Polenul de albine este folosit in numeroase scopuri – ca supliment pentru diferite probleme de sanatate, in produsele de ingrijire etc. Iata ce beneficii are si ce contine.
1. Ce este polenul de albine?
2. Compozitia nutritiva a polenului
3. Beneficiile polenului pentru sanatate
4. Contraindicatii
5. Doze si mod de administrare
Polenul de albine se refera la polenul de flori care se colecteaza pe picioarele si corpurile albinelor, si amestecat cu enzime si nectar. Grauncioarele si pulberile de polen provin din multe plante, deci continutul polenului de albine poate varia semnificativ. Nu confundati polenul de albine cu veninul de albine, mierea sau laptisorul de matca.
Granulele de polen sunt folosite de multi oameni ca supliment – pentru imunitate, cresterea poftei de mancare, afectiuni bucale etc. De asemenea, este utilizat pentru pierderea in greutate, probleme gastrointestinale, inclusiv constipatie, diaree si colita. Polenul de albine poate fi utilizat topic pentru ingrijirea pielii in produsele de hidratare si pentru tratarea eczemelor, a cosurilor si a eruptiei de scutec.
Este comercializat sub forma de granule de polen, pudra de polen, polen crud sau uscat, miere cu polen sau diferite alte combinatii, dar si suplimente cu polen. Granulele pot fi adaugate in alimentele preferate, cum ar fi micul dejun sau smoothie-uri. Cu toate acestea, persoanele cu alergii la polen sau albine ar trebui sa evite produsele cu polen, deoarece pot provoca simptome precum mancarime, umflare, probleme de respiratiei sau anafilaxie. Aceste produse pot interactiona negativ cu diluantii sangvini, cum ar fi warfarina. Femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa evite produsele cu polen de albine, deoarece nu exista dovezi ca sunt complet sigure pentru bebelusi.
Este mai bine sa alegeti polenul crud, pentru ca uscarea inseamna incalzire la temperaturi mari. Acestea pot afecta numeroase substante nutritive din compozitia polenului. De cealalta parte, polenul crud estre inghetat imediat dupa ce a fost recoltat. Este astfel pastrat in forma pura, nealterata.
Deoarece polenul este de origine vegetala, compozitia sa chimica va varia oarecum in functie de sursa plantelor, anotimp si locatia geografica. Distributia nutrientilor este considerata a fi de aproximativ 35% proteine, 55% carbohidrati, 2% acizi grasi si 3% minerale si vitamine, inclusiv concentratii de vitamine din complexul B, vitaminele A, C, D si E, plus beta caroten, seleniu si lecitina.
Polenul contine peste 5.000 de enzime si co-enzime. Este o sursa concentrata a complexului de vitamine B – aceasta furnizeaza energie. Acesta este motivul pentru care produsele pe baza de polen de albine sunt de obicei comercializate sub forma de suplimente pentru energie.
Complexul de vitamine B, impreuna cu vitaminele A, C, D, E, seleniu, lecitina si compusi fitochimici puternici (carotenoide si bioflavonoide) fac din polen o sursa puternica de antioxidanti.
Beneficiile potentiale ale polenului:
Unele studii efectuate pe animale sugereaza ca polenul de albine are o valoare nutritiva ridicata si functioneaza ca un supliment pentru a trata unele deficiente nutritive. Cercetatorii sugereaza ca poate fi util atunci cand li se ofera copiilor care nu au pofta de mancare sau au o intarziere de dezvoltare. De asemenea, poate ajuta copiii si adultii subnutriti, in special inainte si dupa o operatie, atunci cand se recupereaza sau cand se afla sub stres fizic sau psihic.
Datorita proprietatilor nutritive si tonice ale polenului, acesta imbunatateste aprovizionarea cu sange a tesutului nervos, stimuland capacitatea mentala si intarind sistemul nervos care poate fi slabit de stres. Poate fi util in special pentru persoanele cu lipsa de energie, mai ales persoanele in varsta. Chiar si doze mici de polen de albine pe o perioada indelungata de timp pot imbunatati starea de spirit si rezistenta fizica.
Deoarece polenul de albine este o sursa excelenta de vitamine si minerale, poate ajuta, de asemenea, la mentinerea sanatatii pielii – sa ai pielea mai tanara si stralucitoare. Stimuleaza aportul de sange in toate celulele pielii, ajuta la detoxifierea organismului, reduce aspectul ridurilor si grabeste procesul de vindecare.
Continut ridicat de antioxidanti protejeaza impotriva radicalilor liberi si a bolilor cronice. Polenul de albine contine o varietate de antioxidanti, printre care flavonoizi, carotenoizi, quercetina, kaempferol si glutation. Antioxidantii protejeaza corpul impotriva moleculelor potential daunatoare numite radicali liberi. Daunele provocate de radicalii liberi sunt legate de boli cronice precum cancerul si diabetul de tip 2.
Bolile de inima sunt principala cauza de deces la nivel mondial. Pulberea de polen poate scadea nivelul de colesterol rau. In plus, antioxidantii din polenul de albine pot proteja lipidele de oxidare. Cand lipidele se oxideaza pot duce la restrangerea vaselor de sange si cresterea riscului de boala cardiaca.
Ficatul este un organ vital care descompune si elimina toxinele din sange. Studiile efectuate pe animale au descoperit ca pulberea de polen poate imbunatati abilitatile ficatului de detoxifiere. Poata sustinea apararea antioxidanta a ficatului si il ajuta sa elimine din sange mai multe produse reziduale. Unele studii sugereaza ca granulele de polen pot stimula functia ficatului si pot proteja acest organ de substante nocive. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pe subiecti umani.
Polenul de albine a fost folosit in mod traditional pentru a reduce inflamatia si umflarea. Grauncioarele de polen inglobeaza mai multi compusi care pot reduce inflamatia si umflarea, inclusiv quercetina antioxidanta, care scade productia de acizi grasi omega-6 inflamatori, cum ar fi acidul arahidonic. In plus, compusii vegetali din polen pot suprima procesele biologice care stimuleaza productia de hormoni inflamatori, cum ar fi factorul de necroza tumorala (TNF).
Polenul poate stimula sistemul imunitar, ajutandu-va sa preveniti bolile si reactiile nedorite. Unele studii au aratat ca poate reduce severitatea si debutul alergiilor. Extractul de polen de albine poate favoriza eliminarea bacteriilor potential daunatoare, cum ar fi E. coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, precum si a celor care provoaca infectii cu stafiloci.
Menopauza inseamna incetarea menstruatiei la femei, si este adesea insotita de simptome incomode, cum ar fi bufeuri, transpiratii nocturne, schimbari de dispozitie si tulburari de somn. Cura cu polen de albine (o forma de apiterapie) poate ameliora mai multe simptome ale menopauzei. Printre efectele posibile se pot regasi un somn mai bun, scade iritabilitatea, dureri articulare mai putine si o mai buna stare de spirit si energie.
Una dintre cele mai frecvente utilizari pentru polenul de albine este tratarea alergiilor sezoniere, cum ar fi febra fanului. Se crede ca ingerarea de polen ajuta organismul sa-si dezvolte rezistenta la acesti potentiali alergeni si, la randul sau, reduce simptomele de alergie. Desi foarte putine studii au testat utilizarea polenului de albine ca remediu pentru alergii sezoniere, unele cercetari realizate pe animale indica faptul ca polenul de albine poate oferi efecte anti-alergice.
Au fost raportate reactii alergice grave la polenul de albine, inclusiv anafilaxia care poate pune viata in pericol. Simptomele pot include mancarime, umflare, respiratie scurta si reactii severe in corp. Cele mai multe dintre aceste rapoarte de caz implica persoane cu alergii cunoscute la polen.
Cumparati intotdeauna suplimentele de la o sursa de renume. Este posibil sa cumparati polen de albine care contine ingrediente potential periculoase, ce pot cauza reactii adverse grave. Discutati cu un medic inainte de a lua orice suplimente sau plante medicinale. In plus, daca sunteti alergic la intepaturile de albine sau viespe, ar trebui sa evitati polenul de albine.
Expertii recomanda de asemenea ca femeile insarcinate sa evite sa ia polen de albine, deoarece poate interfera cu sarcina. De asemenea, polentul poate interfera cu medicamente ca warfarina (Coumadin) – ceea ce poate duce la risc de vanatai sau sangerare.
Polenul se vinde sub forma de pulbere sau granule. In general, doza uzuala este de o lingura pe zi pentru adulti si o lingurita pentru copii. Se recomanda inceperea cu 1/4 lingurita ca doza, crescand treptat pana la maximum 2 linguri pe zi. Urmariti simptomele unei reactii adverse, inclusiv mancarime, umflare, lipsa respiratiei si reactii severe ale intregului corp. Copiii ar trebui sa inceapa doar cu cateva granule. O cura cu polen trebuie sa dureze in general cel putin 2 saptamani.
Se poate consuma ca atare, pe stomacul gol, dizolvat in apa, in miere cu propolis si polen, in smoothie-uri, shake-uri, iaurt, prajituri, salate etc. Cel mai obisnuit mod de a utiliza polenul de albine este atunci cand este amestecat cu alimente. Polenul poate fi amestecat cu miere, branza de vaci sau iaurt intr-un raport 1: 1 la 1: 4 – acest lucru creeaza o solutie mixta de polen care poate fi ingerata pe parcursul zilei.
Polenul de albine trebuie depozitat intr-un loc racoros, intunecat, ca o camara, frigider sau congelator si ferit de lumina directa a soarelui. Se pastreaza la frigider cel mai bine, iar cel crud se pastreaza la congelator. Polenul crud rezista maximum 5 zile scos din congelator in ambalajul nedesfacut si 10 zile la frigider dupa ce a fost desfacut pachetul. Cand este pus la congelator nu ingheata – asta datorita faptului ca are continut mic in apa.
Cumparati polen de albine de la o firma de renume sau un apicultor local in care aveti incredere. Asigurati-va ca polenul este lipsit de pesticide si coloniile de albine nu sunt tratate cu substante chimice.
Referinte:
(1) Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377380/
(2) Top 11 Health Benefits of Bee Pollen, link: https://www.healthline.com/nutrition/bee-pollen
(3) Bee Pollen, link: https://www.emedicinehealth.com/bee_pollen/vitamins-supplements.htm
(4) How Nutritious Is Bee Pollen Exactly?, link: https://www.healthline.com/health/bee-pollen-benefits
(5) Bee Pollen Benefits and Side Effects, link: https://www.webmd.com/balance/bee-pollen-benefits-and-side-effects
(6) Bee Pollen, link: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=BeePollen