Taurina – efecte, beneficii si contraindicatii

Taurina este un tip de aminoacid gasit in mai multe alimente, insa este mai cunoscuta pentru ca este adaugata in bauturi energizante. Mai multe despre taurina puteti afla din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este taurina?
  2. Tipuri de taurina
  3. Efectele taurinei
  4. Beneficii
  5. Contraindicatii
  6. Informatii utile

Ce este taurina?

Cu totii am auzit de taurina, aceasta substanta regasindu-se in bauturile energizante. Dar ce este, de fapt, taurina?

Taurina este un acid amino-sulfonic, dar este adesea denumit drept aminoacid, o substanta chimica necesara ca un bloc de constructie a tuturor celorlalti aminoacizi. Taurina se gaseste in cantitati mari in creier, retina, inima si celulele sanguine numite trombocite, tractul gastro-intestinal, muschi, bila.

Cele mai bune surse alimentare care contin taurina, in mod natural, sunt carnea de porc, pui, peste, dar si fructele de mare.

Taurina poate fi gasita si sub denumirea de „aminoacid conditionat„, pentru a fi distins de „aminoacizii esentiali”. Un „aminoacid conditionat” poate fi fabricat de catre organism, spre deosebire de un „aminoacid esential”, care nu poate fi produs de catre organism si trebuie asigurat prin dieta. Oamenii care, dintr-un motiv sau altul, nu pot produce aceasta substanta, trebuie sa o obtina din dieta sau cu ajutorul suplimentelor.

Tipuri de taurina

Taurina naturala

Adultii pot sintetiza taurina din aminoacizii esentiali metionina si cisteina, desi pot avea nevoie si de o cantitate mica de aport dietetic. Nou-nascutii nu pot sintetiza direct aceasta substanta si  necesita, de asemenea, un aport alimentar.

  1. Peste

Pestele contine niveluri ridicate de taurina. Potrivit Departamentului de Biostiinte Moleculare de la Scoala de Medicina Veterinara, Universitatea Davis din California, crabul gatit contine 5,964 g taurina per kilogram, greutate uscata. Macroul intreg contine 9,295 g taurina per kilogram, greutate uscata, iar fileurile de somon din Alaska contin 4,401 g taurina per kilogram, greutate uscata.

  1. Carne

Carnea este o sursa buna de taurina. O varietate de animale, printre care pasarile si insectele, contin aceasta substanta. Carnea dezosata de vita contine aproximativ 197 mg de taurina per kilogram de greutate uscata. Ficatul de vita contine aproximativ 2,359 g taurina per kilogram, greutate uscata. Carnea de miel contine aproximativ 3,676 g taurina per kilogram, greutate uscata, iar ficatul de pui contine aproximativ 6,763 g taurina per kilogram, greutate uscata.

  1. Laptele matern uman

Copiii au nevoie de aport alimentar de taurina, iar laptele matern aduce un important astfel de aport. Laptele consumat in primele patru pana la cinci zile dupa nastere, cunoscut si sub denumirea de colostru, contine niveluri ridicate de taurina. Treptat, cantitatea de taurina din laptele matern scade si dupa 30 de zile postpartum, mai ramane aproximativ 40% din nivelul initial. Deoarece aceasta substanta este importanta in dezvoltarea creierului si a ochilor, producatorii au inceput sa o adauge in laptele artificial pentru bebelusi.

  1. Alge marine si plante

In timp ce legumele cultivate in pamant nu contin taurina, algele marine contin aceasta substanta, conform unui studiu din 1997 publicat in revista „Plant Physiology”.

Taurina de sinteza

Este similara cu taurina din bauturile energizante. Exista doua abordari principale care sunt utilizate in mod obisnuit pentru a obtine aceasta substanta prin reactii chimice.

taurina

Prima implica o reactie intre oxidul de etilena si bisulfitul de sodiu pentru a forma acidul isetionic, care este apoi utilizat pentru a obtine forma sintetica de taurina. Al doilea utilizeaza reactia chimica dintre aziridina si acidul sulfuros pentru a obtine taurina intr-un singur proces reactiv.

Productia comerciala

Cererea consumatorilor pentru produsele care contin taurina continua sa creasca, ducand la necesitatea unor niveluri mai ridicate de productie.

Desi substanta se gaseste in mod natural in surse alimentare, la scara comerciala, este benefic din punct de vedere economic ca derivatul de aminoacizi sa fie sintetizat cu reactii chimice, mai degraba decat sa fie extras din surse naturale. Din acest motiv, in majoritatea cazurilor, taurina utilizata in suplimentele si alte produse alimentare este sintetizata chimic.

Efectele taurinei

Taurina este esentiala pentru organismul uman pentru ca ajuta la formarea acidului biliar si a acidului taurocolic. De asemenea, specialistii sunt de parere ca aceasta substanta joaca un rol in dezvoltarea sistemului nervos si a cresterii musculare.

In plus, substanta are functie de captator de radicali si substanta transmitatoare in creier. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca taurina accentueaza efectul cafeinei. De aceea, bauturile energizante au un efect mai puternic in comparatie cu cafeina.

De asemenea, in urma unor cercetari, s-a demonstrat ca taurina ar putea fi folosita cu succes in tratarea infectiilor pulmonare si a insuficientei renale.

Este bine de stiut ca taurina continuta in majoritatea produselor de pe piata (bauturi energizante sau suplimente pentru sportivi) este un produs de sinteza, nu obtinut din surse naturale.

Beneficii

Taurina, gasita in mai multe organe, are beneficii pe scara larga. Rolul sau direct include:

  • Mentinerea unei bune hidratari si a echilibrului electrolitic in celulele organismului
  • Formarea sarurilor biliare, care joaca un rol important in digestie
  • Reglarea mineralelor, cum ar fi calciul din celule
  • Sustinerea functiei generale a sistemului nervos central si a ochilor
  • Regleaza sanatatea sistemului imunitar si functia antioxidanta

Poate ajuta la reducerea bolilor cardiovasculare

Studiile arata ca taurina poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Aceasta substanta face acest lucru prin reducerea tensiunii arteriale si a inflamatiei. Unele dovezi sugereaza ca taurina imbunatateste functia ventriculului stang al inimii si calmeaza sistemul nervos.

Cercetarile arata ca taurina, chiar si ca supliment administrat pe termen scurt, are capacitatea de a sustine o functie fizica mai buna, de a reduce riscurile cardiovasculare care pot aparea in urma exercitiilor fizice si de a imbunatati problemele asociate pacientilor cu insuficienta cardiaca. Desi trebuie realizate mai multe studii, acest lucru este promitator pentru oricine sufera de boli de inima.

Ajuta la reducerea efectelor secundare ale bolii Parkinson

Studiile arata ca substanta poate ajuta la regenerarea celulelor creierului. Testarea a relevat niveluri scazute de taurina la pacientii cu Parkinson.

Potrivit cercetarilor, taurina are capacitatea de a contribui la cresterea nivelului de celulele ale creierului prin stimularea celulelor stem si prin cresterea duratei de viata a neuronilor. Mai mult, s-a aflat ca celulele creierului noi pot creste in hipocamp, care este partea creierului responsabila cu memoria. Acest lucru se produce cu ajutorul alimentelor si suplimentelor alimentare care contin aceasta substanta. Se pare ca functioneaza bine, in ceea ce priveste stimularea creierului, cu glicina.

Actioneaza impotriva sindromului metabolic

Daca aveti risc de boli cardiace, accident vascular cerebral, diabet, boli de rinichi, cancer si alte probleme de sanatate cauzate de obezitate, hipertensiune arteriala, rezistenta la insulina, trigliceride ridicate si niveluri scazute de colesterol HDL, este posibil sa aveti sindrom metabolic.

Dupa ce au analizat atat studiile la om cat si la animale, cercetatorii au descoperit ca taurina are o actiune eficienta impotriva sindromului metabolic. S-a dovedit ca taurina ajuta la:

  • reducerea trigliceridelor pentru prevenirea obezitatii
  • imbunatatirea rezistentei la insulina pentru reglarea metabolismului glucozei
  • scaderea colesterolului pentru prevenirea hipercolesterolemiei induse de dieta
  • reducerea tensiuni arteriale

Ajuta pacientii cu boala parodontala

Taurina este un antioxidant. Aceasta inseamna ca poate ajuta la lupta impotriva acelor radicali liberi si a oricaror cauze care provoaca stresul oxidativ dat de radicalii liberi din organism. Pacientii cu boala parodontala au fost tinuti sub observatie pentru o perioada de timp pentru a afla daca substanta a ajutat in procesul de vindecare a celor cu parodontita cronica. Conform datelor, aceasta substanta a imbunatatit foarte mult nivelurile antioxidantilor ale pacientilor prin cresterea nivelurilor de produse de peroxidare a lipidelor si a enzimelor antioxidante. Prin urmare, procesul de vindecare a fost imbunatatit.

Poate imbunatati performantele sportive

Se pretinde ca aceasta substanta imbunatateste performantele sportivilor. Un grup de cercetatori de la Universitatea Stirling, din Scotia, a efectutat un studiu in care au fost testati alergatori de distanta medie inainte si dupa consumul de taurina sub forma de supliment. 90% dintre subiecti si-au imbunatatit performanta cu cateva secunde, iar in vremurile noastre, cateva secunde pentru sportivi pot insemna totul. Atletii au ingerat 1.000 de miligrame de taurina cu doua ore inainte de a alerga, iar suplimentele nu au afectat nivelurile sistemului respirator, ale ritmului cardiac sau ale lactatelor din sange. Potrivit rezultatelor din timpul studiului, exista o sansa de 99,3% ca taurina sa fie utila pentru performanta sportivilor.

taurina

Cu toate acestea, alte cercetari au avut rezultate diferite. Potrivit acestora, s-a dovedit ca nu au existat beneficii de performanta in conditiile acestui studiu. Ba mai mult, s-a descoperit ca exista o crestere semnificativa a tensiunii arteriale sistolice.

In mod evident, sunt necesare cercetari suplimentare, dar se pare ca exista dovada ca taurina poate imbunatati performantele sportive in conditiile corecte.

Poate ajuta la combaterea diabetului

Taurina poate imbunatati controlul zaharului din sange si poate combate diabetul.

Glucoza din sange este foarte importanta pentru sanatate, nivelurile ridicate ale zaharului fiind un factor cheie in dezvoltarea diabetului de tip 2 si ale multor alte afectiuni cronice. Unele studii efectuate pe animale sugereaza ca un consum crescut de taurina ar putea ajuta la prevenirea diabetului de tip 2. Aceasta reduce nivelul zaharului din sange si rezistenta la insulina.

Interesant este faptul ca persoanele cu diabet zaharat au tendinta de a avea niveluri mai mici de taurina, acesta fiind un alt indicator care ar putea juca un rol in aceasta boala.

Alte beneficii pentru sanatate

Aceasta substanta are o gama surprinzator de larga de potentiale beneficii pentru sanatate.

Poate imbunatati diferitele functii ale corpului, cum ar fi vederea si auzul, la anumite persoane.

Intr-un studiu efectuat pe oameni, 12% dintre participantii care au primit suplimente cu taurina au eliminat in totalitate tiuitul in urechi, care este asociat cu pierderea auzului. Substanta este, de asemenea, prezenta in cantitati mari in ochi. Cercetarile arata ca problemele oculare pot aparea atunci cand aceste niveluri incep sa scada. Potrivit cerctatorilor, concentratiile crescute de taurina ajuta la optimizarea vederii si a sanatatii ochilor.

Taurina in tratarea epilepsiei

Deoarece ajuta la reglarea contractiilor musculare, taurina poate reduce convulsiile si poate ajuta la tratarea unor afectiuni cum ar fi epilepsia.

Se pare ca functioneaza prin conectarea la receptorii GABA ai creierului, care joaca un rol esential in controlul si calmarea sistemului nervos central.

In cele din urma, poate proteja celulele hepatice impotriva distrugerii radicalilor liberi si a toxinelor. In cadrul unui studiu, doua grame de taurina luate de trei ori pe zi au redus markerii de afectare a ficatului, in timp ce a fost diminuat si stresul oxidativ.

Contraindicatii

Se considera ca, in general, taurina poate fi consumata fara probleme, dar este important sa fie administrata cu moderatie. Consultati medicul inainte de a consuma taurina si, atunci cand este posibil, pur si simplu sa o faceti printr-o dieta echilibrata.

Precautia este cheia

Taurina a fost utilizata in siguranta la adulti in cadrul unor studii si a fost administrata in siguranta copiilor. Studiile de cercetare nu au raportat nicio reactie adversa, pana in prezent. Un raport a aratat ca un culturist s-a ales cu un traumatism cerebral, dupa ce a luat aceasta substanta combinata cu insulina si steroizi. Nu s-a confirmat, totusi, daca taurina sau combinatia rezultata au cauzat leziunile creierului.

De asemenea, sunt necesare mai multe studii pentru a intelege siguranta utilizarii acestei substante in timpul sarcinii si alaptarii. Cel mai bine ar fi sa evitati consumanrea acesteia.

S-a observat ca prea multa taurina poate provoca agravarea tulburarii bipolare in timp. A fost raportat cazul unui barbat de 36 de ani care a consumat mai multe bauturi energizante pe o perioada de patru zile. Cu toate acestea, nu se stie daca afectiunea a fost cauzata de taurina sau de combinatia a numeroase ingrediente regasite in produs.

Informatii utile

Taurina se gaseste sub forma de capsule, pretul unui tub variind intre 30 si 100 de lei, in functie de cantitatea aleasa. Astfel de produse pot fi achizitionate din farmacii, din magazinele specializate sau de pe site-urile care se ocupa cu comercializarea produselor nutritionale.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/what-is-taurine

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1024/taurine

https://draxe.com/what-is-taurine/

https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=55637

https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=155522

https://www.livestrong.com/article/157099-what-foods-contain-taurine/

https://draxe.com/what-is-taurine/

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/taurine/faq-20058177

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma