Sindromul cuboidian…Te confrunti cu dureri laterale ale piciorului (partea exterioara a piciorului)? Cuboidul este un os important in arcul lateral al piciorului, care poate fi afectat in anumite cazuri.

Cuprins:

1. Ce este sindromul cuboidian?
2. Simptome
3. Cauze
4. Diagnostic
5. Tratament
6. Prognostic si recuperare

Ce este sindromul cuboidian?

Durerea de picior pe partea interioara a piciorului se numeste durere mediana a piciorului, iar durerea piciorului pe partea exterioara a piciorului se numeste durere laterala a piciorului. Este cel mai frecvent ca durerile piciorului sa fie situate pe partea exterioara a piciorului.

Cuboidul este unul dintre cele sapte oase tarsiene din exteriorul piciorului. O forta prea mare asupra cuboidului poate determina dislocarea lui, ceea ce poate duce la sindromul cuboidian. Durerea pentru cei cu sindrom cuboidian este, de obicei, prezenta in activitati care pun greutate pe picior.

Sindromul cuboidian, cunoscut si ca subluxatie cuboidala, apare atunci cand articulatiile si ligamentele din apropierea osului cuboid din picior sunt afectate. Se poate dezvolta brusc din cauza unei entorse la nivelul gleznei sau se poate dezvolta incet de la tensiunea repetitiva prin os si structurile din jur.

Exista doua mecanisme posibile de afectare:

1. Leziuni plantare-flexibile si inversiuni: in timpul entorselor exista o contractie puternica reflexa a muschiului peroneus longus, cand cuboidul actioneaza ca un punct de sprijin, iar tendonul aplica apoi o forta asupra cuboidului, provocand o deplasare inferio-mediana, adica o subluxatie cuboida;

2. Sindromul de suprasolicitare: subluxarea cuboidului are loc secundar la microtrauma repetata;

Sindromul cuboidian este o afectiune care reprezinta aproximativ 4% din toate leziunile piciorului la sportivi si 17% dintre leziunile la picior ale balerinilor. 80% dintre persoanele cu subluxatie cuboidala au picioare supra-pronuntate.

Simptome

Sindromul cuboidian provoaca dureri pe partea laterala a piciorului. Durerea poate aparea brusc sau se poate dezvolta incet in timp.

Simptome comune ale sindromului cuboidian includ:

  • durere pe partea laterala a piciorului;
  • durerea se agraveaza la sustinerea unei greutati;
  • dificultate la mers;
  • umflare;
  • durere agravata la ridicarea calcaiului;
  • probleme cu miscarea piciorului;
  • sensibilitatea piciorului.

Durerea data de sindromul cuboidian poate varia de la un disconfort minor la durere severa. Localizarea durerii se face pe partea superioara a piciorului si uneori pe zona exterioara a piciorului, chiar in fata gleznei.

Durerea in sindromul cuboidian

Un simptom comun al sindromului cuboid este durerea de pe partea exterioara a piciorului care poate fi resimtita in glezna si degetele de la picioare. Aceasta durere poate duce la dificultati de mers pe jos si poate ingreuna mersul pe varfuri. Durerea este mai intensa la rasuciri sau alergare si poate iradia in talpa.

Durerea se reduce cand nu mai exista presiune pusa pe picior. Pot sa apara si mici umflaturi pe partea exterioara a piciorului. Alte simptome posibile ale sindromului cuboid includ roseata in apropierea zonei afectate, pierderea mobilitatii in glezna sau zona laterala a piciorului, slabiciunea degetelor de la picioare pe partea laterala a piciorului, sensibilitatea partii laterale a piciorului, umflarea in apropierea ligamentelor dislocate sau a gleznei din cauza acumularii de lichide (edem).

Cauze

Sindromul cuboidian poate rezulta din leziuni ale piciorului, cum ar fi rasucirea gleznelor prin cadere sau efectuarea altor activitati care duc la o intindere intensa a oaselor si ligamentelor gleznei. Sindromul cuboidian poate rezulta, de asemenea, din suprasolicitarea sau afectarea repetitiva a piciorului.

Exista trei cauze principale ale sindromului cuboidian:

Leziuni: cele mai frecvente leziuni care cauzeaza subluxatia cuboidului este o entorsa a gleznei.
Miscari repetitive – tensiunea prelungita asupra musculaturii peroneus longus in anumite sporturi, balet, alergare etc.
Modificarea biomecanicii piciorului

Factori de risc

Factorii comuni de risc pentru sindromul cuboidian includ:

● excesul de greutate corporala
● purtarea pantofilor care nu confera sustinere sau sunt prea stramti
● lipsa exercitiilor de intindere inainte de antrenamente
● lipsa pauzelor in antrenamente
mersul pe jos, alergarea sau efectuarea anumitor activitati fizice pe suprafete care nu sunt plane
● fractura unui os conectat de cuboid
● baletul
● artrita, inclusiv osteoartrita si guta
● boli osoase ca osteoporoza

Diagnostic

Sunt indicate investigatii imagistice, ca radiografii, CT sau RMN pentru diagnosticarea sindromului cuboidian.

Examinarea fizica poate ajuta la depistarea de umflaturi la locul de accidentare. In cazul unei dislocari severe, este vizibila o denivelare superficiala pe suprafata superioara a piciorului in zona cuboidului.

Medicul va efectua o serie de miscari ale piciorul pentru a identifica gradul de afectare si regiunea exacta.

Tratament

Va fi necesara o interventie de repozitionare a oaselor in pozitia lor naturala. Acest lucru ajuta la reducerea simptomelor si evitarea complicatiilor.

Exercitii de recuperare

Exercitiile fizice sunt o parte vitala a tratamentului atunci cand o persoana sufera de sindromul cuboidian. Exercitiile de intarire si flexibilitatear trebui efectuate zilnic pentru a impiedica piciorul sa devina slab si rigid. Exercitiile de echilibru ar trebui introduse si dupa reducerea simptomelor. Exercitiile trebuie incepute cat mai curand posibil dupa aparitia simptomelor, progresand treptat, pe masura ce simptomele permit si continuand pana cand functia piciorului este restabilita. Tratamentul mai rapid incepe dupa o subluxatie cuboida, iar functia completa mai rapida va fi restabilita. Cazurile cronice (pe termen lung) vor dura mai mult pentru a se vindeca.

Fizioterapia pentru pacientii cu sindrom cuboid poate grabi procesul de vindecare, asigura un rezultat optim si reduce probabilitatea reaparitiei simptomelor. Tratamentul poate cuprinde:

● exercitii de recuperare fizica
● bandajare kinesiologica
● masaj
electroterapie (de exemplu, ultrasunete)
● exercitii pentru a imbunatati flexibilitatea, forta si echilibrul
● orteze
● educatie posturala
● sfaturi de modificare a activitatii
● o revenire graduala la programul de activitate

Comprese reci si odihna

Se pot aplica periodic comprese cu gheata care pot ajuta la reducerea durerii si inflamatiei din sindromul cuboidian. Puneti un pachet cu gheata sau o punga cu legume inghetate, invelite intr-un prosop, pe regiunea exterioara a piciorului timp de zece minute.

Este important sa va odihniti si sa evitati activitatile care pun presiune pe picior cat timp piciorul se vindeca. Acest lucru poate necesita utilizarea de carje pentru o perioada scurta de timp pentru a mentine greutatea de pe piciorul accidentat.

Daca se crede ca suprasolicitarea picioarelor (de exemplu picioarele plate) a fost un factor care contribuie la dezvoltarea sindromului cuboidian, se pot recomanda inserturi ortotice pentru a corecta pozitia piciorului si pentru a reduce tensiunea pe tendonul peroneus longus.

Prognostic si recuperare

Durerea asociata cu sindromul cuboidian se reduce adesea la cateva zile dupa o leziune minora a piciorului. Pentru a va asigura o recuperare rapida consultati un kinetoterapeut, odihniti-va picioarele, aplicati comprese reci si reduceti activitatile ce pun presiune mare pe picioare. In general, daca sindromul cuboid este in stadiu incipient, atunci se va vindeca de la sine in cateva zile, dar daca a ajuns intr-o stare severa, atunci durata de recuperare poate fi ceva mai lunga.

Recuperarea dupa sindromul cuboidian

Recuperarea completa de la sindromul cuboid poate dura 4-8 saptamani daca este cauzata de entorsa gleznei sau de alte leziuni majore.

Sfaturi pentru a facilita recuperarea:

  • Urmati sfaturile medicului si ale kinetoterapeutului.
  • Odihniti-va piciorul cateva ore dupa activitate fizica sau exercitiile de recuperare.
  • Tineti picioarele intinse cel putin 10 minute inainte de antrenamentele de recuperare.
  • Tratati eventualele afectiuni care pot agrava recuperarea, ca artrita, osteoporoza etc.

Recuperarea depinde de o serie de factori, cum ar fi:

  • gradul leziunii si afectarii;
  • daca a fost vorba de o leziune sau s-a dezvoltat in timp;
  • daca e asociat cu alte afectiuni;
  • daca ranirea a fost usoara sau mai intensa etc.

Terapia fizica poate juca un rol esential in facilitarea recuperarii complete a efectelor sindromului cuboid. Terapia fizica include:

  • consolidarea piciorului;
  • intinderea musculaturii piciorului si a tendoanelor;
  • exercitii de echilibru;
  • elemente de suport si stabilitate pentru picior.

Prevenire

Factorii de risc pentru sindromul cuboidian si care trebuie evitati pentru a preveni problema includ o instabilitate a oaselor picioarelor, afectarea gleznelor, greutatea corporala excesiva, purtarea de pantofi nepotriviti sau de orteze care se fixeaza rau, antrenamentele intense, lipsa perioadelor de recuperare corespunzatoare etc.

Evitati antrenamentele pe suprafete dure, cum ar fi betonul sau piatra, mai ales atunci cand purtati incaltaminte cu talpi rigide sau pantofi cu toc inalt. Limitati activitatile care pun presiune foarte mare pe picior si cauzeaza dureri. Efectuati exercitii de intindere si relaxare usoara inainte si dupa antrenamentele fizice. Limitati purtarea de pantofi cu toc inalt sau cu talpa subtire atunci cand alergati, dansati, mergeti mult sau stati mult in picioare. Alegeti incaltaminte potrivita, in functie de afectiunile de care suferiti, de forma piciorului, de dimensiunea piciorului si de activitatile desfasurate.

Fiti activi si adoptati un program de antrenament pentru intarirea musculaturii si cresterea flexibilitatii. Pentru a preveni recidiva sindromului cuboid, efectuati exercitiile prescrise de kinetoterapeut, continuati sa faceti exercitiile si la domiciliu si mentineti-va in forma.

 

Referinte:

(1) Examination and Treatment of Cuboid Syndrome, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3445231/
(2) Cuboid Syndrome Runner s Healing Time, link: https://runnerclick.com/cuboid-syndrome/
(3) Cuboid Syndrome: Diagnosis and Management of the Often Forgotten Cause of Lateral Foot Pain, link: http://www.thesportsphysiotherapist.com/cuboid-syndrome-diagnosis-and-management-of-the-often-forgotten-cause-of-lateral-foot-pain/
(4) Cuboid Syndrome, link: https://www.physio-pedia.com/Cuboid_Syndrome
(5) Cuboid Syndrome: a Review of the Literature, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3861761/
(6) Cuboid Syndrome, link: http://www.clinic-hq.co.uk/article_43_Cuboid+Syndrome
(7) Cuboid Syndrome, link: https://www.healthline.com/health/cuboid-syndrome
(8) What to know about cuboid syndrome, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321626.php

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma