Retentia de apa inseamna ca exista o cantitate excesiva de lichid in tesuturi, care determina umflarea corpului, in special la nivelul extremitatilor. Retentia de lichide este adesea cauzata de cresterea tensiunii arteriale pe venele care contribuie la presiunea exercitata asupra capilarelor. Modificarile patologice ale vaselor de sange sunt adesea asociate cu obiceiurile alimentare.

Cuprins:

1. Ce este retentia de apa?

2. Cauze

3. Simptome

4. Retentia de apa si balonarea

5. Retentia de apa si celulita

6. Retentia de apa in sarcina

7. Tratament

8. Dieta pentru retentia de apa

Ce este retentia de apa?

Corpul uman este format din aproximativ 60% apa. Apa este vitala pentru ca ajuta corpul sa functioneze in mod corect si este in mare masura responsabil pentru dizolvarea substantelor nutritive si eliminarea deseurilor din organism. Atunci cand organismul nu reuseste sa elimine apa in exces, aceasta se numeste retentie de apa. Retentia de apa este adesea temporara si poate fi tratata cu usurinta, dar uneori poate reprezinta un fel de notificare a unei afectiuni medicale destul de grave. Daca va confruntati cu retentie de apa care dureaza mai mult de o saptamana, este important sa consultati medicul pentru a determina cauza retentiei. In cazurile in care retinerea apei nu este rezultatul unei afectiuni medicale grave, disconfortul produs poate fi redus rapid si usor.

Cauze

Fiecare organism este diferit si, astfel, fiecare reactioneaza in mod diferit atunci cand ia contact cu anumite tipuri de alimente care tind sa creasca nivelul apei in corp. Totodata, retentia de apa poate fi legata de:

  • Deficitul de proteine din organism
  • Anemie
  • Necesitatea organismului de suplimente formate din vitamine si minerale.
  • Rezultatul unei afectiuni medicale care implica organe precum, ficatul, inima sau rinichii.
  • Atunci cand o zona a corpului nu functioneaza corect (corpul tinde sa retina lichid in zona respectiva. Astfel, organismul devine incapabil sa elimne lichidul in mod corespunzator).
  • Statul in picioare prea mult pe o perioada lunga de timp (obicei repetat ani la randul).
  • Vremea cu temperaturi ridicate.
  • Anumite medicamente care trateaza hipertensiunea arteriala sau medicamentele cu steroizi pentru sportivi.

Cura de slabire

Atunci cand restrictionati brusc aportul de energie pentru a pierde din greutatea corporala, organismul este fortat sa pastreze carbohidratii si sa descompuna proteinele din muschi.

Deoarece atat proteinele, cat si carbohidratii detin apa in celulele lor, o pierdere a acestor nutrienti duce automat la pierderea apei in timpul unei diete rapide de scadere in greutate. Persoanele care pierd rapid in greutate isi recapata adesea greutatea in cateva saptamani, deoarece organismul se reumple cu apa.

Menopauza si SPM

Exista un risc mai mare de retentie a fluidelor pentru femei datorita nivelurilor diferite ale hormonilor. Menopauza si sindromul premenstrual (SPM) sunt cauzate de efectul hormonilor asupra echilibrului fluidelor. Schimbarile hormonale pentru femei inainte de inceperea perioadei menstruale determina, de asemenea, retentia de apa si poate avea ca rezultat simptome cum ar fi, sensibilitatea la san.

Consumul de sare

Atunci cand mancati alimente ce contin o mare cantitate de sodiu (sare), celulele din organism determina retentia temporara de apa pana cand echilibrul de apa poate fi restabilit la nivelurile de fluid celular. De aceea, atunci cand restrictionati consumul de sodiu, automat retentia de apa din corp va scadea.

Deshidratarea

Deshidraterea organismului determina retentia de apa. Daca corpului nu ii este asigurat aportul zilnic necesar de apa, dupa o perioada mai indelungata, organismul va fi nevoit sa ia masuri pentru a retine apa.

Simptome

Simptomele de retentie a apei pot include:

  • balonare, in special in zona abdominala
  • umflarea picioarelor si a gleznelor
  • umflarea abdomenului, a fetei si a soldurilor
  • articulatii rigide
  • fluctuatiile de greutate
  • indentari in piele, similare cu cele pe care le vedeti pe degete atunci cand ati fost in baie sau dus de mult timp

Retentia de apa si balonarea

Retentia de apa si balonarea stomacului reprezinta doua simptome inconfortabile pe care toata lumea le simte din cand in cand. Cauzele simptomelor variaza de la sindromul premenstrual la o dieta saraca in vitamine si nutrienti. Totodata modificarile majore ale stilului de viata sunt de cele mai multe cauzele principale ale schimbarii metabolismului, care determina retentia de apa si balonarea.

Daca balonarea apare in mod frecvent sau inexplicabil, atunci poate fi un semn al unei alte afectiuni medicale care necesita un consult in cel mai scurt timp la medicul specialist.

Alimentatie corecta

Pentru a preveni problema aparitiei celor doua simptome, ideal ar fi ca la fiecare masa sa mancati cat mai lent, sa mestecati bine mancarea, sa respectati mesele principale ale zilei (in cantitati moderate si nu pana ajungeti la saturatie).

Alimente interzise

Interzis va fi sa mestecati guma si sa consumati bomboane dulci. Daca inca sunteti balonata, atunci incercati sa eliminati in mod treptat din dieta dumnevoastra acele alimente care provoaca flatuenta si puteti sa incepeti cu:

  • laptele
  • fasolea
  • fructele cum ar fi, merele, perele, piersicile
  • legumele cum ar fi, ceapa, broccoli, varza, sparanghelul
  • cerealele integrale
  • bauturile carbogazoase

Retentia de apa si celulita

Retentia de apa afecteaza in numar mare femeile si mai putin barbatii si apare atunci cand venele si vasele limfatice nu pot elimina apa din tesuturi.

Daca organismul stocheaza prea mult grasimi consumate, celulele grase devin anormal de mari si ingreuneaza vasele sanguine si limfatice. Aceasta ingradire impiedica scurgerea apei si a toxinelor.

Retentia de apa si degenerarea fibrelor de colagen sau a fibrelor tesuturilor confera pielii un aspect numit efectul de coaja de portocala – mai exact celulita. Acest fenomen este predominant in anumite zone ale corpului: in special, pe coapse si fese.

Remedii combaterea celulitei

  • Drenaj limfatic
  • Aplicati pe picioare si coapse un gel care contine substante concentrare care activeaza circulatia (scoarta de pin, extract de polifenol)
  • Efectuati exercitii fizice regulate pentru a putea reduce retentia de apa. Contractia musculara stimuleaza sangele si peretii vaselor limfatici
  • Inotul reduce aspectul de coaja de portocale si ajuta la stimularea circulatiei fara a avea efecte secundare
  • Faceti dusuri reci, iar daca suportati puteti sa alternati timp de 2 minute apa calda cu apa rece pentru a stimula circulatia sangelui. Este interzis acest procedeu persoanelor cu afectiuni cardiovasculare.
  • Consumati alimente bogate in polifenoli, vitamina C si antioxidanti cum ar fi, fructele de padure, citricele, legumele
  • Consumati in mod regulat acizi grasi esentiali. Uleiul de peste Omega-3 reduce coagularea sangelui si face ca vasele de sange sa fie mai elastice.
  • Evitati consumul de zahar, carbohidrati rai (rafinati) si grasimi rele.
  • Opriti-va sau cel putin incercati sa reduceti fumatul, deoarece provoaca leziuni in sange si pe peretii vaselor limfatici, ceea ce face ca pomparea sangelui sa fie mult mai dificila.
  • Beti multa apa – in jur de 2 litrii de apa pe zi.
  • Evitati consumul de alcool, deoarece acesta agraveaza retentia de apa.
  • Evitati consumul excesiv de cofeina, deoare pe termen lung, cafeaua duce la retentia de apa in organism.

Retentia de apa in sarcina

Retentia de apa in timpul sarcinii este un fenomen absolut normal si nu trebuie sa va sperie.

In acest caz, retentia de apa vizeaza frecvent umflarea de glezne, picioare si maini si apare frecvent seara.

Corpul dumneavoastra detine in jur de 50% sange suplimentar si fluide in perioada de sarcina pentru a satisfice nevoile bebelusului din burtica.

Pe masura ce creste bebelusul, uterul preseaza vena cava inferioara. Acest lucru va incetini circulatia normala a sangelui si va cauza acumularea de sange in picioare. Toate modificarile chimice din sange vor impinge excesul de lichid in jurul tesuturilor ligamentelor corpului dumneavoastra.

Sfaturi:

  • Evitati sa stati in picioare timp de cateva ore, deoarece presiunea excesiva poate slabi ligamentele, poate crea mai multe inflamatii si poate cauza crampe la nivelul piciorului.
  • In timp ce stati jos pe un scaun, faceti cateva exercitii de rotire a gleznelor si intindere a degetelor de la picioare.
  • Relaxati-va cu picioarele ridicate, astfel veti reduce presiunea asupra venelor inferioare, ajutand la reducerea umflaturilor.
  • Purtati pantofi confortabili.

Tratament

Tratament medicamentos

Medicul dumneavoastra va poate prescrie un tratament pe baza de anti-inflamatoare.

Asigurati-va ca va consultati medicul inainte de a efectua orice modificare a dieta sau medicamente.

Remedii naturale

  1. Cresteti consumul de magneziu

Magneziul s-a dovedit a fi extrem de eficient in reducerea retentiei de apa din organism, mai ales pentru femeile care prezinta simptomele premenstruale.

Sursele bune de magneziu includ consumul de nuci, ciocolata leagra, legume verzi. De asemenea, magneziul poate fi gasit si sub forma de capsula ca supliment alimentar.

  1. Cresteti consumul de vitamina B6

Alimentele bogate in vitamina B6 include bananele, cartofii, nucile si carnea.

  1. Potasiu

Consumati alimente bogate in potasiu cum ar fi, banenele, rosiile, avocado. Potasiul poate reduce eficient retentia de apa prin cresterea productiei de urina si scaderea cantitatii de sodiu din organism.

  1. Suc de afine

Dupa mai multe studii efectuate, nutritionistii au afirmat faptul ca sucul de afine poate avea efecte diuretice, care ajuta astfel la reducerea retentiei de apa.

Dieta pentru retentia de apa

Incercati o dieta de eliminare a tuturor alimentelor care va provoaca intoleranta. Aceasta implica eliminarea tuturor alimentelor cunoscute care va provoaca intoleranta de cel putin 3 luni de zile.

Pentru a afla ce alimente va provoaca intoleranta, este recomandat sa mergeti la un medic nutritionist pentru a efectua anumite teste.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/water-retention
  2. https://www.healthline.com/nutrition/6-ways-to-reduce-water-retention#section8
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/187978.php
  4. https://www.lipotherapeia.com/the-peach-factor-blog/water-retention-what-causes-it-how-to-prevent-it-and-how-to-reduce-it
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma