia utilizeaza mai multe fascicule de radiatii pentru a da o forma extrem de concentrata de tratament cu radiatii cu scopul de a ucide celulele tumorale aflate intr-o zona foarte mica.

Sanse de supravietuire

Prognosticul poate fi unul foarte bun in cazul tumorilor benigne. In cazul celor maligne, totul depinde de stadiul bolii, sustin specialistii.

Sfaturi pentru sanatatea creierului

Mentineti-va inima sanatoasa

Este important sa pastram o circulatie buna a sangelui prin inima si prin vasele de sange. Hipertensiunea arteriala, nivelurile ridicate de colesterol, fumatul si diabetul zaharat cresc riscul de a dezvolta boli neurodegenerative prin impiedicarea fluxului de sange catre creier.

Un somn de calitate

O modalitate cheie de a va mentine creierul sanatos este ”sa luati pauza” timp de 7-9 ore pe noapte. „Somnul este cel mai important lucru pe care il puteti face pentru a reseta creierul si pentru a restabili sanatatea mintala”, spune Romie Mushtaq, specialist in neurologie si medicina integrata.

Faceti miscare

Mersul pe jos timp de 30 de minute pe zi, cursurile de dans sau inotul va ajuta sa va pastrati in forma si va pot imbunatati sanatatea cognitiva. Exercitiile stimuleaza fluxul de sange catre creier. Si studiile au aratat ca pot mari dimensiunea hipocampului, partea creierului responsabila cu memoria, care, in mod natural, se micsoreaza in timp ce varsta creste.

Urmati o dieta potrivita

O dieta bogata in acizi grasi omega-3 si grasimi saturate, plina de substante nutritive gasite in legumele cu frunze verzi, alaturi de niste cereale intregrale pot contribui la pastrarea sanatatii creierului pe tot parcursul vietii. De exemplu, unele persoane urmeaza o dieta mediteraneana, care pune accentul pe peste, fructe si legume, nuci, ulei de masline si avocado, limitand in acelasi timp carnea rosie.

 

Referinte:

  1. https://mayfieldclinic.com/pe-braintumor.htm
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/brain-tumor/symptoms-causes/syc-20350084
  3. https://www.medicinenet.com/brain_tumor/article.htm
  4. https://www.webmd.com/cancer/brain-cancer/brain-tumors-in-adults#1
  5. https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Brain-Tumors
  6. https://www.webmd.com/brain/features/keeping-your-brain-fit-for-life#1
  7. https://www.cancer.net/cancer-types/brain-tumor/symptoms-and-signs
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma