Una din trei persoane cu afectiuni articulare considera ca durerile articulare sunt dependente de conditiile meteorologice. Cat de plauzibila e, insa, relatia dintre durerile articulare si schimbarile vremii? 

Cuprins:

1. Durerile articulare
2. Cum ar putea influenta conditiile meteorologice durerile articulare?
3. Argumente Pro
4. Argumente Contra
5. Ce spun cercetarile?
6. Tratamente generale pentru durerile articulare
7. Sfaturi

Durerile articulare

Durerea care pare sa provina din articulatii poate uneori sa vina din structurile din exteriorul articulatiilor, cum ar fi ligamentele, tendoanele sau muschii. Exemple de astfel de tulburari sunt bursita si tendinita.

Adevarata durere articulara (artralgia) poate fi sau nu insotita de inflamatie articulara (artrita). Cel mai frecvent simptom al inflamatiei articulare este durerea. Durerea poate sa apara numai atunci cand o articulatie este miscata sau poate fi prezenta doar in repaus.

Cauzele durerii articulare

In majoritatea cazurilor, cauza durerii care provine din articulatii multiple este artrita. Tulburarile care cauzeaza artrita pot sa difere unele de celelalte in anumite tendinte, cum ar fi:

  • care articulatii sunt implicate, si cate;
  • daca durerea este brusca sau persistenta;
  • cand incepe durerea si daca apar simultan si alte simptome.

Cele mai frecvente afectiuni din afara articulatiilor care provoaca durere in jurul articulatiilor sunt fibromialgia, polimialgia reumatica, bursita sau tendinita.

In evaluarea durerii articulare, medicii incearca mai intai sa decida daca durerea articulara este cauzata de o tulburare a articulatiilor sau de o boala grava la nivel corporal (sistemic).

Semne de avertizare:

  • umflarea articulara, caldura si roseata;
  • eruptii cutanate sau pete;
  • leziuni ale mucoaselor;
  • dureri toracice sau probleme respiratorii;
  • dureri abdominale;
  • febra sau frisoase etc.

Diagnostic

Se incepe cu un istoric medical urmat de o examinare fizica. Medicul va examina articulatiile, pentru a depista semne ca umflaturi, roseata, sensibilitate etc. Pacientul va fi solicitat sa faca anumite miscari pentru a se analiza capacitatea de miscare a structurilor si semne de rigiditate.

Aceasta examinare ajuta la determinarea structurii care provoaca durerea si daca este prezenta o inflamatie.

Se pot utiliza si teste de diagnostic, cum ar fi testarea de fluide articulare, testarea sangelui pentru anumiti anticorpi, nivelul de proteina C reactiva etc. Se poate preleva cu un ac o proba de fluid dintr-o articulatie pentru testare – aspiratie articulara sau artrocenteza.

Testele imagistice sunt uneori necesare, mai ales daca exista o posibilitate de tumori osoase sau articulare. In primul rand se efectueaza radiografii, dar este necesara si o tomografie computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN).

Cum ar putea influenta conditiile meteorologice durerile articulare?

Unele date afirma ca presiunea barometrica scazuta, reducerea temperaturii si precipitatiile pot influenta gradul de durere articulara. Exista putine teorii cu privire la modul in care conditiile meteorologice influenteaza durerile articulare. Aceste conditii includ temperatura, schimbarile de presiune atmosferica si umiditatea.

Deoarece tendoanele, muschii, oasele si tesutul cicatrician au densitati diferite, ele se contracta la rate diferite in timpul schimbarilor de temperatura. Acest lucru poate produce dureri din cauza ranilor mici sau a stresului asupra tendoanelor si oaselor.

Modificarile presiunii atmosferice – care apar atunci cand se schimba vremea – pot provoca schimbari de presiune in interiorul articulatiilor. Acest lucru poate face ca terminarea nervilor sa fie mai sensibile si sa cauzeze dureri crescute. Schimbarile atmosferice pot provoca presiuni asupra terminatiilor nervoase sensibile gasite in articulatii.

Presiunea barometrica si durerile articulare

O teorie afirma ca, atunci cand presiunea barometrica scade (asa cum se intampla adesea inainte de aparitia sezonului rece), aerul pune mai multa presiune asupra articulatiilor, permitand tesuturilor sa se extinda, ceea ce poate exercita o presiune asupra articulatiilor respective. Acest lucru poate explica agravarea durerii articulare la pacientii cu artrita, dar nu arata modul in care modificarile de presiune pot afecta alte tipuri de durere cronica.

O a doua teorie implica scaderea temperaturilor. Se pare ca scaderea progresiva a temperaturii poate duce la intensificarea durerii si umiditatea poate stimularea durerea prin cresterea umflarii in capsula articulara.

Argumente Pro

Chiar si Hipocrate sustinea efectele modificarilor vremii asupra bolilor articulare, iar in Asia, „reumatismul” este tradus drept „boala vantului umed”.

Presiunea barometrica si celulele

Unele date sustin legatura dintre vremea rea si durerile articulare. Plauzibilitatea constatarilor se bazeaza pe o explicatie biologica a modului in care modificarea presiunii si temperaturii barometrice ar putea influenta durerea osteoarticulara. In special, exista dovezi ca presiunea barometrica contribuie la integritatea celulara. Presiunea atmosferica ar putea avea un rol fizic in stabilizarea articulatiilor. Temperatura ar putea avea efecte directe asupra structurilor periarticulare si a vascozitatii lichidului sinovial.

Baroreceptorii din organism

Articulatiile noastre contin nervi senzoriali, numiti baroreceptori, care raspund la schimbarile meteorologice. Cand se schimba vremea, presiunea aerului se schimba, iar organismul raspunde in consecinta. De exemplu, atunci cand vremea este ploioasa si umeda, presiunea barometrica scade, cauzand intinderi ale tendoanelor, ligamentelor si muschilor. Baroreceptorii din corpul nostru raspund, ajutand sistemul nervos central sa regleze rezistenta vaselor de sange si contractiile inimii.

Umiditatea si durerile articulare

Nivelurile ridicate de umiditate pot, de asemenea, sa creasca densitatea sangele, crescand presiunea in vasele de sange. Aceasta forteaza inima sa lucreze mai mult pentru a pompa sangele in organism. Cartilajul articular si discurile din coloana vertebrala au un continut ridicat de apa, iar deshidratarea poate scadea concentratia de lichid, afectand artrita.

Argumente Contra

Reumatismul este un termen de moda veche pentru dureri si nu mai este folosit in literatura medicala, insa astazi reumatologia inseamna o ramura a bolilor comune, inclusiv a numeroaselor tipuri de artrita. Tipurile de afectiuni care sunt asociate cu „dureri meteorologice” sunt, intr-adevar, cele care se considera ca provoaca dureri cronice in muschi si articulatii. Acestea includ artrita reumatoida, osteoartrita, durerea fantoma a membrelor, durerea cicatricilor, guta, nevralgia trigemenala si durerea nespecifica a spatelui.

Deci, exista o legatura intre vreme si dureri musculare si articulare? Au fost efectuate mai multe studii, cu rezultate mixte. In timp ce unii sustin aceasta legatura, altii considera ca vorbim de alti factori implicati, cum ar fi nivelul de exercitiu fizic, starea de spirit si dieta. De asemenea, multe afectiuni artritice au o natura ciclica de activare (episod dureros) si de remisie. Nu exista dovezi concludente care sa demonstreze aceasta teorie.

Durerile articulare agravate de vreme – doar in mintea noastra?

Efectele ploilor asupra durerii articulare au multe teorii. Pe langa rolul presiunii barometrice, se presupune ca si mintea oamenilor ar putea juca un rol semnificativ. Unii psihologi considera ca, din moment ce in zilele ploioase avem o dispozitie mai proasta, acest lucru poate intensifica modul in care resimtim disconfortul sau durerea articulara. Cu toate acestea, posibilitatea efectului psihologic in cresterea durerii articulare in timpul schimbarilor meteorologice nu inseamna ca durerea in sine nu este reala.

De asemenea, cand vremea este ploioasa, avem tendinta de a lenevi, iar sedentarismul prelungit ar putea creste rigiditatea articulara si intensifica durerea. Un alt punct de vedere este ca ne putem si impune automat ca schimbarea vremii va cauza durere, iar aceste convingeri anticipeaza durerea. Practic, ne asteptam sa avem dureri articulare atunci cand vremea se schimba si ne concentram pe acest aspect si pe durere.

Citeste si despre emotii si bolile osteoarticulare.

Ce spun cercetarile?

Persoanele cu diferite afectiuni cronice de durere, inclusiv artrita, dureri de spate si migrene, adesea raporteaza ca vremea are capacitatea de a schimba nivelul durerii. Dar pana acum studiile stiintifice nu au gasit o corelatie definitiva intre vreme si durere.

Dar doar pentru ca studiile nu au gasit o legatura definitiva nu inseamna ca vremea nu are niciun impact asupra durerii. Unele studii au aratat ca este posibil sa existe doua grupuri de oameni – cei care sunt sensibili la conditiile meteorologice si cei care nu sunt.

Un studiu ale carei rezultate au fost publicate in The Journal of Rheumatology (2015) sugereaza ca exista o relatie de cauzalitate intre modificarile conditiilor meteorogolice si aparitia durerilor articulare. Studiul face parte din proiectul european OsteoArthritis. Au participat 810 persoane cu osteoartrita, cu varste intre 65-85. Desi s-a aratat o relatie intre variatiile generale de temperatura si durerile articulare, modificarile de la o zi la alta nu au fost confirmate.

Perceptia fiecarui individ asupra durerii resimtite

O cercetare ale carei rezultate au fost publicate in BMC Musculoskeletal Disorders (2014) sugereaza ca sensibilitatea la schimbarile meteorologice depinde de perceptia fiecarui individ in parte. Studiul face parte din proiectul EPOSA (Osteoarthritis). Studiul a examinat diferentele dintre durerea resimtita si raportata in randul celor cu osteoartrita care se considera sensibili la modificarile meteo, comparativ cu care care nu se considera.

Studiul a aratat si ca este o relatie intre modul in care o persoana resimte durerea si starile generale de anxietate si depresie, care de multe ori pot fi asociate direct cu vremea rece. Astfel, simpla credinta ca vremea rece duce la dureri articulare poate chiar face ca o persoana sa experimenteze un disconfort articular mai mare decat cei care nu au astfel de credinte. Faptul ca o persoana se considera sensibila la conditiile meteo o poate faca sa devina mai anxioasa in acest sens si durerile sau disconfortul articular sa fie resimtit mult mai intens.

Tratamente generale pentru durerile articulare

Optiunile de tratament includ:

Medicamente pentru durerile articulare

Pentru dureri articulare moderate pana la severe ale articulatiilor, pot fi administrate medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina, ibuprofenul sau naproxenul sodic. Astfel de medicamente pot avea, de asemenea, reactii adverse, potential crescand riscul de sangerare gastro-intestinala.

Alte medicamente care pot ajuta la ameliorarea durerii includ relaxantele musculare pentru a trata spasmele musculare (pot fi utilizate impreuna cu AINS pentru a creste efectul) sau unele antidepresive si medicamente antiepileptice (care ambele interfera cu semnalele de durere).

Capsaicina pentru durerile articulare

Capsaicina – o substanta gasita in ardei iute – poate ameliora durerea articulara din artrita si alte afectiuni. Capsaicina blocheaza substanta P, care ajuta la transmiterea semnalelor de durere si declanseaza eliberarea substantelor chimice numite endorfine, care blocheaza durerea. Efectele secundare ale cremei pe baza de capsaicina includ senzatia de arsura in zona in care este aplicata. O alta optiune actuala este o crema de artrita care contine ingredientul, salicilatul de metil.

Injectii pentru durerile articulare

Uneori pot fi indicate injectii cu steroizi (care pot fi combinate cu un anestezic local) direct in articulatie, timp de 3-4 luni. Injectiile cu steroizi sunt cel mai frecvent utilizate la pacientii cu artrita, boala articulara sau tendinita. Procedura este eficienta, dar in majoritatea situatiilor efectul este temporar.

Alte optiuni de injectari includ indepartarea lichidului din articulatie sau injectii cu hialuronan, o versiune sintetica a fluidului natural articular.

Fizioterapie

Kinetoterapia si fizioterapia pot intari muschii din jurul articulatiei, pot stabiliza articulatia si pot imbunatati capacitatea de miscarea. Terapeutul va folosi tehnici precum ultrasunete, terapie termica sau crioterapie, stimulare nervoasa electrica si masaj.

Sfaturi

  • Reduceti excesul de greutate corporala si mentineti-va la o greutate sanatoasa.
  • Adoptati un stil de viata cat mai activ, pentru a preveni ridigitatea articulara.
  • Antrenati musculatura corpului, pentru a putea sustine si proteja articulatii de impact si tensiune.
  • Consumati alimente sanatoase, naturale, in portii echilibrate.
  • Nu abuzati de administrarea de medicamente antiinflamatoare.
  • Apelati la masaj si odihna.
  • Administrati, la nevoie si la recomandarea medicului, suplimente de glucozamina si condroitina, menite sa mentina sanatatea articulatiilor.
  • Fiti pozitivi si optimisti – hormonii fericirii ajuta la ameliorarea durerii si disconfortului.

Referinte:
(1)Joint pain, link: https://www.nhs.uk/conditions/joint-pain/
(2) Changes in Barometric Pressure and Ambient Temperature Influence Osteoarthritis Pain, link: https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(06)01026-6/pdf
(3) Influence of meteorological elements on osteoarthritis pain: a review of the literature, link: http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0482-50042011000600008&script=sci_arttext&tlng=en
(4) Why Humidity & Rain Affects Arthritis & How to Stop Weather Pains, link: https://www.jointflex.com/humidity-affects-arthritis-pain/
(5) 13 Arthritis Pain Relief Tips for Winter Weather, link: https://www.everydayhealth.com/arthritis/arthritis-pain-relief-for-winter-weather.aspx
(6) Myths and Realities: Does the Weather Really Affect Arthritis, link: http://www.clinicalcorrelations.org/?p=1096
(7) The Influence of Weather Conditions on Joint Pain in Older People with Osteoarthritis: Results from the European Project on OsteoArthritis, link: http://www.jrheum.org/content/42/10/1885.short
(8) Self-perceived weather sensitivity and joint pain in older people with osteoarthritis in six European countries: results from the European Project on OSteoArthritis (EPOSA), link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3996041/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile

  • buna ziua Va rog sa fiti amabili sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari 1 unde se pot efectua infiltratii genunchi ,coloana pentru dureri reumatice 2tratamentul durerilor [arsuri] neuropatice

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma