Terapia cu aerosoli – cum se utilizeaza si ce beneficii are

Terapia cu aerosoli este o metoda de administrare a tratamentului direct in caile respiratorii si plamani. Se utilizeaza in afectiunile respiratorii acute sau cronice. Afla totul despre indicatiile si beneficiile terapiei cu aerosoli.

Cuprins:

  1. Ce sunt aerosolii?
  2. Terapia cu aerosoli: metode si aparate
  3. Boli in care se utilizeaza terapia cu aerosoli
  4. Beneficiile terapiei cu aerosoli
  5. Reactii adverse si contraindicatii

Ce sunt aerosolii?

Aerosolii sunt particule de dimensiuni foarte mici, lichide sau solide, aflate in dispersie, care pot patrunde prin caile respiratorii superioare (nas, gura) si caile respiratorii inferioare (trahee, bronhii) pana in plamani. Exista doua tipuri principale de aerosoli, pe care le descriem in continuare.

Aerosoli naturali

Sunt microparticule incarcate cu ioni pozitivi si minerale, care pot fi inhalate in zonele plajelor marine, la munte, in padure sau in salina. Aerosolii naturali din aceste regiuni geografice trateaza cu succes numeroase afectiuni respiratorii: astm, bronho-pneumopatie cronica obstructiva (BPOC), rinita alergica. De asemenea, aerosolii din natura au un rol important in cresterea imunitatii pentru prevenirea racelilor, bronsitelor, pneumoniilor, sinuzitelor.

Pentru o cura cu aerosoli marini sunt recomandate plimbarile pe malul marii, exact in zona unde se sparg valurile, la primele ore ale diminetii, la rasaritul soarelui, si seara, inainte de apus. Cura heliomarina trebuie sa dureze cel putin o saptamana.

Cura cu aerosoli salini este renumita pentru ameliorarea si prevenirea bolilor pulmonare sau alergice. Salinoterapia se poate face atat in saline artificiale, cat si in saline naturale, cum sunt cele de la Slanic Prahova, Turda, Praid, Slanic Moldova. Sunt indicate cel putin 10 sedinte de cate 4 ore, o data sau de doua ori pe an.

Aerosoli artificiali

Unele medicamente – bronhodilatatoare, decongestionante, mucolitice, antibiotice, vasoconstrictoare, vasodilatatoare sau corticosteroizi – pot fi administrate pe cale inhalatoare cu ajutorul unor dispozitive speciale. Aerosolii artificiali sunt, de fapt, microparticule de medicamente, care pot fi sub forma lichida (valori) sau uscata (pudra). Terapia bazata pe inhalarea vaporilor in care sunt inglobate substante medicamentoase este folosita pe scara larga in medicina. Ea a fost inventata in anul 1929, in Anglia.

Terapia cu aerosoli artificiali este prescrisa, in general, in cazul bolilor respiratorii cronice (astm, BPOC) sau acute (bronsita, pneumonie, COVID-19), in cazul afectiunilor din sfera ORL (sinuzita, rinita, otita s.a.). Bronhodilatatoarele si corticosteroizii sunt administrate cel mai frecvent prin inhalare sau terapie cu aerosoli.

Terapia cu aerosoli: metode si aparate

Tratamentul respirator cu aerosoli se realizeaza prin intermediul unor aparate precum:

  • Nebulizatoarele – genereaza aerosoli prin agitarea unei solutii pe baza de medicamente si ser fiziologic. Exista nebulizatoare cu flux de aer comprimat, cu oxigen sau cu ultrasunete. Pacientul trebuie sa foloseasca o masca de inhalatie, prin care se inhaleaza vaporii.
  • Inhalatoare cu pulbere uscata – sunt prevazute cu un tub care se introduce in cavitatea bucala prin care se elibereaza particule de medicamente.
  • Inhalatoare presurizate cu doze masurate – furnizeaza o doza exacta de medicamente dintr-un recipient aflat sub presiune. Apasarea sau amorsarea recipientului intr-un suport bucal actioneaza eliberarea aerosolilor. Cele mai noi inhalatoare presurizate eliberarea aerosolilor se declanseaza odata cu respiratia, administrarea fiind mult mai usoara.

Cum se administreaza terapia cu aerosoli?

Medicul trebuie sa-i explice pacientului tot ce trebuie sa stie despre folosirea dispozitivului de administrare a aerosolilor. In cazul nebulizatorului sunt necesari urmatorii pasi:

  • Se pun medicamente (bronhodilatatoare, mucolitice, corticosteroizi, antibiotice s.a.) si ser fiziologic/solutie salina in recipientul special, avand grija la respectarea cu strictete a dozelor indicate in reteta.
  • Se porneste aparatul si se tine masca/orificiul prin care sunt inhalati aerosolii; timpul de administrare depinde de indicatiile medicale; majoritatea tratamentelor cu aerosoli dureaza 10 minute si se repeta de 3-4 ori pe zi.
  • Se mentine un ritm respirator normal, lent, astfel incat aerosolii sa se distribuie uniform la nivelul cailor respiratorii; in timpul inhalarii, pacientul trebuie sa stea in sezut, pe scaun.

In cazul dispozitivelor inhalatoare este foarte importanta respectarea indicatiilor oferite de medic sau cele mentionate in prospect. De retinut ca eficacitatea acestora este dependenta de instruirea pacientului si complianta acestuia la tratament. Avand in vedere ca anatomia cailor respiratorii se caracterizeaza printr-un sistem natural de aparare impotriva substantelor din exterior, aerosolii trebuie sa fie inhalati corect pentru a patrunde in tesuturile pulmonare.

Boli in care se utilizeaza terapia cu aerosoli

Terapia cu aerosoli este inclusa in tratamentul bolilor pulmonare sau celor din sfera ORL, care au ca simptome principale: respiratia dificila si/sau suieratoare (wheezing), tusea persistenta, durerile in gat, congestia nazala. Pe lista indicatiilor sunt incluse:

  1. Boli pulmonare obstructive:
  1. Hipertensiune pulmonara;
  2. Boli respiratorii infectioase:
  1. Boli infectioase ORL:
  • rino-faringita,
  • amigdalita,
  • laringita,
  • sinuzita,
  • otita.

Terapia cu aerosoli este testata, in cadrul unor studii clinice aflate in desfasurare, pentru utilizare in diferite boli non-respiratorii, cum ar fi:

  • diabet,
  • tulburari tiroidiene,
  • boli genetice,
  • durere cronica (analgezie).

Beneficiile terapiei cu aerosoli

Un avantaj major al terapiei cu aerosoli il reprezinta administrarea tintita a medicamentelor. Asadar, are efect tintit, iar raspunsul la tratament este rapid. Cu alte cuvinte, terapia cu aerosoli actioneaza direct si rapid la nivelul aparatului respirator, spre deosebire de medicatia administrata pe cale sistemica.

Alte beneficii includ:

  • necesitatea unei doze mai mici de medicamente comparativ cu administrarea sistemica;
  • reducerea efectelor secundare sistemice, ca urmare a cantitatii scazute de substante medicamentoase si a faptului ca nu sunt afectate alte organe de aceasta metoda de administrare a tratamentului;
  • nu este dureroasa;
  • este eficienta;
  • poate fi realizata si acasa;
  • poate fi folosita si in cazul copiilor foarte mici, inclusiv bebelusi, in cazul carora medicamentele orale sunt dificil de administrat.

Reactii adverse si contraindicatii

Terapia cu aerosoli este, in general, sigura si eficienta in cazul majoritatii pacientilor. Insa nu sunt excluse reactiile secundare care includ: bronhospasm, tuse, iritarea gatului, modificarea gustului (disgeuzie). In unele cazul apare blocarea medicamentelor la nivelul gatului.

Administrarea de antibiotice pe cale inhalatorie se asociaza frecvent cu reactii adverse precum tusea, wheezing-ul, hemoptizia (expectoratie cu sange), dispneea. Un alt efect secundar ar putea fi dezvoltarea rezistentei microbiene la antibioticul folosit.

Inainte de prescrierea unui tratament cu aerosoli, trebuie luate in considerare si dezavantajele legate de erorile de administrare si aderenta scazuta la tratament a pacientilor, mai ales in cazul utilizarii pe termen lung a inhalatoarelor.

Contraindicatii

Terapia cu aerosoli nu poate fi folosita de persoanele cu sensibilitate si cardiotoxicitate la substantele propulsante incluse in inhalatoare. De asemenea, tratamentul cu aparat de aerosoli este contraindicat pacientilor care nu isi pot coordonate miscarile, cum sunt cei cu boli neurologice, artrita, parestezii.

 

Referinte:

https://www.medicinenet.com/what_are_the_benefits_of_an_aerosol_treatment/article

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3204795/

https://www.medscape.com/answers/1413366-199186/what-is-the-role-of-aerosol-drug-delivery-in-the-treatment-of-respiratory-disorders

 

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma