Racelile de iarna sunt infectii virale ale nasului sau ale tractului respirator inferior provocate de anumite virusuri.

Cuprins:

1. Ce sunt racelile si de ce apar mai ales iarna?

2. Tipuri de raceli

3. Simptome raceala

4. Tratamente raceala si gripa

5. Recomandari pentru imunizarea organismului

Ce sunt racelile si de ce apar mai ales iarna?

Virusul racelii se poate propaga de la o persoana la alta cand aerul este rece si uscat. Studiile au aratat ca vitezele de transmisie sunt cele mai ridicate atunci cand temperatura si umiditatea sunt scazute. Deoarece aerul rece are in mod natural mai putina apa, umiditatea scazuta este parte integranta din timpul iernii. Chiar si atunci cand incalzim aerul pentru a face casele noastre mai confortabile, aerul ramane la fel de uscat daca nu folosim un umidificator.

Exista probabil cativa factori in joc aici: aerul rece ar putea ajuta virusul sa supravietuiasca mai mult timp in afara unei gazde umane, avand drept urmari episoade consecutive de tuse sau stranut. Studiile sugereaza, de asemenea, ca virusul isi face treaba mai buna atunci cand acesta circula in umiditate scazuta. De exemplu, un individ infectat exhaleaza virusul, inconjurat de picaturi mici de apa, iar picaturile se evapora mai repede in aerul care este uscat. Daca picatura de „raceala” se contracta destul de repede, ea poate deveni atat de usoara incat circula in aer in loc sa cada la sol.

Racelile de iarna pot incepe inca din toamna, poate din luna octombrie, si de obicei ajung in plina desfasurare pana in primavara. Sezonul atinge, in general, varful in februarie si se termina in martie. In emisfera sudica, insa, unde iarna vine in timpul lunilor de vara, sezonul de raceli incepe intre iunie si se termina in septembrie. Cu alte cuvinte, oriunde este iarna, bineinteles ca acolo exista si racelile de iarna.

Racelile de iarna – de ce apar? (alti factori)

Lipsa de lumina solara sau diferitele moduri de viata ale oamenilor conduc in lunile de iarna reprezinta factorii principali de raceli. Iata cele mai populare teorii despre motivul pentru care racelile apar iarna:

  • In timpul iernii, oamenii petrec mai mult timp in interior cu ferestrele sigilate, astfel incat acestea sunt mai susceptibile de a respira acelasi aer ca si cineva care este racit si, prin urmare, contracteaza virusul.
  • Zilele sunt mai scurte pe timpul iernii, iar lipsa soarelui duce la niveluri scazute de vitamina D si melatonina, ambele necesitand lumina solara pentru generarea lor. Acest lucru compromite sistemele noastre imunitare, care la randul lor scade capacitatea de a lupta impotriva virusului.
  • Virusul care provoaca racelile de iarna poate supravietui mai bine in climatul mai rece si mai uscat si, prin urmare, poate sa infecteze mai multi oameni.

Tipuri de raceli

Peste 200 de tipuri de virusuri pot provoca o raceala. Cele mai frecvente apartin uneia din cele doua grupuri:

Virusurile care provoaca o raceala afecteaza mucoasa nasului si a gatului, provocand simptome precum dureri in gat, nas infundat si stranut.

Simptome raceala

Simptomele racelii de iarna apar de obicei la una sau trei zile dupa expunerea la un virus. Semnele si simptomele, care pot varia de la o persoana la alta, pot include:

  • Nasul infundat
  • Durere de gat
  • Tuse
  • Congestionare
  • Tulburari usoare ale corpului sau dureri de cap usoare
  • Stranut
  • Febra mica
  • Frisoane
  • In general, senzatie de rau (stare generala de rau)
  • Pierderea mirosului sau a gustului
  • Secretii nazale apoase
  • Secretia nazala poate deveni mai groasa si galbena sau verde in culoare.
  • Ochii umezi
  • Noduli limfatici umflati
  • Disconfort in piept
  • Dificultati de respiratie

Factorii de risc

Acesti factori va pot creste sansele de a raci:

  • Copiii mai tineri de sase au cel mai mare risc de raceli, mai ales daca isi petrec timpul in colectiv.
  • Sistem imunitar slabit. Avand o boala cronica sau alt sistem imunitar slabit creste riscul de aparitie a racelii.
  • Timpul anului. Atat copiii, cat si adultii sunt mai predispusi la raceala in toamna si iarna, dar puteti raci oricand.
  • Daca sunteti inconjurat de multi oameni, cum ar fi la scoala, la locul de munca, in transporturile publice, este posibil sa fiti expusi la diversi virusi care provoaca raceli.

Tratamente raceala si gripa

Majoritatea persoanelor care sufera de o raceala comuna pot fi diagnosticate datorita semnelor si simptomelor prezentate. Daca medicul dumneavoastra suspecteaza ca aveti o infectie bacteriana sau o alta afectiune, acesta poate sa va recomande sa faceti o radiografie toracica sau alte teste pentru a exclude alte cauze ale simptomelor.

Antibioticele nu sunt utile impotriva virusilor reci si nu trebuie utilizate decat daca exista o infectie bacteriana. Tratamentul trebuie sa fie indreptat spre ameliorarea semnelor si simptomelor racelii.

Tratament

Dureri. Pentru febra, durere in gat si durere de cap, multi oameni se intorc iau medicamente pe baza de paracetamol sau la alte medicamente mai usoare de ameliorare a durerii. Utilizati acetaminofen (paracetamol) pentru cel mai scurt timp si urmati indicatiile de pe prospect pentru a evita efectele secundare.

Luati in considerare acordarea medicamentelor pentru durerea pentru copii, destinate sugarilor sau copiilor. Acestea includ paracetamol sau ibuprofen pentru a le usura simptomele.

Spray-uri nazale. Adultii pot folosi picaturi sau spray-uri decongestionante timp de pana la cinci zile. Utilizarea prelungita poate produce dependenta. Copiii care inca nu au implinit varsta de 6 ani nu trebuie sa utilizeze picaturi sau spray-uri decongestionante.

Spalati mainile. Curatati-va bine mainile si adesea cu sapun si apa si invatati-le copiilor importanta spalarii mainilor. Daca nu sunt disponibile sapun si apa, utilizati un dezinfectant de mana pe baza de alcool.

Dezinfectant de maini. Utilizati dezinfectant de maini daca sunteti bolnav sau daca stati in preajma vreunui bolnav. De asemenea, folositi dezinfectant dupa atingerea suprafetelor comune (in special in bucatarie si in baie).

Sport. Daca starea de sanatate a organismului va permite, faceti cateva exercitii fizice zilnic. In cazul in care va simtiti foarte rau, ascultati-va corpul. Va trebui sa aveti grija de anumite situatii riscante.

Activitatea fizica mareste ritmul cardiac, dar si unele medicamente pentru combaterea racelii. Deci, o combinatie de exercitii si decongestive poate provoca inima dumneavoastra sa pompeze foarte tare. Ca urmare, s-ar putea sa nu aveti suflu si sa aveti probleme cu respiratia.

Atunci cand raceala vine cu o febra, exercitiul fizic ar putea sa-ti streseze corpul chiar mai mult. Asteaptati cateva zile pentru a va reveni si apoi va puteti intoarce la programul de exercitii obisnuit.

Tratament alternativ

Vitamina C. Se pare ca, in cea mai mare parte, consumul de vitamina C va ajuta sa tratati raceala.

Echinacea. Studiile privind eficacitatea echinaceei la prevenirea sau combaterea racelilor sunt amestecate. Cu toate acestea, daca sistemul imunitar este sanatos, nu luati medicamente pe baza de prescriptie medicala si nu sunteti alergic la echinacee, utilizarea suplimentelor de echinacee este putin probabil sa dauneze.

Zinc. Suplimentele pe baza de zinc pot lupta impotriva frigului. Conform mai multor studii,  zincul pare cel mai eficace supliment care luat in decurs de 24 de ore de la aparitia simptomelor, acesta va induce o stare de bine organismului.

Recomandari pentru imunizarea organismului

Preveniti racelile de iarna prin intarirea organismului

Un stil de viata sanatos reprezinta cea mai buna reteta pentru intarirea organismului. Acest lucru implica alimentatia, miscarea fizica in aer liber, exercitii de respiratie, relaxare, somn odihnitor si eventual administrarea de suplimente naturale caresa intareasca imunitatea organismului.

Miscarea in aer liber, in special mersul pe jos, daca se poate in aerul curatal unei paduri, la munte sau pe malul marii, cu picioarele prin apa, reprezinta cea mai buna reteta pentru fortificarea organismului. Combinand exercitiul fizic cu respiratia, miscarea in aer liber ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si implicit a energiei in intreg organismul.

Racelile de iarna si alimentatia

Cea mai buna dieta pentru mentinerea unui sistem imunitar in stare buna si pentru preventia racelilor este foarte simpla: mancati cat mai multe fructe si legume proaspete. Sunt indicate fructele si legumele cu continut crescut in antioxidanti: tomate, brocoli, fasole rosie sau neagra, afine, mere, strugurisi diferite seminte. De asemenea, sunt indicate fructele bogate in vitamina C, citricele, kiwi, fructele de padure – afine, mure, zmeura, ananas, pepene, mango etc.

De preferat sa fie evitat zaharul ca indulcitor si sa fie folosita mierea.

Tratament homeopat si gemoterapie

Medicina naturala ofera si ea o serie de suplimente naturale pentru intarirea organismului, in special sub forma de fitoterapie traditionala, fitoterapie moderna (gemoterapie) si homeopatie.

Aceste suplimente pot fi administrate sub forma de scheme specifice de preventie in primele luni ale anotimpului rece (septembrie – noiembrie).

Pentru adulti, principalul remediu preventiv pentru raceli este Imunogrip, obtinut din suc proaspat de Echinacea purpurea.

Din aceasta se pot face cure de 1-2 luni, 4 zile tratament, cu 3-4 zile pauza, in doze corespunzatoare varstei. In situatia aparitiei unor infectii respiratorii usoare, se recomanda schimbarea cu Imunorezistan. Acesta poate fi administrat de 3 ori pe zi, 4 zile de tratament cu 3 zile pauza, 10-14 zile si apoi se poate schimba la loc pe Imunogrip.

Siropuri pentru copii

Pentru copii, exista diverse formule de sirop, administrat de 3 ori pe zi, 4 zile, cu 3 zile pauza, 1-2 luni, in perioada septembrie – octombrie si apoi februarie-martie.

La aceste preparate se pot adauga formule homeopatice sau suplimente naturale, in functie de sensibilitatea fiecarei persoane.

Pentru identificarea remediul de constitutie sau de stare al pacientului este nevoie de o consultatie la medicul homeopat, cu individualizarea problemelor persoanei si a tipului de reactie a organismului la stres.

Vaccinul antigripal

Alti pacienti reactioneaza foarte bine la alternanta saptamanala din Vaccinul antigripal homepatic 30CH al sezonului respectiv.

Fiecare persoana raspunde mai bine la o anumita schema, de aceea in urma consultatiilor individuale se va stabili eficienta unei anumite scheme.

Pe langa schemele homeopatice preventive pot fi adaugate scheme de gemopreparate, maceratele glicerinice fiind foarte eficiente in preventie, precum sunt si in terapie.

La copii, in special, schema cea mai indicata ar fi combinatia de Extract din muguri de Coacaze negre – Ribes nigrum MG=D1, 25-30 pic in apa, dimineata, cu Extract din mladite de Maces- Rosa canina MG=D1, 25-30 pic in apa la pranz si Extract din muguri de Brad – Abies pectinata MG=D1, 35-40 pic in apa, seara, 2-3 luni, la inceputul anotimpului rece (septembrie – noiembrie). Se poate repeta in perioada februarie – aprilie, avand si efect remineralizant si tonic general.

Suplimente de minerale

La copii se indica frecvent suplimentarea de minerale, ideal alimentar sau prin adaugare de preparate naturale bogate in minerale – seminte, radacinoase, fructeetc. Remedii homeopatice precum Calcarea carbonica, Calcarea phosphorica, Calcarea fluorica sau Calcarea silicata, ori remedii complexe din saruri deminerale pot fi adaugate la inceputul anotimpului rece, pentru cresterearezistentei organismului la agresiunile virale si microbiene.

La adulti, schema indicata este mai simpla, indicand combinatia dintre Extract din muguri de Coacaze negre – Ribes nigrum MG=D1, 35-40 pic in apa, dimineata si Extract din muguri de Mesteacan pufos- Betula pubescens MG=D1, 35-40 pic in apa, seara, timp de 2-3 luni, lainceputul anotimpului rece si la debutul primaverii.

Tot la adulti, pe langa schemele de profilaxie a infectiilor respiratorii, se indica frecvent preparate precum Energotonic, 1 lingurita rasa inapa, dimineata, pe o perioada de 1-2 luni, in vederea indepartarii starii de oboseala cronica a adultilor sau a preparatelor precum Sediphyt-ul, o jumatate de lingurita in apa, seara la culcare, peperioade de 1-2 luni, pentru calmare si linistire generala. Aceste preparate sunt indicate in vederea reglarii reactiilor organismului la stresul cotidian si la solicitarile emotionale intense, care pot diminua apararea imunitara a organismului.

Un plus de zinc si vitamina C

Produsele pe baza de zinc si vitamina C stimuleaza imunitatea organismului, cresc rezistenta organismului, reduc incidenta infectiilor virale cu tropism respirator si a complicatiilor bacteriene, grabesc recuperarea si ajuta la depasirea perioadei de convalescenta dupa bolile infecto – contagioase.

Spre exemplu, exista un produs fitoterapic care contine pe langa suc de Echinacea purpurea, Vitamina C naturala din fructe de Rosa canina (Maces)si gluconat de zinc. Adaosul de Zinc si vitamina C in aceasta formula contribuie la cresterea imunitatii organismului asigurand astfel reducerea incidentei infectiilor virale si a complicatiilor acestora. Aceste suplimentari sunt cu atat mai importante cu cat se stie ca zincul se gaseste in organism in cantitati foarte mici, iar rezervele de vitamina C ale organismului sunt rapid consumate in cursul agresiunii virale. Dozele recomandate asigura necesarul zilnic recomandat de zinc si vitamina C.

Vitamina C naturala din fructele de maces asigura o absorbtie si asimilare eficienta in organism. Este vitamina imunitatii fiind implicata in cea mai mare parte a proceselor imunitare. Este esentiala pentru organism iar suplimentarea ei reduce cu 50 % incidenta infectiilor respiratorii. Fructele de maces au un continut de 40-50 ori mai ridicat de vitamina C decat lamaia.

Zinc

Zincul este mineralul imunitatii, stimuleaza majoritatea celulelor responsabile de activitatea de aparare a organismului, reduce efectul nociv al poluantilor asupra organismului. Zincul controleaza si regleaza procesele metabolice si activitatea enzimelor. Este un oligoelement esential, al doilea ca abundenta in organism dupa fier. Se gaseste in cantitati foarte mici in organism fiind necesara o suplimentare a alimentatiei cu preparate continand Zinc.

Echinacea

Echinacea purpurea are  rol in profilaxia si tratamentul infectiilor acute de tip viral sau bacterian ale cailor aeriene superioare si cu alte localizari. Numeroase studii clinice efectuate in diferite tari certifica efectele imuno modulatoare ale Echinaceei, efectele sale benefice in profilaxia infectiilor virale, scazand considerabil riscul de a contacta boala. De asemenea amelioreaza rapid simptomatologia data de infectiile virale localizate la nivelul aparatului respirator superior. Dintre toate produsele cu Echinacea, cele obtinute din suc presat au cele mai multe studii clinice care certifica beneficiile terapeutice. Acest suc presat si stabilizat se obtine prin prelucrarea plantei proaspete (herba inflorita).

Produsul se administraza la adulti si copii peste 7 ani ,cate 3 ml de 3 ori pe zi in putina apa. Aceasta administrare se face intr-un ciclu de 4 zile urmate de 4 zile pauza, pentru o perioada de 4 – 6 saptamani. Asigura profilaxia persoanelor cu deficiente ale sistemului imunitar, persoanelor care lucreaza in colectivitati cu suscebilitate crescuta la imbolnavire, copiiilor cu infectii respiratorii recidivante, batranilor.

 

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/symptoms-causes/syc-20351605
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/diagnosis-treatment/drc-20351611
  3. https://www.everydayhealth.com/cold-flu/treatment/your-day-to-day-guide-to-the-common-cold/#are-you-catching-a-cold
  4. https://www.healthline.com/health/cold-flu/cold#remedies
  5. https://www.healthline.com/health/common-cold-symptoms#runny-nose-andcongestion
  6. https://www.healthdirect.gov.au/colds-and-flu-types
  7. http://sitn.hms.harvard.edu/flash/2014/the-reason-for-the-season-why-flu-strikes-in-winter/
  8. https://www.popsci.com/cold-flu-season-sick-winter
  9. https://www.webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/exercise-when-you-have-cold#1

 

Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma