Smoothie-urile sunt bauturi versatile in trend, usor de pregatit si care pot fi solutia pentru a consuma mai multe fructe si legume. Iata care sunt beneficiile potentiale si dezavantajele lor, precum si cateva retete si idei de smoothie-uri.
1. Ce sunt smoothie-urile?
2. Ingrediente pentru smoothie
3. Tipuri de smoothie-uri
4. Beneficiile smoothie-urilor
5. Smoothie – atentie la continutul de zaharuri!
6. Smoothie-urile ajuta la pierderea in greutate?
7. Retete de smoothie-uri
8. Smoothie vs Suc natural
Pentru a ne mentine sanatatea, e esential sa fim activi fizic, sa mergem la controale medicale regulat si foarte important – sa avem o alimentatie sanatoasa si un stil de viata sanatos. Cand vine vorba de micul dejun, pentru multi dintre noi este o problema – fie nu avem timp dimineata, fie nu stim ce sa consumam – usor, dar sa ne ofere energie pentru ziua care urmeaza etc. Micul dejun este o parte importanta a vietii. Este prima masa a zilei si e bine sa ii ofere organismului nutrienti care vor sustine niveluri ridicate de energie si vor combate orice semn de oboseala pe timpul zilei. O posibila varianta de mic dejun poate fi sau poate sa includa un smoothie cu lapte, banana si un pumn de seminte, de exemplu.
Smoothie-urile sunt preparate prin amestecarea (folosind un blender) fructelor, legumelor, laptelui sau iaurtului si a altor ingrediente pentru a obtine o bautura densa si cremoasa. Sunt bauturi cremoase, de obicei pe baza de fructe, legume, iaurt sau lapte. In general, un smoothie este format din doua ingrediente – baza lichida si fructe/legume. Multe smoothie-uri includ produse congelate sau cuburi de gheata pentru a-i oferi produsului final consistenta si pentru a le face mai racoritoare.
Ingrediente importante si comune in smoothie-uri sunt:
De asemenea, puteti adauga si alte ingrediente, ca extract de vanilie, fulgi de ovaz inmuiati etc.
Un smoothie verde este, dupa cum sugereaza si numele, de culoare verde. Aceasta culoare verde este obtinuta din toate fructele si legumele verzi care se adauga la aceste smoothie-uri. Ingredientele care sunt incluse in smoothie-urile verzi sunt incarcate cu clorofila. Aceasta substanta are multe beneficii pentru organism si prezinta, de asemenea, proprietati antioxidante puternice. Clorofila poate preveni anemia, poate ajuta in caz de probleme dentare, poate reduce simptomele sinuzitei si chiar poate ajuta la tratarea insomniei. In afara de asta, clorofila imbunatateste sistemul imunitar si poate intari intregul organism. In afara de clorofila (care este si un antioxidant), legumele cu frunze verzi au, de asemenea, multe alte elemente cu proprietati antioxidante.
Smoothie-urile sunt practic o solutie eficienta de a include mai multe fructe si legume in alimentatie, pe langa alte surse de proteine, grasimi sanatoase, vitamine si minerale. Multe persoane consuma smoothie-uri ca masa de dimineata sau gustare dupa-amiaza. Suntem mereu pe fuga si grabiti si uitam de multe ori cat de importante sunt fructele si legumele in timpul zilei. Cand suntem ocupati, avem tendinta de a consuma rapid alimente care sa ne reduca foamea rapid, si de multe ori e vorba de gustari nesanatoase. Un smoothie poate fi o alegere sanatoasa de gustare.
Pot fi o modalitate excelenta de a incorpora mai multe alimente sanatoase in dieta. Astfel, consumul de smoothie-uri poate ajuta la cresterea aportului de fructe si legume. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca adultii sa consume cel putin 5 portii de fructe si legume pe zi.
Exista sase categorii comune de fructe care contin o varietate de vitamine si minerale – citrice, fructe de padure, fructe tropicale, drupe (fructe cu miez carnos si un singur sambure), poame (mere, pere, gutui) si pepeni. Citricele, cum ar fi grapefruit, portocale, mandarine si lamai, contin cantitati crescute de vitamina C, potasiu si folat, ce sustin sistemul imunitar si sinteza de colagen. Fructele de padure sunt bogate in antioxidanti si fitonutrienti ce protejeaza organismul de boli. Fructele tropicale sunt surse de vitamina C, potasiu, folat, mangan. Drupele includ cirese, caise, piersici, prune – surse de beta caroten, potasiu si vitamina C, la fel ca poamele. Pepenii sunt, de asemenea, bogati in vitamina C.
Fibrele alimentare ajuta digestia prin prevenirea constipatiei si sustinerea cresterii bacteriilor benefice din tractul digestiv. Aportul adecvat de fibre este legat de sanatatea digestiva si risc redus de boli cronice, cum ar fi bolile de inima si diabetul de tip 2. Se recomanda un aport zilnic de cel putin 38 g de fibre pentru barbati si 25 g pentru femei. Cu ingredientele potrivite, smoothie-urile pot fi un mod excelent de a creste aportul de fibre. .
Smoothie-urile au o baza lichida, astfel ca ele contribuie la consumul de lichide pentru o hidratare optima. De asemenea, fructele si legumele sunt bogate in apa.
Pentru ca pulpa fructelor si a legumelor nu se pierde, smoothie-urile confera satietate. De aceea, pot fi utile atat la micul dejun, cat si ca gustare intre mese. Contin grasimi sanatoase, proteine si fibre. Pentru un aport mai mare de proteine, puteti adauga iaurt grecesc, spanac, proteine din canepa sau migdale.
Smoothie-urile, mai ales cele verzi, contin ingrediente proaspete si sanatoase, ca spanac, kale, telina etc. Aceste alimente pot reduce disconfortul gastric si pot sustine digestia. Unele ingrediente din smoothie pot fi utile daca suferiti de sindromul de intestin iritabil si alte probleme digestive.
Alte beneficii ale smoothie-urilor sunt:
Smoothie-urile sunt in general sanatoase, dar e vorba de moderatie si de alegeri sanatoase cand vine vorba de ingredientele folosite. Unele retete pot contine cantitati mari de zaharuri. Diferenta dintre un smoothie sanatos si unul nesanatos depinde in mare masura de calitatea si cantitatea ingredientelor. Cea mai mare capcana a smoothie-urilor este tendinta de a contine cantitati mari de zahar adaugat. Adaosul de zahar reduce densitatea de nutrienti a smoothie-urilor. In plus, consumul regulat de zahat in exces poate creste riscul de afectiuni cronice precum boli de inima, diabet si boli hepatice.
Multe zaharuri sunt usor de identificat, cum ar fi zaharul granulat, mierea, siropul de artar si siropul de agave. Cu toate acestea, trebuie sa tineti cont ca unturile vegetale, pudra proteica, iaurtul cu arome, sosurile indulcite cu zahar si lactatele vegetale sunt toate surse potentiale de zahar adaugat. Cand faceti smoothie-uri acasa, folositi fructe intregi, cum ar fi o banana coapta, pentru a adauga gust dulce in loc de miere sau sirop de artar.
Smoothie-urile pot ajuta la pierderea in greutate daca va ajuta sa mentineti un deficit de calorii. Smoothie-urile pot fi eficiente in acest scop, atat timp cat nu depasiti necesarul zilnic de calorii. Smoothie-urile utilizate ca inlocuitori pentru unele mese pot fi la fel de consistente ca alimentele solide si nu afecteaza, atat timp cat sunt consumate moderat. Insa, lichidele tind in general sa confere satietate mai putin decat alimentele solide, crescand astfel riscul de supraalimentare atunci cand alimentele solide sunt consumate ulterior.
Unele smoothie-uri pot contine multe calorii, poate mai mult decat o masa de solide – in functie de ingrediente si cantitate. In general, un smoothie de 200–300 de calorii cu 10 g de proteine este o gustare excelenta, in timp ce un smoothie de 400–800 de calorii care furnizeaza cel putin 20 g de proteine este mai potrivit pentru inlocuirea unei mese. Cel mai bine este sa va evaluati obiectivele si necesarul de calorii pentru a determina nevoile specifice. Cand pregatiti smoothie-uri acasa, asigurati-va ca va controlati marimea portiei. Grasimile precum nuci, seminte, unturi vegetale, iaurturi cu grasimi si avocado vor oferi mai multe calorii, dar cresc densitatea nutrientilor. De cealalta parte, adaosul de zaharuri precum siropurile vor oferi mai multe calorii fara nutrienti de calitate.
Pierderea in greutate este un proces complex, cu multi factori care contribuie, si este important sa ardeti mai multe calorii decat ingerati. Daca un smoothie va ajuta sa compensati alte calorii pe care le-ati consuma altfel, poate fi un instrument eficient pentru pierderea in greutate. Retineti ca nevoile nutritionale si capacitatea de a pierde in greutate variaza in functie de multi factori, inclusiv varsta, nivelul de activitate fizica, istoricul medical si obiceiurile de stil de viata.
Exista si unele diete pe baza de smoothie, ca diete cu smoothie de 21 zile, ce promit ca inlocuirea unora dintre mese cu smoothie-uri va duce la pierdere in greutate rapida si usoara, dar astfel de solutii nu sunt mereu sigure si sanatoase. Ca in cazul multor regimuri de slabit, detaliile sunt importante. Ca parte a unei diete echilibrate, smoothie-urile te pot ajuta sa slabesti, dar depinde de ingrediente, marimea portiei si planul general de alimentatie si stil de viata. Afla de aici mai multe despre slabirea sanatoasa.
Exista nelimitate combinatii pentru a obtine un smoothie delicios si hranitor. Alege combinatiile si ingredientele preferate. Atentie! Consuma smoothie-ul imediat ce a fost preparat pentru a beneficia de toti nutrientii.
Stoarcerea fructelor si a legumelor pentru a prepara suc presupune extragerea apei si a nutrientilor din legume si fructe. In acest caz se foloseste un storcator pentru a separa fibrele de sucuri. Lucrul bun privind sucurile este ca sistemul digestiv nu trebuie sa lucreze prea mult atunci cand absoarbe nutrientii, asa cum se intampla atunci cand se consuma legume sau fructe intregi. Sucul face ca substantele nutritive sa fie usor disponibile pentru absorbtie in organism.
Pe cealalta parte, smoothie-urile sunt preparate folosind blendere care toaca extrem de bine fructele si legume, pana se obtine o consistenta cat mai subtire si nu se pierde nimic din legumele sau fructele adaugate. Cu ajutorul storcatorului, se elimina in esenta toate materialele fibroase, lasand doar lichidul din fructe si legume – fara pulpa si fibre.
Sucurile contin cantitati mai concentrate de vitamine si nutrienti si ajuta la absorbtia mai usoara a nutrientilor. Insa, unele sucuri contin foarte multe zaharuri si chiar zahar adaugat si lipsesc fibrele – esentiale pentru o digestie sanatoasa, controlul zaharului din sange si reducerea riscului de boli de inima. Intr-un smoothie, fructele si legumele amestecate isi pastreaza toata fibrele pentru o digestie sanatoasa, iar componentele fibroase ale fructelor si legumelor aduc un adaos de antioxidanti, vitamine si minerale.
Referinte:
(1) https://www.healthline.com/nutrition/are-smoothies-good-for-you
(2) http://www.eatingwell.com/article/276763/health-benefits-of-juicing-vs-smoothies/
(3) https://fitfoodiefinds.com/100-healthy-smoothie-recipes/
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…