Resveratrolul: ce este acest antioxidant, beneficii si mod de utilizare

Beneficiile resveratrolului au fost studiate, mai ales in ceea ce priveste efectul cardioprotector. Iata in ce alimente se gaseste resveratrolul si cum poate fi benefic pentru sanatate.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Beneficii
3. In ce alimente se gaseste
4. Efecte adverse
5. Contraindicatii

Informatii generale

Ce este resveratrolul? Resveratrolul este un tip de polifenol (substante naturale bogate in micronutrienti, care pot fi gasite in plante) prezent in mod natural in struguri, fructe de padure (cum ar fi merisoare, afine si mure), alune, fistic si cacao.

Coaja si semintele strugurilor rosii sunt cele mai cunoscute surse de resveratrol, ceea ce duce la concentratii semnificative ale acestui compus in vinul rosu.

Este un puternic antioxidant produs de unele plante pentru a le proteja impotriva factorilor de mediu. Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi, despre care se crede ca sunt cauza imbatranirii premature. In general, vinul rosu contine cantitati mici de resveratrol. Cu toate acestea, vinul rosu are mai mult resveratrol decat vinul alb. Resveratrolul este prezent si in semintele si coaja strugurilor.

Resveratrolul este disponibil sub forma de suplimente nutritive obtinute din extracte de vin rosu, extracte din seminte de struguri etc. Cantitatea si puritatea resveratrolului din suplimente pot varia foarte mult.

Beneficii

Multe dintre cercetarile care au indicat beneficiile resveratrolului au fost studii de laborator sau pe animale. Pana in prezent, cercetarile privind eficacitatea resveratrolului la oameni au dat rezultate mixte.

Principalele beneficii posibile sunt:

  • rol antioxidant;
  • protejeaza inima si sistemul cardiovascular;
  • poate regla nivelul grasimilor din sange;
  • rol antiinflamator;
  • poate sustine sanatatea cognitiva si sanatatea creierului;
  • poate stimula dezvoltara musculara;
  • regleaza nivelul zaharului din sange etc.

Resveratrolul si „paradoxul dietei franceze”

Cea mai mare parte a cercetarilor asupra resveratrolului a fost facuta pe animale sau in studii de laborator. Din acest motiv, oamenii de stiinta nu sunt inca siguri cu privire la beneficiile pentru sanatate ale resveratrolului pentru o persoana care consuma cantitati obisnuite de alimente ce contin resveratrol. Cu toate acestea, a existat un interes din ce in ce mai mare pentru acest fitonutrient (tehnic numit polifenol fitoalexina) in legatura cu „paradoxul dietei franceze”, situatie in care consumul de vin rosu in randul cetatenilor francezi pare sa fie legat de un risc mai mic de boli de inima, in ciuda continutului de alcool din vin.

Resveratrol functioneaza in organism ca un nutrient antioxidant si, de asemenea, poate juca un rol important ca fitoestrogen. Din punct de vedere practic, cea mai buna modalitate de a creste aportul de resveratrol este sa includeti struguri rosii, impreuna cu alte alimente care contin resveratrol, in dieta. A te bucura ocazional de un pahar vin rosu ar putea fi, de asemenea, in regula, in functie de sfaturile medicului cu privire la consumul de alcool.

Resveratrolul si sanatatea inimii

Resveratrolul – utile pentru sanatatea inimii? S-a presupus ca resveratrolul este responsabil pentru ratele scazute de boli de inima la populatia franceza in comparatie cu alte populatii, in ciuda faptului ca are multi factori de risc, inclusiv o dieta bogata in grasimi, fumatul si consumul de cantitati mari de cafea. Toate acestea sunt cunoscute ca factori de risc pentru colesterolul ridicat, tensiunea arteriala ridicata, atacuri cerebrale si atacuri de cord. Studiat pentru prima data pentru efectele si beneficiile sale asupra sanatatii cardiovasculare, s-a demonstrat ca resveratrolul poate regla tensiunea arteriala si scade nivelul colesterolului. Studiile au aratat, de asemenea, ca proprietatile antiinflamatoare si antioxidante ale compusului pot ajuta la protejarea creierului si la prevenirea declinului cognitiv.

Poate inhiba radicalii liberi de oxigen prin suprimarea genelor pro-oxidative si imbunatateste apararea antioxidantilor prin cresterea activitatilor enzimelor antioxidante. De asemenea, poate imbunatati functia cardiovasculara prin reducerea inflamatiei in vasele de sange si imbunatatirea procesului de eliminare a colesterolului din sistemul vascular.

Resveratrolul si imbatranirea?

Cand vorbim de resveratrol beneficii se considera ca pot fi si pentru a preveni imbatranirea prematura, dar exista putine cercetari in acest sens. Exista insa unele dovezi ca resveratrolul nu poate prelungi viata, potrivit cercetarilor efectuate pe oameni care traiesc in Toscana care consuma o dieta bogata in resveratrol din surse alimentare, inclusiv precum vinul rosu. Intr-un studiu publicat in JAMA Internal Medicine in 2014, au fost monitorizati 783 de barbati si femei de 65 de ani sau mai in varsta, din 1998 pana in 2009. In acea perioada, consumul de vin rosu (masurat prin concentratia urinara a metabolitilor resveratrol), nu a modificat probabilitatea de a muri din cauza oricarei cauze, incidenta bolilor cardiace sau a cancerului sau markeri ai inflamatiei.

Resveratrol – posibile efecte anticancerigene?

Deoarece resveratrolul este considerat un antioxidant, este adesea promovat pentru ca poate reduce riscul diferitelor tipuri de cancer.

O serie de studii preliminare sugereaza ca resveratrolul poate avea efecte anti-cancer. Intr-un studiu efectuat in anul 2016, de exemplu, resveratrolul a redus cresterea tumorii ovariene dupa chimioterapie. Studiul sugereaza ca resveratrolul a inhibat absorbtia glucozei de catre celulele canceroase (multe celule canceroase depind de glucoza ca sursa de energie).

In ciuda acestor constatari, datele obtinute din studiile clinice umane limitate au aratat rezultate inconsistente si Societatea Americana pentru Cancer avertizeaza ca sunt necesare studii clinice suplimentare pentru a confirma efectele anticancerigene ale resveratrolului. Exista, de asemenea, o anumita ingrijorare ca resveratrolul poate influenta nivelurile de estrogen si alti hormoni.

Deoarece resveratrolul poate avea proprietati asemanatoare estrogenului, unii experti le recomanda persoanelor cu cancere sensibile la hormoni (inclusiv cancer de san, cancer ovarian sau uterin), femeilor insarcinate si copiilor sa evite administrarea de suplimente de resveratrol.

In ce alimente se gaseste?

Daca vrei sa beneficiezi de o doza optima de resveratrol, alege alimente care contin acest fitonutrient. Consumul de alimente bogate in resveratrol nu doar ca iti va asigura doza necesara, dar te ajuta sa beneficiezi si de alte elemente nutritive importante.

In ce alimente se gaseste? Resveratrolul este un compus natural care se gaseste in alimente precum:

  • struguri rosii, suc de struguri si vin rosu;
  • fructe de padure – mure, coacaze, afine, merisoare;
  • rodii si prune;
  • fasole rosie;
  • varza rosie;
  • ciocolata neagra si pudra de cacao;
  • fistic, arahide etc.

Vin rosu, suc de struguri sau struguri – ce alegem?

Un pahar de vin rosu poate fi benefic pentru sanatate, daca starea generala ne permite. In exces, vinul rosu, ca orice alt tip de alcool poate avea efecte grave asupra sanatatii. In general, cantitatea de resveratrol din sucul de struguri rosii este jumatate fata de cea din vin. In comparatie cu vinul, sucul nu are alcool, dar are un continut mare de zaharuri. Cea mai buna alegere ramane strugurele rosu proaspat. Pe langa resveratrol, asigura si vitamina C in cantitati mari. Strugurii negri de culoare inchisa au mai mult resveratrol.

Efecte adverse

Resveratrolul este sigur atunci cand este utilizat in cantitatile gasite in alimente. Cand vine vorba de suplimente, este sigur daca se administreaza in doze de pana la 1500 mg pe zi timp de pana la 3 luni. Doze mai mari de resveratrol sunt mai susceptibile sa provoace probleme la stomac. Dozajele din majoritatea suplimentelor de resveratrol sunt de obicei mult mai mici decat cantitatile care s-au dovedit benefice in cercetari. Majoritatea suplimentelor contin 250 – 500 miligrame. Pentru a obtine doza folosita in unele studii, oamenii ar trebui sa consume 2 grame de resveratrol (2.000 miligrame) sau mai mult pe zi, ceea ce poate duce la efecte adverse.

Cand vorbim de resveratrol efecte adverse, nu au fost descoperite riscuri majore in studiile care au utilizat suplimente de resveratrol. Oamenii sanatosi par sa tolereze bine acest element. Cu toate acestea, trebuie mentionat ca nu exista suficiente recomandari concludente cu privire la cantitatea de resveratrol pe care o persoana ar trebui sa o ia pentru a obtine beneficii pentru sanatate.

Resveratrol contraindicatii

  • Nu se recomanda copiilor ca suplimente si nici femeilor gravide.
  • Nu sunt indicate suplimentele de resveratrol persoanelor cu cancere sensibile la estrogen – cancer mamar, cancer ovarian, cancer uterin etc.
  • Resveratrolul poate incetini coagularea sangelui si creste riscul de sangerare la persoanele cu tulburari de sangerare. Poate interactiona cu medicamente ca heparina sau warfarina.
  • Resveratrolul poate creste riscul de sangerare in timpul si dupa operatie. Nu se recomanda suplimente de resveratrol cu cel putin 2 zile inainte de o interventie chirurgicala programata.

Interactiuni cu medicamente

Resveratrolul poate interactiona cu unele medicamente, astfel ca e indicat ca suplimentele de resveratrol sa fie folosite doar la indicatiile medicului. Medicamentele cu care poate interactiona includ:

  • medicamente metabolizate la nivelul ficatului (poate afecta modul in cre ficatul descompune aceste medicamente), ca clozapina, ciclobenzaprina, fluvoxamina, haloperidol, imipramina, mexiletina, olanzapina, pentazocina, propranolol, zileuton, zolmitriptan, teofilina, progesteron, erlotinib, warfarina, cafeina etc.;
  • medicamente blocante ale canalelor de calciu (diltiazem, nicardipina, verapamil);
  • agenti chimioterapici (etoposid, paclitaxel, vinblastina, vincristina, vindesina);
  • agenti antifungici (ketoconazol, itraconazol);
  • medicamente anticoagulante – resveratrolul poate incetini coagularea sangelui.

Referinte:
(1) Resveratrol Supplements, link: https://www.webmd.com/heart-disease/resveratrol-supplements
(2) Resveratrol: A Double-Edged Sword in Health Benefits, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164842/
(3) The Health Benefits of Resveratrol, link: https://www.verywellfit.com/benefits-of-resveratrol-89581
(4) Red wine and resveratrol: Good for your heart?, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/red-wine/art-20048281
(5) 7 Health Benefits of Resveratrol Supplements, link: https://www.healthline.com/nutrition/resveratrol
(6) 4 Foods That Are Good Sources of Resveratrol, link: https://www.livescience.com/39125-foods-good-sources-resveratrol.html

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma