Uleiul de ricin este un ulei vegetal utilizat in scopuri cosmetice si medicale. Se spune ca aduce beneficii pentru fata si piele. Afla mai multe despre uleiul de ricin si cum il folosesti pentru sanatate din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Cum se obtine uleiul de ricin?
  2. La ce sa fii atent cand cumperi ulei de ricin?
  3. Uleiul de ricin pentru par
  4. Ulei de ricin pentru unghii
  5. Ulei de ricin pentru articulatii
  6. Beneficiile uleiului de ricin
  7. Contraindicatii
  8. Informatii utile

Cum se obtine uleiul de ricin?

Uleiul de ricin este un ulei vegetal multifunctional pe care oamenii il folosesc de mii de ani. Uleiul de ricin se obtine din semintele de Ricinus comunis.

Adevarul despre uleiul de ricin

Samanta este cunoscuta popular ca „fasole rosie”. Plantele de ricin cresc in mod natural in Africa de Est, India, bazinul sud-estic al Mediteranei si in Caraibe. Este cultivata ca o planta ornamentala in unele locuri.

Este uleiul de ricin toxic?

Se spune ca „boabele” sau semintele plantei de ricin contin 40% pana la 60% ulei si se zvoneste ca acest ulei de ricin este o sursa de proteine toxice. Insa, incalzirea acestuia in timpul procesului de extractie dezactiveaza aceste proteine toxice. Agricultorii trebuie sa fie extrem de atenti, deoarece compusii plantei in sine pot provoca leziuni ale nervilor.

Ce alte utilizari are uleiul de ricin?

Uleiul de ricin a fost folosit in mai multe scopuri de-a lungul istoriei, de la utilizarea medicamentoasa interna la utilizarea in aditivii alimentari, cu rol de conservant pentru grau, dar si in uz industrial. In Primul Razboi Mondial, uleiul de ricin a fost folosit ca un lubrifiant pentru motoarele avioanelor!

Ce efect poate avea asupra sprancenelor?

Uleiul de ricin nu este doar recomandat pentru cresterea parului pe cap. Soiurile fara aditivi au devenit, de asemenea, populare pentru utilizarea lor asupra sprancenelor si genelor.

La ce sa fii atent cand cumperi ulei de ricin?

Inainte de a cumpara ulei de ricin, citeste eticheta pentru a-ti confirma faptul ca este ulei de ricin pur. Uleiul de ricin amestecat cu alte uleiuri sau ingrediente poate provoca iritatii sau nu produce rezultatul pe care il cautati.

Exista doua tipuri de ulei de ricin care sunt folosite pentru frumusete. Primul este uleiul de ricin presat la rece, care are culori clare. Al doilea este uleiul de ricin negru din Jamaica, care are o culoare maro inchis.

Uleiul de ricin negru jamaican a dezvoltat o reputatie ca fiind alegerea preferata in multe dintre tratamentele de infrumusetare. Dar ambele tipuri de ulei de ricin au aceleasi proprietati care pot fi benefice pentru cresterea genelor.

Cum verifici daca uleiul este unul de calitate?

Cu o zi inainte de primul tratament pentru gene, tot ce trebuie sa faceti este sa aplicati o cantitate mica de ulei pe o anumita zona a pielii, cum ar fi bratul. Daca nu va apar iritatii ale pielii, uleiul poate fi folosit in siguranta pentru tratarea genelor.

Uleiul de ricin pentru par

In ultimii ani, tot mai multi specialisti in tratamente de infrumusetare au inceput sa laude uleiul de ricin ca fiind o solutie naturala pentru cresterea parului. Un vechi remediu folosit in medicina traditionala, uleiul de ricin este, de asemenea, cunoscut pentru ca hidrateaza scalpul, combate matreata si lasa parul neted si stralucitor. Acesta se aplica pe par ud sau uscat.

Beneficii

Deoarece uleiul de ricin castiga popularitate in lumea frumusetii naturale, sustinatorii acestuia sugereaza ca utilizarea uleiului poate stimula in mod drastic ritmul de crestere a parului. Unii sustin chiar ca aplicarea lunara a uleiului poate spori cresterea parului cu pana la de cinci ori mai mult fata de rata obisnuita.

Cu toate acestea, in prezent, nu exista dovezi stiintifice care sa arate ca uleiul de ricin poate stimula cresterea parului. Mai mult decat atat, nu exista cercetari recente in care sa fie testate efectele uleiului de ricin asupra oricaror tipuri de probleme ale parului. Totusi, unele cercetari mai vechi (inclusiv un studiu publicat in Journal of Cosmetic Science in 2003) indica faptul ca uleiul de ricin poate imbunatati aspectul parului prin cresterea luciului.

Cum trebuie folosit?

Daca vrei sa utilizezi uleiul de ricin pentru cresterea parului, trebuie sa aplici doar cateva picaturi de ulei pe scalp. De asemenea, poti aplica si masa cateva picaturi suplimentare de ulei de ricin la baza parului pentru a imbunatati textura parului.

Desi nu se stie exact in cat timp masca de par isi face efectul, uleiul de ricin trebuie lasat timp de aproximativ doua ore pentru ca beneficiile sale sa fie simtite. Pentru a impiedica scurgerea uleiului pe haine si alte obiecte, se recomanda acoperirea capului cu o casca de dus pana cand urmeaza sa va spalati pe cap.

La ce interval trebuie folosit?

Multi experti in ingrijirea parului recomanda folosirea uleiului de ricin nu mai mult de o data pe saptamana.

Deoarece uleiul de ricin este extrem de greu si adesea dificil de indepartat de pe par, retetele pentru tratarea parului necesita de obicei diluarea sa cu alte uleiuri derivate din plante (cum ar fi nuca de cocos sau jojoba). Combinarea uleiurilor poate, de asemenea, sa atenueze mirosul de ulei de ricin, pe care multi oameni il considera neplacut.

Care este cel mai bun ulei de ricin pentru par?

Sustinatorii uleiului de ricin recomanda deseori alegerea produselor ecologice, presate la rece. Se spune ca uleiurile presate la rece sunt de o calitate superioara si mai bogate in nutrienti decat cele prelucrate la temperaturi mai ridicate.

Cand vine vorba de utilizarea uleiului de ricin ca tratament de par, una dintre cele mai populare soiuri este uleiul de ricin negru din Jamaica. Facut cu boabe de ricin prajite (si cenusa rezultata in urma procesului de prajire), uleiul de ricin negru din Jamaica este considerat a fi deosebit de benefic pentru cei cu par gros, uscat si / sau aspru.

Efecte secundare

Exista unele temeri ca folosirea uleiului de ricin ca tratament pentru par poate duce la imbacsirea acuta a parului – o tulburare rara in care parul se incurca puternic. Deoarece starea este ireversibila, singura solutie este taierea parului afectat.

De asemenea, trebuie remarcat faptul ca utilizarea unor cantitati mari de ulei de ricin poate fi extrem de daunatoare si poate declansa o serie de efecte adverse, printre care:

  • crampe abdominale
  • diaree
  • ameteala
  • halucinatii
  • lesin
  • greata
  • tulburari de respiratie si dureri in piept
  • eruptii cutanate

Ulei de ricin pentru unghii

Bogat in acizi grasi esentiali, uleiul de ricin are doua beneficii uriase pentru unghii.

Hidrateaza si hraneste

Uleiul de ricin presat la rece este minunat pentru cuticulele unghiilor, lasandu-le moi si bine hidratate. Aspectul cuticulei este unul dintre principalele criterii prin care se determina daca mainile vor arata ca fiind intretinute sau neglijate.

Intareste unghiile

Uleiul de ricin intareste unghiile, dar le mentine flexibile si astfel este mai usor sa va mentineti manichiura la lungimea pe care o preferati. Dupa o luna de utilizare veti observa ca unghiile arata senzational, sunt intarite, varfurile lor vor fi albe si flexibile.

Deci, cum aplici ulei de ricin pentru unghii?

O solutie simpla consta in cumpararea sau golirea si curatarea unei sticlute de oja. Poti sa pui uleiul de ricin in ea si sa-l aplici usor pe unghii asa cum faci cu orice oja obisnuita.

Aceasta solutie ofera cea mai buna acuratete, fiind foarte usor sa distribuiti uniform uleiul peste unghii si cuticule. Unele companii ofera solutii gata preparate, insa acestea sunt de multe ori mult supraevaluate!

Ulei de ricin pentru articulatii

Uleiul de ricin alina toate durerile debilitante care vin la pachet cu artrita. Acest lucru se produce datorita componentelor sale antiinflamatorii, adica exact ce trebuie sa diminueze inflamatia si umflarea.

Cum ajuta uleiul de ricin in cazul artritei?

Artrita este o boala care afecteaza articulatiile si tesuturile conjunctive din jurul lor. Unul dintre cele mai cunoscute tipuri, numit osteoartrita, apare in urma uzurii tesutului sau cartilajului din jurul articulatiilor. Aceasta afectiune este degenerativa si, de obicei, vine cu varsta. Celalalt tip al bolii se numeste artrita reumatoida, aceasta fiind o maladie autoimuna care poate afecta pe oricine. Conditii cum ar fi problemele de piele, stresul, probleme date de stilul de viata, etc ar putea fi printre cauzele probabile. Partile afectate sunt, de obicei:

  • genunchii
  • bratele
  • gleznele
  • picioarele
  • coloana vertebrala
  • soldurile etc.

In timp ce alopatia sau orice alta medicina alternativa pe care le folositi reprezinta o componenta importanta in vindecare, exista remedii simple care va pot trata articulatiile si pot reduce inflamatia.

Cum sa utilizezi uleiul de ricin pentru tratarea artritei?

Pentru a reduce durerile date de artrita cu ajutorul uleiului de ricin, vei avea nevoie de:

  • ulei de ricin
  • tampoane de bumbac

Pentru a aplica acest tratament, urmati acesti pasi:

  • incalziti putin uleiul de ricin
  • scufundati tampoanele de bumbac in uleiul cald si masati toate zonele din jurul articulatiei afectate
  • odata ce pielea absoarbe uleiul, stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi care apoi lupta si reduc inflamatia.

In functie de cat de puternica este durerea, poti sa utilizezi acest tratament o data, de doua ori sau de trei ori pe saptamana.

Beneficiile uleiului de ricin

Laxativ

Dozele terapeutice provoaca, dupa 1-6 ore, eliminarea a 1-2 scaune semilichide, urmata de o perioada de constipatie. Efectul apare in urma actiunii acidului ricinoleic, care se elibereaza sub influenta lipazei pancreatice si actioneaza la nivelul intestinului subtire. Richinoleatul se comporta ca un surfactant anionic, stimuland intens peristaltismul intestinal si micsorand absorbtia apei si electrolitilor din intestin. Din acest motiv, uleiul de ricin poate fi considerat atat ca purgativ tensioactiv, cat si ca purgativ stimulant.

Uleiul de ricin se recomanda in doza de 15-30 ml la adulti, 5-15 ml la copiii peste 2 ani si 1-5 ml la copii mai mici. Administrarea se face, de preferinta, pe nemancate. Gustul neplacut poate fi mascat, partial, prin adaugarea de lamaie sau prin folosirea de emulsii aromatizante. Pentru copii exista si capsule continand cantitati relativ mici de ulei. Acesta este indicat mai ales in cazurile in care este nevoie de o singura purgatie.

Un hidratant natural

Uleiul de ricin este bogat in acid ricinoleic, un acid gras mononesaturat. Aceste tipuri de grasimi actioneaza ca umectanti si pot fi folosite pentru hidratarea pielii. Umectantii pastreaza umezeala, impiedicand pierderea apei prin stratul exterior al pielii.

Uleiul de ricin este adesea folosit in cosmetice pentru a promova hidratarea si adesea adaugat in produse precum lotiuni si machiaje. De asemenea, puteti utiliza acest ulei bogat ca o alternativa naturala la lotiunile cumparate din magazine.

Stimuleaza vindecarea ranilor

Aplicarea uleiului de ricin pe rani creeaza un mediu umed care ajuta la vindecare. Uleiul de ricin stimuleaza cresterea tesutului astfel incat sa se poata forma o bariera intre rana si mediu, reducand riscul de infectare. De asemenea, reduce acumularea celulelor moarte ale pielii care pot intarzia vindecarea ranilor.

Reduce acneea

Acneea este o afectiune a pielii care poate provoca puncte negre, cosuri umplute cu puroi si umflaturi mari, dureroase pe fata si pe corp. Este cel mai frecvent intalnita la adolescenti si adultii tineri si poate avea un impact negativ asupra stimei de sine.

Uleiul de ricin are cateva calitati care pot ajuta la reducerea simptomelor acneei.

Inflamatia se considera a fi un factor in dezvoltarea si severitatea acneei, astfel incat aplicarea uleiului de ricin pe suprafata pielii poate ajuta la reducerea simptomelor legate de inflamatie.

Contraindicatii

  • provoaca rareori colici intestinale
  • poate declansa travaliul, cand se administreaza la femei cu sarcina in apropierea termenului
  • poate provoca diaree – desi poate fi o metoda eficienta de atenuare a constipatiei, poti dezvolta diaree daca iei prea mult ulei de ricin, iar aceasta poate determina deshidratare si dezechilibre electrolitice
  • poate provoca reactii alergice anumitor persoane atunci cand este aplicata pe piele, de aceea este recomandat sa aplici mai intai o cantitate mica pe piele pentru a vedea cum reactioneaza corpul

Informatii utile

Uleiul de ricin poate fi gasit in farmacii sub forma unor sticlute de 50 sau 100 ml, iar preturile se invart in jurul sumei de 6 lei.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/castor-oil

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319844.php

https://www.verywellhealth.com/using-castor-oil-for-hair-growth-4172190

https://www.essence.com/hair/natural/truth-about-castor-oil-natural-hair/#164319

https://www.bustle.com/p/7-things-no-one-ever-told-you-about-the-last-straw-before-divorce-15538099

https://www.healthline.com/health/castor-oil-for-eyelashes#how-to-use

http://nailcentric.net/manicure-essentials-magical-castor-oil/

https://castoroil-guide.com/castor-oil-nails

https://www.stylecraze.com/articles/castor-oil-to-treat-arthritis/#gref

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma