Crioterapia presupune utilizarea locala sau generala a temperaturilor scazute in terapia medicala. Aflati mai multe despre crioterapie din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este crioterapia?
  2. Metode de crioterapie
  3. Boli ce pot fi tratate prin crioterapie
  4. Crioterapia in cosmetica
  5. Crioterapia in sport
  6. Beneficiile crioterapiei
  7. Contraindicatii si posibile riscuri
  8. Informatii utile

Ce este crioterapia?

Crioterapia, care poate fi tradusa prin ”terapia la frig”, este o tehnica prin care organismul este expus la temperaturi extrem de scazute timp de cateva minute.

Teoria privind crioterapia intregului corp (WBC) spune ca, prin scufundarea corpului intr-un aer extrem de rece timp de cateva minute, corpul ar putea avea parte de o multime de beneficii. In cadrul acestui tip de crioterapie (criosauna), individul sta intr-o camera inchisa sau intr-un spatiu mic in care isi introduce corpul, dar care are o deschizatura pentru cap in partea de sus. Temperatura va scadea pana la minus 100-150 de grade Celsius in tot acest timp. Persoana in cauza va fi nevoita sa suporte aceste temperaturi ultra-scazute intre doua si patru minute.

Puteti obtine anumite beneficii dupa o singura sesiune de crioterapie, insa este mai eficienta atunci cand este utilizata in mod regulat. Unii sportivi folosesc crioterapia de doua ori pe zi. Altii aleg sa mearga zilnic timp de 10 zile si apoi o data pe luna.

Metode de crioterapie

Stand asezat intr-un rezervor rece poate parea o metoda ciudata de imbunatatire a starii de sanatate. Dar aceasta tendinta, care poarta numele de crioterapie, devine din ce in ce mai populara. Anumite persoane, printre care si auto-numitul ”Iceman” Wim Hof, sustin ca frigul extrem poate imbunatati sanatatea mentala si fizica si chiar poate prelungi viata. Deci, ce spune stiinta?

Cercetarile asupra crioterapiei sunt la fel de noi ca si tendinta acestui tratament. De aceea, medicii nu inteleg pe deplin toate beneficiile si potentialele riscuri ale procesului.

Crioterapia poate fi aplicata intr-o singura zona sau puteti opta pentru crioterapie a intregului corp. Crioterapia localizata poate fi administrata in mai multe moduri, inclusiv prin pungi cu gheata, masaj cu gheata, spray-uri de racire, bai de gheata, cauterizare cu azot lichid si chiar prin sonde administrate in tesut.

Levomentolul si efectele sale

O gama inovatoare de crioterapie contine plasturi si spray pe baza de levomentol. Plasturele se aplica pe zona afectata, iar efectul de racire poate fi resimtit imediat si dureaza pana la 3 ore. Aceasta metoda de crioterapie reduce durerea si ajuta la vindecarea leziunilor minore. Crioterapia intr-un plasture poate fi folosita de asemenea pentru a calma muschii tensionati sau articulatiile suprasolicitate. Plasturele pe baza de levomentol poate fi folosit in siguranta de adulti, femei insarcinate si copii cu varsta peste 6 ani.

Spray-ul cu levomentol are efect racoritor rapid si de durata. Pulverizat pe zona afectata in momentul producerii traumatismului, spray-ul calmeaza durerea si va ajuta sa ramaneti pe picioare pentru a vai continua activitatea fizica.

Boli ce pot fi tratate prin crioterapie

Prevenirea dementei

Datorita faptului ca reduce inflamatia, crioterapia ar putea reduce si riscul dezvoltarii dementei.

O lucrare din 2012 prezinta posibilitatea ca aceasta terapie sa poata reduce inflamatia si stresul oxidativ asociate cu dementa, deficienta cognitiva usoara si alte forme de declin cognitiv.

Prevenirea si tratarea cancerului

Deoarece crioterapia intregului corp ar putea reduce inflamatia, poate, de asemenea, sa reduca riscul de a dezvolta cancer. Pana in prezent, nu exista dovezi ca aceast tip de terapie poate trata cancerul odata ce boala s-a dezvoltat. Cu toate acestea, crioterapia medicala este un tratament bine stabilit pentru anumite forme de cancer.

Un medic ar putea recomanda sedinte de crioterapie pentru a ingheta celulele canceroase de pe piele sau de la nivelul colului uterin si, ocazional, pentru a elimina alte tipuri de cancer.

Ameliorarea anxietatii si a depresiei

Potrivit rezultatelor cercetarilor care sugereaza ca crioterapia poate reduce inflamatia, aceasta forma de terapie ar putea trata afectiunile de sanatate mintala legate de inflamatie. Unele cercetari preliminare privind crioterapia si sanatatea mintala sustin, de asemenea, aceasta afirmatie.

Un mic studiu efectuat in 2008 a descoperit ca la o treime dintre persoanele cu depresie sau anxietate, crioterapia a redus simptomele cu cel putin 50 la suta. Aceasta a fost o reducere mult mai mare decat in cazul persoanelor care nu au efectuat crioterapie.

Imbunatatirea simptomelor eczemelor

Eczema, care este o afectiune cronica si inflamatorie a pielii, poate provoca mancarimi intense pe pielea uscata. In cadrul unui mic studiu efectuat in 2008 la care au participat persoane care sufera de eczeme, specialistii le-au recomandat acestora sa nu mai foloseasca medicamentele pentru aceasta boala, propunandu-le crioterapia. Multi dintre ei au observat imbunatatiri ale simptomelor eczemei, in ciuda faptului ca unii au acuzat degeraturi pe anumite zone mici ale pielii.

Tratarea durerilor de cap specifice migrenelor

Crioterapia tintita, concentrata la nivelul gatului, poate ajuta la prevenirea durerilor de cap provocate de migrene. Intr-un studiu din 2013, cercetatorii au aplicat crioterapia pe gaturile persoanelor care sufereau de migrene. Durerile s-au diminuat cu ajutorul tratamentului, insa nu au disparut complet.

Crioterapia in cosmetica

Crioterapie faciala

Iata la ce va puteti asteptati in timpul unei sesiuni de crioterapie faciala. Inainte de tratament, fata este curatata si masata complet. Acest lucru ajuta la drenarea limfatica si la eliminarea toxinelor si a tensiunii din muschii faciali.

In cadrul terapiei, fata persoanei ar putea fi expusa la aburi. Daca exista impuritati, acestea vor fi extrase printr-o sesiune rapida de microdermabraziune.

In unele locuri, fata ar putea fi expusa la diferite frecvente de lumina pentru a ajuta la repararea, uciderea bacteriilor si stimularea productiei de colagen. Acest lucru ajuta la imbunatatirea sanatatii pielii.

Cum incepe sedinta de crioterapie?

In primul rand, ochii sunt acoperiti cu ochelari de protectie. Apoi, un jet rece de azot lichid este aplicat pe toata fata prin intermediul unui tub atasat la aparatul de crioterapie. Duza tubului contine lasere care masoara temperatura pielii in mod continuu.

Tubul este miscat continuu pe toata fata. Acest lucru este necesar pentru ca terapeutul sa se asigure ca nicio zona a fetei nu devine prea rece.

O sesiune faciala de crioterapie dureaza 2-3 minute. Dupa terminarea procesului, ochelarii de siguranta sunt indepartati. In multe clinici, o sesiune de crioterapie este urmata de alte tratamente faciale spa. Puteti primi un masaj facial si o masca de hidratare pentru a va imbunatati sanatatea pielii. Imediat dupa procedura, pielea se va simti mai stransa si mai neteda.

Trateaza dermatita atopica si alte afectiuni ale pielii

Dermatita atopica este o boala inflamatorie cronica a pielii, cu simptome de piele uscata si mancarime. Deoarece crioterapia poate imbunatati nivelul de antioxidanti in sange si poate reduce in acelasi timp si inflamatia, este clar ca atat crioterapia localizata, cat si cea a intregului corp pot ajuta la tratarea dermatitei atopice.

Crioterapie pentru slabit

De una singura, crioterapia nu poate produce pierdere in greutate, insa ar putea sustine acest proces. In teorie, din cauza temperaturilor scazute, corpul este obligat sa munceasca mai mult pentru a ramane cald.

Unele clinici de crioterapie sustin ca metabolismul poate creste dupa doar cateva minute de crioterapie. In cele din urma, specialistii sustin ca oamenii nu mai simt frigul, deoarece metabolismul lor s-a adaptat si s-a imbunatatit ca raspuns la temperaturile scazute.

Un mic studiu din 2016 nu a gasit modificari semnificative in compozitia corpului dupa 10 sesiuni de crioterapie.

Deoarece crioterapia ajuta la ameliorarea durerii musculare, oamenii pot relua mai usor exercitiile fizice in urma unei accidentari sportive. Acest beneficiu potential de pierdere in greutate este destinat in special persoanelor care nu pot sau nu vor sa faca sport din cauza durerilor.

Crioterapia in sport

V-ati accidentat pe terenul de sport? Ati suferit o intindere musculara? Va chinuie durerea din cauza unei entorse? Utilizati cu incredere terapia ”rece” sau crioterapia.

Terapia prin frig sau crioterapia este recunoscuta din timpuri stravechi pentru eficienta sa in reducerea durerii si a inflamatiei acute. Hipocrate utiliza zapada sau gheata pentru a ameliora durerile. In Evul Mediu, aplicarea de gheata era folosita ca metoda de anestezie preoperatorie. In zilele noastre, aplicarea de gheata pe locul unei lovituri a devenit un gest reflex. Astfel putem simti imediat pe propria piele cum senzatia de rece calmeaza durerea, diminueaza umflatura si inrosirea zonei respective.

Efecte analgezice si antiinflamatoare

Frigul determina constrictia vaselor de sange (vasoconstrictia), ceea ce incetineste metabolismul celular si conduce la scaderea productiei de toxine. Scaderea temperaturii actioneaza asemenea unui anestezic local. Efectul analgezic al acestui soc termic se explica prin blocarea transmiterii nervoase a mesajului dureros si prin reducerea inflamatiei. Efectul analgezic este maxim daca aplicarea frigului se face imediat, in primele minute dupa traumatism, si dureaza, dupa caz, de la 30 de minute pana la 3 ore.

Interventia rapida prin aplicarea de terapiei reci impiedica formarea edemelor, procesul inflamator scade in intensitate.

Contactul pielii cu frigul are si actiune miorelaxanta. Astfel, crioterapia determina o scadere a tonusului muscular si o relaxare a muschilor, efecte foarte importante mai ales in cazul intinderilor musculare.

Crioterapie, secretul marilor sportivi

Crioterapia este secretul bine pastrat al celor mai buni sportivi din lume, printre care Matej Tóth, Christiano Ronaldo, Floyd Mayweather sau LeBron James. In sport, micile detalii sunt cele care fac diferenta. Crioterapia poate fi cea mai esentiala.

Crioterapia intregului corp se bazeaza pe efectul temperaturilor extrem de scazute, cuprinse intre -110 ° C si -180 ° C, asupra corpului uman. Obiectivul este de a provoca un raspuns fiziologic adaptativ al organismului la frigul extrem. Acesta accelereaza rapid recuperarea dupa orice activitate sportiva, antrenament sau meci. In sportul profesionist, precum si in cel amator, recuperarea regulata intr-o criosauna poate fi detaliul vital care duce la succes.

Beneficiile crioterapiei

In cele din urma, cercetarea poate submina alte avantaje ale crioterapiei. Cu toate acestea, studiile preliminare sugereaza ca aceasta terapie poate oferi o multime de avantaje.

Crioterapie beneficii

Ameliorarea durerii si vindecarea musculara

Crioterapia poate ameliora durerea musculara, precum si unele afectiuni ale articulatiilor si muschilor, cum ar fi artrita. De asemenea, poate stimula vindecarea mai rapida a accidentarilor sportive.

Medicii recomanda de mult timp folosirea pungilor cu gheata pentru a calma durerile musculare. Daca faceti acest lucru, circulatia sangelui poate creste dupa indepartarea pungilor cu gheata, stimuland vindecarea si ameliorarea durerii.

Terapia la rece asigura o ameliorare temporara a durerilor provocate de artrita reumatoida. Potrivit cercetarilor, crioterapia cu gheata ar putea reduce efectele daunatoare ale exercitiilor fizice intense. De asemenea, persoanele care au folosit crioterapie au declarat ca au avut mai putine dureri.

Un alt studiu sustine, de asemenea, beneficiile crioterapiei pentru ameliorarea si vindecarea rapida a durerilor musculare.

Nu toate studiile sustin rolul crioterapiei in vindecarea musculara. O recenzie din 2015 a analizat patru studii privind crioterapia folosita pentru ameliorarea durerilor musculare si nu a gasit beneficii semnificative.

Reduce durerea cauzata de artrita

Tratamentul localizat prin crioterapie nu este singurul lucru eficient in tratarea afectiunilor grave. Potrivit unui studiu, crioterapia intregului corp a redus semnificativ durerea la persoanele cu artrita. Specialistii au descoperit ca tratamentul a fost bine tolerat. De asemenea, a facilitat o fizioterapie mai intensa.

Amorteste nervii iritati

Multi sportivi folosesc crioterapia pentru a trata leziunile de ani buni si unul dintre motivele pentru care face acest lucru este ca poate amorti zonele dureroase. De fapt, temperaturile scazute pot amorti un nerv iritat.

Contraindicatii si posibile riscuri

Cele mai frecvente reactii adverse ale oricarui tip de crioterapie sunt amorteala, furnicaturile, roseata si iritarea pielii. Aceste efecte secundare sunt aproape intotdeauna temporare. Faceti o programare la medic daca nu dispar in termen de 24 de ore.

Nu trebuie sa utilizati niciodata crioterapia mai mult decat este recomandat pentru metoda de terapie pe care o utilizati. Crioterapia intregului corp nu poate fi utilizata mai mult de patru minute. Daca aplicati o punga cu gheata sau utilizati o baie de gheata acasa, nu ar trebui sa aplicati niciodata gheata pe zona afectata mai mult de 20 de minute. Infasurati pungile cu gheata intr-un prosop, astfel incat sa nu va deteriorati pielea.

Pacientii cu diabet sau alte afectiuni care deterioreaza nervii (neuropatie) nu trebuie sa utilizeze crioterapia.

Informatii utile

Crioterapie pret

In crioterapia localizata, pentru leziunile mai mari de 5 mm, pretul este de 30 de lei pentru o leziune, in timp ce pentru leziunile mai mari de 5 mm, pretul este de 50 de lei pentru o leziune, pretul cuprinzand si consultatia.

O sedinta de criosauna costa 100 de lei, in timp ce pachetul de 20 de sedinte este 480 de lei. Exista mai multe tipuri si pachete de servicii de crioterapie disponibile in cadrul clinicilor, preturile putand ajunge si la 3000 de lei pentru 20 de sedinte.

Unde se face crioterapie

Exista o multime de clinici in toata tara care pun la dispozitie acest tip de tratament.

Crioterapie Bucuresti

Exista o mai mare raspandire in Capitala a clinicilor private care ofera servicii de crioterapie.

Crioterapie Cluj

Acestea pot fi gasite insa si in Cluj, Pitesti, Ploiesti si alte orase ale tarii.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319740.php
  2. https://www.healthline.com/health/cryotherapy-benefits
  3. https://cryomedpro.com/cryo-industries/cryotherapy-in-sport/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma