Suprapronatia este o inclinare excesiva a piciorului spre interior, iar contactul cu solul este foarte redus, plasand mai multa greutate pe partea mediana a piciorului in timpul mersului.

Cuprins:

1. Pronatia si suprapronatia
2. Cum apare suprapronatia?
3. Simptome
4. Cauze
5. Diagnostic
6. Tratament
7. Efectele suprapronatiei asupra corpului
8. Stil de viata si preventie

Pronatia si suprapronatia

Pronatia

Piciorul ofera o stabilitate pentru greutatea unei persoane, in acelasi timp mentinand flexibilitatea pentru absorbtia socurilor, astfel ca piciorul trebuie sa indeplineasca anumite cerinte biomecanice unice. Majoritatea miscarilor articulare ale corpului sunt descrise in unul dintre cele trei planuri: sagital, frontal sau transversal. Mai frecvent, miscarea piciorului la nivelul gleznei este in plan diagonal sau oblic.

Pronatia este o miscare plana pe diagonala a piciorului in jurul unei axe oblice.

Suprapronatia

Cand mergi sau alergi, piciorul se roteste cu partea din afara a calcaiului si atinge pamantul, urmata de o rulare interioara, deoarece mijlocul si calcaiul fac contact cu solul. De obicei, aceasta rulare interioara, sau pronatie, este de aproximativ 15%. Cu toate acestea, in anumite cazuri, piciorul se rostogoleste prea mult in interior, provocand o aliniere necorespunzatoare si presiune excesiva asupra degetelor mari, ceea ce poate duce la o serie de probleme.

Factorii care contribuie la dezvoltarea suprapronatiei includ slabiciunea musculara, osoasa, ligamentala, greutatea in exces, tulburari de aliniere a oaselor piciorului sau alte probleme biomecanice la nivelul piciorului sau gleznei.

Suprapronatia este de obicei corectata cu orteze si / sau exercitii de intarire pentru musculatura. Suprapronatia nu este o boala in sine, dar creste riscul de a dezvolta alte leziuni si boli care produc durere, ca picior plat, monturi, bataturi, fasceita plantara etc. Deoarece suprapronatia afecteaza baza corpului si echilibrul biomecanic, este mult mai probabil sa apara dureri intense pe alte parti ale corpului, cum ar fi la nivelul membrelor, genunchilor, coapselor, soldurilor etc.

Cum apare suprapronatia?

Din momentul in care calcaiul atinge pamantul, arcul incepe sa se aplatizeze si sa atenueze socul. Greutatea se deplaseaza la exteriorul piciorului si apoi inapoi la degetul mare. Daca mersul este normal, piciorul ar trebui sa inceapa sa se rostogoleasca spre exterior, arcul se ridica si ramane fix pentru a asigura stabilitatea, deoarece piciorul se roteste in sus si in exterior. Toate degetele de la picioare ajuta la impingere in pronatia normala, dar degetul mare si al doilea deget stau la baza miscarii, in timp ce celelalte degete se stabilizeaza. In timpul impingerii, talpa piciorului este indreptata spre calcai si nu este inclinata astfel incat talpa sa fie orientata spre interior sau spre exterior.

In supraponatie, glezna se rostogoleste prea mult in jos si in interior cu fiecare pas. Continua sa se rostogoleasca cand degetele de la picioare trebuie sa inceapa sa impinga. Ca rezultat, piciorul se rasuceste mai mult cu fiecare pas.

Este o problema biomecanica care face ca arcul piciorului sa se rostogoleasca prea departe spre sol ori de cate ori faceti un pas. Pe masura ce piciorul atinge solul si transfera greutatea de la calcai la picior spre fata, arcul creste usor, permitand piciorului sa absoarba socul si sa distribuie greutatea in mod egal.

Simptome

Suprapronatia este adesea asociata cu fasceita plantara si durere de calcai si poate duce, de asemenea, la dezvoltarea de monturi. Primul si cel mai evident semn al suprapronatiei este un arc plat al piciorului. Piciorul plat va avea un arc atunci cand nu poarta greutate si arcul se reduce odata cu greutatea. Un picior plat va fi plat, indiferent daca persoana are sau nu greutate asupra sa.

Durerea nu apare de fiecare data. Arcul se extinde la fiecare pas prea mult, ceea ce face ca tesuturile moi de pe partea inferioara a piciorului sa fie intinse fortat de fiecare data, provocand fie spasme in musculatura talpii si / sau inflamarea fasciei plantare, cunoscuta ca fasceita plantara.

Apar deseori pinteni calcaneeni, deoarece mare parte a fortelor se lasa in calcai. Poate duce la modificari de postura, de orientare a corpului, deoarece orientarea normala a corpului este afectata. Acest lucru plaseaza o forta asimetrica asupra articulatiilor si, de asemenea, duce deseori la o scolioza compensatorie.

Mai multe in acest video:

Sursa: Youtube (docpods.com)

Cauze

Suprapronatia este foarte pronuntata la persoanele care au picioare plate. Cadrul piciorului incepe sa se lase, facand ca piciorul sa se aplatizeze si sa adauge presiune mai mare in alte parti ale piciorului. Ca urmare, suprapronatia duce, de multe ori, la fasceita plantara, monturi, tendinita etc. De obicei, cauzele sunt genetice si date de anumiti factori biomedicali.

Cauzele pot include obezitatea, sarcina sau mersul/alergatul repetitiv pe o suprafata tare care poate slabi arcul ce duce la suprapronatia. Desi durerea nu apare mereu, poate sa fie prezenta dupa mersul indelungat sau alergare.

Diagnostic

Daca aveti durere in picioare sau glezna, amorteala, furnicaturi, pierderea functiei sau o leziune, ar trebui sa consultati un specialist in podiatrie. Acest specialist va poate diagnostica problemele de sanatate ale piciorului si poate prescrie orteze personalizate, medicamentele si alte terapii pentru a le corecta.

Este indicata analiza posturala si analiza mersului pentru a depista semne si efecte ale suprapronatiei.

Trebuie efectuata o examinare prin palpare pentru a verifica prezenta punctelor de declansare in musculatura asociata. Este important sa verificati toti muschii care ajuta la sustinerea arcului piciorului. Medicul va analiza si mersul si incaltamintea pacientului.

Analiza suprapronatiei:

  • urma talpii este mai mare, arcul este redus, fiind presiune suplimentara in zona calcaiului si sub regiunile ferme ale piciorului, in special la degetul mare;
  • daca purtati pantofii pe o suprafata plana, puteti observa o inclinare spre interior.

Analiza incaltamintei

De obicei, suprapronatia si efectele ei se vad cu ochiul liber. Un specialist poate depista cu usurinta suprapronatia. Se poate analiza si gradul de uzura al incaltamintei pe anumite parti. Uitati-va la talpa pantofilor de mers pe jos sau de alergat. Cei cu suprapronatie vor prezenta pe incaltaminte mai multa uzura pe partea interioara a calcaiului si a piciorului. Analiza inclinarii incaltamintei arata de asemenea, semne de suprapronatie. Luati o pereche de pantofi sau cizme pe care le purtati regulat timp de cateva luni. Pune pantofii pe o masa cu calcaiele indreptate spre tine. Daca talpa se inclina spre interior din cauza unei uzuri mai mari pe partea interioara a calcaiului, este posibil sa fie vorba de suprapronatia.

Tratament

Principalele optiuni de tratament sunt:

● alegerea pantofilor de sustinere
● purtarea de orteze speciale
● antrenamente pentru intarirea musculaturii si articulatiilor

Alegerea incaltamintei

O persoana cu suprapronatie ar trebui sa aiba grija deosebita atunci cand alege incaltamintea, in special atunci cand alege pantofi pentru orice activitate care implica lovituri repetate ale piciorului, cum ar fi alergarea sau mersul pe jos. Trebuie alesi acei pantofi care sa ofere suport suplimentar si stabilitate, astfel incat sa minimizeze impactul fiecarui pas. Trebuie masurate ambele picioare, atat la inceputul zilei, cat si la final, cand picioarele pot fi umflate.

Exercitii fizice pentru intarirea musculaturii si articulatiilor

Exercitiile pentru intarirea musculaturii pot ajuta la sustinerea arcului picioarelor si a muschilor care ajuta la sustinerea talpilor. Un kinetoterapeut va recomanda o serie de miscari si exercitii specifice, ca flexii si extensii cu picioarele (talpile) apropiate dar orientate spre exterior si genunchii departati. Se recomanda si rotatii ale corpului pe talpa etc.

Orteze si inserturi speciale

Ortezele si inserturile speciale care se introduc in pantofi pot oferi suport suplimentar arcului si pot minimiza impactul la mers. Majoritatea sunt fara prescriptie medicala, dar uneori pot fi necesare orteze personalizate, pe care un podiatrist le poate recomanda pe baza unei analize a stilului de mers.

Efectele suprapronatiei asupra corpului

Suprapronatia poate creste riscul de leizuni ale piciorului si afectiuni dureroase, ca piciorul plat, monturi, fasceita plantara etc. Afecteaza baza corpului si echilibrul biomecanic, astfel ca poate duce usor la dureri in picioare sau in alte regiuni ale corpului, ca genunchiul, soldul sau spatele.

Asta deoarece suprapronatia nu este modul biomecanic natural in care piciorul trebuie sa se miste la mers sau alergare. Astfel, cauzeaza dezechilibre in muschi si tendoane.

Stil de viata si preventie

Pantofii de stabilitate, cei mai buni pentru suprapronatia usoara pana la moderata, dispun de baza solida pentru a reduce suprapronatia. Multe dintre aceste tipuri de pantofi au o mica sectiune de spuma chiar mai ferma sub arc sau calcai pentru a ajuta la stabilizarea in continuare a piciorului.

Persoanele cu suprapronatie au nevoie de sprijin maxim, amortizare speciala si stabilitate. Pantofii cu stabilitate ajuta la distribuirea impactului mai eficient pentru a minimiza pronatia, ofera suport extins pana la calcai, sustin arcul piciorului.

De multe ori suprapronatia nu poate fi prevenita, dar se poate reduce riscul sau gravitatea prin purtarea de incaltaminte potrivita si inserturi ortotice. De asemenea, indicate sunt si exercitiile fizice speciale pentru aceasta problema si mentinerea la o greutate sanatoasa.

 

Referinte:
(1) Pronation, link: https://www.footsmart.com/health-resource-center/foot/pronation
(2) What is overpronation? link: http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/foot-heel-pain/overpronation
(3) Pronation Problems: Signs, Causes & Ways to Correct These Common Posture Issues, link: https://draxe.com/pronation
(4) What is overpronation?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320383.php
(5) Identifying and Managing Overpronation, link: https://www.healthline.com/health/overpronation#home-remedies

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma