Relatiile de prietenie – importanta pentru sanatatea mintala

Relatiile de prietenie sunt printre cele mai importante si valoroase relatii pe care le avem in decursul vietii. Ce rol au aceste relatii in viata noastra si asupra sanatatii noastre mintale si ce putem face pentru a avea relatii de prietenie de calitate?

Cuprins:

1. Relatiile de prietenie – informatii generale
2. Importanta si rolul relatiilor de prietenie
3. Cum putea avea relatii de prietenie de calitate

Relatiile de prietenie – informatii generale

Suntem fiinte sociale, avem nevoie de relatii sociale pentru a ne dezvolta si a putea functiona, iar relatiile de prietenie sunt unele dintre cele mai importante pentru buna noastra stare a sanatatii mintale.

Relatiile de prietenie sunt relatiile dintre doua persoane care de-a lungul timpului presupun intimitate, afectiune, petrecerea timpului impreuna, siguranta emotionala, sprijinul oferit unul altuia in atingerea scopurilor si atunci cand se confrunta cu factori stresori de viata.

Relatiile de prietenie sunt importante in fiecare etapa a vietii. Ele ne ofera sentimentul de apartenenta, sustinere si placerea de a fi cu aceste persoane dragi, atat in perioada copilariei, cat si la adolescenta si varsta adulta.

Cand vorbim de relatiile de prietenie, calitatea lor este mult mai importanta decat cantitatea. Prieteniile ocazionale sau superficiale nu ofera acel nivel de intimitate si de securitate emotionala de care avem nevoire.

Relatiile de prietenie sunt si un important factor de protectie in ceea ce priveste sanatatea mintala si abilitatea noastra de a face fata situatiilor dificile de viata. Prietenii ne ajuta totodata sa ne adaptam in acele perioade de tranzitie prin care trecem: plecarea la facultate, intrarea in campul muncii, relatiile romantice, nasterea copiilor, pensionarea si altele. De asemenea, studiile arata ca putem face fata mai usor dificultatilor atunci cand avem relatii de prietenie puternice.

Pe ce se bazeaza o relatie de prietenie:

  • intelegerea celuilalt si compasiune fata de acesta;
  • tendinta de a-ti dori ce e mai bine pentru celalalt;
  • onestitate – a-i spune celuilalt adevarul, chiar daca stii ca nu va fi confortabil pentru el;
  • placerea companiei celuilalt;
  • increderea reciproca;
  • respectul fata de celalalt;
  • capacitatea de a fi tu insuti fata de celalalt, de a fi deschis, de a-ti exprima emotiile si parerile, fara teama de a fi judecat.

Importanta si rolul relatiilor de prietenie

Prietenii ne sunt alaturi si in momentele bune si in cele dificile. Numeroase studii arata cat de multe beneficii au aceste relatii:

  • Putem vorbi cu prietenii ceea ce nu putem vorbi cu familia; lucru valabil mai ales in cazul adolescentilor, dar nu numai.
  • Spre deosebire de membrii familiei, prietenii ni-i putem alege, astfel incat sa avem valori si interese apropiate, sa rezonam cu ei si sa ne accepte asa cum suntem.

  • Prietenii fac parte din reteaua noastra de suport, oferindu-ne sprijin emotional si practic atunci cand trecem prin situatii dificile de viata (boala, divort, pierderea unui loc de munca si altele). Impartasirea dificultatilor cu un prieten ne ajuta sa mai reducem din impactul emotional pe care acestea il au asupra noastra, dar discutiile cu el ne ajuta sa punem lucrurile in perspectiva.
  • Relatiile de prietenie ne ofera sentimentul apartenentei; este o nevoie importanta care in ierarhia nevoilor a lui Maslow, vine imediat dupa nevoile de baza si nevoia de siguranta.
  • Relatiile de prietenie ne ajuta sa nu ne confruntam cu singuratatea si izolarea; despre efectele negative pe care singuratatea le poate avea asupra noastra cititi pe larg in acest articol.
  • Prietenii ne ajuta si atunci cand vrem sa renuntam la un obicei negativ sau cand vrem sa facem schimbari pozitive in viata noastra, fie prin modelul pe care ni-l ofera, fie pentru ca ne sunt alaturi sau chiar facand si ei schimbari similare odata cu noi.
  • Nu in ultimul rand, relatiile de prietenie ne ofera oportunitatea de a fi in compania cuiva de care ne place si de a ne bucura de timpul petrecut cu acea persoana.

Studiul Harvard Study of Adult Development despre relatii

Studiul Harvard Study of Adult Development este cel mai lung studiu despre fericire, care atrage atentia asupra importantei covarsitoare pe care relatiile sociale de calitate o pot avea asupra noastra. Desfasurat timp de aproape 80 de ani si inca in derulare, acest studiu a urmarit participantii pe intreaga lor viata si a ajuns la cateva concluzii importante despre relatiile noastre.

Relatiile sociale sunt foarte importante pentru sanatatea noastra, fizica si mintala, in timp ce singuratatea este nociva, toxica. Persoanele care au mai multe conexiuni sociale (cu familia, cu prietenii, cu comunitatea) sunt mai fericite, au o stare de sanatate fizica mai buna si traiesc mai mult decat cei mai putin conectati.

O alta concluzie importanta este ca o calitate ridicata a relatiilor interpersonala la varsta de 50 ani a participantilor a fost un factor predictor pentru starea de sanatate de la varsta de 80 de ani. Cu cat o persoana avea relatii apropiate mai bune, cu atat era mai protejata de neplacerile cauzate de procesul imbatranirii.

Relatiile de calitate se pare ca ne protejeaza si creierul. A fi intr-o relatie de atasament, care ne ofera siguranta, protejeaza functiile memoriei chiar si la varsta a treia. In schimb, cei care nu au relatii de calitate, prieteni apropiati pe care sa se poata baza oricand, acestia se confrunta cu declinul memoriei mult mai repede.

Cum putem avea relatii de prietenie de calitate

Relatiile de prietenie pot avea un puternic impact pozitiv asupra vietii noastre si a starii de bine; insa nu mereu este usor sa construim si sa mentinem aceste relatii. Ele sunt ca plantele, au nevoie sa fie hranite si ingrijite ca sa se dezvolte intr-un mod sanatos.

  • Mentine legatura cu prietenii. Fa-ti timp pentru ei si incearca sa vii tu cu propuneri despre cand si cum v-ati putea petrece timpul impreuna, in loc sa astepti ca prietenii tai sa o faca. Suna-i din cand in cand sau trimite-le mesaje ca sa afli ce mai fac. Chiar daca distanta fizica va desparte, nu lasati acest lucru sa va impiedice sa comunicati. Ori de cate ori aveti ocazia, petreceti timp impreuna facand lucruri si activitati care va plac.
  • Arata compasiune si bunatate prietenilor tai, aratandu-le ca tii la ei si ca ii apreciezi. Dimpotriva, criticile, remarcile negative nu fac decat sa raceasca relatia.
  • Asculta activ atunci cand prietenii iti povestesc prin ceea ce trec, fara sa judeci, acordand atentie la mesajul verbal si la ce transmite non-verbal (prin mimica, gesturi, pozitia corpului), cu incercarea de a o intelege, chiar daca nu esti de acord cu ideile sau convingerile ei. Incearca sa fii empatic si sa nu oferi sfaturi decat daca ceilalti ti le cer.
  • Impartaseste din experientele tale personale, din ingrijorarile si momentele tale dificile. Cand exista reciprocitate (si) din acest punct de vedere acest fel, relatia de prietenie devine mult mai profunda.
  • Fii alaturi de ei, oferindu-le sprijin mai ales in situatiile dificile de viata prin care pot trece (o despartire; pierderea cuiva; dificultatile aduse de pandemie; probleme de familie; somaj si multe altele).

Uneori, relatiile de prietenie pot deveni toxice; de aceea daca nu te mai simti confortabil intr-o relatie, daca celalalt se poarta urat; te manipuleaza; nu ii pasa de sentimentele tale; te barfeste; nu ofera nimic in relatia voastra – ar putea fi o relatie toxica. A petrece timp intr-o astfel de relatie are, de cele mai multe ori, un impact negativ asupra sanatatii emotionale si fizice. Mai multe informatii despre relatiile toxice – in acest articol.

Referinte:

(1) Friendship and Mental Health Functioning – https://commons.und.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1019&context=psych-fac
(2) Why friendships are vital to your wellbeing – https://www.open.edu/openlearn/health-sports-psychology/health/health-studies/mental-health/why-friendships-are-vital-your-wellbeing
(3) Good genes are nice, but joy is better – https://news.harvard.edu/gazette/story/2017/04/over-nearly-80-years-harvard-study-has-been-showing-how-to-live-a-healthy-and-happy-life/

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

12 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

12 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

12 luni in urma