Stare de somnolenta – cauze si remedii eficiente

Stare de somnolenta – este normal sa experimentam somnolenta diurna in momentul in care nu dormim suficient noaptea. Insa atunci cand somnolenta este inexplicabila, starea poate ascunde cauze serioase. Aflati ce boli pot provoca starea de somnolenta si ce tratamente pot fi utilizate.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Boli care provoaca stare de somnolenta
  3. Alte semne si simptome
  4. Stare de somnolenta la copii – cauze
  5. Diagnostic
  6. Metode de tratament pentru starea de somnolenta
  7. Sfaturi pentru a preveni starea de somnolenta in timpul zilei

Informatii generale

Cu totii am experimentat o stare de somnolenta in timpul zilei dupa o noapte de somn neodihnitor. Aceasta este o senzatie de somnolenta care apare in mod normal noaptea in timp ce adormim. Acest sentiment poate avea diferite grade: de la o vaga somnolenta care doar este deranjanta, pana la o senzatie coplesitoare si irezistibila de a lupta pentru a ramane treaz. Termenii somnolenta excesiva sau hipersomnie in timpul zilei sunt, de asemenea, folositi de multe ori pentru a descrie starea de somnolenta din timpul zilei. Daca senzatia de somnolenta devine coplesitoare, exista riscul sa adormim in timpul zilei in momentele in care este esential sa ramanem treji si alerti. S-ar putea chiar sa ne ”trezim” in timpul zilei fara sa ne dam seama ca am adormit. Somnolenta care ne influenteaza starea de veghe in momente nepotrivite poate crea o multitudine de consecinte nedorite si posibil periculoase.

Stare de somnolenta – cand ar trebui sa ne ingrijoram

Pentru cei mai multi dintre oameni, faptul ca se simt putin somnolenti uneori nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, daca starea de somnolenta incepe sa afecteze capacitatea de a ramane treji la locul de munca sau la scoala, la volan, in timp ce ne uitam la televizor sau in alte circumstante linistite, lupta cu somnolenta poate incepe sa ne controleze viata. Cand somnolenta afecteaza activitatile zilnice, ar trebui sa descoperim motivele acestei stari de somnolenta.

Pentru a dormi bine noaptea trebuie sa ramanem alerti si sa functionam cat mai bine in timpul zilei. Un somn odihnitor si de buna calitate este esential pentru o buna functionare in timpul zilei. Cand oamenilor le este greu sa se trezeasca dimineata, este posibil ca un aspect al somnului nocturn sa fie perturbat sau sa existe o alta problema.

Motive uzuale pentru care poate aparea starea de somnolenta

Somnolenta poate fi cauzata de o problema simpla, cum ar fi un program incarcat sau lipsa de somn suficient pe timpul noptii. Cu toate acestea, pot exista si probleme medicale sau tulburari grave de somn, cum ar fi apneea in somn.

Boli care provoaca stare de somnolenta

Exista o multime de lucruri care pot provoca somnolenta. Printre acestea se numara starea psihica, stilul dezordonat de viata sau afectiunile medicale grave.

Stilul de viata

Anumiti factori ai stilului de viata pot creste starea de somnolenta. Printre cei afectati se numara cei care muncesc pentru prea multe ore sau care lucreaza de noapte. In cele mai multe cazuri, somnolenta dispare pe masura ce corpul incepe sa se adapteze la noul program.

Starea psihica

Cu stare de somnolenta se pot confrunta, de asemenea, persoanele cu anumite probleme mentale, emotionale sau psihologice.

Depresia poate creste foarte mult somnolenta, la fel si nivelurile ridicate de stres sau anxietate. Plictiseala este o alta cauza cunoscuta a somnolentei. Daca va confruntati cu oricare dintre aceste conditii mentale, este posibil sa va simtiti obositi si apatici.

Afectiuni medicale

Unele afectiuni medicale pot provoca stare de somnolenta. Unul dintre cele mai frecvente dintre acestea este diabetul. Alte conditii care pot duce la somnolenta sunt cele care provoaca dureri cronice sau care afecteaza metabolismul sau starea mentala, cum ar fi hipotiroidismul sau hiponatremia. Hiponatremia apare atunci cand nivelul de sodiu din sange este prea scazut.

Alte afectiuni medicale despre care se stie ca provoaca stare de somnolenta sunt mononucleoza infectioasa si sindromul oboselii cronice.

Medicamente

Multe medicamente, in special antihistaminicele, tranchilizantele si somniferele, pot provoca stare de somnolenta ca posibil efect secundar. Aceste medicamente au o eticheta pe care se mentioneaza ca pacientii nu au voie sa conduca masini sau utilaje grele in timpul utilizarii acestor medicamente.

Discutati cu doctorul daca aveti stare de somnolenta prelungita din cauza medicamentelor. Acestia va pot prescrie alte medicamente sau pot ajusta doza curenta.

Tulburari de somn

Somnolenta excesiva fara o cauza cunoscuta poate fi un semn al unei tulburari de somn. Exista o serie de tulburari de somn si fiecare are propriile sale efecte unice.

In cazul apneei obstructive in somn, un blocaj produs in caile respiratorii superioare duce la sforait si pauze in respiratie pe tot parcursul noptii. Din cauza acestui lucru, persoanele se trezesc frecvent cu o senzatie de sufocare.

Alte tulburari ale somnului sunt narcolepsia, sindromul picioarelor nelinistite (SPN) si tulburarea de ritm circadian de tip intarzierea fazei somnului (DSPS).

Alte semne si simptome

Starea de somnolenta din timpul zilei este experimentata de toti oamenii pe parcursul vietii, fiind de cele mai multe ori cauzata de lipsa unui somn suficient si odihnitor. Lucrurile se schimba in caz de stare de somnolenta permanenta. Persoana ajunge sa adoarma in momente nepotrivite, iar calitatea vietii si activitatile zilnice pot fi afectate.

Oamenii au o stare de somnolenta si oboseala in timpul zilei pentru ca nu au dormit suficient. Cu toate acestea, exista situatii in care starea de somnolenta poate fi un simptom al unei tulburari de baza.

Daca starea de somnolenta este insotita si de dureri de cap dimineata, acesta poate fi un indiciu important ca persoana are o tulburare potential mai grava.

Stare de somnolenta dupa masa

Potrivit specialistilor, de obicei, starea de somnolenta dupa masa este complet normala. De aceea, oamenii nu trebuie sa aiba motive de ingrijorare in privinta aceasta.

Somnolenta la batrani

In cazul persoanelor varstnice, somnolenta poate fi, de asemenea, provocata de lipsa unui somn odihnitor. Insa poate fi si simptomul unei afectiuni neurologice sau o reactie adversa la anumite medicamente.

Stare de somnolenta la copii – cauze

Un simptom pe care parintii il pot observa, fara a avea cunostinte despre medicina, este nivelul de somnolenta al copilului. Acest lucru este deosebit de important pentru ca poate indica o problema de respiratie sau o infectie. Copiii care sunt greu de trezit, mai ales cei care au o infectie, probleme de respiratie sau leziuni la nivelul capului, trebuie vazuti de un specialist.

Parintii care au copii foarte mici trebuie sa fie ingrijorati daca bebelusii dorm mult mai mult decat de obicei.

Somnolenta este un simptom foarte important la copii, dar mai ales la copiii foarte mici. De exemplu, daca acestia se trezesc de mai putine ori pe zi pentru a manca, atunci parintii ar trebui sa-si puna semne de intrebare. Ar trebui sa fie deosebit de ingrijorati daca micutii nu se trezesc cand sunt stimulati.

Cand trebuie sa mergi cu copilul la medic

Daca micutul poate manca, dar este foarte obosit si nu se simte bine sau se simte somnoros, atunci ar trebui sa il duceti direct la camera de garda.

Daca simptomele s-au mentinut pentru o perioada si nu se agraveaza, iar copilul isi poate continua activitatile normale, insa pur si simplu nu se simte prea bine, atunci ar trebui sa mergeti cu el la un medic de familie.

Pe scurt, semnele importante la care trebuie sa fiti atenti in ceea ce priveste bolile grave si situatiile de urgenta sunt:

  • Inconstienta
  • Copilul a devenit mai somnolent si mai putin receptiv
  • Apar semne ca exista unele obstructii ale cailor respiratorii, cum ar fi zgomote produse in timp ce copilul respira. Acest lucru poate fi cauzat de un corp strain sau de o infectie grava
  • Copilul depune efort evident pentru a respira

Diagnostic

In prima faza, medicul va pune intrebari despre simptome si durata acestora. In functie, de raspunsurile pacientului, acesta poate efectua unul sau mai multe teste pentru a verifica daca somnolenta este provocata de o afectiune medicala.

Daca nu descopera nicio cauza a starii de somnolenta, doctorul va poate supune unor teste. Majoritatea sunt de obicei noninvazive si nedureroase. Medicul poate efectua oricare dintre urmatoarele teste:

Test de somn

Daca medicul suspecteaza ca este posibil sa aveti apnee obstructiva in somn, sindromul picioarelor nelinistite sau o alta tulburare de somn, acesta poate programa un test de somn. Pentru a efectua acest test, veti petrece noaptea in spital sau intr-un centru de somn sub observatia si ingrijirea unui specialist in somn.

Acesta va va monitoriza tensiunea arteriala, ritmul cardiac, respiratia, nivelul de oxigen, undele creierului si anumite miscari ale corpului pe tot parcursul noptii pentru a observa orice semne ale unei tulburari de somn.

Cand se recomanda vizita la medic

Ar trebui sa solicitati asistenta medicala daca incepeti sa va simtiti somnolent dupa ce:

  • ati inceput un tratament cu un medicament nou;
  • ati luat o supradoza de medicamente;
  • ati suferit o leziune la nivelul capului;
  • v-ati expus la frig.

Metode de tratament pentru starea de somnolenta

Tratamentul pentru starea de somnolenta depinde de cauza problemei.

Metode de auto-ingrijire

In unele cazuri, somnolenta poate fi tratata acasa, mai ales daca este cauzata de stilul de viata dezordonat sau de o stare mentala, cum ar fi stresul.

In aceste cazuri, tot ce puteti face este sa va odihniti mai mult si sa va distrageti atentia de la problema. De asemenea, este important sa descoperiti cauza problemei – cum ar fi stresul sau anxietatea – si sa luati masuri pentru a combate starea.

Ingrijire medicala

In timpul vizitei, medicul va incerca sa identifice cauza somnolentei discutand despre simptome. Va poate intreba cat de bine dormiti si daca va treziti frecvent noaptea.

Medicul va poate intreba:

  • despre rutina de somn;
  • cat de mult dormiti;
  • daca sforaiti;
  • cat de des adormiti in timpul zilei;
  • cat de des va simtiti somnolent in timpul zilei.

Medicul va poate cere sa va faceti un jurnal cu rutina de somn pentru cateva zile, in care sa va notati cat dormiti noaptea si ce faceti cand va simtiti somnolent in timpul zilei.

De asemenea, poate cere detalii specifice. De exemplu, va va intreba daca adormiti efectiv in timpul zilei si daca va treziti simtindu-va inviorat.

Trimiterea catre un specialist in psihologie

Daca medicul suspecteaza ca problema are o cauza psihologica, acesta va poate indruma catre un consilier sau un terapeut pentru a va ajuta sa gasiti o solutie.

Pastile pentru stare de somnolenta

Somnolenta care este un efect secundar al medicamentelor este adesea vindecabila. Doctorul poate schimba medicamentul cu o alta substanta sau va poate schimba doza pana cand somnolenta dispare. Nu schimbati doza sau nu intrerupeti niciodata un tratament eliberat pe baza de reteta fara sa discutati mai intai cu medicul.

Sfaturi pentru a preveni starea de somnolenta in timpul zilei

Puteti preveni starea de somnolenta dormind suficient si odihnitor in fiecare noapte. Majoritatea adultilor au nevoie de aproximativ opt ore de somn pentru a se simti complet revigorati. Unele persoane pot avea nevoie de mai multe ore de somn, in special cele cu afectiuni medicale sau cu un stil de viata deosebit de activ.

Discutati cu doctorul cat mai curand posibil daca aveti modificari de dispozitie, semne de depresie sau stari incontrolabile de stres si anxietate.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/drowsiness
  2. https://www.sleepassociation.org/sleep-disorders/more-sleep-disorders/drowsiness-causes-treatments-prevention/
  3. https://www.drugs.com/symptom/daytime-drowsiness-1.html
  4. https://www.news-medical.net/news/20120704/Signs-that-a-child-is-seriously-ill-Interview-with-Professor-Middleton.aspx
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Vezi comentariile

  • buna seara ...doresc si eu un raspuns la o problema de a mea.....de vreo 3-4 ani ,am o stare mare de somnolenta ,dupa masa de pranz...nu imediat,cam la 2-3 ore....pur si simplu simt, cum cad din picioare.am 170cm inaltime si 94 kg.intr-adevar ca, mananc cam mult la masa de pranz ,paine,carne ,orez ,fara mezeluri..etc.apoi mai mananc dupa 8 ore... .tot asa ca la pranz, dar alimente mai usoare ,o ciorba de exemplu,apoi un mic fel 2...o bucata mica de friptura ,de exemplu.... .somnul ma ia cand ,ma uit pe telefon sau laptop.pur si simplu ,imi cade capul pe laptop.noaptea ma culc pe la ora 11 si 30/si ma trezesc pe la ora 2 , 4 ,6 dimineata,pentru a merge la toaleta.mentionez ca am 57 de ani si nu am avut probleme medicale niciodata.la ultimile analize de anul trecut,din iulie,doar glicemia a iesit 130 si acidul uric foarte putin peste standard.multumesc anticipat pentru raspuns.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma